Zabrana ulaska na Kosovo srpskim zvaničnicima

Anđelka Nikolić

(petak 05. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Stromboli, 04.07.2019 - pepeo iznad vulkana na ostrvu Stromboli, posle erupcije

Priština je donela je odluku da zabrani ulazak na Kosovo svim srpskim zvaničnicima.Nova sankcija protiv Beograda poklopila se sa posetom amričkog kongresmena Eliota Engela Prištini. Prepoznajte da je Kosovo nezavisno i ne krivite takse za trenutnu situaciju, poručio je Engel. Brisel očekuje da se svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga kojim posreduje EU budu poštovani i primenjeni, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama. Rusija smatra da je odluka Prištine da srpskim zvaničnicima zabrani posetu Kosovu i Metohiji pravno nevažeća. Priština je sa Tiranom sklopila ugovor o zajedničkoj spoljnoj politici. Vlada Srbije otpisala je „Srbijagasu“ dug od 1,2 milijarde evra.

koss zene srb sved

Beograd, 04.07.2019 - košarkašice Srbija plasirale su se u polufinale Evropskog prvenstva u košarci za žene (Women's 2019 Eurobasket European Basketball Championship), posle pobede u 1/4 finala protiv Švdske, 87:49 (21:12, 22:9, 21:12, 23:16)

Engel ohrabrio Albance za novi udar na Srbe

Ministarstvo spoljnih poslova samoproklamovanog Kosova donelo je odluku da zabrani ulazak na Kosovo svim srpskim zvaničnicima, piše u Novostima pod naslovom: „Albanci od severa prave geto“.

Priština je donela odluku da zbog navodnih pretnji koje Srbija upućuje Kosovu, „stalne propagande i lažnih vesti, te i zbog veštačkog  stvaranja humanitarne krize na Severu Kosova“, ne dozvoli nijednom zvaničniku iz Beograda da poseti Kosovo.

„Svi zahtevi će biti odbijeni sve dok se ovo ponašanje nastavi“, napisao je Jeljtir Ziberaj, savetnik ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžeta Pacolija.

List ukazuje i da je Priština sa Tiranom sklopila ugovor o zajedničkoj spoljnoj politici.

"Takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije nisu krive za prekid dijaloga, nije fer okriviti ih za to, tvrdi  redsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliot Engel. Njegov  jučerašnji dolazak na Kosovo se poklopio sa novom sankcijom tamošnjih vlasti protiv Beograda“ – zabranom ulaska na Kosovo svim srpskim zvaničnicima,  piše u Politici pod naslovom: „Engel ohrabrio Albance za novi udar na Srbe“.

Važno je da Beograd razume da postoji nezavisna država Kosovo i da će ta država ostati nezavisna, poručio je Engel.

Reakcije na novu zabranu Prištine

„Očekujemo da svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga kojim posreduje EU budu poštovani i primenjeni, uključujući i sporazum o zvaničnim posetama“, komentarisala je portparol visoke predstavnice Maja Kocijančič za Novosti najnovije zabrane ulaska na Kosovo.

Rusija smatra da je odluka Prištine da srpskim zvaničnicima zabrani posetu Kosovu i Metohiji pravno nevažeća, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova .

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je s da je odluka Prištine da zabrani ulazak svim srpskim zvaničnicima na teritoriju Kosova potez bez presedana i još jedan šamar i EU i međunarodnoj zajednici.

Priština ne može da traži ni Pavkovića ni Radoičića

Kosovske međunarodne poternice i zahtevi za hapšenje srpskih državljana Nebojše Pavkovića, Milana Radoičića ili Zvonka Veselinovića samo su manevri u sklopu predizborne kampanje i nemaju nikakvo pravno dejstvo, niti na osnovu njih neko može da bude uhapšen, piše u Politici.

Kosovske poternice ne znače ništa bez članstva u Interpolu. Lideri na KiM takmiče se u glupostima ne bi li na izborima dobili glasove na antisrpskoj politici, smatra advokat Toma Fila.

Predstavnici tućilaštva i suda u Prištini vratili su se iz Finske neobavljenog posla pošto je general Pavković, koji služi hašku kaznu u toj državi, odbio da ih primi.

Vlada Srbije otpisala „Srbijagasu“ dug od 1,2 milijarde evra 

Vlada Srbije otpisala je celokupan dug javnog preduzeća „Srbijagas“ prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, objavljuje Danas.

