Potera za „malčanskim berberinom“

Danijela Ćirović

(četvrtak 26. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Niš, 25.12.2019, Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je fotografiju ranije osuđivanog muškarca za kojim se traga zbog sumnje da je na teritoriji Niša počinio krivično delo otmice

Pojedini ocenjuju da je cinizam što ministar policije kaže da „niko nije zaštićen političkom funkcijom“. „Turski tok“ kroz Srbiju je spreman za ruski gas. Taksisti će dobiti 8.000 evra subvencije za novi auto. Policija je pronašla kosu, ranac i druge predmete otete Monike iz Niša, veruje se da je živa. Đukanović kaže da crkva Crne Gore postoji od 15. veka. Poznati američki antivakcinaš obogatio se na vitaminima.

bozic-hocevar-niss-

Niš, 25.12.2019 - beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je Božićnu misu za vernike rimokatoličke veroispovesti, u Crkvi uzvišenja Svetog križa u Nišu

Cinizam ministra policije

Povodom izjave šefa policije da niko nije zaštićen političkom funkcijom, list Danas objavljuje tekst pod naslovom „Cinizam – Stefanović priča o borbi protiv korupcije“.

„Upravo je on pod lupom javnosti zbog trgovine uticajem, a to zvuči kao izjave kanibala koji tvrdi da je borac za zaštitu ljudskih prava“, kaže Bojan Pajtić. Vukašin Obradović kaže da je Stefanovićev položaj „glavna brana da se dođe do pune istine o ulozi njegovog oca Branka u trgovini oružjem“. „Neka za početak podnese ostavku na mesto ministra, kako bi institucije bez pritiska istražile umešanost njegovog oca u aferi Krušik, kao i njegovu ulogu u pokrivanju te afere“, ističe Nikola Jovanović.

bozic-sidnej-plaza-

Sydney, 25.12.2019 - proslava Božiæa na gradskoj plaži Bondi u Sidneju

Spreman „Turski tok“ kroz Srbiju

Kao što je bez pompe počela njegova gradnja, tako je pre dva dana i završen gasovod „Turski tok“ kroz Srbiju, dužine 403 kilometra, piše Politika. To je za RTS juče potvrdio prvi čovek „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, istakavši da su cevi nacionalnog magistralnog gasovoda, koji je novi alternativni pravac snabdevanja za ceo Balkan, kroz Srbiju položene.

tramv-kultura-bg-s

Beograd, 25.12.2019 - probna vožnja „Tramvaja kulture”, koji će i ove godine, ukrašen novogodišnjom dekoracijom, voziti beogradskim ulicama, u okviru manifestacije „Beogradska zima”

Taksistima 8.000 evra za nov auto

Taksisti će u naredne tri godine moći da računaju na 8.000 evra bespovratne pomoći za kupovinu novih automobila. Kako Novosti nezvanično saznaju, Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke tehničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza u četvrtak bi na sednici trebalo da usvoji Vlada Srbije. Ove beneficije su rezultat dogovora koji su sa nadležnima u oktobru postigli beogradski taksisti posle protesta koji su duže od deset dana blokirali prestonicu. Taksisti će subvenciju moći da iskoriste na tri načina. Novac od države može biti učešće za namenski kredit za kupovinu novog automobila, kao učešće za lizing ili se može koristiti za plaćanje dela kupoprodajne cene novog vozila. Pravo na nabavku imaju preduzetnici i privredna društva.

Ubica Đinđića vođa fašista

Milomir Marić kaže za Srpski telegraf da je „ubica Đinđića vođa fašista u Ukrajini“. Novinar tvrdi da je ubica bivšeg premijera danas komandant terorističke organizacije Azov i da obučava snajperiste koji ratuju protiv Vladimira Putina.

Mesecima spremao otmicu devojčice

„Monstrum mesecima spremao zločin“, piše Informer, navodeći da je Malčanski Berberin šišao i mučio malu Moniku (12). Ninoslav Jovanović (46) još u junu je iskopao zemunicu kod Malčanske petlje i u njoj pre šest dana zarobio Moniku Karimanović. Potom ju je vodao po napušteim vikendicama u okolini Svrljiga i Knjaževca. Obijao je kuće, koristio smeštaj i krao namirnice. Policija je pronašla kosu otete devojčice, njen ranac, vreće za spavanje i tragove njene povraćke. Jovanović je nadimak dobio jer je „sve svoje žrtve prvo šišao, pa satima silovao“. Dva puta je robijao zbog silovanja, a na slobodi je od marta.

Ninoslav Jovanović je juče bio u nabavci u jednoj prodavnici u selu Orešcu. Niko od meštanina ga nije prepoznao, niti je posumnjao da je upravo on otmičar Monike, pišu Novosti. Niko nije shvatio o čemu se radi, sem jedne devojke. Upravo ta devojka je rekla radnici u prodavnici da je videla da policija traži Ninoslava. Onda je nastala panika.

„Da su seljaci kojim slučajem znali da se radi o Malčanskom berberinu sigurno bi ga linčovali“, rekao je izvor blizak istrazi.

Monikina kosa nađena je u kući Jovanovićevog rođaka u Orešcu kod Knjaževca, piše Blic. Sumnja se da je Ninoslav ošišao devojčicu u obližnjoj štali.

Srpski telegraf navodi da je Malčanski berberin „najavio na Fejsbuku da će oteti Moniku“.

Kurir piše i da su sve Jovanovićeve žrtve imale po 12 godina.

„Policija veruje da je oteta devojčica živa“, naslov je u Politici.

Đukanović: CPC postoji od 15. veka

Predsednik Crne Gore rekao je juče da nema povlačenja Zakona o slobodi veroispovesti.

„Nema povlačenja Zakona o slobodi veroispovesti! Na tom dokumentu se radi još od 2014. godine“, izjavio je novinarima Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, dodajući da niko nije zaobiđen u proceduri.

„Ukoliko budu podneti amandmani na taj zakon, oni će biti razmotreni. O ovom pitanju razgovarao sam sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objasnio mu neke nedoumice. Crnogorska pravoslavna crkva starija je od savremene Crne Gore, jer postoji od ranog 15.veka“, dodao je Đukanović, a objavljuju Novosti.

Srpska pravoslavna crkva je jedina kanonski priznata crkva u Crnoj Gori, to nikada nije dovođeno u pitanje, istakao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ja mogu da kažem šta je stav Srbije, i pri tome moram da budem državnički oprezan i pažljiv. Jer ne govorim o nečemu što se zbiva u mojoj državi, već u susednoj. Ja sam siguran da ćeo mi umeti da sačuvamo mir, da ćemo uspeti da sačuvamo stabilnost“, rekao je on, a prenosi Politika na prvoj strani.

Bogatstvo antivakcinaša

Iza najstarije američke organizacije koja decenijama vodi „krstaški rat“ protiv imunizacije stanovništva od zaraznih boelsti stoji čovek koji se obogatio prodajući vitaminske preparate kao bolju zamenu za, navodno, štetne vakcine. Džozef Merkola, čije firme vrede više od 100 miliona dolara, najveći je pojedinačni donator Nacionalnog centra za informacije o vakcinama iz Severne Virdžinije. Ovaj lekar se vešto, umesto da radi s pacijentima, prebacio na sve unosniju trgovinu suplementima, u poslednjih 10 godina dao je centru 2,9 miliona dolara, što je 40 odsto svih donacija, za širenje propagande kako su vakcine štetne po zdravlje, prenosi Politika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...