Lažna vest o zabrani ulaska na Kosmet?

Anđelka Nikolić

(subota 06. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Poznanj, 05.07.2019 - učesnici samita EU - zapadni Balkan (Western Balkan Summit) u okviru Berlinskog procesa

Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je u Poznanju napredak Zapadnog Balkana, ali je posebno izdvojila da je Srbija ostavrila veoma pozitivan razvoj. Ramuš Haradinaj je rekao predsednici vlade Srbije Ani Brnabić, da je lažna vest da će Priština uskratiti dozvolu za posetu Kosovu svim srpskim zvaničnicima. I portparolka kosovske vlade izjavila je da vlada u Prištini „nije donela takvu odluku”. Zamenik šefa kosovske diplomatije Jetljir Ziberaj, međutim, insistira na tome da vest nije lažna. Kaže i da je Ana Brnabić nepoželjna na Kosovu. Banke u Srbiji u 2018. zaradile su rekordnih 70,5 milijardi dinara. EPS je u gubitku 11 miliona evra. Grad Beograd sprema krivičnu prijavu i tužbu za naknadu štete protiv kablovskog operatera SBB, jer je neovlašćeno postavljao kablove.

putin-italija-

Rome, 05.07.2019 - večera za ruskog predsednika Vladimira Putina i koju je priredio italijanski premijer Đuzepe Konte

Merkelova pohvalila ekonomski razvoj Srbije

„Region Zapadnog Balkana je dobro napredovao po pitanju ekonomskog rasta. Ne želim da pominjem nikoga pojedinačno, ali je u Srbiji ostvaren veoma pozitivan razvoj“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel u svom izlaganju na plenarnoj sednici samita o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa koji se održava u Poznanju,prenosi Politika.

Merkelova je istakla da je dobro što je Francuska najavilanameru da pojača svoje angažovanje na zapadnom Balkanu i obećala saradnju Nemačke.

Premijerka Ana Brnabić se na marginama Samita srela sa Merkelovom, a imala je i odvojene sastanke sa britanskom premijerkom Terezom Mej i predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim.

Predsednica srpske vlade je navela i da je tokom razgovora sa Terezom Mej dobila uveravanja da će i ona izvršiti pritisak na predsednika privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da ukine ili bar suspenduje takse.

„Merkelova: Drugi su dobri, a Srbija najbolja“, naslov je u Srpskom telegrafu.

U Prištini ne znaju da li su zabranili ulazak srpskim zvaničnicima

Dok kosovski premijer Ramuš Haradinaj tvrdi, kako je juče rekao predsednici vlade Srbije Ani Brnabić, da je lažna vest da će Priština uskratiti dozvolu za posetu tzv. Kosovu svim srpskim zvaničnicima, zamenik šefa kosovske diplomatije Jetljir Ziberaj tvrdi da to nije tačno i dodaje da je zbog navodnih „šovinističkih izjava”, poznatih celom svetu, Ana Brnabić nepoželjna na Kosovu, piše u Politici.

Ziberaj je u četvrtak izjavio da je Ministarstvo spoljnih poslova donelo odluku da se ubuduće ne dozvoli ulazak srpskih zvaničnika na kosovsku teritoriju.

Donjeta Gaši, portparolka kosovske vlade, je, kao i Haradinaj, juče kratko izjavila, za Radio Slobodna Evropa, da vlada u Prišptini „nije donela takvu odluku”.

Ziberaj, međutim, kako prenosi Koha, insistira na tome da vest nije lažna.

„Lopta je na strani Srbije da deluje kao konstruktivni sused. Šovinističke izjave Brnabićeve poznate su celom svetu. Ona je 'persona non grata' na Kosovu”, rekao je Ziberaj.

 „Drago mi je da sam od Ramuša Haradinaja čula da je lažna vest da su srpskim zvaničnicima zabranjene posete KiM”, rekla je premijerka, ali je istakla da je „čudi da lažne vesti šire savetnici takozvanog ministra za spoljne poslove”.

Ejupi prijavio nemačkoj policiji predsednika Srbije

Fjlorim Ejupi, koji boravi na relaciji Nemačka-Albanija-Kosovo, prijavio je nemačkoj policiji predsednika Srbije za navode o sumnji da je umešan u ubistvo lidera Srba sa severa KiM Olivera Ivanovića, piše u Blicu.

Ejupi je bio osumnjičen za napad na autobus „Niš-ekspres“, ali je izbegao kaznu.

List donosi ko su ljudi koji miniraju istragu ubistva Olivera Ivanovića i navodi: „Prljavi advokat bombaša vođa hajke na Srbiju“. Advokat Mahmut Haljimi je zaštitnik bombaša Ejupija.

