Francuski predsednik i dijalog o Kosmetu

Anđelka Nikolić

(utorak 01. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 30.09.2019 - doček odbojkaša Srbije posle osvajanja Evropskog prvenstva

Predsdnik Francuske u Njujorku rekao Ivici Dačiću da će se odmah posle kosovskih izbora 6. oktobra lično angažovati da se što pre pronađe rešenje za južnu pokrajinu Srbije. Fiskalni savet oštro kritikovao predlog izmene budžeta za ovu godinu kojim se povećava potrošnja za 50 milijardi dinara. Beogradski taksisti ujedinili su se i započeli ranije najavljenu višednevnu blokadu prestoničkih saobraćajnica. Od 15. oktobra na 14 lokacija u oba smera biće postavljeno 56 kamera „Puteva Srbije“ koje će snimati vozače, a policija će ih koristiti za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene brzine. Odbojkaši Srbije, novi šampioni Evrope, doputovali u domovinu.

moda-pariz-vali-

Pariz, 30.09.2019 - Nedelja mode u Parizu (Paris Fashion Week). Kolekcija: Valli

Makron i Kosmet

„Makron se uključuje u dijalog o Kosovu“, piše u Danas. „Predsdnik Francuske mi je u Njujorku rekao da će se odmah posle kosovskih izbora 6. oktobra lično angažovati da se što pre pronađe rešenje za južnu pokrajinu“ izjavio je za ovaj list Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije. List tvrdi da je „Makronov plan: Naterati nove vlasti u Prištini da ukinu takse i nastave pregovore“.

Zabrana ulaska na KiM

„Priština uvela liste nepoželjnih“ , piše u Novostima pod naslovom „Rampa, da bi pogurali ´svoje Srbe´“. List dodaje da će se zabrana trajati „zvaničnicima iz Beograda sve dok traje izborna kampanja na KiM“

Preizborni spot za Srbe - na albanskom

„Kandidat za premijera Kosova u dva spota na albanskom jeziku pozvao sugrađane da glasaju za koaliciju „Sloboda, kako bi se ´odrekli političkog monstruma koji se zove Srpska lista´“ piše u Politici pod naslovom „Od Nenada Rašića prave albanskog Komšića“.

„Nož u leđa Srbima na Kosovu“, objavljuje Informer pod naslovom „Đilasovci gori od Šiptara“.Tu piše da je „nenad Ristić, nosilac liste ´Sloboda´ i bliski saradnik Dragana Đilasa, u predizbornom spotu na albanskom poziva birače na Kosovu da se suprotstave ´monstruoznoj politici Srpske liste´“.

U Novostima piše da „spot Nenada Rašića na albanskom blati SL i traži glas od Albanaca“.

Rebalansom budžeta – ponovo „u minus“

„Fiskalni savet oštro kritikovao predlog izmene budžeta za ovu godinu kojim se povećava potrošnja za 50 milijardi dinara“, piše u Danasu pod naslovom „Odoše pare za vojsku i kredite u ´švajcarcima´“. List objavljuje da će na kraju godine „umesto viška od 25 milijardi koji bi bio bez rebalansa, na kraju biti manjaa od 23 milijarde dinara.“

stari-tribina-dan-

Beograd, 30.09.2019 - Tribina pod nazivom " Srbija za sve generacije" povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba

Blokada Beograda

„Taksisti paralisali Beograd“, objavljuje Politika. „Prvi put posle duže vremena beogradski taksisti ujedinili su se  i započeli ranije najavljenu višednevnu blokadu prestoničkih saobraćajnica“ piše u ovom listu. „Blokada je najavljena i za danas“ a taksisti se bune protiv „svih privrednih društava koje se bave prevozom a ne poštuju zakon“. List citira predsednika Saveza udruženja taksista Srbije Aleksandra Bjelića da sus se „prevoznici koji ne poštuju zakon osokolili zato što imaju podršku dvoje ministara iz redova SPS“.

