Protest taksista paralisao Beograd

Danijela Ćirović

(sreda 2. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 01.10.2019 - protest taksista u centru Beograda zbog nepoštovanja zakona o prevozu putnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izborne manipulacije srpskim glasovima na Kosovu. „Dačićev tajkun“, kažu, krije vilu od milion evra. Profesor je podržao studente u Rektoratu, a onda su ga na TV Hepi isprozivali da je „Šiptar“. Taksisti dva dana protestuju u Beogradu, zatvorivši uži centar grada. Epidemiju malih boginja moguće je sprečiti samo masovnom vakcinacijom. Na Univerzitetu u Beogradu ostalo je 2.000 slobodnih mesta. Devojka ubice iz Jabukovca pomogla mu je  pri zločinu. U Kini je održana velika vojna parada. Odbojkaši kažu da žive za svaki poen.

moda-pariz-sanel-

Pariz, 01.10.2019 - modna revija kuće Šanel, za proleće - leto 2020., na Nedelji mode u Parizu (Paris Fashion Week). Kolekcija: Chanell

Vučić o zaveri protiv Srpske liste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji, interno raseljene i prognane da iskoriste svoje pravo i glasaju za Srpsku listu, kako bi osujetili pokušaje manipulacije srpskom izbornom voljom, pišu Novosti. Vučić je rekao da Srpska lista doživljava pravi politički teror i progon, organizovan od organa takozvane paradržave, podržan od strane dela međunarodne zajednice. "Pogledajte ko i zašto sve radi protiv te liste", apelovao je predsednik i istakao da se ta kampanja sastoji u tome što jedino predstavnici Srpske liste ne mogu da dobiju podršku bilo koga iz centralne Srbije, bilo koga, sa bilo koje strane.

„Albancima mogu da defiluju i šalju podršku poslanici različitih zemalja, Bundestaga, a zabranjeno je samo Srbima da podrže svoju Srpsku listu“, ukazao je Vučić. Naslov teksta je „3 miliona evra za kupovinu glasova Srba“. Vučić najavljuje da se spremaju manipulacije sa nevažećim listićima, te da su „i stranci u kampanji protiv Srpske liste“.

vucic-orban-bg

Beograd, 01.10.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban danas u Beogradu

Dačićev tajkun krije vilu*-+

„Dačićev tajkun krije vilu od milion evra i džip od 100.000“, glavni je naslov na prvoj strani Kurira. Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Vladan Zagrađanin, operativac Ivice Dačića, godinama od javnosti pokušava da sakrije svoju raskošnu imovinu. Njegove kuće od 322 kvadrata nema nigde u imovinskoj karti, navodi list.

dacic-finac-diplom-izlo-

 

Profesor u žiži zbog podrške studentima

Uprava Filozofskog fakulteta saopštila je da najoštrije osuđuje napad na prodekana i profesora tog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na televiziji Hepi, prenosi Danas. U saopštenju se podseća da je profesor Danijel Sinani dugogodišnji predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, za čijeg su mandata na UNESCO-vu listu reprezentativnog svetskog kulturnog nasleđa upisana trenutno jedina tri kulturna elementa poreklom iz Srbije – porodična slava, tradicionalna igra kolo i pevanje uz gusle. Kako se navodi, Milomir Marić, glavni urednik TV Hepi, omalovažavao je Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

„Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan“, stoji u saopštenju. List navodi da se profesor našao na meti jer je podržao studente u Rektoratu.

most-tajvan

Nanfangao, 01.10.2019 - most u luci na istoku tajvana se srušio i uništio ukotvljene brodove ispod njega

Drugi dan protesta taksista

Beogradski taksisti juče su nastavili protest i radikalizovali ga, prenosi Politika, a to su najviše osetili Beograđani. Ovog puta na ulice nije izašao samo delić vozača sa TX oznakama na tablicama, nego sva najveća taksi udruženja i to sa jasno istaknutim tablama. Neprijatelj je odavno poznat, svi oni koji prevoze putnike u Beogradu i to naplaćuju kao taksi uslugu, a nemaju zvanične dozvole za legalno taksiranje – divlji taksisti, taksisti sa registarskim oznakama drugih gradova, aplikacije za vožnju itd. Dok je deo taksista i ranije protestovao iz istog razloga, najveća taksi udruženja su nadležnima dala nešto više vremena da na terenu sprovedu izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

putin-rohani-

Jerevan, 01.10.2019 - susret ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Irana Hasana Rohanija na marginama Evroazijskog ekonomskog saveta u Jerevanu

