Falsifikovali 4.000 ličnih karata i pasoša

Danijela Ćirović

(četvrtak 16. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Napulj, 15.05.2019 - načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admiralom Džemsom Fogom u sedištu te komande

Nastavlja se priča vezana za dolazak predsednika Srbije na Sabor SPC. Ovoga puta su naslovi da su „vladike protiv partijske Crkve“ i da je Jeremić „napao patrijarha“. Đurić očekuje jedinstvo na izborima na severu za gradonačelnike četiri opštine. „Folksvagen“ je počeo „konkretne razgovore“. Uhapšeno je 20 pripadnika kriminalističkih grupa koji su falsifikovali lične isprave. Huligani se i dalje obračunavaju na beogradskim ulicama. Cepa se nepriznata crnogorska crkva. Preminuo je još jedan legendarni srpski glumac Miša Janketić.

polic-stef-sad-

Vašington, 15.05.2019 - potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Vašingtonu sa državnim sekretarom za unutrašnje poslove SAD Kevinom Mekalinenom o unapređenju policijske saradnje

Vladike protiv partijske Crkve

Prijem predsednika Srbije u Patrijaršiji i dalje izaziva burna reagovanja, piše Danas uz naslov „Vladike protiv pokušaja stvaranja partijske Crkve“. Član Predsedništva BiH Milorad Dodik sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem došao je u Patrijaršiju da mu navodno „olakša prolaz“ kod „bosanskih“ vladika, navodi list. Generalni sekretar predsednika Srbije na RTS-u je negirao pisanje Danasa, ali ništa nije rekao o sastanku „u najužem krugu“ sa koga je izostavljen Dodik, stoji u tekstu. Za mnoge episkope bilo je sporno i prisustvo Nikole Selakovića na otvaranju majskog zasedanja u manastiru Žiča. Patrijaršijski izvori u Selakoviću vide ključnog čoveka za vezu između patrijarha i predsednika Srbije i posebno ukazuju na Selakovićevu navodnu prisnost sa patrijarhovim vikarom episkopom remezijanskim Stefanom.

Naslov u Informeru je „Vuk napao patrijarha“. Stranka Vuka Jeremića objavila je sramotnu foto-montažu, navodi list.

I Srpski telegraf piše da je „Jeremić pljunuo Crkvu i Irineja“.

notr-dam-obnova

Pariz, 15.05.2019 - pripremni radovi za rekonstrukciju katedrale Notr Dam posle požara

Đurić očekuje jedinstvo

Marko Đurić, predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju, govori za Politiku o „referendumskom karakteru izbora na severu“. „Očekujem da srpski narod na nedeljnim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu pokrajine iskaže političko jedinstvo“, kazao je Đurić. Kako ističe, lokalni izbori u opštinama sa srpskom ećinom na Kosmetu uvek su specifični jer ih raspisuje Priština, ali da u njima Srbi silom prilika moraju da učestvuju kako bi u sopstvenim rukama zadržali mogućnost da upravljaju svojim lokalnim sredinama.

Makronov plan za Srbiju

„Ovo je plan Francuske“, piše Srpski telegraf, „Makronov bomba paket za Srbiju“. Francuski predsednik 16. jula u Beogradu predstavlja Aleksandru Vučiću tri ključne tačke podrške, navodi list.

Specijalci SAD na strani OVK

„Isplivale vojne tajne“, piše Informer uz naslov „Klinton slao ubice na Kosovo“. Čak 400 američkih specijalaca 1999. borilo se na strani OVK, navodi list. Američki politikolog Fil Batler tvrdi da je Bela kuća pomagala teroriste u južnoj srpskoj pokrajini. Ovaj model „pomoći“ Vašington je kasnije primenio i u Ukrajini, Libiji, Siriji.

Kurir objavljuje „šokantne tvrdnje Dika Marija“. Bivši izvestilac Saveta Evrope otkrio je detalje krvavog zločina, stoji u tekstu, kao i to da je „Hag uništio dokaze iz ’žute kuće’“, da je „Haradinaj plaćao američkog generala Unmika“, da su svi svedoci zločina misteriozno nestali.

lond-izlo-vest-intelig-

London, 15.05.2019 - izložba u Londonu posvećena veštačkoj inteligenciji

„Folksvagen“  u „razgovorima“

U nemačkoj fabrici „Folksvagen“ kažu za Politiku da imaju najuži izbor lokacija za novi pogon na Balkanu, a koga pozovu na razgovor, taj je u igri. Firma je saopštila da kreće u konkretne razgovore sa predstavnicima „preostalih potencijalnih“ lokacija za izgradnju fabrike u jugoistočnoj Evropi. Menadžer za komunikacije u „Folksvagenu“ kaže da upravni odbor kompanije, koji je zasedao pre dva dana, nije potvrdio niti objavio nijednu konkretnu lokaciju za mogući novi pogon.

