SPS i SNS idu odvojeno na izbore?

Anđelka Nikolić

(utorak 24. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 23.12.2019 - konferencija za novinare beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara povodom Božića

Koalicioni partneri Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije na prolećne parlamentrane, pokrajinske i lokalne izbore izaći će na posebnim izbornim listama. Vučić: “Pojedinci o izborima razmišljaju kao o plenu”. Predsednik Aleksandar Vučić zaoštrio je kaomunikaciju sa premijerkom. Za mesec dana 200 napada na Srbe i njihovu imovinu na centralnom Kosmetu.

SPS i SNS idu odvojeno na izbore

Koalicioni partneri Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije na prolećne parlamentrane, pokrajinske i lokalne izbore izaći će na posebnim izbornim listama, piše u Politici.

Predizborne koalicije SNS i SPS će kao i do sada praviti sa manjim strankama, a velika koalicija je gotovo izvesna posle aprilskih izbora.

Lokalni odbori naprednjaka i socijalista dobiće odrešene ruke u pravljenju postizbornih koalicija, ali uz sugestije da se vlast u državi preslika i na opštine.

Ponuda lidera socijalista Ivice Dačića da SPS i SNS naprave predizbornu koaliciju nije odbačena, ali ni prihvaćena u vrhu naprednjaka. O mogućnosti saradnje formalno će se razgovarati na sednici GO SNS, ali su minimalne šanse da izađu na jednoj listi.

“Nema potrebe da pravimo izbornu koaliciju. Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja. SNS ima podršku koja je veća od 55 odsto birača”, kaže jedan od članova predsedništva SNS-a.

Vučić: Pojedinci o izborima razmišljaju kao o plenu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će izbori biti održani 26. aprila ili 3. maja, a na pitanje da li će SNS na te izbore izaći sa dosadašnjim koalicionim partnerima, odgovorio je konstatacijom da i u SNS i u koaliciji pojedinci o izborima razmišljaju kao o plenu, prenosi Politika.

„Nažalost i u stranci koju vodim postoji veliki broj onih koji bi uvek da razmišljaju o nekakvom plenu i da se ostrve na koalicione partnere. A, to isto rade i koalicioni partneri i nisu ništa bolji od SNS po tom pitanju”.

Vučić im je poručio da to ne rade, pošto takvu hrabrost ne pokazuju kada su u pitanju oni politički protivnici koji govore, kako je rekao, najgore gadosti o SNS i o njemu.

On je dodao da ti u SNS nisu tako hrabri, jer se čuvaju za neka buduća vremena, kada treba da odgovore pojedinim strancima i ambasadama kada se na najbrutalniji način mešaju u unutrašnje stvari naše zemlje.

„Poštujem zato Nebojšu i Aleksandra i mnoge druge zato što oni to smeju da kažu. Ako ništa drugo, uvek smeju da se bore za svoju zemlju i uvek ću više da poštujem te koji se bore, umesto one koji će da glume finoću i koji će uvek ispod žita najpre da zadaju udarac i to prvo svojima pa onda svima drugima”.

„Volim ljude koji se bore i koji će da rade, a ne ljude koji će samo da kukaju i olajavaju sve oko sebe i da izvlače za sebe korist. Takve ljude apsolutno prezirem”, poručio je Vučić.

Dačić i Mihailovićeva -polemika

Polemika članice Predsedništva SNS Zorane Mihajlović i predsednika SPS Ivice Dačića, nakon njegovog poziva da dve stranke izađu zajedno na izbore, nastavljena je novom izjavom Mihajlović da ne zna šta Dačića toliko vređa kada ona kaže da će socijalisti lakše očuvati svoje funkcije u vladi i pozicije u Srbiji ako budu na zajedničkoj listi sa naprednjacima, objavljuje Politika.

„Šta u ovome nije tačno? Zar nije interes SPS-a da i posle izbora bude na vlasti”, upitala je Mihajlovićeva u saopštenju.

Ona je dodala da nije zaboravila sa kim je sve Dačić do sada delio „iste političke ciljeve” za koje tvrdi da danas deli sa Vučićem.„To jako dobro znaju i Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Dragan Đilas, zna i Mirjana Marković”, navela je Mihajlović.

Nakon što je Dačić predložio Vučiću da socijalisti i SNS zajedno izađu na izbore, reagovala je potpredsednica naprednjaka i navela da je “mnogo lakše i jeftinije Dačiću da na taj način očuva svoje pozicije i pozicije drugova iz SPS, nego da sami izađu na izbore”.

