Češka će razmotriti povlačenje priznanja Kosova

Anđelka Nikolić

(četvrtak 12. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 11.09.2019 - sastanak premijerke Ana Brnabić sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova. Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja, rekao je Zeman, govoreći o kosovskim vlastima. Predstavnici Prištine otkazali su planirano učešće na samitu Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu zbog najave češkog predsednika da će uskoro pokrenuti pitanje mogućnosti povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Minimalac prima svaki šesti zaposleni. Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije nalaze se u Rusiji gde učestvuju u rusko-srpskoj vežbi PVO „Slovenski štit 2019”. Film „Kralj Petar I“, u režiji Petra Ristovskog, biće kandidat Srbije za nagradu Oskar u 2019. godini u kategoriji „Međunarodni film“.

moda-njujork-kors

New York, 11.09.2019 - revije kreatora Majkla Korsa (Michael Kors)  na Nedelji mode u Njujorku (New York Fashion Week)

Zeman će ispitati mogućnost povlačenja priznanja Kosova

Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je juče u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi Politika.

Država koju predvode ratni zločinci ne bi trebalo da se nalazi u zajednici demokratskih zemalja, rekao je češki predsednik govoreći o kosovskim vlastima.

Zeman ne krije da iskreno voli našu zemlju i narod i retki su takvi ljudi, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojice šefova država.

Vučić je rekao da je imao čast da razgovara sa iskrenim prijateljem našeg naroda koji ima impresivnu biografiju.

„Želim mu da još mnogo godina sačuva briljantno bistar um i reputaciju čoveka koji misli uvek svojom glavom i u interesu svoga naroda, a ne u interesu dnevne politike moćnih zemalja. Razgovori su bili efikasni, o bilateralnim odnosima i konkretnim problemima”, rekao je Vučić.

“Više smo nego utrostručili našu robnu razmenu.  Ona je 2008. godine iznosila 340 miliona evra, prošle godine 1,04 milijarde evra, a očekuje se da ove godine bude 1,15 milijardi evra”, izjavio je Vučić.

Najavio je da će biti gost Zemana i Višegradske grupe u Pragu 3. oktobra.

Vučić se zahvalio češkom predsedniku na stavovima povodom južne srpske pokrajine.

Inicijatuvu predsednika Češke, Novosti donose pod naslovom: “Priznavanje Kosova ide na proveru”.Zeman ovu temu želi da nametne svim granama vlasti u domovini.U Prištini ljuti, ne šalju delegaciju u Prag na samit. Zeman je po dolasku u Beograd, rekao da veoma voli Srbiju i srpski narod, ali "ne i Kosovo".

“Zeman: Pokrenuću procedure da Čečka povuče priznanje Kosova”, prenosi Informer. “Zeman izazvao zemljotres” piše u Kuriru. “Kosovo vode zločinci, predložiću povlačenje priznanja”.

Tabloid Alo donosi naslov “Češka pokreće talas povlačenja priznanja Kosova u Evropi”.

vucic-zeman-3-

Beograd, 11.09.2019 - sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Češke Miloša Zemana

Zemanova izjava naljutila Prištinu

Predstavnici Prištine otkazali su planirano učešće na samitu Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u Pragu zbog najave češkog predsednika da će uskoro u svojoj zemlji pokrenuti pitanje mogućnosti povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, javila je agencija ČTK, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, prenosi Politika.

Ipak, i dalje se razgovara o tome da predstavnici Prištine budu prisutni bar na nekom nivou, javlja Radio Prag prenosi Tanjug.

dacic-ameri-

Beograd, 11.09.2019 - Međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Srpsko-američki odnosi", u organizaciji poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u saradnji sa Institutom za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda: prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Minimalac prima svaki šesti zaposleni

Minimalac prima svaki šesti zaposleni, objavljuje Danas.

List objavljuje i da je Udruženi sindikat Srbije „Sloga“ ocenio da odluka Vlade o povećanju minimalca od naredne godine za oko 3.000 dinara na mesečnom nivou, predstavlja novo poniženje celokupnog sveta rada i nastavak pojačane politike sistematskog uništavanja srpske privrede.

Prema sindikatu, odluka o minimalcu je „još jedna od predstava za široke narodne mase u režiji jednog čoveka i vlasti koja želi sebe da prikaže kao onom koja brine o svom narodu“.

Za izjavu ministra Siniše Malog posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta da je to „najveće povećanje zarade ikada u Srbiji“, „Sloga“ je navela da je to „još jedna od besmislica“ koju vlast servira, „ovoga puta uz nesebičnu pomoć dobro plaćenog birokratskog sindikalnog aparata“.