„Protetovaćemo sve dok se ne obustavi rad tih privrednih društava koja ne poštuju zakon“, dodaje Bjelić.

Nezvanično se procenjuje da je u blokadi učestvovalo oko 3.000 taksista što je oko 50 odsto od broja legalnih taksista u Beogradu.

Reč je oprotesu protiv novih firmi koje organizuju taksi prevoz putem interneta i predstavljaju ozbiljnu konkurenciju klasičnom taksiju.

Danas ovim povodom objavljuje naslov „Taksisti: Antić i Ružić stoje iza Kar goa“. Reč je o prevozniku koji radi pomoću internet aplikacije.

taksi-blokada-bgd

Beograd, 30.09.2019 - beogradski taksisti blokirali su danas centralne gradske ulice

Nadzor na autoputu za Niš

„Bahate vozače na autoputu loviće 56 kamera“ piše u Politici. „Od 15. oktobra na 14 lokacija u oba smera biće postavljeno 56 kamera „Puteva Srbije“ koje će snimati vozače, a policija će ih koristiti za kažnjavanje prekoračenja dozvoljene brzine od 130 kilometara na sat“.

„Kamere mere brzinu od 15. januara“ najavljuju Novosti uz nadu da će to biti „kraj nasilnoj vožnji na autoputu Beograd-Niš“.

„Nema više brze vožnje“ piše u tabloidu Alo pod naslovom „Kamerama pokrivaju ceo autoput“.

Nova podela Evrope?

Srpski telegraf objavljuje „tajnu analizu CIA“ pod naslovom „Evropa se deli na tri dela, Srbija ulazi u balkansku uniju“.

kina-pripreme

Peking, 30.09.2019 - pripreme na Tjananmen trgu u Pekingu za paradu povodom obeležavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine

Bez promene ministara pre izbora

„Promena u Vladi Srbije biće tek posle izbora“, objavljuje Politika. „Rekonstrukcija kabineta premijerke Ane Brnabić malo je verovatna, nekoliko meseci pre održavanje redovnih parlamentarnih pokrajinskih i lokalnih izbora. Do kadrovskih promena u Vladi Srbije do kraja godine možže da dođe samo ukoliko neko od ministara sam zatraži da bude razrešen ili ukoliko neko od stanara u Nemanjinoj 11 bude umešan u ozbiljnu aferu“.

Spisak ministara za zamenu

„Na Vučićev predlog biće smenjeni i oni koji su se šlihtali strancima“, najavljuje tabloid Alo pod naslovom „Spisak ministara koji lete iz Vlade“.

Čovek iz senke u SPS-u

„Ko je Vladan Zagrađanin, glavni akter afere ´Kfer´“ pita Kurir pod naslovom „Ovo je čovek koji iz senke vodi SPS, kontroliše sve pare u stranci, kadrira, završava poverljive poslove“. List dodaje da „Zagrađanina i Dačića vezuje i kumstvo“.

Vratili se sa zlatom

„Odbojkaši Srbije, novi šampioni Evrope, doputovali u domovinu“ objavljuju Novosti pod naslovom „Zlatom nas obasjali“.

Blic javlja da su „zlatni odbojkaši dočekani u Beogradu“ pod naslovom „Pokorili smo Evropu, sad moramo u Tokio“.

„Šampioni stigli kući“ javlja Kurir pod naslovom „Srbija dočekala zlatne momke“.

„Odbojkaši prešli put od osporavanja do šampiona“, objavljuje Danas.

Zvezdini fudbaleri protiv Olimpijakosa

Blic objavljuje šta govore fudbaleri Zvezde pred meč sa Olimpijakosom (21.00) u Ligi šampiona, pod naslovom „Hoćemo pobedu, Grci nam večeras nisu braća“.

„Olimpijakos mora pasti“ piše u Kuriru.

Đoković i sumo rvač

„David protiv Golijata, Nole izašao na megdan sumo rvaču“, objavljuje tabloid Alo uz fotografiju Novaka Đokovića u klinču sa sumo borcem u egzibicionom nastupu..


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...