Sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima

Anđelka Nikolić

(sreda 31. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 30.07.2019 - sastanak predstavnika vlasti, opozicije i nevladinog sektora održan je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, u okviru pripremnih razgovora za dijalog o izbornim uslovima

Vlast i deo opozicije, prvi put su, oči u oči, van Skupštine Srbije, na Fakultetu političkih nauka,  razgovarali o izbornim uslovima. Predstavnici vlasti i opozicije nisu davali izjave. Japanska Tojo korporacija investiraće 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, u kojoj će biti zaposleno 523 radnika samo u prvoj fazi, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na na vanrednoj konferenciji za medije, pošto je nekoliko minuta pre toga dobio zvanično pismo od japanskog investitora. Ministar policije Nebojša Stefanović saopštio je da je Vučić u kontinuitetu bio prisluškivan od 1995. do 2000. godine, zatim ponovo od 2000. do 2003. i, posebno, na perfidan način - od 2007. do 2012.

vojska-sanitet-180-

Beograd, 30.07.2019 - obeležavanje 180 godina sanitetske službe Vojske Srbije

Prvi put oči u oči o izbornim uslovima

Vlast i deo opozicije, prvi put su, oči u oči, van Skupštine Srbije, na Fakultetu političkih nauka,  juče razmenili mišljenje o medisjkim uslovima u vezi s predstojećim parlamentarnim izborima, na proleće sledeće godine, piše u Politici.

U razgovoru su učestvovali predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić i Saveza za Srbiju (SzS), među kojima su bili  Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović.

U razgovoru koji je trajao tri sata predstavnici SNS iznosili su argumente da su izborni uslovi sada mnogo bolji nego pr4e sedam godina, kada se ova stranka borila da pobedi na izborima. Članovi tada vladajuće koalicije, čija je okosnica bila Demokratska stranka, tvrdili su da su sada izborni uslovi veoma loši i nagovestili, da će, ukoliko se ne promene, bojkotovati izbore.

Predstavnici vlasti i opozicije nisu davali izjave jer je, kako su rekli, tako dogovoreno.

„Čim smo seli zajedno, to je dobar znak. To je znak da postoji svest da postoji velika potreba da se razgovara ”, rekao je dekan FPN Dragan Simić.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, na čiju inicijativu je organizovan razgovor,  izjavio je da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organizovan novi sastanak.

Sastanak vlasti i opozicije Danas najavljuje kao događaj dana uz naslov: „Prvi korak na putu za fer izborne uslove“.

Diplomatski izvori, navodi list, smatraju da susret ima veliki simbolički značaj i pokazuje da ni vlasti, ni uticajnim organizacijama, ne odgovara da SzS bojkotuje izbore.

List prenosi i izjavu predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da za sada nije postignut suštinski napredak ka postizanju uslova za fer i demokratske izbore i da će ih opozicija okupljena u SzS najverovatnije bojkotovati.

O susretu vlasti i pozicije iza zatvorenih vrata Kurir izveštava pod naslovom: „Pre sastanka niko nikome nije hteo da pruži ruku“.

opozic-fpn-

Beograd, 30.07.2019 - sastanak predstavnika vlasti, opozicije i nevladinog sektora održan je danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu, u okviru pripremnih razgovora za dijalog o izbornim uslovima: Dragan Đilas, Aris Movsesijan, Zornan Lutovac

Japanski „Tojo“ dolazi u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče da će japanska Tojo korporacija investirati 390 miliona evra u fabriku u Inđiji, u kojoj će biti zaposleno 523 radnika samo u prvoj fazi, prenosi Politika.

Vučić je, na vanrednoj konferenciji za štampu, istakao da se japanska korporacija  za Srbiju odlučila posle tri godine pregovaranja i istraživanja tržišta. Za investiciju japanske korporacije borilo se više zemalja centralne, istočne i južne Evrope.

 „Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju”, rekao je on.

