Vučić: imaćemo “S-400” jedino ako ga Rusi ostave

Anđelka Nikolić

(subota 26. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Moskva, 25.10.2019 - susret premijera Rusije Dmitrija Medvedeva i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Jedan sistem „Pancir S“ smo kupili, naručili i mi ga uskoro očekujemo u našoj zemlji, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je i da bismo voleli da imamo              “S-400“, ali da bismo u ovom trenutku mogli da ga priuštimo jedino ako bi ga Rusija ostavila u Srbiji posle vežbi. Vučić je obišao sisteme S-400 i „Pancir”, koji su juče dopremljeni u Srbiju, radi vežbe „Slovenski štit 2019”. Premijerka Ana Brnabić potpisala je u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja. Sporazumom nam se otvara tržište od 183 miliona ljudi. Skoplju i Tirani koje nisu dobile datum za pregovore sa EU nije rečeno “ne”, već “da, ali”, izjavio je francuski ambasador Žan Luj Falkonija.

most-anketa-

Beograd, 25.10.2019 - glavni urbanista grada Beograda Marko Stojčić pozvao je građane da učestvuju u anketi koja se nalazi na zvaničnom sajtu Grada Beograda i na BG portalu, i iskažu svoje mišljenje o budućnosti Starog savskog mosta

Vučić potvrdio: Srbija kupila „Pancir S“

Jedan sistem „Pancir S“ smo kupili, naručili i mi ga uskoro očekujemo u našoj zemlji, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle obilaska zajedničke taktičke vežbe „Slovenski štit 2019“ i ruskih odbrambenih sistema „S400“ i „Pancir“, piše u Novostima.

“Niko nikada ne bi nadletao Srbiju i ne bi ni pomislio da nadleće Srbiju kada bismo imali dva diviziona „S 400“, rekao je Vučić i dodao da bismo voleli da ovakav sistem imamo u Vojsci Srbije, ali da bismo u ovom trenutku mogli da ga priuštimo jedino ako bi ga Rusija ostavila u Srbiji posle vežbi.

“To su sistemi koji vam garantuju bezbednost i sigurnost za vaš narod i za vašu zemlju, za generacije koje dolaze i ako to sebi jednog dana budemo mogli da priuštimo, moći ćemo, ali dramatično ojačavamo i ja sam zahvalan našim ruskim prijateljima što to primećuju", kazao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je juče Komandni centar vežbe „Slovenski štit 2019”, kao i ruske PVO sisteme postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su i raketni sistem S-400 i „Pancir”, piše u Politici.

Vučić je tokom obilaska sistema S-400 i „Pancir”, koji su juče dopremljeni u Srbiju, radi vežbe „Slovenski štit 2019”, rekao da tako „nešto nije video”.

„Bio sam na njihovim aerodromima, ovako nešto nisam video. Prosto, kada čitate i gledate na sajtovima i u novinama mislite da nije istina, da je nemoguće, čini vam se da je bajka, ali ‘eta pravda’“ (na ruskom ‘istina je’), rekao je Vučić.

vucic-pvo-batajnica-

Beograd, 25.10.2019. - predsednik Srbije obišao je Komandni centar vežbe „Slovenski štit 2019“ i ruske PVO sisteme postavljene na aerodromu u Batajnici, medu kojima su raketni sistemi S-400 i „Pancir“: Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin, Milan Mojsilović

Predsednik je podsetio je da je Srbija naručila jedan sistem „pancir” koji je, kaže, fantastičan.

„Srpski oficiri obučeni za S-400“, piše u Informeru. „Tokom vežbe  ´Slovenski štit´ juče na aerodromu u Batajnici srpski vojnici pokazali da su obučeni da potpuno samostalno koriste S-400“. List dodaje  „Putinov plan odbrane: Ako zaterba S-400 će za tri sata biti u Beogradu“.

“Panika u NATO zbog S-400 u Srfbiji” piše u Kuriru, dok Alo donosi naslov “Panika drma NATO zbog S-400 u Srbiji”.

vucic-kongo-

Beograd, 25.10.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček za predsednika Konga Feliksa Antoana Čisekedija Čilomba

Srbiji otvoreno tržište Evroazijske unije

Premijerka Ana Brnabić potpisala je u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja, prenosi Politika.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija. I dalje ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Ana Brnabić izjavila je nakon potpisivanja ovog dokumenta da je on od velikog značaja za ekonomiju Srbije, dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i za bolji standard građana Srbije.

Ona je navela da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi. Podsetila je da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i da se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje na Jermeniju i Kirgiziju.

“Naša roba stizaće do 183 miliona potrošača”, naslov je u Novosgtima.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je da potpisivanjem Sporazuma saradnja prelazi na novi nivo.

“Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom je ekonomski a ne politički sporazum, i u interesu je Srbije. On nije suprotan interesima EU, već je komplementaran, jer je Srbija zemlja koja je opredeljena za članstvo u EU, što znači da je ekonomski jača Srbija takođe i cilj i interes EU. Mi možemo imati sporazume o slobodnoj trgovini sa drugim zemljama ili grupacijama dokle god nismo član EU”, rekla je premijerka Ana Brnabić u ingtervjuu za Novosti.

