Tropski talas stigao u Srbiju

Anđelka Nikolić

(utorak 02. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Batrovci, 01.07.2019 - Pet kilometara potpuno obnovljenog auto-puta od graničnog prelaza Batrovci ka Šidu danas je pušteno u saobraćaj

Sve srpske radnje na severu Kosmeta su zatvorene, a tako će ostati do daljnjeg. Kliničko-bolničkom centru u severnoj Mitrovici, Studentskom centru i vrtićima su dopremljene zalihe hleba koje će potrajati još danas. Priština je u četiri severne opštine juče uputila četiri šlepera namirnica za prodaju. I dok većina medijia piše o humanitarnoj katastrofi deo javnosti smatra da „Vučić vodi kampanju protiv sopstvenih građana“. Premijerka Ana Brnabić,  povodom dve godine rada njene vlade,  izjavila je da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada postigla u menjanju Srbije na bolje.  Plate u Srbiju su tri puta manje nego u EU, pokazuju podaci Euorostata. Tropski talas stigao je u Srbiju - temperature do 38 stepeni. Ljubiša Tumbaković je novi  selektor fudbalske reprezentacije Srbije

moda-dior-pariz-

Paris, 01.07.2019 - revija kolekcije visoke mode kuće Dior za sezonu proleće-leto 2020. u Parizu

Zatvorene prodavnice, Haradinaj šalje šlepere

Sve srpske radnje na severu Kosmeta su zatvorene, a tako će ostati do daljnjeg. Takvu odluku doneli su privrednici usled nestašica do kojih su dovele jednostranu uvedene takse Prištine, koja je intenzivirala akciju „Čelični prsten“ kako bi presekla sve pravce koji iz centralne Srbije vode ka sever KiM, objavljuje Politika.

Zbog toga četiri stotine privatnika, čije je snabdevanje prekinuto, juče nije ni otvaralo gotovo ispražnjene prodavnice hrane, a nisu radili ni ugostiteljski objekti, pekare, apoteke i benzinske pumpe.

Kliničko-bolničkom centru u severnoj Mitrovici, Studentskom centru, kao i vrtićima u nedelju su dopremljene zalihe hleba koje će potrajati još danas.

Predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović rekao je da su se privrednici na ovaj potez odlučili zbog toga što su onemogućeni da rade nakon uvođenja taksi. Privrednici će, kako je najavio, danas imati sastanak na kome će odlučiti kako dalje.

Priština je u četiri severne opštine juče uputila četiri šlepera namirnica za prodaju.

Prema rečima vozača kamiona, nije bilo zainteresovanih za kupovinu tih namirnica, a Srbi taj potez koji je najavio Ramuš Haradinaj komentarišu kao još jednu u nizu provokacija Prištine.

Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovskog parlamenta, govori za Danas o zatvaranju radnji na severu Kosova: „Srbi plaćaju cenu pogrešne politike“.

Struka saglasna da vlast optužbama na Danasov račun prikriva istinu o „humanitarnoj katastrofi“ na Kosovu, piše u drugom tekstu u Danasu.

List citra Tamaru Spaić: „Vučić vodi kampanju protiv sopstvenih građana“.

„Podmukli plan Haradinaja. Uz duge cevi, hoće svetu da predstavi kako nema humanitarne krize na KiM“, piše u Novostima pod naslovom: „Šalje albansku robu na sever u pratnji ROSU“.

Ovaj podmukli plan, da poput švercera prodaje namirnice ispod cirade, Haradinaj želi da aktivira kako bi pred svetskom javnošću glumio normalnost i održao takse i pored pritiska koji je nastao zbog zatvaranja srpskih, romskih i goranskih prodavnica u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

avio-hangar-ameri-

Addison, 01.07.2019 - najmanje 10 osoba poginulo je kada je avion udario u hangar na aerodromu u teksasu

Dve godine rada vlade Ane Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim, navodeći da je ostala posvećena dosadašnjim ciljevima, pre svega, kada je reč o makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije, prenosi Politika.

„Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu”, rekla je Brnabić je na konferenciji za novinare povodom dve godine rada njene vlade.

Ona je  podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilju da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

Premijerka je navela da je u menjanju zemlje na bolje učinjeno dosta toga, poput očuvanja finansijske stabilnosti čije je temelje, kako je rekla, postavio sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o životnom standardu, Brnabić je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat, da su plate u javnom sektoru povećane između 12 i 23 odsto, i da se do kraja godine se očekuje još jedno povećanje. Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona.

Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.I stakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Život u Srbiji je danas izvesniji i sigurniji nego što je bio u prošlosti. Verujem u Srbiju sa jakom i stabilnom tržišnom ekonomijom koja se dinamično menja i prilagođava vremenu u kojem živimo”, rekla je Brnabić.