Veličinu investicije ilustrovao je podatkom da je 400 miliona evra 12 do 13 odsto ukupnih investicija u Srbiji, što je više nego što na godišnjem nivou ima ukupno Bosna i Hercegovina i značajno više od Severne Makedonije i Crne Gore.„To je samo dva puta manje nego što je imala Hrvatska, kao članica EU, u prošloj godini”, rekao je Vučić.

On je istakao da će u ovoj fabrici prosečne plate biti značajno više od prosečnih plata u Srbiji.

Izgradnja fabrike koje će se prostirati na 60 hektara trebalo bi da počne narednih meseci.

Premijerka Ana Brnabić rekla je juče da je investicija japanske kompanije –Tojo tajer” velika stvar za Srbiju i potvrda njenog kredibiliteta kao investicione destinacije.

„Japanski gigant Tojo gradi fabriku auto-guma u Inđiji“, naslov je u Informeru. Srbija u trci za investicije pobedila Poljsku. Plate radnika će biti 85.000 dinara. Tako će u Srbiju ukupno investirati milijardu evra, otkriva Informer.

„Vučić: Japanci ulažu 390 miliona evra“, nalov je u Srpskom telegrafu.

„Japanci prave gume u Inđiji, investicija 390 miliona evra“, naslov je u Blicu.

vucic-kts-tojo-

Beograd, 30.07.2019 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare najavio da će japanska fabrika "Tojo tajers" (Toyo tires) investirati u Srbiju

Prisluškivanje Vučića

Vučić je prisluškivan zbog kontakta sa podzemljem, kaže Zoran Živković o tvrdnjama ministra policije Nebojše Stefanovića da je lider SRS a kasnije SNS bio na merama službe, objavljuje Danas.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da je Aleksandar Vučić u kontinuitetu bio prisluškivan od 1995. do 2000. godine, zatim ponovo od 2000. do 2003. i, posebno, na, kako kaže, perfidan način - od 2007. do 2012. godine, i to bez ikakvog naloga suda ili bilo kakve naredbe i mere zasnovane na zakonu, a nekada i po nalogu suda.

Stefanović je novinarima rekao da je Vučić bio prisluškivan kroz obuhvat više lica koja su ostvarivala komunikaciju sa njim, a koja su, kaže, bila označena kao „ekstremisti”, među kojima su bili Goran Vesić i Vladimir Đukanović.

„Vučić je bio prisluškivan deceniju i po“, naslov je u Novostima.

„Vučića BIA prisluškivala preko Vesića, Kokeze, Đuke“, naslov je u Informeru.

„Dačić i Vesić optužuju: DOS i Tadić prisluškivali Vučića da bi ga ucenjivali“, naslov je u Kuriru.

helikop-polic-

Beograd, 30.07.2019 - helikopterskoj jedinci MUP Srbije isporučen je treći helikopter H-145

Za Ugljaninove izjave preti kazna i do 15 godina zatvora

Ono što je o Srbiji rekao predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin su krivična dela ugrožavanja teritorijalne celine i napad na ustavno uređenje, objavljuje Politika pod naslovom: „Za Ugljaninove izjave preti kazna i do 15 godina zatvora“.

Zbog izjava da je „Srbija fašistička tvorevina“, da je „pola teritorije Sandžaka pod okupacijom Srbije“ i da bi „,Sandžak trebalo da ima svoj ustav i organe“, Ugljanin bi mogao krivično da odgovara, smatra sagovornik lista.

hrv-lajen-plenk

Zagreb, 30.07.2019 - premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano je dočekao u Zagrebu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen

Dodik: Bakir treba brzo da se opameti ili će se sporo kajati

Predsedavajući Predsedništva Bosne i hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Bakir Izetbegović treba brzo da se opameti ili će se sporo kajati,prenosi Politika.

Dan ranije lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je da će Srbija morati da prizna genocid u Srebrenici i prestane da štiti ratne zločince ako želi da bude članica EU.

