Funkcioneri ojadili budžet u Požegi

Danijela Ćirović

(nedelja 12. maj, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hong Kong, 11.05.2019 - Fizički obračun izbio je danas u parlamentu Hongkonga zbog planiranih zakonskih izmena prema kojima će osumnjičenima biti suđeno u matičnoj Kini

General Vladimir Lazarević kaže da tragična zbivanja u proleće 1999. treba da se sačuvaju od zaborava. I Kosovo učestvuje u vojnoj vežbi NATO u Hrvatskoj. Još se ne zna sve o „žutoj kući“, kaže Dik Marti. Papa ima dokaze da je Stepinac znao za zločine NDH. U Požegi su uhapšeni predsednik Opštine, predsednica Skupštine, načelnik Opštinske uprave i drugi, zbog lažiranja javnih nabavki. Novi zakon omogućiće surogat-materinstvo i u Srbiji.

polj-sdajam-ns

Novi Sad, 11.05.2019 - Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvorio je 86. Međunarodni poljoprivredni sajam koji se održava od 11. do 17. maja na Novosadskom sajmu

Lazarević: Ne sme da se zaboravi

General Vladimir Lazarević u penziji u intervjuu za Politiku kaže da „nas nikad neće voleti oni koji su pokušali da nas unište“.

„Neka je na čast i tim ljudima koji sebe zovu novinarima, i redakcijama, i medijima koji su objavili kao senzaciju da je navodni ratni zločinac bio na čelu povorke niškog ’Besmrtnog puka’. Ja sam, to je činjenica, bio haški optuženik, kasnije i haški osuđenik, i veoma dobro i precizno se zna zašto: osuđen sam na 15, a potom mi je kazna zatvora smanjena na 14 godina zbog komandne odgovornist tokom zbivanja na Kosmetu. Nikada i ni za jedan zločin, ni za jedno ubistvo, ni za jednu smrt, bilo koga i bilo gde, nisam bio ni optužen, ni suđen ni osuđen“, kaže Lazarević. Na svima nama je da se sećamo onoga što je bilo, navodi on, „a još više da činimo sve da se tragična zbivanja u proleće 1999. sačuvaju od zaborava“.

bgd-prot-11.5

Beograd, 11.05.2019 -  Protest "Jedan od pet miliona"

I Kosovo u vojnoj vežbi NATO

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vežbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane vojske Kosova, a prva je počela juče povodom obeležavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO, pišu Novosti. Prva vežba, kojom hrvatska vojska obeležava ovaj svoj jubilej, počela je juče i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske. U vežbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

eu-za-tebe-bg

Beograd, 11.05.2019 - Manifestacija "Grad Evrope" koja je deo proslave Dana Evrope kroz kampanju "EUzaTEBE"

Još se ne zna sve o „žutoj kući“

Dik Marti govori za Novosti uoči izlaska knjige na srpskom u izdanju ovog list. Kako kaže, „još se ne zna cela istina o ’žutoj kući’“.

Stepinac znao za zločine

„Papa ima dokaz, Stepinac znao za zločine u NDH“, naslov je glavnog teksta u Novostima. Tajni dokument nalazi se u rukama pape Franje i njegovih bliskih saradnika. Hrvatski biskupi i neki političari pritiskaju Vatikan, navodi list, „a papino isticanje patrijarha Irineja izazvalo je bes sveštenika u Hrvatskoj“.

pariz-proz-zuti-11.5.

Paris, 11.05.2019 - novi protest žutih prsluka u Parizu

Đilasovi „tajni poslovi“

„Tajni poslovi Đilasa i njegovog kuma Mlađe“, glavni je naslov u Kuriru. Već 27 godina, koliko se znaju, uloge su jasno podeljenje, navodi list, „Dragan Đilas se eksponira u javnosti, a Mlađan Đorđević je igrač ispod radara i čovek za specijalne zadatke“.

Lažirane javne nabavke u Požegi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, iz užičkog Odseka za suzbijanje korupcije, uhapsili su juče ujutru predsednika Opštine Požega Milana Božića (62), predsednicu Skupštine opštine Zoricu Mitrović (49) i načelnika Opštinske uprave Velimira M. (49), zbog postojanja osnovane sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom javnih nabavki. Pored najviših lokalnih funkcionera, privedeni su i odgovorno lice iz Agencije za procenu vrednosti nekretnina "Gorski Ivanjica" Vladimir G. (49), kako objavljuju Novosti, pod sumnjom da je u javnoj nabavci nezakonito pribavio 1,3 miliona dinara na štetu opštine, a zadržan je i suprug predsednice Skupštine Milinko M, zbog posedovanja oružja bez dozvole.

„Pohapšen ceo vrh opštine Požega“, naslov je u Blicu.

Kurir piše da je „došao i taj dan“, da su uhapšeni političari i da su „čelnici Požege muljali s parama“.

venec-prot-guaido-

Caracas: 11.05.2019 - protest opozicije protiv predsednika Nikolasa Madura:Juan Guaido, lider opozicije koji se proglasio za predsednika Venecuele

Surogat-materinstvo i u Srbiji

Od 20. aprila zakonom je omogućeno otvaranje „banke reproduktivnog materijala“ i u našoj zemlji, piše Politika. Ako biste u Srbiji platili surogat-majci da donese vaše dete na svet, rizikovali biste odlazak u zatvor, a sankcije bi trpela i medicinska ustanova u kojoj bi se sprovela ova procedura. Ukoliko to uradite u zemlji čiji zakoni dozvoljavaju surogat-roditeljstvo i vratite se bebom u Srbiji, matičari će samo „prepisati“ bebinu krštenicu u matične knjige rođenih. Donedavno, kupovina reproduktivnih ćelija bila je moguća samo u inostranstvu i dostupna osobama s dubokim džepom. Zahvaljujući novim pravilnicima Zakon o lečenju neplodnosti, parovima iz naše zemlje omogućena je donacija polnih ćelija i embriona i pružena mogućnost ženama bez partnera da postanu majke.

djokovic-madrid-tim-pobeda

Madrid, 11.05.2019 - srpski teniser Novak Đoković slavi pobedu u meču Austrijanca Dominika Tima, u polufinalu turnira u Madridu

Tehnologije ukrale privatnost

„Ko nam je ukrao privatnost“, pita Blic. Nove tehnologije svele su našu intimu na minimum, ali zato smo najčešće sami krivi, stoji u tekstu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...