KOSOVO KAO HONGKONG

Danijela Ćirović

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Četvrta runda pregovora o statusu Kosova ni juče u Beču nije donela nikakav naročiti pomak u pronalaženju prihvatljivog rešenja i za srpsku i za albansku stranu, ocenjuju Politika, Večernje novosti, Blic, Danas i Glas javnosti. Pregovarački tim Prištine odbio je još jedno pojašnjenje srpskog tima o budućem statusu, po principu Hongkonga, za koje Glas piše da je "poslednja ponuda Srbije", dok Blic i Danas ističu da su i albanski i predstavnici međunarodne "trojke" Kontakt grupe ovim predlogom bili zatečeni. "Pitanje je samo da li se s tim predlogom zakasnilo", piše Blic.

 

beč.prva

 

Granice Srbije ne bi bile menjane, objašnjava Blic, dok bi Kosovo imalo samostalnost, "ali ne i pun međunarodni subjektivitet". Ovaj list podseća da je ideju "jedna zemlja – dva sistema", zaslužnu za povratak Hongkonga pod okrilje Kine, formulisao osamdesetih godina kineski lider Deng Sjaoping. On je predložio da oblasti koje su držale bivše kolonijalne sile – Hongkong i Makao, kao i Tajvan – budu deo jedne Kine, ali kao specijalni administrativni regioni, koji će zadržati kapitalistički ekonomski i politički sistem, različit od socijalističkog u ostatku Kine.

 

Novosti na ovu temu donose i opširna pojašnjenja predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice kako bi ovaj model mogao da se primeni i na južnu srpsku pokrajinu.

 

beč.druga(foto:Blic)

 

S druge strane, današnje novine pišu da je albanski tim ovaj predlog ocenio kao "zbunjujući i neprimeren", dok je predstavnik Evropske unije u "trojci" Volfgang Išinger odbio da se o njemu precizno izjasni. "Postoje šanse za kompromisno rešenje, ali su one sve tanje", prenosi Politika ocenu ruskog predstavnika u "trojci" Aleksandra Bocan-Harčenka.

 

Dopuna Lajčakovog zakona

Pravni timovi Republike Srpske i Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka približili su stavove, mada se očekuje da Evropa donese konačnu odluku. Srpski političari iz RS traže da u Savetu ministara u procesu odlučivanja budu jednako zastupljeni kako Srbi, tako i Bošnjaci i Hrvati iz BiH, a to su pretočili u predlog izmene Lajčakovog zakona. Visoki predstavnik, piše Politika, sutra putuje u Brisel, gde će se zvaničnici EU izjasniti o ovom predlogu.

 

Novosti ocenjuju da je "kriza sve veća" i da nije bilo napretka u tumačenju Lajčakove odluke, kao i da se pregovori nastavljaju u sredu.

 

Nove žrtve žutice

Epidemija žutice u Nišu ne jenjava i iz dana u dan sve je više građana Niša i okolnih mesta koji traže medicinsku pomoć. Juče do podne, piše Politika, prijavljeno je 220 zaraženih osoba, dok s druge strane zvaničnici tvrde da je situacija pod kontrolom, "ali se očekuje da će narednih dana sigurno biti veliki broj novoobolelih". Isti list piše da je prva epidemija u Nišu prijavljena Ministarstvu zdravlja još 7. septembra.

 

zutica.pol(foto: Politika)

 

Na istu temu, Danas izveštava da je epidemija juče proglašena i u tri leskovačka naselja, gde su registrovane 22 osobe zaražene žuticom. Uglavnom se radi o deci školskog i predškolskog uzrasta.

 

Skupština o viznim olakšicama

Novosti pišu da je srpski parlament, "sa nedelju dana zakašnjenja", juče počeo sednicu na kojoj treba da bude potvrđen sporazum o dobijanju viznih olakšica za državljane Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić objasnio je da će u početku olakšice koristiti samo određene kategorije stanovništva, da cena ostaje ista (35 evra), ali da će biti uvedene besplatne vize za penzionere i decu do šest godina.

 

Izbori posle statusa

Danas je mesto na prvoj strani ostavio i za dogovor vladajuće koalicije o datumu održavanja izbora, o kojem se nedeljama unazad spekulisalo u štampi. Zvaničnici su juče, piše ovaj list, konačno bili “složni u najavi da će međustranački razgovori o datumu predsedničkih izbora početi posle 10. decembra, za kada je predviđen završetak pregovora o Kosovu".

 

Zasad se zna da će kandidati demokrata i radikala biti Boris Tadić i Tomislav Nikolić, ali, kako piše Glas, Velimir Ilić, lider Nove Srbije, neće čekati podršku Koštuničine DSS (sa kojom je u tzv. "narodnjačkoj koaliciji"), već će ući u trku za predsednika samostalno.

 

Mišković uzvraća udarac

Nova teretna luka u Beogradu, pišu Glas i Biznis, biće izgrađena na desnoj obali Dunava, uzvodno od Vinče, ili na levoj obali na području Krnjače. Na prezentaciji projekta nije rečeno koliko će to da košta, primećuje Glas, a "nije bilo ni dileme o tome zašto građani moraju da finansiraju ovu gradnju u situaciji kada je država za nepunih 17 miliona evra već prodala 40 odsto vlasništva sadašnje Luke 'Beograd' luksemburškom fondu 'Vorlfin' iza koga, po svemu sudeći, stoji najmoćnija srpska kompanija 'Delta' Miroslava Miškovića", piše ovaj list.