„Dok evropski svet ozbiljno kroz socijalno partnerstvo razmatra povećanje lične potrošnje kroz podizanje zarada u svojim privredama, naše sindikalne kolege ‘glumataju’ socijalni dijalog i razmatraju takozvanu ‘potrošačku korpu’ čiju pravu vrednost nijedna vlada do sada nije utvrdila na relevantan i valjan način“, smatra „Sloga“.

Kako bi se glasalo?

Blic objavljuje istraživanje “Faktora plus”, koliko bi stranke dobile na budućim izborima, pod naslovom “SNS i dalje ubedljiv, još samo tri liste preko cenzusa”. List navodi brojke po kojima SNS dobija 52,4% glasača, SZS 11,5%, SPS 10% a PSG 5,5%.

“Opozicija da raskrinkava zločinačku vlast Vučića“

“Opozicija da raskrinkava zločinačku vlast Vučića i njegove klike”,

poručuje za Danas Zoran Živković, lider Nove stranke.

Luksemburg platio put premijerkinoj partnerki

“Luksemburg platio put premijerkinoj partnerki”, naslov je u Danasu povodom zvanične posete Ane Brnabić i njene devojke Milice Đurić.

Troškove ove posete snosili su poreski obveznici pomenute zemlje.

Predrag Azdejković: “Ja sam skandalizovan, Ana Brnabić je time prekršila zakon naše zemlje. Šta je sledeće?”

Dragoslava Barzut:”Brnabić se ponaša kao da dolazi iz Švajcarske, a ne iz Srbije”.

brnab-gen-ohajo

Beograd, 11.09.2019 - sastanak premijerke Ana Brnabić sa delegacijom Nacionalne garde Ohaja

Srpski vojnici na vežbi raketnih jedinica PVO u Rusiji

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije nalaze se u Rusiji gde učestvuju u rusko-srpskoj vežbi PVO „Slovenski štit 2019”, javlja ruska agencija TASS pozivajući se na informacije iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije, prenosi Politika.

Vežba se održava u Astrahanskoj oblasti, na poligonu „Ašuluk” na kojem su inače raketaši nekadašnje Jugoslovenske narodne armije izvodili gađanja još u vreme SSSR-a.

Dok se već duže vreme očekuje nabavka novih ruskih raketnih sistema za zaštitu neba Srbije, pripadnici VS učestvuju na vežbi sistema PVO S-400 i „pancir S”.

„Na vežbi učestvuju protivvazdušne, protivraketne  i radiotehničke jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i RV i PVO Srbije, kao i raketni sistemi S-400, „pancir S” i radarske stanice”, rečeno je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

U Ministarstvu odbrane je za list kratko rečeno da je reč o delu redovnih aktivnosti usmerenih ka obučavanju i podizanju sposobnosti pripadnika Vojske Srbije.

Savetnik Džon Bolton mnogima “stao na žulj”

Bolton pao, Trampova “kosovska” politika ostaje, naslov je u Politici.

“Trampov otkaz Boltonu ne gasi opciju podele Kosova i Metohije”, naslov je u Novostima.

Savetnik Džon Bolton mnogima “stao na žulj”, naslov je u Danasu povodom smene važnog čoveka Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je smenio savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona usled dubokih razlika oko ključnih spoljnopolitičkih pitanja, što bi moglo da dovede i do manje tvrde politike prema tradicionalnim američkim suparnicima kao što su Rusija, Iran i Severna Koreja, prenosi Radio slobodna Evropa ocene svetskih medija.

Pozivajući se na obaveštene izvore Rojters navodi da je Trampova najava Boltonove smene usledila posle oštrog razgovora o Iranu u ponedeljak uveče.

Njihovo neslaganje oko odluke da se talibanski lideri pozovu u Kemp Dejvid izgleda bila kap koja je prelila čašu, navodi CNN.

Tenzije među njima su porasle poslednjih meseci zbog odluka predsednika da otkaže planirani vazdušni udar na Iran kao odmazdu za obaranje američkog drona, kao i zbog sastanka s Kimom u Demilitarizovanoj zoni i ulaska na teritoriju Severne Koreje.

Boltonu se nije svidelo što se Tramp više puta zalagao da se Rusija vrati u Grupu sedam, ukazuje Vašington post.

Mada Tramp ima ratoboran rečnik, on je duboko skeptičan prema vojnim avanutrama i obećava pregovore za rešavanje sukoba. Bolton je, s druge stane, jedan od najglasnijih jastrebova u Vašingtonu. Tramp se dugo žalio da je Bolton previše rad da uvuče SAD u novi rat, piše Njujork tajms.

Trampovo iznenadno otpuštanje Boltona možda odražava nedavne probleme u ličnim odnosima predsednika i savetnika, kao i Boltonovog rivalstva s državnim sekretarom, ali će svakako imati posledice za američku spoljnu politiku, ocenjuje Gardijan.

