SNS obećava promene u vladi – ako pobedi na izborima

Anđelka Nikolić

(ponedeljak 02. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 01.09.2019 - sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS)

U poljskom gradu Vilunu je bez Rusije i Srbije održana komemoracija povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, izjavila je u Poljskoj da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi. “Sramno je porediti Srbe i Hrvate kad je reč o doprinosu u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. “Kolindinih laži gadi se svaki antifašista”, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Vučić je najavio, kadrovske promene u SNS i, ukoliko stranka dobije poverenje građana i na sledećim izborima, promenu više od 50 odsto sadašnjih ministara. Stranka slobode i pravde bojkotovaće predstojeće parlamentarne i lokalne izbore, saopštio je Dragan Đilas. U školu danas kreće 65.000 đaka prvaka.

odboj-srb-rum-zene-

Ankara, 01.09.2019 - odbojkašice Srbije savladale su danas reprezentaciju Rumunije u meču osmine finala Evropskog prvenstva u Ankari sa 3:0 (2019 CEV Volleyball European Championship - Women)

Obeležavanje početka Drugog svetskog rata bez Rusije i Srbije

U poljskom gradu Vilunu juče je bez Rusije i Srbije održana komemoracija povodom 80 godina od početka Drugog svetskog rata.Poziv za ceremoniju nisu dobile ni Severna Makedonija ni BiH, piše u Politici.

So na ranu je dosolila hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je juče u Poljskoj izjavila da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi.Ona je rekla da je u antifašističkoj borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata.

Poljska se suočila s brojnim kritikama što na događaj nije pozvala Rusdiju. A kritike na račun domaćina nisu izostale ni od domaćih zvaničnika jer je poziv izostao i na adresi Srbije.

Na događaj u Varšavi pozvani su nemačka kancelarka Angela Merkel I američki predsednik Donald Tramp.

polj-duda-svecanost-2.svr

Warsaw, 01.09.2019 - predsednik Poljske Andžej Duda na svečanoj komemoraciji u Varšavi povodom 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata (World War II)

Sramno je porediti Srbe i Hrvate kad je reč o doprinosu u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući to što Srbija nije pozvana na obeležavanje 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata u Poljskoj predstavlja revizionizam zato što Srbija „mora da bude kažnjena jer je saveznik Rusije“, objavljuju Novosti.

Nisam bio srećan što nisam pozvan, a kada sam čuo izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović (da su Hrvati u tom ratu najstradalniji narod koji se borio protiv fašizma) bilo mi je drago jer bih možda ‘napravo nešto'“, izjavio je Vučić na televiziji „Pink“.

Vučić je najavio da možda nije bio u Poljskoj, ali da će biti na obeležavanju na Crvenom trgu u Rusiji.

„Tamo ću biti sa najstradalnijim narodima. Uz Ruse, Jevreje, Beloruse i Poljake, najstradalniji su Srbi“, rekao je on.

“Sramno je porediti Srbe i Hrvate kad je reč o doprinosu u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu… naročito što je ustanak u Hrvatskoj podignut u mestu Srb, čisto srpsko mesto, podigli su ga Srbi", rekao je Vučić.

Upitan da li je izjava predsednice Hrvatske u funkciji predizborne kampanje, Vučić je rekao da ga je sramota i da odgovori na to pitanje jer bi, kaže, "možda bio vulgaran".

"Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine. 10, 12 i 15. marta 1945. imate zvanične izjave upravnika koncentracionog logora Jasenovac, koji kaže da čvrsto stoji ustaška nacionalna čizma u Jasenovcu i da se povlačiti neće. To je šest meseci pošto je Beograd oslobođen... Toliko o tome ko je i kakvom pokretu pripadao", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je NDH bila dobrovoljna nacistička tvorevina, da nikad nije bila pokorena i okupirana od strane Nemačke i da nisu bili bombardovani, poput Beograda.

“Kolindinih laži gadi se svaki antifašista”

„Hrvatskih zločina u Jasenovcu i Jadovnu su se gadili i Nemci, a Kolindinih laži gadi se svaki antifašista”, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin je povodom izjave hrvatske predsednice da je hrvatski narod najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi, prenosi Politika.

„Reći takvu gadost može samo sledbenik Pavelića koji uživa da se ruga žrtvama ustaških koljaca”, izjavio je Vulin.

„Kitarović je polagala vence na grobove ustaša u Blajburgu. Da li su oni bili antifašistički borci i da li je Jasenovac doprinos Hrvata borbi protiv fašizma”, upitao je Vulin.