 „I pametnije je Dodiku da rešava problem dok nije dobio zamah, jer ako se njegovom voljom u BiH napravi najveća posleratna kriza... tada će zaista morati gutati ne žabu, nego kornjaču”, rekao je Izetbegović.

Dodik je povodom Izetbegovićeve tvrdnje da "nema istorijskih, pravnih ni moralnih pretpostavki za samostalnost Republike Srpske", naglasio da je ona već samostalna i po svim standardima ima elemente države, piše u Novostima.

Izjava Izetbegovića o statusu RS dolazi u danu kada se u svim medijima moglo čuti i pročitati o zločinima na Kosovu terorističke OVK nad nedužnim srpskim civilima koje su ubijali zbog trgovine ljudskim organima, izjavio je Dodik.

Izetbegović je izjavio da se "status Kosova ne može dovoditi u vezu se eventaulnim statusom Srpske, jer je i na Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima".

“Ta teza i dolikuje sinu Alije Izetbegovića koji je po sopstvenom priznanju žrtvovao mir za BiH... a ostaje da vidimo za šta će sin žrtvovati BiH”, rekao je Dodik.

patrijarh-harcenkko-

Beograd, 30.07.2019 - poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej primio je danas u Patrijaršiji ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka

Danica Grujičić: Napadaju me jer sam udarila na nečije interese

Profesorka doktor Danica Grujičić izjavila je za Novosti: „Napadaju me jer sam udarila na nečije interese“.

„Nemam privatni biznis i nijednu aferu“, kaže Danica Grujičić koja je juče napadnuta preko Kurira.

Prof. dr Dana Grujičić i njen tim predstavljaju rezultate, objavljuje Blic pod naslovom: „Do kraja godine bez liste čekanja, onda nova zgrada“. List objavljuje fotografiju doktorke Grujičić i njenog tima, koju potpisuje: „Oni nas spasavaju od kancera“.

Ko su najveći donatori Vojske Srbije

Blic istražuje ko su najveći donatori Vojske Srbije. Za pet godina Amerika nam je dala 10 miliona dolara, Kina 5,2 miliona evra, a Rusija oko 45.000 evra,tvrdi ovaj list.

Trampov šef tajnih službi albanski lobista

Kongresmen Džon Retklif izabran je za direktora obaveštajne službe. Kontrolisaće CIA i još 16 američkih agencija, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom: „Trampov šef tajnih službi albanski lobista“.

Od ostrva Vido hteli da naprave kupalište

Od ostrva Vido hteli da naprave kupalište. Gradonačelnik Krfa sprečio je firmu „Ikos“ da širi restoran i plažu, objavljuju Novosti.

U ponedeljak su sa prilaza kosturnici uklonjeni ležaljke i suncobrani.

Trgovina ljudskim organima

„Trgovina organima na Kosovu pod okriljem stranaca i uz njihovu zaštitu“, objavljuje tabloid Alo pod naslovom „Tela Srba ulicama Skoplja raznosila životinje“. U ovom listu piše da su „u leto 1999. pripadnici nemačkog Kfora prevozili svojim kamionima „medicinski otpad“ sumnjivog porekla u vojnu bolnicu u Skoplju. Ispostavilo se da su to u stvari organi žrtava zločinačke OVK“.

Prvi zvanični selektor sa članskom kartom vladajuće SNS

Fudbalski savez Srbije (FSS) imenovao je  za novog selektora mlade fudbalske reprezentacije Srbije Nenada Milovanovića, poverenika vladajuće stranke u Lučanima, piše u Danasu pod naslovom: “Prvi zvanični selektor sa članskom kartom vladajuće SNS“.

„Sa oca na sina, od kuma za kuma, burazerske šeme i kombinacije, stranačke linije“, komentariše ovaj izbor Boško Obradović.

Otac novog selektora Radoš Milovanović kaže: “Otkud vam uopšte ideja da politika ima veze s tim“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...