„I Milo će povući odluku o Kosovu“

Anđelka Nikolić

(nedelja 29. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 28.09.2019 - 43. protest #1od5miliona u Beogradu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uveren je da će predsednik Crne Gore Milo Đukanović povući priznanje, kako je rekao, „lažne države” Kosovo i da će se „vratiti pravim vrednostima”. Mitropolit Amfilohije: “Daj Bože da ova poseta donese pomirenje braći“. Predsednik Srpske liste Goran Rakić: “Nas neće kupiti za šaku dolara”. Zašto Jasenovac nikad nije oslobađan? Svakog meseca razmatra se 4.000 slučajeva nasilja u porodici širom Srbije. Danas (17.30) finale Evropskog prvenstva u odbojci Srbija-Slovenija.

moda-pariz-vestvud

Paris, 28.09.2019 - revija kreacija Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood), tokom nedelje mode u parizu

Patrijarh Irinej: Ne napuštajte svoja ognjišta

U manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u grbaljskoj Podlastvi juče je održana centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 1.500 godina od postojanja tog manastira. Više od 3.000 vernika iz svih crnogorskih gradova prisustvovalo je službi osvećenja paraklisa Svetog Velikomučenika Lazara, a arhijerejsku liturgiju služio je srpski patrijarh Irinej, piše u Politici.

Patrijarh srpski je poručio srpskom narodu da ne napušta svoja ognjišta i da budemo složni kao narod – “ne u zlu i želji da osvajamo i tuđe prisvajamo, nego da to što nam je Bog dao zajednički delimo”.

„Nedostaje reč da se zahvalim i da izrazim osećanje. Dolazio sam na mnoga mesta, ali ovoliki narod i ovakav narod nisam susreo. Ovaj skup najbolje govori šta je Crna Gora bila i da je ostala ono što je bila. Hvala Bogu što je tako, to je sasvim normalno, ovde je narod sačuvao svoju veru, sačuvao ono što je nasledio od najsvetijih svojih predaka”, rekao je srpski patrijarh posle liturgije.

izlo-vbanja-bastina

Vrnjačka Banja, 28.09.2019 - svečano otvaranje  centralne proslave manifestacije “Dana evropske baštine” u Vrnjačkoj Banji

“Uveren sam da će Đukanović povući priznanje Kosova”

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je da je uveren da će predsednik Crne Gore Milo Đukanović povući priznanje, kako je rekao, „lažne države” Kosovo i da će se „vratiti pravim vrednostima”, prenosi Politika.

Na crkvenoj ceremoniji u Grblju kod Budve Irinej je kazao da ga je Đukanović pozdravio preko mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i saopštio da ne može da prisustvuje proslavi SPC „jer je sprečen”.

„Patrijarh u Grblju, izveštavaju Novosti pod naslovom „I Milo će povući odluku o Kosovu“. List još citira patrijarha: „Iver ne pada daleko od klade, Đukanović je iz poštene porodice“. Uz to, prenosi i izjavu mitropolita Amfilohija: “Daj Bože da ova poseta donese pomirenje braći“.

Sačuvali smo veru, jezik, kulturu i državu

Politika objavljuje eksluzivni intervju sa patrijarhom Irinejom povodom osam vekova Srpske pravoslavne crkve, a u naslovu citira patrijarha: “Sačuvali smo veru, jezik, kulturu i državu”.

“Dobijanje samostalnosti za našu Crkvu zaista predstavlja najznačajnije razmeđe naše istorije. Bilo je u prošlosti važnih događaja, ali ovaj koji proslavljamo, pored Kosovskog boja, za naš identitet, za istorijsko trajanje i put srpskog naroda sigurno je najznačajniji. Ta dva događaja konstituisala su dva zaveta, svetosavski zavet i svetolazarevski zavet, s kojima je naš narod živeo vekovima, danas živi i živeće”, rekao je patrijarh.

Patrijarh Irinej pozvao je sve vernike i ljude dobre volje  da od 6. do 9 oktobra sa svojom Crkvom Svetosavskom u manastiru Žiči, u Pećkoj Patrijaršiji i u Beogradu u velikoj radosti proslave jubilej autokefalnosti SPC.

Goran Rakić: Nas neće kupiti za šaku dolara

Snažna podrška Srpskoj listi znači podršku našem pregovaračkom timu, na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se izbori za kompromis i bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakao  je u razgovoru za Politiku predsednik SL-a Goran Rakić .

Rakić očekuje da će svaki građanin razumeti trenutak u kome se srpski narod nalazi i da nipokoju cenu neće dozvoliti da “prevaranti, sitne šićardžije i secikese” odlučuju o sudbini kosmetskih Srba.

List u naslovu citira Rakića: “Nas neće kupiti za šaku dolara”.

vucic-poseta-stara-planina

Beograd,28.09.2019 - Predstavnici  pokreta Odbranimo reke Stare planine dolaze na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Bez plana za oslobađanje Jasenovca

„Zašto Jasenovac nikad nije oslobađan“, pitaju Novosti. „U arhivama nema plana za proboj u stratište Srba“.

Nasilje u porodici

„Porodično nasilje: Crna statistika“, piše u Blicu. „Moramo  otvoreno da govorimo o problemima nasilja. Svakog meseca razmatra se 4.000 slučajeva nasilja u porodici širom zemlje. Svest o nasilju porasla – nasilje više nije privatna stvar. Žrtva mora da oseti podršku institucija“.

Izložba u Muzeju SPC

U Muzeju SPC uoči otvaranja izložbe povodom osam vekova crkve“ objavljuju Novosti pod naslovom „Drevno srpsko blago prvi put pred građanima“.

Misterija Titovog testamenta

U Kuriru piše o „misteriji staroj 40 godina“ pod naslovom „Ko je ukrao Titov testament“. Ovaj tabloid tvrdi da je „nestao dokument u kom je Josip Broz odredio naslednika. Tito je ostavio pismo koje je nakon njegove smrti trebalo da otvori Jovanka Broz. Međutim, ona je izbačena iz kuće a sef su otvorili šef tajne policije Stane Dolanc i general Nikola Ljubičić...“ List citira advokata Tomu Filu koji kaže da je „Tito pred svako putovanje taj dokument stavljao u sef i govorio Jovanki: ´Ako mi se nešto desi, pročitaj ovo, tu sve piše´“.

Evropsko finale u odbojci

Kurir piše o muškoj odbojkaškoj reprezentaciji Srbije, najavljujući „večeras finale Evropskog prvenstva“, pod naslovom „Bili su otpisani a sada se bore za zlato“.

„Veliko finale, orlovi ili zmajčeki pitanje je sad“ piše u Blicu.

„Danas (17.30) finale EP u odbojci Srbija-Slovenija“ objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Srbija čeka novo zlato!“

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...