Vulin je, povodom nepozivanja Srbije i Rusije na obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata u Varšavi, ocenio da je to velika uvreda za žrtve - 20 miliona poginulih sa prostora Sovjetskog Saveza, većinom Rusa i za milion Srba koji su u tom ratu ubijeni.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je pozivanje samo članice EU, NATO i zemlje takozvanog Istočnog partnerstva u kome su bivše sovjetske republike - „iskrivljavanje i revizija istorije”.

„Ako je razlog ne pozivanja Rusije što uzela deo Poljske, pa i Nemačka ih je napala pa je pozvana, ne znam kriterijume pozivanja”, rekao je Dačić.

Nova vlada bez polovine starih ministara

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić najavio je na sednici Glavnog odbora, kadrovske promene u samoj stranci i uvođenje mladih ljudi i istakao da, ukoliko stranka dobije poverenje građana i na sledećim izborima, 50-60 odsto sadašnjih ministara SNS više neće biti u vladi, prenosi Politika.

Na centralnoj izbornoj listi SNS biće promenjeno više od 50 odsto ljudi. Ostaće oni malobrojni, koji su se dokazali borbenošću, a biće i 30 odsto novih mladih ljudi, rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS.

To, podvukao je Vučić, ne znači da su ti ministri radili loše ili nedovoljno dobro, već je, kaže, uvek potrebna nova energija, jer kad se posao radi sedam ili osam godina, dođe do toga da posao postane navika.

„Želimo da pokažemo da nismo srasli s foteljom, da nam je važno da Srbija ide napred i da nismo posvećeni ličnom bogaćenju”, rekao je Vučić.

“Jasna poruka sa GO naprednjaka: Zamenićemo i ministre i poslanike”, naslov je u Novostima.

“Posle izbora menjamo pola vlade”, naslov je u Blicu.

vucic-go-sns-

Beograd, 01.09.2019 - sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS): Aleksandar Vučić

Đilas: Bojkot izbora je jasna poruka otpora

Stranka slobode i pravde bojkotovaće predstojeće parlamentarne i lokalne izbore, saopštio je juče predsednik SSP Dragan Đilas, posle sednice Glavnog odbora.

„U ovakvim uslovima gde postoji jedan tužilac, sudija i jedna istina, stranka je donela odluku da ne učestvuje u takvim izborima“, rekao je Đilas novinarima u Beogradu.

Đilas je rekao da odluka o bojkotu izbora nije odluka da se tog dana ne izadje na birališta već jasna poruka otpora.

„U Srbiji ne postoje izborni uslovi. Može predsednik Aleksandar Vučić sto puta da šalje poruku da se ‘na vlast dolazi podrškom naroda i na izborima’. Mi to znamo, ali zahtevamo da narod čuje i vidi ljude koji drugačije misle, ne samo opozicione političare, već i naučnike, radnike, akademike, lekare“, rekao je Đilas.

djilas-ssp-

Beograd, 01.09.2019 - sednica Glavnog odbora Stranke slobode i pravde (SSP): Dragan Đilas

Vučić: Koliko glasova, Čedomire imaš, koliko Obradoviću ?

Predsednik Srbije Alesksandar Vučić izjavio je juče na sednici Glavnog odbora SNS da dok je živ neće biti prelazne vlade pre izbora i da na vlast opozicija može da dođe samo ako joj narod da podršku, prenosi Danas.

On je opoziciji i lideru LDP Čedomiru Jovanovića, koji je predložio formiranje prelazne vlade rekao da u vladu mogu tek kada od naroda dobiju poverenje.

„Koliko glasova imaš Čedo pa bi na vlast, koliko glasova imaš Obradoviću (Boško) pa bi na vlast. Nema na vlast bez podrške naroda. Narod da vas podrži pa ako ti Čedo, Obradoviću i (Dragane) Đilasu daju glas, onda na vlast“, rekao je Vučić.

On je međunarodnoj zajednici poručio da je dobrodošla u Srbiju, ali da im ne dozvoljava da je sruše.

„Vi, stranci, dobrodošli dragi ste nam gosti, a da srušite Srbiju da dobiju vlast oni koji nisu dobili narodno poverenje – sikter!”, istakao je Vučić.

Pod naslovom: “Mnogo sikter”, list objavljuje I komentar na taj govor, uz ocenu da Vučić nije ni milimetar odstupio od svog “država to sam ja” stava.

Poenta “sikter izlaganja” je “svima sikter, jer ovde ima da vladam ja, a narod će da glasa po dosadašnjem sistemu zloupotrebe medija i svega mogućeg”.