Masovna vakcinacija protiv epidemije

Uprkos tome što je u Srbiji pre mesec dana odjavljena epidemija malih boginja, građani ne smeju da se opuste i opet počnu da odbijaju vakcinaciju svoje dece MMR vakcinom, jer postoji mogućnost da se bolest opet pojavi. Obolevanje od morbila prisutno je u regionu: Rumuniji, Bugarskoj, BiH i Makedoniji, a u Hrvatskoj je proglašena epidemija sa najmanje 35 obolelih, piše Politika. Samim tim postoji mogućnost da se virus donese u Srbiju. Kako ističe epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović, iako kod nas obuhvat vakcinacijom iznosi oko 95 odsto, to ne znači da ne postoje populacione grupe gde je obuhvat niži, kao što je slučaj sa nekim romskim naseljima. Naslov teksta je „Samo masovna vakcinacija sprečava povratak malih boginja“.

niss-pijaca-

Niš, 01.10.2019 - jesenji proizvodi na pijaci u Nišu

Nepopunjeno 2.000 mesta na UB

Zbog Evropskih univerzitetskih igara zakazanih za 2020. godinu u Beogradu nova akademska godina na najvećem univerzitetu u Srbiji počela je juče, ranije nego pre, i okončaće se takođe ranije – 20. juna. To, kako naglašava Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, ne znači da će studenti imati manje rokova i vremena za učenje, već će samo julski rok naredne godine biti pomeren za jun, kao što je oktobarski nedavno održan u septembru, piše Politika. Bulat naglašava da su starije generacije studenata zbog upisa ocena obično sa predavanjima startovale i do 7. oktobra, dok je ovoga puta na većini beogradskih fakulteta sve počelo i pre 1. oktobra. Na UB ostalo je nepopunjeno više od dve hiljade mesta, čak 600 na budžetu, jer je „zbog manjeg nataliteta i veće fakultetske ponude nedovoljno akademaca za sve ponuđene indekse“, stoji u tekstu pod naslovom „Amfiteatri Univerziteta u Beogradu sve prazniji“.

vojska-avio-srb-rum

Beograd, 01.10.2019 - Međunarodna vazduhoplovna vežba „Air Solution 2019“, u kojoj učestvuju pripadnici RV i PVO VS i Rumunskog ratnog vazduhoplovstva, održava se u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije

Vojna parada u Kini

„Kina jača od Amerike“, naslov je u Informeru, koji u glavnoj najavi prenosi fotografije i detalje sa kineske vojne parade. Prvi put je predstavljena interkontinentalna balistička raketa DF-41, koja za manje od pola sata stiže do bilo koje tačke u SAD, a Kinezi kažu da je najjača na planeti, stoji u tekstu.

I Politika na prvoj strani piše da je u Pekingu juče grandioznom vojnom paradom, priredbom i vatrometom obeleženo 70 godina Kine, koja se pod vođstvom Komunističke partije uzdigla do statusa svetske sile. Na platformi iznand Trga Tjenzimen sadašnje i bivše rukovodstvo posmatralo je vojnu paradu 15.000 vojnika, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.

kina-parada

Beijing, 01.10.2019 - parada povodom 70 godina od osnivanja NR Kine

Politička ubistva „Svetog Đorđa“

Srpski telegraf piše da „službena beleška Državne bezbednosti otkriva“ da tajno društvo Sveti Đorđe „stoji iza političkih ubistava“.

Devojka pomogla ubici iz Jabukovca

Blic piše o šokantnim saznajima u istrazi četvorostrukog zločina u Jabukovcu. Maja Bađukić (25), osumnjičena je da je pomagala svom dečku Davoru Perniću u zločinu 7. avgusta u kući Raja Kazimiriovića. Sumnja se da je malokalibarskom puškom usmrtila Dragicu Kazimirović i njenu unuku Draganu Jozeljić.

fudb-zvezda-olimpijakos-

Beograd, 01.10.2019 – fudbalska utakmica Crvena zvezda - Olimpijakos u 2. kolu grupe B Lige šampiona, 3:1

Kad se živi za svaki peon

Nekada najveći talenat srpske odbojke, sada zvanično najbolji igrač Evropskog prvenstva. Primač Uroš Kovačević je tokom celog šampionata pružao partije kakve se uvek od njega očekuju i sigurnim koracima vodio Srbiju do trona. Iz meča u meč, sve teži protivnici, bili su samo sve veći izazov za njega. U Beograd se vratio sa zlatnom medaljom oko vrata i plaketom namenjenom MVP. „Posle osam godina, evo nas ponovo na krovu Evrope. To je bio san naše generacije, ostvarili smo ga. Preponosan sam na moje saigrače i na ceo stručni štab. Uradili smo nešto u šta su mnogi sumnjali, ali mi smo pokazali da pripadamo evropskom vrhu. Javnost nikad ne očekuje od nas ovoliko, ali mi često iznenadimo sve i vratimo se sa odličjem. Ovog puta je najsjajnije“, rekao je on. Kovač i Petrić za Novosti kažu da je njihov sistem da se „živi za svaki poen“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...