Srbija donosi deklaraciju o vojnoj neutralnosti

Anđelka Nikolić

(subota 23. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 22.11.2019 - pripadnici Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ma Međunarodnom sajmu sporta

Parlament će usvojiti, početkom sledeće godine, tri dokumenta kojima se potvrđuje vojna  neutralnost. Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog. Ključna pitanja “špijunske afere” i dalje su bez odgovora. Država u Tihom okeanu Nauru poništila odluku iz 2008. o priznanju Kosova. Nema povređenih, kod uhapšenog koji je upao u Srednju ekonomsko-ugosititeljsku školu u Velikoj Plani pronađeni i ručna bomba, pištolj i eksploziv.

kina-kisinger-si

Beijing, 22.11.2019 - bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u poseti Kini: Henry Kissinger, Xi Jinping

Veoma dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unapređenje ekonomske saradnje, prenosi Politika.

Srbija jedina nema nikakve zahteve prema Severnoj Makedoniji i Makedoncima nema nikakve zahteve,”ni iz prošlosti, ni iz sadašnjosti”, rekao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

“Jedino tražimo da dobro radimo i sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Pendarovskim, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić je istakao da je ponosan na novosadsku i ohridsku inicijativu, ističući da je ona budućnost regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na ognjištima. „Verujem da ćemo to nastaviti i u Draču sa Edijem Ramom”, rekao je Vučić.

Istakao je da ta inicijativa, u javnosti poznata kao „mali šengen”, dobra za region jer u uslovima kad se ne zna kuda ide Evropa, a obe zemlje su na evropskom putu, važno da se ponudi nešto što, kako ističe, nije alternativa, jer nije za poređenje, već obaveza da države ispune ono što same mogu da urade.

„Siguran sam da će ta inicijativa doneti boljitak i bolje odnose”, rekao je Vučić.

Pendarovski je istakao još jednom stav svoje zemlje da EU nema aleternativu za region Zapadnog Balkana.

Raduje ga, istakao je, što i iz Skoplja i iz Beograda šalju istu poruku da ne treba zaboraviti Zapadni Balkan za koji je perspektiva za članstvo jedina garancija sigurnosti i prosperiteta i jedina održiva opcija.

vucic-penderovski

Beograd, 22.11.2019 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom

Srbija donosi deklaraciju o vojnoj neutralnosti

Srbija donosi deklaraciju o vojnoj neutralnosti, sazanje Politika.

Parlament će usvojiti tri dokumenta kojima se potvrđuje neutralnost, a ova pozicija će prvi put biti definisana posebnim aktom.

Vi budite u NATO-u, mi nećemo, imamo bolne uspomene iz 1999. godine, ali mi hoćemo dobre odnose i sa NATO-om i sa svima drugima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić juče na konferenciji za novinare sa kolegom iz Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, odgovarajući na pitanje hoće li ulazak Skoplja u taj vojni savez uticati na odnose dve zemlje.

 Vučić je poručio da je Srbija vojno neutralna i da neće u NATO. Time je “pečatirao” ono što je izjavio prethodne večeri posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost - da Srbija ne menja politiku i da će još snažnije da se bori za vojnu neutralnost.

“Srbija na Sretenje ´pečatira´ neutralnost”, piše u Novostima. “Skupština će usvojiti posebnu deklaraciju o nezavisnosti države i vojnom nesvrstavanju”.

dugin-predavanje-bgd-

Beograd, 22.11.2019 - jedan od najpoznatijih filozofa, sociologa i geopolitičara sadašnjeg trenutka  prof. dr Aleksandar Geljevič Dugin održao je na Univerzitetu odbrane predavanja posvećeno evroazijskom geopolitičkom diskursu i bezbednosti evropskog prostora

Špijunaža bez kazne

Dan nakon što je predsednik Aleksandar Vučić saopštio detalje špijunske afere u kojoj su učestvovali ruski obaveštajac Georgij Kleban i potpukovnik Z.K. penzionisani pripadnik vojske, ključna pitanja i dalje su bez odgovora, piše u Politici pod naslovom: “Špijunaža bez kazne”.

