Rešenje za Kosovo do kraja godine

Danijela Ćirović

(sreda 12. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Lučani, 11.06.2019 - predsednik Srbije obišao je poplavljeno područje u opštini Lučani: Aleksandar Vučić

Beograd upozorava da Priština priprema napad na „Trepču“. Konačan dogovor Beograda i Prištine biće usaglašen do kraja godine. SAD ne mogu da promene odluku Albanaca. Makron dolazi u Srbiju 15. i 16. jula. Užička fabrika „Prvi partizan“ potvrdila je da je radnicima dala dnevnice za miting u Beogradu i poslala tri autobusa sa 140 radnika. Novosadski studenti protestovali su zbog napada na kolegu. Vučić je obišao poplavljena područja. Patrijarh je zabrinut za Srbe u Crnoj Gori. Prema novim propisima, bacanje mrva kroz prozor kažnjavaće se sa 5.000 dinara. Obeleženo je 18 godina od ubistva Milana Pantića.

zatvorenici-nmuzej

BEOGRAD, 11.06.2019 - Grupa osuđenika Okružnog zatvora u Beogradu posetila je Narodni muzej

Rešenje za Kosovo do kraja godine

Beograd upozorava, objavljuju Novosti, „Priština priprema napad na ’Trepču’“. Cilj je da se izazove haos na severu Kosmeta, a obaveštajni podaci pokazuju da su moguće i terorističke akcije. Potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić o raspravi sa Vljarom Čitaku kaže da je zastupao zemlju i „reagovao na trabunjanja“.

„Neka me Vučić smeni, ali šiptarske laži neću tolerisati“, kaže Dačić za Srpski telegraf, za koji je „otkrio sve detalje sukoba sa predstavnicom Prištine“.

Kurir objavljuje da je Dačić opsovao ambasadorku Kosova u Njujorku.

Konačan dogovor Beograda i Prištine biće usaglašen do kraja godine, piše Blic. „Rešenje za Kosovo, pa referendum zajedno sa izborima“, naslov je teksta. Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula, mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema, dok bi konačan predlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine.

SAD imaju „nešto uticaja“

Vodeće zapadne zemlje podržavaju Prištinu u daljoj „borbi protiv kriminala i korupcije“, što može biti ohrabrenje za ponavljanje nasilnih akata nad srpskim stanovništvom, piše Politika. SAD imaju „neki uticaj“ na Prištinu, koji pokušavaju konstruktivno da koriste, ali „Kosovo ima svoju politiku i samostalno donosi svoje odluke“, rekao je Metju Palmer. Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara kaže da bi Vašington voleo da takse budu „skinute sa stola“, jer su prepreka napretku, ali da će o tome „Beograd morati da pregovara sa Prištinom, a ne sa Sjedinjenim Državama“. Prema njegovim rečima, ideja koju imaju mnogi u Beogradu da bi SAD jednostavno mogle da nateraju Prištinu da donese neku odluku je „neistinita i nefer prema Kosovu“.

Makron u Srbiji 15. jula

Francuski šef države Emanuel Makron boraviće u poseti Srbiji dva dana, 15. i 16. jula, kao gost predsednika Srbije, piše Kurir. Sama činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra. Posebna čast za Srbiju je to što francuski državnik dolazi u Beograd odmah posle glavnog nacionalnog praznika 14. jula, Dana Bastilje, navodi list.

Državne pare za miting SNS

Poslovodstvo užičke vojne fabrike „Prvi partizan“ je demantovalo informaciju da je zaposlenima koji su 19. aprila ove godine išli na miting „Budućnost Srbije“, isplatilo po jednu prosečnu mesečnu zaradu već je, kako je navelo „odobrilo isplatu jednodnevne naknade zarade“. Navodi o isplati prosečnih plata su, kako je saopštilo poslovodstvo, „neistiniti i zlonamerno plasirani u medijima kako bi se javnost obmanula“, objavljuje Danas. „Jednodnevna naknada je isplaćena u skladu sa članom 114. stav 1. Zakona o radu, koji glasi: ’Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa’”, saopštio je Izvršni odbor te febrike, koja je poslala tri autobusa i 140 radnika na miting i isplatila im 1.500 do 2.000 dinara.

