Patrijarh Irinej u Crnoj Gori

Anđelka Nikolić

(subota 28. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Pariz, 27.09.2019 - utakmica Francuska – Srbija (2:3) u polufinalu Evropskog prvenstva u odbojci (European Volleyball Championship). Pobedom Srbija se probila u finale koje se igra sutra protiv ekipe Slovenije

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je centralnoj proslavi obeležavanja osamsto godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u grbaljskom manastiru Podlastva. Irinej je pred hiljadama vernika poručio: “ Neće ovozemaljskim dekretom uništiti ono što je vekovima sejano”. Prosečno potraživanje vlasnika korisnika kredita indeksiranih u švajcarskom franku prema bankama u Hrvatskoj iznosiće, prema prvim procenama, oko 50 odsto isplaćene glavnice sa kamatama. Izveštaj uzbunjivača iz američke CIA postao "okidač" postupka za opoziv šefa Bele kuće. Predsednik Tramp: Hoću da znam ko je! Njujork tajms: “Radio je u Beloj kući”.

moda-pariz-balmain-

Pariz, 27.09.2019 - revija kolekcije Balmain za sezonu proleće-leto 2020 na Nedelji mode u Parizu (Paris Fashion Week)

Patrijarh Irinej svečano dočekan u manastiru Podlastva u Crnoj Gori

Patrijarh srpski Irinej sinoć je prisustvovao centralnoj proslavi obeležavanja osamsto godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i u Crnoj Gori u grbaljskom manastiru Podlastva u budvanskoj opštini. Na ovom skupu okupilo se oko 2.000 vernika koji su dočekali srpskog patrijarha, piše u Politici.

Posle punih 27 godina ovo je prvi dolazak poglavara SPC u Boku Kotorsku i Budvu, Osim osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, obeležava se 1.500 godina manastira Podlastvi.

“Patrijarh je stigao među svoje, i na svoje”, naslov je u Novostima.

Narod je došao sa svih strana, a ponositi kraj dočekao je svog patrijarha prvi put nakon 27 godina. Tada je ovo mesto posetio danas blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, izveštava list.

Irinej je pred hiljadama vernika poručio: “Ono što je vekovima sejano na ovim prostorima ne može da se uništi ni dekretom niti zapovešću ljudi ovog sveta”.

patrijarh-cg-subota

Patrijarh stiže u manastir Podlastva kod Budve (foto Novosti)

Koliko su preplaćeni krediti u “švajcarcima”

Prosečno potraživanje vlasnika korisnika kredita ineksiranih u švajcarskom franku prema bankama u Hrvatskoj iznosiće, prema prvim procenama, oko 50 odsto isplaćene glavnice sa kamatama, piše u Politici.

Ono što je posle odluke Vrhovnog suda Hrvatske potvrđeno jeste da su banke radile nezakonito, da je valutna klauzula ništavna i da su povređena kolektivna prava korisnika ovih kredita. Sasvim dovoljno razloga da dužnici presaviju tabak i u privatnim tužbama zatraže od banaka ono što su godinama nepravično plaćali.

I u Hrvataskoj, koja ima 120.000 ovakvih kredita, ali i u Srbiji, gde ih je tek 18.000, dužnici postavljaju ista pitanja – da li su i oni preplatili svoj kredit i da li će u slučaju da su potpisali ugovor o  konverziji ili svoj kredit ranije konvertvali u evro imati pravo da tuže banke. Iz udruženja za zaštitu korisnika ovih kredita su jednoglasni - svako ko je podigao ovakav kredit od 2008.godine sigurno ga je preplatio.

 sudije-konf-nezavisnost-

Beograd, 27.09.2019 - konferencija "Materijalne garancije nezavisnosti sudstva" u organizaciji Društva sudija Srbije: predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, šef Misije OEBS Andrea Oricio, šef delegacije EU Sem Fabrici

Zapad protiv Srpske?