„Pomerili smo Srbiju napred“, naslov je u Kuriru o izveštaju Ane Brnabić o dve godine vlade.

brnab-fondaci-he

Beograd, 01.07.2019 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na obeležavanju 10. godišnjice Hartefakt fondacije (Heartefact)

Hrana jeftinija nego u EU, ali plate tri puta manje

Pod naslovom. „Hrana jeftinija nego u EU, ali plate tri puta manje“, Danas objavljuje uporedne podatke Euorostata o potrošnji evropskih domačinstava i Zapadnog Balkana.

Prosečna plata u Uniji u 2018. iznosila je 1.543 evra, u Srbiji je 443 evra, odnosno 29 odsto tog proseka.

Hrana i bezalkoholna pića čine 34 odsto u potrošnji domaćinstava u Srbiji, dok je prosek za EU 12,2 odsto.

Nivo ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji je na svega 48 odsto proseka u EU.

Veća potrošnja od proizvodnje nije samo odlika naše ekonomije, već i svih ostalih zemalja u regionu koje se nadaju ulasku u EU.

zandarmerija-vezba-

Beograd, 01.07.2019 - pokazna vežba na svečanosti povodom obeležavanja Dana Žandarmerije

Skupštinski odbor predložio Milana Marinovića za poverenika

Odbor za kulturu i informisanje predložio je Skupštini Srbije da za novog poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izabere Milana Marinovića, vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu koga je kandidovao poslanički klub SNS-a, prenosi Politika.

Druga dva kandidata bili su Nevena Ružić, koju su kandidovali, odvojeno, poslanički klubovi SMS, DS i SDS–NS, i Bojan Milosavljević, koga je kandidovao klub PS–NSS–USS.

Kandidati su se ukratko predstavili  članovima odbora, nakon čega su odgovarali na pitanja.

Marinović je naveo i da u praksi ima konfuzije, jer se nekada traži da se da previše informacija, a nekada da se ne daju ni one koji bi trebalo, i da je utisak da se u primeni ovog zakona izgubio njegov smisao.

O izboru poverenika odlučuje Narodna skupština, a za izbor je potrebno da za Milana Marinovića glasa apsolutna većina poslanika, dakle najmanje njih 126.

Dogovori o susretu Vučića i Đukanovića traju dve godine

Dogovori o susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića traju dve godine, naslov je u Blicu koji otkriva šta koči sastanak dvojice predsednika.

"Tokom više susreta u poslednjih godinu dana predsednik Vučić i ja razgovarali smo o posetama na najvišem nivou. Najtačnije bi se moglo reći da je poziv obe strane permanentno otvoren", rekao je pre dva dana za portal CdM Đukanović, komentarišući izjavu Vučića da je uprkos crnogorskoj kampanji protiv Srbije, srpskog naroda i njega lično, spreman i sada da ugosti u Beogradu Đukanovića kako bi razgovarali, umesto da se stvaraju problemi i tenzije.

moda-pariz-skiapareli

Paris, 01.07.2019 - revija kolekcije visoke mode kuće Šipareli za sezonu proleće-leto 2020. u Parizu: kolekcija - Schiaparelli

Još jedan „drugi čovek“ iz Moskve

Nekadašnja zamenica ambasadora Velike Britanije u Moskvi zameniće nekadašnjeg drugog čoveka britanske ambasade u Rusiji na mestu ambasadora u Beogradu. Šan Maklaud preuzima od Denisa Klifa poziciju ambasadora u Beogradu, piše u Politici.

Šan Maklaud prenela je odgovor Rusiji nekon skandala 2014, kada je princ Čarls tokom posete Kanadi uporedio Putina sa Hitlerom.

A još jedan „drugi čovek“ iz vodeće zapadne ambasade u Moskvi dolazi u Beograd i to na mesto ambasadora SAD. Kajla Skota naslediće Entoni F. Godfri.

Dvoje drugih diplomatskih specijalaca iz Moskve i Pekinga već su stigli u Beograd - ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko i kineska ambasadorka Čen Bo.

kinezi-most-rimejk

Beograd, 01.07.2019 - gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio primio je danas predstavnike jedne od najvećih kineskih produkcijskih kuća „Huahua medija” iz Pekinga, koja namerava da snimi rimejk filma „Most”

I dalje se ne zna ko će predvoditi EU

Lideri 28 zemlja članica EU, ni na trečem samitu posle 18 sati razgovora, nisu uspeli da se dogovore oko imenovanja kandidata za vodeće pozicije institucija EU, objavljuje Politika.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk prekinuo je Evropski savet i zakazao nastavak razgovora za danas u 11 časova.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da se nada da će dogovor biti postignut tokom nastavka pregovora.

„Današnji dan završili smo neuspehom, to je veoma loša slika za Savet i za Evropu”, rekao je Makron novinarima.On je ocenio da su za neuspeh odgovorne pojedine lične ambicije.

