Vlast oštro osudila karikaturu

Danijela Ćirović

(nedelja 01. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Ipsala, 30.11.2019 - predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim na ceremoniji završetka radova na gasnom projektu TANAP i njegovom povezivanju sa gasovodom TAP, u turskom gradu Ipsali: Maja Gojković, Redžep Tajip Erdogan, Ilham Alijev, Aleksandar Antić

Funkcioneri vladajuće koalicije oštro su osudili karikaturu na naslovnoj strani dnevne štampe. Vodi se „specijalni rat“ protiv namenske industrije, jer donosi mnogo novca. Izmene Krivičnog zakonika uvode doživotnu robiju. Luka Modrić plaćao je hrvatskog špijuna. Pojavila se naprslina u političkoj moći Evrope. Pavić je novu seriju diktirao iz Vlasotinca.

grusko-muzej-nato

Beograd, 30.11.2019 - zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško obišao je danas, zajedno sa ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom, izložbu "Odbrana 78", koju su u Muzeju grada Beograda priredili Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, povodom obeležavanja 20. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije

„Vučiću ugrožen život“

Funkcioneri vladajuće koalicije oštro su osudili karikaturu na naslovnoj strani dnevnog lista Danas, na kojoj je nacrtana puška uperena u predsednika Aleksandra Vučića, koji na grudima nosi metu. Ovaj potez uredništva usledio je svega dva dana posle bure koju je izazvala fotografija na naslovnici nedeljnika NIN, na kojoj je snajper koji cilja prvog čoveka Srbije, pišu Novosti. Zato su u taboru vladajuće koalicije ocenili da to nije slučajno i da se otvoreno poziva na ubistvo šefa države.

"Naslovna strana Danasa, na kojoj opet ubijaju Vučića, nije za osudu, ona je za lečenje. Posle NIN-a Danas je ponovio - ubiti Vučića je jedina politika koju SZS nudi, san koji sanjaju", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Naslov teksta je „Tužilaštvo da reaguje, Vučiću ugrožen život“.

prot-korak-do-kulture

Beograd, 30.11.2019 - protest organizacije "Korak do kulture" ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM) sa zahtevom da se ograniči emitovanje rijaliti programa

„Rat“ protiv namenske industrije

„Specijalan rat protiv namenske industrije“, stoji u glavnoj najavi na prvoj strani Novosti uz naslov „Vojne fabrike meta, jer nišane milijardu dolara“. Sve više razvijamo složene sisteme, a glavni izvozni adut ostaje municija, navodi list.

dveri-rts-blokada-

Beograd, 30.11.2019 - članovi pokreta Dveri blokirali su večeras ulaz u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS)

Izmene krivičnog zakonika

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na konferenciji za štampu da žele da spreče nasilnike da budu u prilici da ponove bilo kakvu vrstu zločina.

"Za nas je važan sutrašnji dan jer će se doneti izmene krivičnog zakonika, koje će olakšati primenu i pomoći u pomoći za bezbedniju Srbiju. Omogućiće da svi oni monstrumi koji ubiju dete, dobiju doživotnu robiju. Želimo da ih sprečimo da budu u prilici da ponove bilo kakvu sličnu vrstu zločina. Ovaj zakon omogućiće značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome neće moći da se ublaži kazna“, kaže Stefanović, a pišu Novosti.

Izmene Krivičnog zakonika kojima se uvodi kazna doživotnog zatvora stupaju na snagu danas, 1. decembra. Za sve teške zločine izvršene do juče sudovi mogu da izreknu kao najtežu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, koju trenutno u Srbiji izdržava 86 osuđenika, piše Politika.

min-stef-kzs

Beograd, 30.11.2019 - konferencija za novinare ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića

Luka Modrić plaćao špijuna

Dražen Letić falsifikovao je dokumentaciju srpskog ministarstva odbrane o tužiocu Kraljeviću, piše Blic. Nikola Kajkić je lažna dokumenta koja je dobio od Letića o Kraljeviću, prosledio hrvatskim desničarima. Branimir Glavaš na osnovu tih dokumenata traži smenu tužioca koji ga je gonio za ratne zločine, dok je Luka Modrić plaćao ovu operaciju jer ga je isti tužilac optužio da je lažno svedočio na suđenju Marniću, navodi list u tekstu pod naslovom „Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna“.

irak-prot-bagd-30.11.

Baghdad, 30.11.2019 - sukob anti-vladinih demonstranata sa iračkim snagama bezbednosti tokom protesta u Bagdadu

Naprslina u vrhu Evrope

Naprslina u vrhu političke moći Evrope ukazala se protekle sedmice, četiri dana pred ustoličnje Ursule fon der Lajen, novog predsednika Evropske komisije. Francuska i Nemačka izašle su sa zajedničkim predlogom za dvogodišnju konferenciju o budućnosti Evrope, počev od 2020, piše Politika. U šturom dokumentu Pariz i Berlin zatražili su preispitivanje svega što se tiče funkcionisanja EU, uključujući i mogućnost da se – ako treba, menja i Povelja (ustav) te zajednice 28 država. Najnoviji, složni nastup Francuske i Nemačke, kao i njegov tajming, u najmanju ruku, neobični su. Prethodne sedmice, nemačka kancelarka Angela Merkel doslovno je rekla šefu Jelisejske palate: „Umorna sam od skupljanja krhotina šolja koje ste vi (Emanuel Makron) razbili, sve da bismo mi onda seli i popili čaj zajedno.“

alzir-prot-30.11.

Alžir, 30.11.2019 - demonstracije protiv predstojećih predsedničkih izbora u Alžiru

Pavićeva nova serija

Siniša Pavić ne namerava da napusti Vlasotince u koje se sklonio iz Beograda. Daleko, na jugu, slavni scenarista najgledanijih televizijskih serija je i u osamdeset šestoj godini u odličnoj formi, piše Politika. Doskora je pisao po starinski, hemijskom olovkom, ne koristeći kompjuter ni pisaću mašinu, a novu seriju, ako ćemo bukvalno, nije ni napisana. Diktirao je scenario telefonom stenografkinji Tanji u Beogradu. Pavić je stvarao za svoju dušu, udaljen od prestoničke vreve. „Naše doba nije naklonjeno herojima“, kaže Pavić u intervjuu za ovaj list.

bg-prot-30.11

Beograd, 30.11.2019 - protest "Jedan od pet miliona" u centru Beograda

Sa Hrvatima preko baraža

Fudbalska reprezentacija Srbije će na Prvenstvu Evrope u fudbalu 2020. godine igrati u grupi sa Engleskom, Hrvatskom i Češkom, ako u baražu prvo pobedi Norvešku u gostima, pa Škotsku ili Izrael u Beogradu. Ovo je epilog do sada neviđenog žreba za EP koji je održan u prestonici Rumunije, pišu Novosti. Evropska fudbalska unija se potrudila da prvi put za 60 godina, koliko traje Prvenstvo Evrope u fudbalu, zakomplikuje žreb za ovo veliko takmičenje do granica paradoksa. U subotu u Bukureštu je i viđen pravi pravcati cirkus pošto se UEFA sa domaćinom ceremonije potrudila da u uvodnim minutima sa krova dvorane svoju tačku imaju artisti i akrobate.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...