“Ruski ambassador upozorava”, piše u Informeru pod naslovom “Zapad ukida Srpsku”. List prenosi da “iza inicijative Bakira Izetbegovića I SDA za formiranje unitarne Republike BiH I ukidanje RS, stoje SAD I EU, to je sada sasvim očigledno, kaže Aleksandar Bocan-Harčenko”.

vojska-takovo-obuka-

Takovo, 27.09.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti povodom završetka školovanja 14. klase Osnovnog kursa za podoficire i 46. klase Srednje stručne vojne škole  i promovisanja u prvi podoficirski čin u Takovu

Rad “na crno” u prestonici

“Ministarstvo rada otkrilo ilegalne graževince na više lokacija u prestonici” piše u tabloidu Alo pod naslovom “Beograd pun radnika na crno iz Turske”.Prema ovom listu “za samo osam dana, u period od 5. do 13. septembra, na tri velika gradilišta zatečeno je čak 103 neprijavljena radnika iz Turske, a na četvrtom I dvoje državljana Albanije koji su takođe radili bez dozvola”.

slika-sotbi-banksi-

London, 27.09.2019 - slika anonimnog uličnog umetnika Banksija, čija se vrednost procenjuje između 1,5 - 2 miliona britanskih funti (1,8-2,5 miliona američkih dolara), aukcijska kuća Sotbi ponudiće na prodaju 3. oktobra

Rada Trajković: Nudili su mi kasetu sa Oliverovim ubistvom

„Neki ljudi, rekla bih iz netransparentnih krugova, ponudili su mi kopiju kasete ubistva Olivera Ivanovića“, kaže za Danas Rada Trajković.

„Rečeno mi je da je jedna kaseta data nekima iz vlasti, a druga je ponuđena meni.Rekla sam da ja niti uzimam, niti dajem pare i da bi te dokaze, ukoliko ih imaju, trebalo da ponude tužiocu Sulji u Prištini“, kaže Trajkovićeva.

„Pred odlazak u Kosovsku Mitrovicu doživela sam neverovatan pritisak.Rečeno mi je da će me tamo čekati ’škajarci’, ’kavčani’, mafija... Da će me ubiti. Dolazili su i u sedište naše koalicije Sloboda“, kaže Rada Trajković koja za list govori o izborima na Kosovu, pritiscima i prozivkama Milene Ivanović.

nocc-istrazivacca

Beograd, 27.09.2019 - otvaranje 10. Evropske noći istraživača u Srbiji, Francuski institut

Marija Lukić: Ne očekujem da Jelačić prizna šta mi je uradio

Ne očekujem da Jelačić prizna šta mi je uradio, kaže za Danas Marija Lukić, dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“.

Verujem da je Jelačić nekog iz vlasti debelo zadužio, kaže Jutkina žrtva.

Opisuje da u sudnici „ume da bude stresno“ i ističe : „Ovo nije samo moja borba, već borba za sve žene koje su doživele bilo koju vrstu nasilja“.

izlo-kvart-vaterfront-

Beograd, 27.09.2019 - Prva grupna umetnička izložba u okviru kulturno-umetničke inicijative „KVART Belgrade Waterfront“, nazvana „Paralele“, Galerija Progres

Bivši predsednik na meti

U Kuriru piše da se Tomislav Nikolić, bivši predsednik “od 2012. sa suprugom Dragicom baškari u palate od 800 kvadrata u Užičkoj ulici, čije mesečno održavanje košta oko 5.00 evra.Nkolić je jedini predsednik Srbije koji po okončanju mandata nije otišao sa Dedinja. Iako u penziji, Nikolić je dobio državnu funkciju ali niko ne zna čime se njegova kancelarija bavi, osim što troši milione”.

ccaccak-dveri-setnja

Čačak, 27.09.2019 - porodična šetnja u Čačku u organizaciji Dveri

Savetnik predsednika SAD dolazi u Srbiju?