List citira Vladimira Vučkovića: „Fiskalni savet je u više navrata upozoravao na uzroke upitnog poslovanja. Ta komapinja i dalje isporučuje gas nekim preduzećima koja ne plaćaju energent. Naročito je čudan primer duštvenog preduzeća „Novi sad“, koje iz nepoznatih razloga uzima gas, a ne plaća ga“.

Ljubodrag Savić kaže da država nije mogla da izbegne ovakav scenarijo.

„Potrebno je što pre započeti restrukturiranje, što podrazumeva da na čelo tog preduzeća dođu stručni kadrovi kako se ovakva situacija ne bi ponovila“, smatra Mahmud Bušatlija.

Slaviša Lekić: Mentalna prostitucija RTS-a i Pinka

Ne smiruju se ragovanja na autocenzuru na RTS-u i TV Pink pri pominjanju Gorana Vesića, piše u Danasu koji u naslovu citira Slavišu Lekića: „Mentalna prostitucija RTS-a i Pinka“.

Željko Mitrović je izjavio: „Nije bilo cenzure sagovornik je skrenuo s teme“.

Novinarka RTS-a Sanja Belović i urednik Informativnog programa TV Pink Goran Gmitrić rekli su Udruženju novinara Srbije (UNS) da je Uroš Marković iz sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ prekinut u živom uključenju ovih televizija zbog njegovog neprofesionalnog ponašanja, a ne zbog cenzure.

4Piše: UNS

Gmitrić rekao je UNS-u da uključenje nije prekinuto, jer je Marković kritikovao Vesića, već zato što on nije govorio o temi koja je servisna informacija za građane.

Vlada je morala da padne zbog Lončara

Pod naslovom: „Vlada je morala da padne zbog Lončara“, Danas prenosi šta o dve godine rada premijerke Ane Brnanbić i njene vlade misle Lideri Saveza za Srbiju.

Vučić je ugrozio istragu ubistva Olivera Ivanovića

Aleksandar Ivanović, objavu imena „ubice“ Olivera Ivanovića vidi kao nastavak prepucavanja Beograda i Prištine, piše u Danasu pod naslovom: „Vučić je ugrozio istragu ubistva Olivera Ivanovića“.

Ejupija su trenirali u centru CIA, čuva ga BND

Sudija Karphamar o ubistvu Ivanovića.  Ejupija su trenirali u centru CIA. Nisu hteli da mu sude za napad na autobus, objavljuju Novosti pošto je Albanac s Kosova Fljorim Ejupi dospeo u žižu javnosti kada ga je predsednik Vučić pre dva dana pomenuo u kontekstu ubistva lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U terorističkom napadu na autobus „Niš-ekpres“ poginulo je 12. a ranjeno 22 Srba, podseća Blic. List donosi izjavu svedoka o zločincu povezanom sa ubistvom Ivanovića: „Ejupi se smejao i hvalio masovnim ubistvom“.

„Novi detalji istrage: BND čuva ubicu Olivera. Nemačka tajna služba pomogla Fljorimu Ejupiju, koji se dovodi u vezu sa likvidacijom Ivanovića, da doputuje u Prištinu, a zatim se odmah posle zločina vrati u Nemačku“, piše u Srpskom telegrafu.

Kurir eksluzivno donosi rekonstrukciju atentata na Ivanovića i kako je Ejupi pucao i kako su organizovali bekstvo. Gospodar Kosova Kadri Veselji nalogodavac zločina, piše u Kuriru.

Boško je Skotov potrčko

Boško Obradović  bio je VIP gost na prijemu u Ambasadi SAD samo tri nedelje pošto je na tajnom sastanku obećao Amerikancima da će, ako dođe na vlast, priznati Kosovo, objavljuje Informer pod naslovom: „Boško je Skotov potrčko“.

Tito je i dalje popularan u inostranstvu

samo u toku prvog dana trajanja izložbe „Tito u Africi-slike solidarnosti“ , koje je otvorena krajem juna u Vendi muzeju u Los Anđelesu, prodato je dvadeset istoimenih knjiga prateće publikacije ove naše izložbe, kaže za Politiku Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije.

Otkriće

Tabloid Alo objavljuje „ispovest Marka Ivića koji je otkrio krađu dece u srpskim porodilištima“ pod naslovom „Doktor mi je rekao: Daj pare i biraj bebu“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...