Katolička misa na ruševinama srpske crkve

Danijela Ćirović

(subota 03. avgust, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 02.08.2019 - svečanost na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici povodom Dana roda avijacije Vojske Srbije - polaganje venca na spomen obeležje "Niko nije rekao neću"

Predsednik Srbije izvršio je krivično delo, time što je odao državnu tajnu na televiziji. Na ruševinama srpske crkve u Novom Brdu na Kosovu održana je katolička misa. Kosovo su otimali i u Dejtonu, kaže Šainović. Da li Unmik ima dokaze o trgovini organima. Najbolje plate imaju menadžeri.

 

Panameričke sportske igre

Lima, 02.08.2019 - Panameričke sportske igre (Pan American Games) - skokovi u vodu sa 3-metarske platforme za žene: Paola Espinosa, Dolores Hernandez (Meksiko)

Vučić odao državu tajnu

Javnost je oštro reagovala na čitanje poverljivih dokumenata predsednika države Aleksandra Vučića u direktnom prenosu na TV Pink, piše Danas uz naslov „Skandal predsednika sramota za Srbiju“. „Vučić je čitajući poverljive dokumente BIA prekršio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima i naneo nepopravljivu štetu“, rekao je Boris Tadić. Vladimir Todorović je podsetio da je odavanje državne tajne krivično delo i da je Vučić običan građanin „odmah bi bio uhapšen“. Ministar policije Nebojša Stefanović, međutim, kaže: „Nisam pravnik, ne bih se bavio tehničkim detaljima, ali predsednik svakako ima pravo da to uradi.“

„Hejteri poludeli“, piše Informer, „Traže robiju za Vučića, prisluškivali predsednika, a sad bi i da ga uhapse“.

Misa na ruševinama srpske crkve

Nema kraja bezočnom ponašanju prema srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji, pišu Novosti. Kosovski Albanci su ih ranije palili i skrnavili, a sad ih direktno i otvoreno prisvajaju. Najnovije vandalstvo dogodilo se na lokalitetu Novo Brdo: na ruševinama pravoslavne crkve, posvećene Svetom Nikoli, pre dva dana kosovski biskup Dod Đerđi i barski nadbiskup Zef Gaši su sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili misu. Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Vest je prenelo glasilo rimokatoličke biskupije iz Prištine. Otimanje srpskog kulturnog dobra je nastavljeno, stoji u tekstu. Albanci katoličke vere su se pridružili prištinskim vlastima, koje su pre dva meseca pokušale da uzmu ovu svetinju. Buru u našoj javnosti tada su izazvale fotografije koje je bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj objavio na svom fejsbuk-profilu, sa lokaliteta na kome su ostaci bogomolje, nazivajući je Artanskom katedralom.

Na ostacima ovog hrama iz srednjeg veka, gde je ove godine bez znanja SPC radove izvodio Arheološki institut Kosova, okupilo se deset sveštenika predvođenih kosovskim biskupima.

Notr Dam

Pariz, 02.08.2019 - početak radova na sanaciji oštećenja od požara katedrale Notr dam u Parizu

Kosovo otimali u Dejtonu

Nikola Šainović potvrdio je za Informer da su nam „Kosovo otimali i u Dejtonu“. Od Slobe Miloševića traženo je da se naša policija i vojska povuku sa Kosmeta pre kraja 1997. U Rambujeu smo pokušali sve, kaže Šainović, „ali odluka o ratu je već bila doneta“.

Bogatstvo od prodaje organa

U velikoj seriji o trgovini organima i ulozi Ramuša Haradinaja, Blic objavljuje da su „zaradili bogatstvo na organima Srba“. Srbi su lovljeni po selima Metohije i transportovani do svoje poslednje tačke, kuće južno od Burela u Albaniji gde su umirali jezivom smrću. Svedok kaže da je Daut Haradinaj dolazio nekoliko puta u Tiranu da vidi kako ide posao. „I Ramuš je dolazio“, kaže on.

Kurir piše da Unmik ima dokaze o Haradinajevim zločinima. „Živom momku iščupali srce u ’žutoj kući’“, naslov je teksta. Petočlana forenzička komisija Unmika našla je dokazni materijal da su kidnapovanim Srbima organi vađei i prodavani na crnom tržištu. Naveli su da su žrtve sahranjivane u okolnim grobnicama.

nova vozila vatrogasci policija

Beograd, 02.08.2019 - potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovaoje danas raspodeli oko 80 novih vatrogasnih i policijskih vozila

Vlastima odgovaraju nacionalisti

Sagovornici Danasa iz Srbije i Hrvatske govore o političkim posledicama obeležavanja „Oluje“, ističući da „elitama na vlasti odgovara da galame nacionalisti“. „Sve skupa je loša kazališna predstava koju gledamo dok nečasno propadamo“, kaže Marijana Mirt.

Tajna o izdaji Krajine

Srpski telegraf objavljuje službene beleške DB uz naslov „Mračna tajna o izdaji Krajine, kako smo izgubili rat u Hrvatskoj“.

Irkutsk poplave

Irkutsk, 02.08.2019 - fotografija ruskog Ministarstva za vanredne situacije koja pokazuje veliko područje zahvaćeno poplavama u Irkutsku

Najbolje plate menadžerima

„Menadžeri kolo vode“, naslov je u Politici. Najviša prijavljena zarada u Srbiji u 2018. iznosila je 350 miliona dinara. Godišnji porez na dohodak građana koji su prošle godine zaradili više od 2,4 miliona dinara podleo je 25.612 zaposlenih, potvrdila je Poreska uprava. Obavezu prijavljivanja ovog poreza imali su oni koji su ostvarili dohodak veći od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji. Prema podacima Poreske uprave, prijave iz prvih sto poreskih obveznika iz ove kategorije, krežu se od 52 do 350 miliona dinara.

Srbi se klali u Španiji

Kurir piše o krvavom obračunu u Španiji. „Srbin klao druga na terasi, mislio da mu se supruga švaleriše s njim“, naslov je na prvoj strani.

Gej-par šokirao Španiju, piše pak Srpski telegraf. „Srbin klao dečka na terasi jer je saznao da ima devojku“, stoji u tekstu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...