Oni su uhvaćeni u špijunaži, ali ne i uhapšeni. Nije objavljenio ime i prezime Z.K. i zašto je dobio novac od ruskog obaveštajca. Pod velom tajne je i ko je napravio i plasirao snimak ove špijunske afere.

U apelacionom sudu u Beogradu za Politiku juče je rečeno da u tom sudu ne postoji nijedna pravosnažna presuda za ovo krivično delo.

List primećuje: Znamo samo da je, kako je potvrdio Aleksandar Vučić, snimak napravljen 24. decembra 2018. godine i da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa događajem.

„Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom”, rekao je Vučić.

vucic-pendereovski-kzs-

Beograd, 22.11.2019 -  izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog

Za koga je radio “ruski špijun”?

“Rusi sumnjanu da je agent Kleban radio za Britance?” objavljuje Informer. “Putin besan na svoje obaveštajce, naredio hitnu istragu. Tvrde da iz Moskve nije naređeno da se vrbuju srpski oficiri”.

Pod najavom “novi snimci” Srpski telegraf  objavljuje “Špijuni plaćali srpske političare. Novac od stranih obaveštajaca uzimali predstavnici jednog opozicionog bloka ali i političari iz vladajućih struktura”.

Kurir “otkriva nove detalje špijunske afere” pod naslovom “Srpski oficir prodavao tajne i Hrvatima”. List tvrdi da je “snimak primopredaje dokumenata u Zemunu između srpskog potpukovnika Z.K. i Rusa Georgija Klebanova napravila hrvatska tajna služba”.

“predsednik Srbije putuje u Soči na razgovor sa ruskim predsednikom” javlja tabloid Alo pod naslovom “Vučić i Putin u četiri oka o špijunskoj aferi”.

putin-obavestajci

Moscow, 22.11.2019 - sastanak predsednikab Rusije sa šefovima službi bezbednosti: Vladimir Putin

Afera “Ruski špijun” zbunila naprednjake

Afera “Ruski špijun” zbunila naprednjake, naslov je u  Danasu.

List citira Cvijegtina Milivojevića: “Neko ko ih savetuje kako da vode brutalnu propaganda ili se grdno našalio ili je u pitanju pokušaj slanja poruke vani”.

“Vučić je zapravo potvrdio da je oružje krijumčareno u Ukrajinu”, smatra bugarska novinarka Dilijana Gajtandžijeva.

Na osnovu do sada dostupnih informacija, aktuelna špijunska afera deluje kao pokušaj saniranja štete po vlast koja je nastala zbog „afere Krušik“, poručuje za Danas izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da je suština u sprovođenju ozbiljne istrage kako bi se ustanovile dve osnovne činjenice: Prva, ko je taj čovek i o čemu se radilo, jer zaista treba razjasniti da li je reč o špijunaži, korupciji ili nekom poslovnom odnosu. Druga stvar je, ko to u Srbiji sme da špijunira i da snima.

bogota-prot-petak-22.11.-

Bogota, 22.11.2019 -  antivladin protest u  Bogoti

Novo povlačenje priznanja kosovske državnosti

“Država u Tihom okeanu poništila odluku iz 2008.” Piše u Novostima pod naslovom “I mali Nauru ne priznaje Kosovo”.

dacic-nauru

Nauru, 22.11.2019 - Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova

Janković: Zaštitnik građana mora da ispita i BIA

Ombdusman Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole MUP-a zbog hapšenja uzbunjivača, piše u Danasu.

“Neobjašnjivo je da ni posle toliko vremena u spisima premeta nema nijednog dokaza protiv Obradovića”, kaže Rodoljub Šabić.