Pod zastavom NATO pevali o klanju Srba

Skandal posle vežbe u Slunju: Pod zastavom NATO pevali o klanju Srba, objavljuju Novosti.

Hrvati i pripadnici tzv.vojske Kosova puštali su sa razglasa melodije iz crne epohe NDH. Snimio ih je jedini Srbin iz trupa BiH. Bezbednjaci su ga naterali da obriše zapis.

List citira srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina: „Ništa dobro ne može da se desi na poligonu koji nosi ime po zločincu“.

Banke u 2018. zaradile rekordnih 70,5 milijardi dinara

Banke su prošle godine zaradile 70,5 milijardi dinara, što je, nominalno posmatrano, rekordna dobit u poslednjoj deceniji. Za godinu dana njima je pošlo za rukom da zaradu povećaju za 11 procenata u odnosu na 2017. godinu, piše u Politici.

Analize pkazuju da su za to zaslužni čišćenje loših kredita i rast potrošnje stanovništva, pre svega gotovinskih zajmova.

EPS u gubitku 11miliona evra

Elektroprivreda Srbije u 2018.godini poslovala je u minusu, piše u Danasu pod naslovom: „EPS u gubitku 11 miliona evra“.

Procena Fiskalnog saveta je da bi EPS godišnje morao da investira u iznosu od 600 miliona evra, a trenutna ulaganja su oko 380 miliona.

Ovaj sistem zapošljava 29.060 ljudi, prosečna plata je 89.639 dinara, što je rast od 6,5odsto (5.400 dinara) u odnosu na perthodnu godinu. Proizvodnja struje iz termoelektrana manja je za 13 odsto od planirane, uvoz struje zbog toga je za 12 odsto premašio plan.

Beograd tuži SBB za pet miliona evra

Grad Beograd sprema krivičnu prijavu protiv kompanije kablovskog operatera SBB, jer je neovlašćeno postavljao kablove koristeći mrežu gradskih komunalnih preduzeća, piše u Novostima pod naslovom: „Beograd tuži SBB za pet miliona evra“.

Gradske vlasti podneće i tužbu za naknadu štete protiv ovog preduzeća, koje posluje u sastavu "Junajted grupe Beograd.

Ispitujući stanje na terenu, uočeno je da je samo mrežu "Beogradskih elektrana" SBB zauzeo sa 60 kilometara kablova. Zbog načinjene štete, a po osnovu cenovnika RRA, SBB je Gradu ostao dužan pet miliona evra.

„Grad više neće dozvoliti bilo kome da na ovaj način koriste javna dobra“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je optužio ovog kablovskog operatera da se "kači" na zajedničke strujomere u stambenim zgradama i tako kradu struju od stanara, ali i sa bandera.

Gradski menadžer optužio je Dragana Šolaka, koji je državljanin EU, da pokušava da postane medijski magnat.

„Vesić: Šolak ojadio Beograđane za 5 miliona evra“, objavljuje Alo.

Minimalac veći za pet hiljada dinara

Odlična vest za 350.000 zaposlenih u Srbiji: Minimalac veći za pet hiljada dinara, objavljuje Alo.

Kučan: Srbija će morati da se suoči sa svojom politikom iz 90-ih  ako želi u EU

Milan Kučan, bivši predsednik Slovenije izjavio je za  Danas da će Srbija  morati da se suoči sa svojom politikom iz 90-ih  ako želi u EU.

To je bila retrogradna politika, koja je za dugi niz godina zaustavila razvoj, pre svega Srbije, pa i drugih republika, kaže Kučan.

Prisluškivanje Jeremića i Roćena

Informer objavljuje prisluškivani razgovor Vuka Jeremića koji od Milovog savetnika Milana Roćena 2006. godine posle otcepljenja Crne Gore tražio 29 hotelskih soba na Svetom Stefanu. Tabloid u naslovu citira deo tog razgovora: „Je*asmo majku Srbiji i Crnoj Gori“.

Jeremić i Roćen se smeju ko ludi dok psuju Srbiju i Srbe.

Srpski telegraf objavljuje:„Otkrivamo Jeremićevi šok snimci. Prisluškivani razgovori Vuka sa političarima i biznismenima“.

 „Vuk: Je*asmo majku Srbiji i Crnoj Gori“, citira Alo u naslovu. Smeje, oduševljeno odobrava i dodaje: Ti Srbiji, ja Crnoj Gori - na šta ga Roćen ispravlja i kaže "obrnuto", a onda obojica nastavljaju da se smeju. O ovoj temi izveštava i Kurir, u istom tonu.

 

 

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...