Protest u Novom Sadu

Ispred Pravnog fakulteta u Novom Sadu oko hiljadu studenata, profesora i građana okupilo se na protestu povodom prebijanja trojice studenata Novosadskog univerziteta i poručili da ih nasilje neće zaplašiti niti sprečiti u borbi za promene i pravednije društvo. Na skupu u univerzitetskom kampusu okupljenima su se obratili Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, studenti Pravnog fakulteta, koje su u petak divljački metalnim šipkama i bokserima pretukli za sada nepoznati napadači, kao i student Filozofskog fakulteta i jedan od organizatora protesta „1 od 5 miliona“ Dejan Bagarić, koji je pretučen u subotu uveče, prenosi Danas. Govorila je i profesorka Filozofskog fakulteta Bojana Bodroža, a potom je protestna kolona prošetala do Trga slobode i Gradske kuće noseći transparente „Stop nasilju države! Protiv prebijanja studenata“.

studenti-prot-n-sad-

Novi Sad, 11.06.2019 - Protest protiv prebijanja studenata održan je danas ispred Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Vučić u poplavljenim područjima

Država će pomoći u obnovi svega što je uništeno tokom poplava koje su početkom meseca zadesile Srbiju, poručio je predsednik Aleksandar Vučić na kraju obilaska nekoliko opština u kojima su poplave i bujice nedavno pričinile štete građanima, pišu Novosti. Vučić je, nakon obilaska kuće porodice Maksić u Trsteniku, koja je najviše ostećena u toj opštini, rekao da će država pomoći da se napravi potpuno nova putna komunikacija, brane i utvrde, kao i sve drugo što je potrebno. On je, odgovarajući na pitanja novinara da li ima negativnih primera ponašanja u reagovanju u poplavama, rekao da ih ima dosta, ali i istakao da je "narod divan i da se bori". "Država će pomoći i sve će biti dobro", rekao je Vučić i dodao da je važno da se vide greške, gde se možda nije računalo dobro, kako ova, tako i prethodne vlasti.

„Za šest meseci svima nove kuće“, naslov je u Kuriru.

Patrijarh zabrinut za Srbe u Crnoj Gori

Patrijarh Irinej govori za Kurir o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu uz naslov „Molim se za Srbe u Crnoj Gori, trpe strašno bezakonje“. Ako se skandalozni zakon crnogorske vlade sprovede, biće oteto 650 srpskih svetinja, među kojima su i zadužbine Nemanjića, navodi list. Istoričar Predrag Marković kaže da je Milo Đukanović „veći ustaša od Pavelića i veći balista od Haradinaja“.

Mrve kroz prozor – 5.000 dinara

Prema novim propisima o komunalnom redu u Beogradu i drugim gradovima, između ostalog će se kažnjavati i oni koji tresu mrve kroz prozor, i to novčanom kaznom od 5.000 dinara, piše Informer. Kažnjavaće se i oni koji noću uključuju veš-mašinu, ali i stanarai čiji psi glasno laju u vreme odmora.

Ubistvo novinara je političko

„Plašim se da ubistvo novinara Milana Pantića nije rasvetljeno, ne zato što nema tragova u njegovim tekstovima, niti što policija ne može da sabere ’dva i dva’, već zato što su moćni ljudi, koji su se bavili privatizacionim poslovima u Srbiji i danas na važnim mestima u državi i imaju zaštitu u tužilaštvima, sudovima i drugim državnim organima“, rekla je na komemoraciji povodom obeležavanja 18 godina od ubistva novinara Milana Pantića, dopisnika Novosti, predsednica Suda časti Udruženja novinara Srbije i član Komisije za rasvetljavanje okolnosti ubistava novinara Ljiljana Smajlović. Ona je dodala da je svako ubistvo novinara političko ubistvo i da je veoma ogorčena zbog toga što Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pokrenulo istragu makar protiv N.N. počinilaca.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...