Pouke iz Crne Gore

Anđelka Nikolić

(sreda 08. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 07.01.2020 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je danas Božićnu liturgiju u kripti Hrama Svetog Save

U mnogim mestima u Srbiji, uz liturgije i tradicionalno lomljenje česnice, juče je proslavljen Božić. Dođe vreme kada narodu vera postaje važnija od hleba. Posle litija u Crnoj Gori, izvesno je da će se o dostojanstvu Kosova i Metohije govoriti na drugi način. Da li se sprema međunarodni tim za istragu istine o Srebrenici?

mapa-baza-ameri-irak

Položaj američke vojne baze Al-Asad u Iraku koja je noćas napadnuta iranskim raketama

Proslavljen Božić u SPC, počeo da važi crnogorski zakon

„Božićni poziv na mir i mudrost“ izveštava Politika o božićnoj proslavi. „U mnogim mestima u Srbiji, uz liturgije i tradicionalno lomljenje česnice, juče je proslavljen Božić.“ List dodaje da „u Crnoj Gori danas na snagu stupa sporni Zakon o slobodi veroispovesti, čije je nedavno usvajanje u parlamentu izazvalo svakodnevne masovne proterstne litije vernika širom regiona“.

Revolt pravoslavnih Srba u Crnoj Gori

Novosti citiraju Emira Kusturicu povodom snažnog otpora vernika SPC u Crnoj Gori, pod naslovom „Narodu je vera važnija i od hleba“.

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izneo je svoj stav o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori. Njegovo pismo koje je objavljeno na portalu "Iskra" prenosimo u celosti, piše u Novostima.

“Neko je ignorisao staru istinu da u istoriji dođe vreme kada narodu vera postaje važnija od hleba, kada se u ljudima probude magnetne oluje pripadnosti, kada strahove strpaju pod kućni prag, pa zajedno, objedinjeni verom to osećanje pretvaraju u slobodu!

Mistična masa trpi svašta, a njeno buđenje dugo traje. U slučaju Crne Gore postoji čitavo knjigovodstvo primena globalističkog recepta na stanovništvo koje se nije opiralo zapadnim vrednostima, ali je pravoslavlje postalo kamen spoticanja vojnoj strategiji Drang nach Osten (prodor na Istok). Na tom putu nisu sporne primene nama nedostajućih sastojaka zapadne discipline, poštovanja sekularne hijerarhije i čega još sve ne, ali se, kako je nedavno istakao američki general Frenklin Ben Hodžis, pravoslavlje pokazalo kao prepreka”, napisao je, pored ostalog Emir Kusturica. 

“Revolt pravoslavnih Srba u Crnoj Gori je uticao na Beograd sigurno u jednoj stvari. U matici srpske kulture, teško da će u budućnosti biti izgovorena rečenica koju je rekao predsednik SANU Vladimir Kostić: „Jedina politička mudrost je na koji način, sa nekim elementima dostojanstva napustiti Kosovo.” Posle litija u Crnoj Gori, izvesno je da će se o dostojanstvu Kosova i Metohije govoriti na drugi način i da će se u bliskoj budućnosti stara nova vlast, ako pomisli da prizna Kosovo, sudariti sa još većim nezadovoljstvom građana od ovog koje traje u Crnoj Gori”, smatra Kusturica.

zabljak-mecava-simicevic-

Isak Simićević na čelu litije pod mećavom na Žabljaku (ilustracija Novosti za tekst Emira Kusturice)

Međunarodni tim za istragu o Srebrenici

O posledicama izveštaja Londona, Novosti najavljuju “Međunarodni tim traga za istinom o Srebrenici?” List navodi kako je “otkriće da su muslimani izazvali napad – osnova za istragu”.

Podsetimo, Novosti su u nedelju objavile da je “Britanska vlada objavila dokumente koji su bili označeni kao tajna: RS nije planirala osvajanje Srebrenice, akcija isprovocirana stalnim napadima muslimana na Srbe”.

Sastanak u Istanbulu

Srpski telegraf najavljuje “sastanak u Istanbulu” pod naslovom “Vučić, Putin i Erdogan danas o Turskom toku”.

“Pobednik” se vraća na vreme

Novosti javljaju da se “´Pobednik´ postavlja do Sretenja”. List objavljuje da je “Meštrovićev kip restauriran u Smederevu” i da će biti postavljen u februaru. Kao što je poznato, spomenik koji predstavlja jedan od simbola Beograda, uklonjen je 10. oktobra prošle godine sa Kalemegdana radi restauracije za koju je planirano da traje četiri meseca.

Vojni dronovi

U “dosijeu Politike”, pod naslovom “Dron, oružje 21. Veka”, piše kako je “broj država koje imaju vojne dronove u poslednjih deset godina porastao sa 60 na 95 I prema proceni koledža Bard, u svetu ih sada ima više o 30.000.”

Izbori, propaganda, demokratija, tajne službe

Danas objavljuje razgovor sa Vukom Jeremićem, predsednikom Narodne stranke, “o opoziciji, izborima, CG…” pod naslovom “Razmontiraćemo SNS hobotnicu u BIA”. List citira sagovornika:

“Glasanje na proleće je direktno glasanje za Vučića”.Režimska propaganda na televizijama sa nacionalnom frekvencijom brutalnija je nego ikad. Spremni smo za saradnju sa svim međunarodnim akterima kojima je u interesu da se u Srbiji obnovi demokratski poredak I uspostavi vladavina prava. Kako će BIA objasniti to što su za zvaničnog “sponzora” imali firmu koja im je pod nosom gajila tone marihuana I za to dobijala državne subvencije?”

Novi zakon o crkvama u Crnoj Gori

“Milo traži krštenicu i JMBG Vasilija Ostroškog i Svetog Save” objavljuje Srpski telegraf. “Prema sramnom zakonu, da bi se SPC registrovala u CG, mora da dostavi izvode iz knjige rođenih svetaca”, piše u ovom tabloidu.

“Može li luđe od ovoga” pita se Kurir pod naslovom “Milo traži matični broj Svetog Save. Đukanovićev Zakon o slobodi veroispovesti zahteva da SPC, ako želi da bude registrovana, pronađe izvod iz matične knjige rođenih osnivača srpske crkve, koji je živeo pre osam vekova”.

Malčanski berberin u zatvoru

“Malčanskom berberinu preti kazna doživotnog zatvora”, piše u Politici. Za sada mu je u Višem javnom tužilaštvu u Nišu određen pritvor do 30 dana i protiv njega je pokrenuta istraga.

“Šta je Malčanski berberin molio policajce” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Monstrum: Vodite me u samicu, neću da me drugi robijaši siluju”.

Kurir objavljuje šta kaže “majka Malčanskog berberina: Bolje bi bilo da je moj sin mrtav”.

“Evo šta je Malčanski berberin pitao tužioca na saslušanju” objavljuje tabloid Alo pod naslovom “Da li ću trunuti na doživotnoj?”

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...