“Šta Srbiji donosi saradnja sa Evroazijskom unijom”, pita se Blic pod naslovom “Da li će nam sporazum sa Rusijom usporiti put ka Evropskoj unijji?”

medvedev-brnab-sto-moskva

Moskva, 25.10.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na radnom ručku u Moskvi, koji je priredio premijer Rusije Dmitrij Medvedev, uoči potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Zaev: San o članstvu u EU nije srušen

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev dao je intervju Politici, koji list plasira pod naslovom: ”San o članstvu u EU nije srušen”.

“Severna Makedonija je na korak da postane 30.punopravna članica NATO-a. S druge strane,odložena je odluka o dodeli datuma za pregovore s EU. Iako je 27 zemalja članica EU jasno i glasno podržalo početak pregovora naše zemlje s EU, jedna zemlja insistira najpre na unutrašnjim reformama EU.Mi podržavamo inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali smo uvereni da Severna Makedonija ne bi nanela nikakvu štetu kada bi joj bila data šansa u započetim pregovorima, već upravo suprotno - to bi bila dobra motivacija da nastavimo s unutrašnjim reformama, a istovremeno, uz poštovanje evropskih vrednosti, doprinesemo reformskim procesima u samoj EU”, ističe Zaev.

“Makron zna da za Balkan EU nema alternative”, rekao je Zaev u razgovoru za Danas.

“Mnogo smo postigli, nećemo dozvoliti da se vratimo na staro. Deo najvišeg rukvodstva naših političkih protivnika, nažalost, do danas se nije ogradio od tog starog režima.Naprotiv, brane režim, kriminal i korupciju koji su državo doveli do dna, dok je život postojao samo za jednu porodicu”, kaže Zaev.

Skoplju i Tirani nije rečeno “ne”, već “da, ali”

Skoplju i Tirani nije rečeno “ne”, već “da, ali”, prenosi Danas izjavu francuskog ambasadora Žan Luj Falkonija.

“Proširenje nije emocionalni proces, već proces koji ima političke posledice i uzima u obzir stanje države, stanje društva, zemlje u celini i njene ekonomije”, kaže Žan Luj Falkoni.

fra-amb-falkoni-

BEOGRAD, 25.10.2019 - intervju novinskoj agenciji FoNet ambasadora Francuske u Beogradu Žan Luj Falkonija

SAD deportuju rusku špijunku

Vašington je saopštilo da će ruska državljanka Marija Butina, koju SAD smatraju navodnim ruskim špijunom, biti deportovana iz Miamija na Floridi. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov je potvrdio da će ona , u subotu 26. oktobra ujutro, stići u Moskvu, prenosi Politika.

„Posle ponovljenih zahteva ambasade da se razjasni procedura povratka Butinove u Rusiju, dobili smo konačni odgovor da će 25. oktobra Marija biti prebačena iz saveznog zatvora u migracioni centar, odakle će istog dana poleteti za Moskvu”, rekao je Antonov.

Zelenović: Radojčić da objasni zašto je ‘njegov’ trg 25 puta skuplji

Gradonačalnik Šapca pozvao je kolegu iz Beograda na TV duel, piše u Danasu koji u naslovu citira Zelenovića: “Radojčić da objasni zašto je ‘njegov’ trg 25 puta skuplji”.

Počinje zimsko računanje vremena

Počinje zimsko računanje vremena. Časovnike vraćamo sat unazad, objavljuju Novosti.

“Večeras vraćamo sat u nazad” piše u tabloidu Alo.

Ranjavanje zbog ljubomore

Ahmo H. (60) pucao je iz pištolja u radnicu pekare “Dada” Gordanu K. (37) juče na Čukaričkoj padini, sa kojom je, kako se spekuliše, bio u emotivnoj vezi. Radnicu je pogodio u glavu i ruke, a zatim je sebi ispalilo metak u glavu. Ooboje su na Odeljenju intenzivne nege i dalje su u kritičnom stanju, piše u Novostima.
Nezvanično, žrtva je želela da se vrati suprugu sa kojim ima četvoro dece.
Kako nezvanično saznaje list, Gordana ga je prijavila policiji za uznemiravanje, zbog čega je njemu “pukao film”. Došao je u pekaru i iz neregistrovanog pištolja pucao u radnicu, a zatim pokušao sebi da oduzme život.

“Krvoproliće u pekari” objavljuje Kurir.

“Majka šefa mafije”

“Ekskluzivno, progovorila Anđelka Bojović” objavljuje Srpski telegraf pod naslovom “Ispovest majke šefa mafije”. List dodaje da “Anđelka otkriva čime se Luka bavi u zatvoru i da li se plaši da će po dolasku iz Španije želeti da se osveti za smrt brata”.

Čuvao leš drugarice

“Detalji horor priče sa Novog Be0grada” objavljuje Blic pod naslovom “Telo mrtve drugarice krio ispod kreveta. POlicija zatekla Nikolu K. dok je pokušavao da pobegne sa lešom”. List dodaje da je “Nikola K. (30) uhapšen pošto je u svom stanu, u sanduku kreveta, danima čuvao leš Milice S. (28), a zatim ga sa tri druga izneo u gepek svojih kola. Policiji rekao da se Milica predozirala I da nije znao šta da radi sa njenim telom”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...