List citira i Jankovića: “Zaštitnik građana mora da ispita i BIA”.

prot-bejrut-petak-22.11.-

Beirut, 22.11.2019 - novi antivladin protest u Bejrutu

Utvrditi i odgovornost mentora Siniše Malog

“Utvrditi i odgovornost mentora Siniše Malog”, naslov je u Danasu .

Komentarišući odluku Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog Univerziteta koji je jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog, sagovrnici lista smatraju da on nije jedini kriv za neakademsko ponašanje.

Aktivisti Saveza za Srbiju (SZS) na protestu u Novom Sadu, poručili su da ministar finansija Siniša Mali, ali i cela Vlada Srbije treba da podnesu ostavku, pošto je ustanovljeno da je Mali plagirao doktorat.

Zatraženo je da budu preispitane „sve druge sumnjive diplome“. Pritom su pomenuti nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić, guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nova stranka javno zahteva da Mali smesta podnese ostavku na mesto ministra, ali i da istim putem krene i celokupna Vlada Srbije, kao i predsednik Republike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija Siniše Malog „duboko politička“, ali da ta odluka neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se „za izbor ministara analiziraju uspesi“.

On je ocenio da je ta odluka pokazuje da je moguće doneti „političku odluku“ protiv nosilaca vlasti.

„To pre pet, šest godina nije bilo moguće, nije bilo moguće razgovarati o doktoratu Bojana Pajtića. To govori koliko je naše društvo napredovalo“, rekao je on.

prot-bagdad-pet-22.11.-

Baghdad, 22.11.2019 - novi antivladin protest u Bagdadu

Dokle god budžet za kulturu počinje sa nulom i ovo društvo će biti nula

Povodom predloga da izdvajanja za kulturu u 2020. godini budu najmanja u poslednjih šest godina, Danas objavljuje naslov: “Dokle god budžet za kulturu počinje sa nulom i ovo društvo će biti nula”.

bm-konf-efikasnost-

Beograd, 22.11.2019 - Konferencija Balkan magazina "Energetska efikasnost – neiskorišćeni resurs Srbije"

Nastavnik fizičkog sprečio mogući masakr u školi u Velikoj Plani

Nema povređenih, kod uhapšenog G. T. (46) koji je upao u Srednju ekonomsko-ugosititeljsku školu „Vuk Karadžić“ pronađeni i ručna bomba, pištolj i eksploziv.

Naoružani muškarac G.T. iz sela Livadice kod Velike Plane upao je juče oko 12.20 u jednu od učionica Srednje ekonomsko-ugosititeljske škole „Vuk Karadžić“ u Velikoj Plani i otvorio paljbu iz automatske puške, a u pucnjavi niko nije povređen, piše u Politici.

On je dva puta pucao iz automatske puške u plafon, a savladao ga je nastavnik fizičkog vaspitanja Slavoljub Stojadinović .

Kod vinovnika incidenta su pronađeni i ručna bomba, pištolj i eksploziv.

Kako list saznaje u tom momentu u toku je bio čas filozofije i u učionici je bilo tridesetak učenika trećeg razreda.

“Profa heroj spasao svoje đake. Goran Todorović naoružan upao u Ekonomsku školu i hteo da uzme đake kao taoce” objavljuje Informer.

“Profesor junak skočio na cev da spasi đake”, naslov je u Novostima.

“Deca su vrištala, gledao sam samo kako da mu otmem pušku”, objavljuje Blic “ispovest profesora koji je spr3čio masakr u pkoli u Velikoj Plani”.

koss-zvezda-zalgiris

Kaunas, 22.11.2019 - utakmica Evrolige Žalgiris - Crvena Zvezda (59:61)

Fudbalski dosije

“Osuđivan za nasilje, a void klub koji namešta utakmice”, objavljuje Blic “dosije Slobodana Milutinovića snajpera”.

“Milutinović je director kabela kojem je oduzeto 10 bodova zbog dogovorenog meča sa Smederevom. Snajper je davio fzdbalera u svlačionici, sumnjiče ga da je uzimao pare od transfera, palili mu džipove…”


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...