Žalbe na odluku o doktoratu Malog

Svi zaposleni na Univerzitetu u Beogradu u nastavnom i naučnom zvanju imaju pravo da do 24. maja podnesu prigovor Univerzitetu na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, piše Danas. Na osnovu inicijalnih žalbi na tu odluku, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović će u ime Univerziteta uputiti žalbu Odboru za profesionalnu etiku UB, koji je drugostepeni organ u odlučivanju. Odbor ima rok od 120 dana da se izjasni o žalbi i njegova odluka je konačna, rečeno je danas na sednici Senata UB. Rektorka Ivanka Popović je pojasnila da po postojećoj proceduri Raša Karapandža, koji je prvi osporio doktorsku disertaciju Siniše Malog u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika, nema pravo da podnese žalbu. Na pitanje šta će se desiti ako na Univerzitet do pomenutog roka ne stigne nijedan prigovor, Popović je odgovorila: “Videćemo.”

izlo-ns-maturanti-

Novi Sad, 15.05.2019 - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u Muzeju Vojvodine, otvorio je izložbu „Ispit zrelosti: Maturanti gimnazija u Vojvodini od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“

Bugarski milioner iskopava blago

Novosti objavljuju saznanja nemačke policije da „bugarski milioner pustoši naše blago“. Bivši agent na čelu je balkanske grupe koja krijumčari artefakte. Srpskim seljacima kupuje detektore metala kako bi pronalazili antikvitete.

Falsifikovali 4.000 ličnih karti i pasoša

U zajedničkoj akciji policijskih službenika Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, uhapšeno je 20 osumnjičenih pripadnika dve organizovane kriminalne grupe, koji su falsifikovali i prodali više od 4.000 lažnih javnih isprava. Oni su svoje usluge naplaćivali u rasponu od 100 do 800 evra, u zavisnosti od vrste dokumenta, pišu Novosti. Jedna organizovana grupa je, kako je saopšteno iz nadležnog tužilaštva, delovala u Beogradu, dok je druga radila na području Kruševca, Kraljeva, Novog Pazara, Požarevca i drugih. U toku jučerašnjeg dana i večeri trajalo je saslušanje osumnjičenih, a tužilac za organizovani kriminal će nakon toga doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka i eventualnom pritvoru.

rim-kisda-tenis-

Rim, 15.05.2019 - zbog kiše se odlažu mečevi na ATP turniru u Rimu

Huligani na beogradskim ulicama

Huligani ponovo ratuju na beogradskim ulicama, piše Blic uz naslov „Tinejdžer nova žrtva rata ’invalida’ i radovaca“. Naizgled banalni sukob oko ukradene navijačke zastave pretvorio se u divljački napad na dvojicu maloletnika – jedan od njih se i juče borio za život. Sukob ovih grupa, međutim, ima bogatu istoriju i komplikovanu pozadinu.

koncert-rumuni-s

Beograd, 15.05.2019 - Koncert dirigenta Kristijana Mandeala sa Rumunskim nacionalnim omladinskim orkestrom

Cepa se crnogorska crkva

Cirkusijada u režiji kanonski nepriznate "Crnogorske pravoslavne crkve" se nastavlja, a najnoviji čin se odigrao u nedelju 12. maja kada se u Crkvi Svete Paraskeve u Maloj Zagredi kod Danilovgrada sabralo "otcepljeno krilo" Miraša Dedeića, koje predvodi njegov kum Lav Lajović iz "podgoričko-dukljanske eparhije", a sve uz logistiku "mitropolita" Vasilija iz nepostojeće italijanske pravoslavne crkve, pišu Novosti. Priča se da je ovaj događaj razbesneo Miraša koji u poslednje vreme na sve načine upire ne bi li privoleo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja (koji ga je prokleo), da po ukrajinskom principu da tomos CPC. Lav je svoju "arhimandritsku karijeru" gradio preko poslova u državnoj "Pobjedi" (stečajni upravnik), kao turistički radnik, direktor hotela "Onogošt", da bi preko noći u Osijeku postao "protestantski bogoslov", „ugurao se potom među miraševce i na kraju sa grupicom istomišljenika – otcepio“, stoji u tekstu.

janketic--s

Beograd, 15.05.2019 - arhivska fotografija jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihaila Miše Janketića koji je preminuo danas u Beogradu u 80. godini: Mihailo Miša Janketić (predstava "Kralj Betajnove")

Preminuo Miša Janketić

U Beogradu je u 80. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište, piše Danas. U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo. Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi Ričard III 1961. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je preko šezdeset uloga. Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na sedamdesetogodišnjicu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u predstavi Kralj Betajnove igrajući Krneca (2018).

Otišao je još jedan glumac, objavljuje Informer uz Janketićevu izjavu pre smrti: „Imao sam lep život, ne žalite me.“

„Ponekad mi se čini da sam se od realnog života prosto sakrio iza zavese“, govorio je glumac koji je stradanje roditelja u Drugom svetskom ratu pokušao da zaboravi tako što je život pretvarao u igru, piše Politika.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...