Premijer Holandije izjavio je da je proces imenovanja kandidata na najviše pozicije u EU „neverovatno komplikovan“ i da nije siguran da će odluka biti doneta do danas.

lond-fest-vrtovi-

London, 01.07.2019 - Festival park u Londonu (Garden Festival)

Amerika, Albanci i rat

„Amerika Albance gura u rat“ citira Informer Aleksandra Bocan-Harčenka, novog ruskog ambasadora u Srbiji.“Vašington podržava isključivo Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanjnu stvaranja vojske. Ako se Evropa ne osvesti i ne usprotivi, prete krupniji sukobi“.

Da li Francuska preti Kosovu?

„Veliki preokret na pomolu“, piše u Srpskom telegrafu pod naslovom „Makron povlači priznanje Kosova“. List tvrdi kako će „Haradinaja skupo koštati odbijanje dijaloga, nespremnost za bilo kakav sporazum i to što ni po koju cenu ne želi da ukine sramne takse na srpsku robu“.

makron-kzs-s

Brisel, 01.07.2019 - konferencija za novinare francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom samita EU

Tropski talas stigao u Srbiju

Tropski talas stigao je u Srbiju. Meteorolozi su za danas najavili temperature od 34 do 36 stepeni, a postoji mogućnost da živa u termometru skoči na 38. Na asfaltu će kako mnogi kažu, biti pakleno, piše u Politici.

U utorak uveče i tokom noći ka sredi na severu, a u sredu i u ostalim krajevima predviđa se prolazno naoblačenje sa pljuskovima, grmljavinom i manjim padom temperature.

Od četvrtka u većini mesta pretežno sunčano, posle podne uz lokalni razvoj oblačnosti, kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju uglavnom u brdsko - planinskim predelima.

„Majka hrabrost druge Srbije“

Na vest o smrti Borke Pavićević Danas objavljuje tekst pod naslovom: „Majka hrabrost druge Srbije“.

Ispraćaj za kremaciju je sutra u 15 sati na Novom groblju, a komemoracija u Centru za dekontaminaciju u četvrtak 4.jula u podne.

Momiru je srce puklo za Boškom

Momiru je srce puklo za Boškom, piše u Novostima povodom smrti bivšeg predsednika  Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije.

Bulatović je preminuo u nedelju u selu Raća, u Kučima kod Podgorice, gde je davao pomen sinu Bošku koji je preminuo još 2008. godine.

List citira Matiju Bećkovića koji za Bulatovoća kaže : „Bio je pošten čovek u nepoštenom vremenu“.

Potvrđena pravosnažna optužnica protiv Zorana Marjanovića

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je treću po redu optužnicu protiv Zorana Marjanovića od 17. aprila, kojom se tereti za teško ubistvo supruge Jelene, 2. aprila 2016. u Borči, piše u Politici.

Ovom odlukom optužnica je nakon više neuspelih pokušaja, sada postala pravosnažna pa bi uskoro trebalo da mu se zakaže početak suđenja.

„Zoranu sude na jesen“ objavljuje Informer a Alo – „Sud: Ima dovoljno dokaza da je Zoran ubio Jelenu?!“

Policajac obljubio drugaricu svog sina?

Policajac V. Ž. (43), iz Policijske stanice u Mionici, uhapšen je i određen mu je pritvor do 30 dana zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu iz ove varošice, piše u Novostima.

V. Ž., koji živi u jednom mioničkom selu, tereti se da je od marta do hapšenja, koristeći nezrelost devojčice, s njom stupio u kontakt, a potom počinio nedozvoljene polne radnje. Devojčica iz Mionice je školska drugarica njegovog sina.

U izjavi datoj u istrazi, kakolist saznaje nezvanično, devojčica je rekla da se u policajca zaljubila i da je on nije prisiljavao na intimne odnose. Policajac se branio ćutanjem.

novak-kolsrajber-vimbl-

London, 01.07.2019 - srpski teniser Novak Đoković posle pobede u meču protiv Nemca Filipa Kolšrajbera na teniskom turniru u Vimbldonu (Wimbledon Tennis Championships), 3:0; 6-3,7-5,6-3

Tumbaković je novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije

Ljubiša Tumbaković (66) novi je selektor fudbalske reprezentacije Srbije - jednoglasna je odluka Izvršnog odbora FSS koji je, za manje od 30 minuta, ozvaničio predlog Stručnog saveta o treneru koji na klupi "orlova" zamenjuje Mladena Krstajića, piše u Novostima pod naslovom:“S Tumbom idemo na Ronalda“.

Tumbaković će debitovati 7. septembra kada u Beograd stigne Portugalija u nastavku kvalifikacija za EP.

Fudbalski savez Srbije je za danas je zakazao zvaničnu promociju novog selektora, koji će sigurno otkriti dosta detalja i plan rada u nastavku kvalifikacija.

I ostali dnevni listovi objavljuju vest da je Tumbaković novi fudbalski selektor Srbije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...