“Vučić: Sikter lopuže. Dok sam živ, niko neće doći nav last bez izbora”, piše Informer.

trka-usce-

Beograd, 01.09.2019 - auto-trka "Nagrada Beograda Ušće 2019 - Memorijal Mirko Butulija" kojoj je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin

Pomoć za penzionere po 5.000 dinara

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je od 1.decembra jednokratnu isplatu za sve najstarije građane, objavljuju Novosti pod naslovom: “Pomoć za penzionere po 5.000 dinara”.

Vučič je najavio novo povrćanje penzija već od 1.januara 2020. godine.

“Penzije će biti veće za 5, 5 odsto”, objavljuje Blic.

U školu danas kreće 65.000 đaka prvaka

U školu danas kreće 65.000 đaka prvaka, objavljuje Blic uz poruku: “Srećno, dečice”.

Rusija glavni problem u odnosima Srbije i EU

“Rusija glavni problem u odnosima Srbije i EU”, objavljuje Blic uz pitanje: “Da li se isplati sedeti na dve stolice”.

Nismo prihvatili 26 deklaracija Brisela, od kojih je 16 bilo posvećeno Ruskoj federaciji. S druge strane, većina naših građana- 53 odsto- izjašnjava se za ulazak u Evropsku uniju.

Ruski plan za Balkan

“Ruski plan za Balkan, Putin: Nema dila za Kosovo bez Srpske”, pišeu Informeru. “Šef Kremlja insistira da se u pregovore oko statusa KiM uključi I Rusija kako bi Srbija dobila više”.

Srbija stigla na pola koša do preokreta

Na semaforu UN trenutno poše 97:96 u korist Prištine i zapadnog “drim tima” – beže nam za pola koša. Utakmica još nije gotova . Ministar inostranih poslova Ivica Dačić najavljuje da Togo, koji je ovih dana povukao priznanje nezvisnosti Kosova, nije poslednja zemlja koja se odlučila na takav korak, piše u Politici.

“Nastavljamo dalje, dok Kosovo ne shvati da stvar nije gotova i da mora da ide na kompromis”, poručio je Dačić.

Da nije gotovo najpre su priznali na Zapadu, a sad i Priština nema kud.

Zamenik kosovskog premijera u bivšoj vladi Enver Hodžaj kaže da bi ukidanje taksi za proizvode iz centralne Srbije trebalo postaviti kao uslov Beogradu da prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova.

Istog dana uputio je i komesar za pristupne pregovore Johanes Kan  sličnu poruku. “Ključno je da se povuku tarife, jer su protiv duha unije”, rekao je Han, ali je dodao I da Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova koje sprovodi širom sveta.

List donosi i naslov: “Svet podeljen zbog južne srpske pokrajine” i na mapi vizuelno obeležava države koje su priznale Kosovo, one koje to nisu kao i one koje su povukle priznanje.

jemen-bomb-

Dhamar, 01.09.2019 - najmanje 60 osoba je poginulo u vazdušnom napadu predvođenim saudijskom avijacijom na uporište pobunjenika u Damaru, u Jemenu

Grupa Alabanaca nožem izbola srpskog dečaka u Mitrovici

Grupa Alabanaca nožem je izbola srpskog dečaka kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici. Dečak je operisan, imao je ubod u slabinu, pogođena su i rebra, pogođen je u arteriju, ali su lekari optimistični nakon operacije, objavljuju Novosti.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je napad na maloletnog mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice pokazao koliko je opasno otvaranje mosta na Ibru i istakao da postoji fascinacija Albanaca severom KiM.

"To je devet kvadratnih kilometara, kao da je devet miliona kilometara, čitava borba im je stala u borbu za severnu Mitrovicu, Zvečan", rekao je Vučić.

Kako su uhapšeni Karadžić i Mladić

“Istina o hapšenju Karadžića I Mladića”, objavljuje Kurir. “Bivši tužilac za ratne zločine otkriva detalje portage za najtraženijim haškim beguncima”, piše u ovom tabloidu uz najavu “Vladimir Vukčević: O ovome nikad nije govorio”.

U “pragi” kao u limuzini

Prve četiri remontovane i modernizovane “prage” kao novi ponos srpskog sistema odbrane naći će se u subotu na prikazu u Nikincima, piše u Politici koja je, pre ove promocije,  dobila eksluzivno pravo da zaviri u hale u Ostužnici gde su ove ratne mašine revitalizovane u prethodnih godinu dana.

Prvi utisak- to su potpuno nova, moderna ratna vozila koja na staru “pragu” asociraju samo spoljašnjim izgledom.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...