Potom je Dačić rekao da nije predložio koaliciju sa Zoranom, nego sa Vučićem, i to ne zbog straha od rezultata, već zbog jedinstva državne politike i da bi se videlo da nema razloga da ga iko sumnjiči da ide sa opozicijom.

„Možda Zorana u toj širokoj narodnoj koaliciji neće SPS, možda ima svoje favorite, možda Đilasa, Obradovića, Jeremića i ostale”, rekao je Dačić.

Povodom zamerki da ne brani Vučića u javnosti, rekao je da nema potrebe da ga brani jer je reč o predsedniku koji ima više od 50 odsto podrške. Dodao je da socijalisti više brane Vućića nego njega, što im, kaže, zamera.

“Šta je pozadina prepucavanja lidera socijalista i naprednjaka. Koliko je realna njihova zajednička lista”, istražuje Danas u tekstu pod naslovom: “Napad” na Dačića zbog Krušika I rejstinga SPS-a?

Šumovi na vezi predsednika i premijerke

Predsednik Aleksandar Vučić zaoštrio je kaomunikaciju sa premijerkom, novi mandat pod znakom pitanja, objavljuje Danas pod naslovom: “Ana da se trgne iz učmalosti”.

Nezvanično Ana Brnabić je tražila da ide za ambasadora SAD, ali nikakav odgovor nije dobila.

Premijerka Srbije i novopečena članica Srpske napredne stranke Ana Brnabić sve više gubi poverenje koje u nju ima lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saznaje list iz izvora bliskih kabinetu premijerke.

„Komunikacija između nje i Vučića, bez ikakvog obrazloženja, nije ni približno onakva kakva je bila do pre nekoliko meseci… Svi vide da su se stvari promenile, ali niko ne zna tačno zašto“, navodi izvor lista.

Na pitanje zašto je došlo do šumova u vezi između premijerke i predsednika  mišljenja su podeljena. Neki smatraju da su javni nastupi premijerke Brnabić, o kojima se posle zbijaju šale na društvenim mrežama, počele veoma da smetaju Vučiću.  Drugi pak veruju da je Vučić zbog najnovijih afera u koje su umešani neki od njegovih najbližih saradnika, poput ministra policije Nebojše Stefanovića, postao mnogo oprezniji i da više ne želi svoj rejting koji ima kod građana da troši na one zbog kojih ima problema.

„Primetno je da Vučić u poslednje vreme pribegava javnim nastupima i događajima u kojima izbegava društvo Stefanovića, pa i premijerke Brnabić”,  kaže jedan od dobro obaveštenih izvora.

„Ono što je sigurno je da premijerka Ana Brnabić i ministar Nebojša Stefanović neće sedeti skrštenih ruku i čekati da ponovo dobiju Vučićevo poverenje“, navode sagovornici lista.

Sloboda veroispovesti na testu u Crnoj Gori

Predlog zakona o slobodi veroispovesti krši nekoliko ustavnih odredaba, nije usklađen sa preporukama Venecijanske komisije,dovodi u pitanje ostvarena verska prava vernika Srpske pravoslavne crkve i stavlja srpsku crkvu u nepovoljan položaj u odnosu na druge crkve i verske zajednice, kaže za Politiku advokat Minja Nikolić, zastupnik Svetog arhijerejskog sinoda SPC i spoljni saradnik Mitropolije crnogorsko-primorske.

Osnovna nejasnoća predloga zakona je zbog čega I sa kojom pravnom i istorijskom argumentacijom država Crna Gora želi da ovim zakonom crkvenu imovinu prebaci u državnu, kaže Nikolić.

Dodaje da uopšte nije propisan postupak kako će to biti sprovedeno i da je to bila jedna od krupnijih primedbi Venecijanske komisije.Taj postupak niti postoji, niti u njemu učestvuje bilo koja crkva i verska zajednica.

Sveštenstvo i monaštvo stiže pred parlament Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je poslanike Skupštine Crne Gore, naročito opozicione, da danas sutra ne učestvuju u raspravi i izglasavanju Zakona o slobodi veroispovesti, objavljuje Politika.

„Očekujemo i od poslanika koji pripadaju Rimokatoličkoj crkvi i Islamskoj verskoj zajednici da ne daju legitimitet i ne podrže ovaj Predlog zakona, jer svojim učestvovanjem podržaće uskraćivanje Pravoslavnoj crkvi - najbrojnijoj vjerskoj zajednici u Crnoj Gori, onih prava koje imaju njihove verske zajednice”, naveo je Amfilohije u izjavi za javnost.