 

barac.misko(foto: Politika)

 

S druge strane, kompanija “Delta" tužila je predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vericu Barać jer je izjavama naštetila ugledu firme, pišu Biznis i Alo!. Alo! se odlučio da ovu temu stavi kao glavni naslov na prvoj strani, prenoseći izjave Miškovića (da je Baraćeva "iznela niz neistina, netačnih, paušalnih ocena bez ijednog dokaza i bez pravnog osnova", kao i da je "prekoračila granicu svojih ovlašćenja") i Verice Barać (koja se pita ko je Miškoviću dozvolio koncentraciju kompanije i "zašto on ne mora da poštuje zakon").

 

"Zemunci" bez kuća

Jedino se Press odlučio da za glavnu najavu stavi informaciju da će Milorad Ulemek Legija i ostali pripadnici "zemunskog klana" ostati bez svojih kuća i druge nepokretne i pokretne imovine, ako ih sud obaveže da isplate odštetu svojim žrtvama. "Biznismen Milija Babović već je zvanično od 'zemunaca' zatražio 10,5 miliona evra koji su 2002. isplaćeni za njegov otkup", piše Press, navodeći da će odštetu morati da plate i svedoci saradnici.

 

legija.press(foto: Press)

 

Pravda, takođe, pominje Ulemeka, ali u kontekstu sa pevačicom Svetlanom Ražnatović, koja je, kako piše ovaj list, odbila da peva Legijine stihove.

 

Skuplji hleb i benzin

"Samo što nas je prošao veliki talas poskupljenja, a pekari se ponovo preračunavaju", pišu Novosti, napominjući da je najavljeno da će već od 16. novembra hleb "Sava" poskupeti za oko 10 odsto. Ovaj list i Politika pišu da će hleb, umesto dosadašnjih 29,5 dinara, koštati 33 dinara.

 

Poskupljenje koje nas čeka već sutra, a o kojem pišu Novosti na naslovnoj strani, dočekaće građane na benzinskim pumpama. Naime, gorivo će biti skuplje za 2,5 do 3,1 odsto.

 

Besplatne akcije i sukob interesa

Blic i Biznis se bave najavom ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će akcije javnih preduzeća dobiti svi građani Srbije koji ih još nisu dobili u privatizaciji. Za sada se ne zna vrednost akcija, piše Blic, podsećajući da se čeka usvajanje Zakona o besplatnoj podeli akcija sledeće godine. Procenjuje se da akcijama može da se nada oko četiri miliona građana.

 

Biznis izdvaja i Dinkićevu izjavu da će, ukoliko se usvoji koncept njegovog Ministarstva, Srbija 2008. godine imati priliv stranih investicija od šest milijardi dolara.

 

Kurir pominje Dinkića i u tekstu o tome kako ministar nije "najurio" svoju suprugu Tanju iz svog Ministarstva, "iako je još u maju utvrđeno da je tu reč o sukobu interesa".

 

Proterane monahinje zbog Pahomija

Monahinja Jovana Stanković i iskušenica Nada Ćorilić praktično su proterane iz Vranja zbog svedočenja u korist zlostavljanjih dečaka u slučaju vladike Pahomija, piše Blic. "Dale smo podršku deci da istinu, bez obzira na to koliko ona bolna bila, treba da iznesu do kraja", prenosi ovaj list njihova svedočenja.

 

Tragedija u Kragujevcu i Lazarevcu

Blic i Alo! bave se tragičnim događajem u Kragujevcu, gde je osamnaestogodišnji Vladimir Nikolić, učenik četvrtog razreda, poginuo u nedelju uveče kada je pao sa nedovršene zgrade. Kako je saopštila policija, on je nastradao kada se izdvojio od grupe drugova i prošao kroz ogradu gradilišta zgrade "Interšped". Popeo se na prvi sprat, najverovatnije da obavi nuždu, a zatim propao kroz otvor za lift.

 

dečak(foto: Blic)

Vladimir Nikolić

 

Glas na prvoj strani piše da je fudbaler FK Kolubare Nenad Marinković (24) iste večeri poginuo na železničkoj stanici u Lazarevcu, "pod za sada nerazjašnjenim okolnostima", kada se popeo na stub koji nosi električne vodove za napajanje vozova strujom.

 

Diplomirani i master – isto

Skupština Srbije juče je odlučila da izjednači zvanje diplomiranih i mastera. "Na taj način, pružena je mogućnost svima koji su diplomirali pre donošenja Zakona o visokom obrazovanju da od matičnih fakulteta zatraže da im priznaju zvanje mastera", piše Politika, ipak podsećajući da se i ova odluka različito tumači među studentima i profesorima. Dok akademci smatraju da su zvanja ovim automatski izjednačena, profesori ističu da se radi samo o izjednačavanju statusa i zaštiti stečenih prava.

 

Lovci na blago

Stari novčići koje su prošle nedelje pronašli građevinci u Nišu ponovo su otvorili priču o velikom blagu koje se krije u Srbiji, piše Alo!. Pažnju divljih kopača najviše privlači trougao na jugu Srbije, Niš-Surdulica-Pirot, kao i krajevi u istočnoj Srbiji. "Zakopana bogatstva lovci traže detektorima za metal, laserima, pijucima, dinamitom, ali i mapama koje, navodno, vode do zlatnih laguma", piše ovaj list.

 

Ko zarađuje na Tošetu

Ovoga puta nema Pravda (koja nedeljama nije odustajala od priča vezanih za preminulog makedonskog muzičara) Tošeta Proeskog na naslovnoj strani, već Kurir, koji piše da sve više pirata u Makedoniji koristi lik i delo stradalog pevača "ostvarujući enormnu zaradu". Tako se lik Proeskog našao na majicama, šoljama, kačketima i kao glavni junak stripa.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...