“Tramp šalje savetnika da se bavi kosovkim problemom”, naslov je u Blicu. “Novi savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O´Brajan zainteresovan da se aktivnije angažuje u region, a najavio je mogućnost da uskoro poseti Srbiju”. List dodaje da “zet predsednika SAD stoji iza izbora O´Brajana”.

Afera puni predizbornu kasu Donalda Trampa

Otkako se prvi čovek SAD našao na udaru zbog sumnjivih razgovora sa ukarajinskim kolegom, njegovi simpatizeri su za samo dva dana donirali 8,5 miliona dolara za kampanju za izbore 2020.godine, piše u Politici.

Uzbunjivač čije je prijava pokrenula postupak za opoziv Donalda Trampa službenik je Centralne obaveštajne agencije (CIA), radio je jedno vreme u Beloj kući i dobar je poznavalac Ukrajine, objavio je eksluzivno Njujork tajms.

Stručnjaci za bezbednost i obaveštajne poslove, ali i advokati za zaštitu uzbunjivača kritikuju list, tvrdeći da je detaljnim opisom ugrožena njegova bezbednost.

“Želim da znam ko je ta osoba, ko mu je dao te informacije. To je skoro pa špijun. Znate šta smo radili nekad kad smo bili pametni? Špijune i izdajnike smo tretirali malo drugačije”, rekao je Tramp američkim diplomatama u Njujorku, prenose Novosti pod naslovom: Tramp lovi "krticu" iza ukrajinske afere.

Tramp nije štedeo ni Bajdena, rekavši da je "pospani Džo glup ko točak", da je sinu pomogao da ilegalno stekne milione dolara u poslovima sa Ukrajinom i Kinom, i da je namerno plasirao lažne informacije medijima.

Novi film o Tesli

Blic najavljuje “veliki projekat Miloša Bikovića” pod naslovom “Novak glumi Teslu”.

Glavni u BMW

Kurir objavljuje, kao “našu priču”, naslov “Srbin glavni u BMW”. List poručuje “Saznajte sve o Milanu Nedeljkoviću”.

Utopilo se petoro dece migranata

Dve žene i petoro dece, među kojima i beba, utopilo se kada se čamac sa migrantima i izbeglicama koji je isplovio iz Turske prevrnuo u blizini grčkog ostrva Kios, saopštila je obalska straža, prenosi Politika.

Kako se navodi, 12 osoba je spaseno kod ostrva Inuses, na oko osam kilometara od turske obale. Ovo je incident sa najvećim brojem poginulih migranata ove godine u Grčkoj.

Grčka agencija ANA navodi da je spaseno pet muškaraca, tri žene, troje dece mlađe od šest godina, kao i jedno 12-godišnje dete. Obalska straža nije objavila odakle su migranti, ali je grčka agencija prenela nezvanične informacije da su u pitanju turski državljani.

Uhapšena devojka zbog sumnje da je ubijala u Jabukovcu

Maja B. (28) uhapšena je zbog sumnje da je učestvovala u četvorostrukom ubistvu u Jabukovcu, saznaju Novosti koje u naslovu navode:” Odao je SMS da je ubijala u Jabukovcu?”.

Ona se sumnjiči za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a kao svog saradnika, označio ju je upravo Davor P. (35), koji je osumnjičen za četvorostruko ubistvo.
Ovaj Jabukovčanin je u prvom iskazu priznao da je ubio Raju Kazimirovića (72), njegovu majku Dragicu (93), sestru Ljubinku Oprikić (76) i sestričinu Draganu Jozeljić (53). Davor je u međuvremenu izmenio iskaz i ispričao je da je M.B. dala ideju za pljačku, kao i da je ona pucala iz puške.

“Bila je u vezi sa ubicom, da li je i pucala” naslov je u Blicu. Srpski telegraf objavljuje “ekskluzivno, iskaz uhapšene iz Jabukovca pod naslovom “Maja: Davor me silovao, zato sam izmislila tumor”.

U Kuriru piše da je “ubica iz Jabukovca optužio saučesnicu” pod naslovom “Ubijala je sa mnom, prijavio sam je jer me je varala”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...