Episkopi, sveštenstvo i monaštvo Pravoslavne crkve danas stižu pred parlament Crne Gore, gde će pozvati narodne poslanike da i oni ispoštuju glas naroda, a članove Zakonodavnog odbora da povuku predloženi zakon iz skupštinske procedure, što bi bilo saglasno Ustavu Crne Gore, zakonima koji vladaju u modernim evropskim državama i preporuci Venecijanske komisije, najavio je Amfilohije.

Učestali incidenti na centralnom Kosmetu

Za mesec dana 200 napada na Srbe i njihovu imovinu, naslov je u Politici povodom učestalih incidenata na centralnom Kosmetu.

Posle učestalih obijanja kuća u Gračanici, u jednoj od većih sredina na centralnom Kosovu, gradonačelnik Srđan Popoović sastao se juče sa predstavnicima Kfora i kosovske policije od kojih je dobio uveravanja da će biti “vidljiviji” na terenu i da će se aktivnije uključiti u rešavanje bezbednosne situacije u ovom mestu.

Uloga Crne Gore

Novosti pišu o “hibridnom ratu” pod naslovom “Službe upozoravaju, Crna Gora iz NATO ´štita´cilja i Srbiju”. List tvrdi kako je “Podgorica postala deo sajber formacije za suzbijanje ruskog uticaja na Balkanu. Beograd može biti meta zbog veza sa Moskvom I Pekingom I neutralne pozicije”.

Kolindino slavlje

“Opasno huškanje” objavljuje Kurir pod nsalovom “Kolinda pukla pa slavila uz ustaške pesme”. List javlja kako je “ u predizbornom štabu aktuelne hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović treštala muzika ozloglašenog Marka Perovića Tompsona a masa urlala ´Vikovar, Vukovar´ dok ih je kandidatkinja HDZ palila parolama o domoljublju I ratu”.

“Kolinda ili Zoran? Ko više mrzi Srbe, taj dobija izbore!”

Kinezi u Srbiji i NATO

“Jens Stoltenberg: Kinezi u Srbiji su pretnja NATO”, piše u Informeru. “Oni su mnogo opasniji od Rusa”.

Prodaja Komercijalne banke

“Nova Ljubljanska banka podnela najbolju ponudu” javljaju Novosti. “Slovenci favoriti za kupovinu Komercijalne”.

Reč je o ponudama koje će biti razmatrane, za prodaju jedne od najvećih i najboljih banaka u Srbiji koja je u pretežno državnom vlasništvu.

Zbivanja u vrhu SPC

“Sramni plan odmetnutih vladika” objavljuje Srpki telegraf pod naslovom “Patrijarha proglašavaju nesposobnim da bi u februaru preuzeli crkvu”. Uz ovo, list objavljuje fotografije vladika Atanasija I Grigorija kao i mitropoita Amfilohija.

Kokan Mladenović povukao predstavu sa festivala čiji je pokrovitelj Vučić

Kokan Mladenović povukao je režiju, naslov i autorski tim predstave „Sitničarnica kod srećne ruke“, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš i da otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću.

“Ja ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru”, napisao je Kokan Mladenović Spasoju Ž. Milovanoviću, upravniku Narodnog pozorišta u Nišu.

“Verujem u tvoje dobre namere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne oseća ružno. Za razliku od tebe i ljudi koji te savetuju i okružuju, ja ne mislim da je moguće prenebregnuti neka osnovna osećanja morala u životu i dužnosti u teatru i napraviti kompromise posle kojih je gotovo nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umetnošću”, poručio je Mladenović, objavljuje Danas.

Prevara u Leskovcu

“Ljude prevarila za milione evra” objavljuje Informer pod naslovom “Dafina iz Leskovca”. List tvrdi da je “Irena Daskalović (25) obećavala kamate od čak 7,7% mesečno. Samo od jednog preduzimača iz Vlasotinca uzela 800.000 evra”.

Nesreća u Zvorniku

“Nesreća na granici Srbije i RS”, javlja Informer. “Pakao u Zvorniku. U eksploziji gas ana benzinskoj pumpi na prelazu između RS I Srbije poginulo troje, a teško ranjeno desetoro ljudi.”

Novosti I Blic javljaju od jednoj žrtvi eksplozije u Zvorni


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...