Srpski telegraf prenosi izjavu državnog sekretara SAD – “Pompeo o odlasku Boltona”, pod naslovom “Srbi, bez brige, podelićemo Kosovo”.

tramp-melani-11.9.-

Washington, 11.09.2019 - američki predsednik Donald Tramp i prva dama SAD Melanija Tramp sa osobljem Bele kuće odali su pomen žrtvama terorističkog napada 11. septembra 2001. godine

Velisavljević: “Već godinama ne znaju šta rade”

Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije odlučio je da film „Kralj Petar I“, u režiji Petra Ristovskog, bude kandidat Srbije za nagradu Oskar u 2019. godini, u kategoriji „Međunarodni film“, prenosi Danas.

Tim povodom list u naslovu prenosi izjavu Ivana Velisavljevića, filmskog kritičara: “Već godinama ne znaju šta rade”.

Članovi DBT: Na rođendanu tužioca bile su i sudije, ne poznajemo ostale goste

Da li je četvoro izabranih članova Državnog veća tužilaca (DBT) napravilo disciplinski prekršaj kada su rođendan jednog od njih u hotelu “Šumadija” slavili u društvu pedesetak gostiju, među kojima je bio I Halil Emrović, čovek iz krimogene sredine utvrđivaće zamenik disciplinskog tužioca, piše u Politici.

Pod njegovom lupom, po prijavi koju je podneo Etički odbor DBT, naći će se slavljenik Stanislav Dukić, Goran Ilić, Sandra Kulezić I Zoran Vidaković.

Disciplinski postupak treba da razjasni da li su se tužioci družili sa kriminalcima. Fotografije objavljene u tabloidima nisu veštačene i ne zna se da li su originalne.

List u naslovu citira čanove DBT: Na rođendanu tužioca bile su i sudije, ne poznajemo ostale goste.

Zagorka Dolovac govori za Novosti o aferi “Dukić”: Štitićemo etiku javnih tužilaca”.

Počelo suđenje za ubistvo pevačice iz Borče

“Nisam kriv” - Zoran Marjanović (41) bio je u sredu kratak, a potom je seo na optuženičku klupu sudnice broj 9 u Višem sudu u Beogradu, gde je posle tri i po godine, pripremnim ročištem započelo suđenje za ubistvo Jelene Marjanović (33), piše u Novostima.

Da li će, medijski najpraćeniji slučaj crne hronike, na kraju ovog suđenja dobiti epilog, teško je reći.

Na početku ročišta, koje je počelo tačno u podne, tužilac Jelena Biorčević Cerović pročitala je optužnicu i, kako je rekla, ostala pri dokazima protiv Zorana Marjanovića, koji su u njoj navedeni.

U nastavku suđenja Zoran Marjanović će, prema nezvaničnim saznanjima, da odgovari i na pitanje koje već neko vreme "muči" javnost, a tiče se burme koju njegova supruga Jelena nikada nije skidala sa ruke. Ovaj prsten nije bio na njenom prstu kada je u kanalu otkriveno telo.

“Zoran Marjanović: Nisam ubio Jelenu”, naslov je u Politici a u Informeru “Tužioci gnusno lažu, nemam veze sa Jeleninim ubistvom”.

“Počelo suđenje za ubistvo pevačice” piše u Blicu pod naslovom “Marjanović ćutao pred sudijom. Rekao je samo da nije kriv za ubistvo Jelene”.

koss-fra-sad-

Dongguan, 11.09.2019 - utakmica SAD – Francuska (79:89) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u košarci u Kini (FIBA Basketball World Cup 2019), završila se pobedom Francuza tako da se danas Amerikanci sreću sa srpskom ekipom u borbi za peto mesto

Analize poraza košarkaša Srbije u Kini

Pod naslovom “Na parketu 3 barjaktara, nema lidera”, Novosti donose analizu košarkaškog sloma reprezentacije Srbije u Kini na svetskom prvenstvu.

Spora Srbija bez lidera i timskog karaktera, osnovna je zamerka u toj analizi.

Tim je bio bez proklamovanog lidera na terenu. Statistički, to su Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica. Ali, može biti samo jedan. Sada, kao da su tri šake stezale isti steg, vitlajući njime u različitim pravcima. Gomilaće se neosnovane teorije o podelama unutar tima, a zapravo je reč o nedostatku hijerarhije.U tom trovlašću kao da se zagubio sistem igre i identitet naše selekcije. Javljali su se gejziri egoističnih ispada pojedinih reprezentativaca.

Eliminacija u četvrtfinalu od Argentine posledica mnogo toga lose urađenog, piše u Danasu pod naslovom: “Teški za trčanje, laki za čitanje”.

“Neočekivano, Srbija – SAD za peto mesto”, najavljuje Informer pod naslovom “Pobedite Ameriku i bićete heroji”.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...