Skup SNS – „karneval“

Anđelka Nikolić

(petak 19. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
(Beograd, 18.04.2019 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će na njegovom mitingu u Beogradu, biti karnevalska atmosfera. „Očekujemo 100.000 ljudi“, najavljuje funkcionerka SNS  Marija Obradović. Biće jasno ko ima najveću podršku u Srbiji, rekao je Ivica Dačić, čiji će se socijalisti takođe priključiti skupu. Opozicija ukazuje da je dolazak na današnji skup u Beogradu mnogima u državnoj službi radna obaveza. Vučić je rekao da Srbiji nije ponuđeno ništa slično ideji o dvostrukom suverenitetu na severu KiM,pa se tako nešto neće desiti ni u Berlinu. Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je da bi „sveobuhvatno rešenje kosovskog pitanja trebalo da uključi međusobno priznanje”. „Srbiji od Prištine ne treba priznanje“, poručuje se sa stranica nekih beogradskih medija.

Vučić o dvostrukom suverenitetu: „Ništa od tog posla“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da Srbiji nije ponuđeno ništa slično ideji o dvostrukom suverenitetu na severu KiM,pa se tako nešto neće desiti ni u Berlinu, prenosi Politika.

 „Podeljeni suverenitet je uvek nešto što je problematična pravna kategorija, a tzv. dvostruki suverenitet - ne znam šta to znači. Ali, niko mi to nije rekao, niko nam to nije ponudio i tako nešto se neće dogoditi ni u Berlinu”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Naveo je da je to izmislila jedna albanska novina. „Nema ništa od tog posla”, rekao je Vučić.

On je kazao da je pred Srbijom „važan period” po pitanju Kosova i Metohije. Objasnio je i da  „postoje pritisci da Srbija učini dodatne ustupke prema kosovskim Albancima kako bi se otvorila dodatna mogućnost za dijalog“.

Vučić je poručio da Beograd ne moze da trpi doveka ultimatume iz Prištine bez recipročnih mera. Rekao je  i da ima poverenja u Angelu Merkel i Makrona i da veruje da će dobro razumeti šta se zbiva u regionu.

List izveštaj prenosi pod naslovom: „Srbiji od Prištine ne treba priznanje“.

Skot: Sveobuhvatno rešenje da uključi međusobno priznanje

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je da bi „sveobuhvatno rešenje kosovskog pitanja trebalo da uključi međusobno priznanje”. On je naglasio da to piše i u pismu, koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prenosi Politika.

„Dalje sve zavisi od vas”, poručio je Skot, komentarišući za televiziju Prva najavljeni sastanak u Berlinu 29. aprila na koji je pozvano državno rukovodstvo Srbije.

Koliko vredi prethodni sporazum

„Godišnjica sporazuma kojeg nema“ objavljuju Novosti pod naslovom „Šest godina mrtvog slova iz Brisela“. List podseća da „Albanci nisu ispunili nijednu tačku koja se tiče ZSO. Vučić: Molim Zapad da nas ne ponižava pritiscima“.

Naprednjaci velikim mitingom nastavljaju bitku protiv opozicije

Naprednjaci velikim mitingom nastavljaju bitku protiv opozicije. Dolazak na današnji skup u Beogradu mnogima u državnoj službi je radna obaveza, piše u Danasu.

List prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će na njegovom mitingu u Beogradu, biti karnevalska atmosfera, da će na skup doći građani ne zbog njega već zbog budućnosti Srbije i da se izvinio se građanima jer će „apsolutno sve u gradu biti neprohodno“.

Vučić je negodovao što su pojedini mediji objavili da je na skupu opozicije bilo 40.000 ljudi: „Ljudi, je l’ vi znate šta je 40.000, to vam je puna Marakana“.

List prenosi i da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će današnji skup u Beogradu, u okviru kampanje Budućnost Srbije, trajati više sati i biti masovniji deset, penaest puta od opozicionog „Svi kao jedan“, održanog prošle subote.

Skup će biti spektakularan, biće jasna poruka ko ima najveću podršku u Srbiji“, rekao je Dačić, gostujući na TV Pink.

Kako je naveo, u 16.00 sati bi skup trebalo da počne koncertom Ace Lukasa, zatim sledi Riblja čorba, u 18.00 govori predsednik države Aleksandar Vučić , a „pre toga nas nekoliko“, da bi se sve, posle, nastavilo koncerom Olivera Mandića.

Blic donosi izjavu Marije Obradović pred miting SNS: „Očekujemo 100.000 ljudi“.

„Vučić uoči velikog mitinga u Beogradu“ najavljuje Informer pod naslovom „Fašisti i tajkuni hoće da otmu celu Srbiju, danas će razumeti da od toga nema ništa“.

„Vučić poziva Srbe na jedinstvo“, piše u Kuriru.

Transfer genija

„Dimitrija, genija iz Loznice traže i Harvard i Kembridž i Prinston“, piše u Informeru. „Dimitriju Pavlovu (18) stipendije nude tri najbolja univerziteta na svetu“.

Dve karte u minutu - da bi gondola bila isplativa

Plan države da se ulaganje u beogradsku žičaru isplati za šest godina potpuno je nerealan, piše u Danasu pod naslovom: „Da bi gondola bila isplativa,treba prodavati dve karte u minutu“.

To znači jedan putnik na svakih 30 sekundi, 16 sati dnevno,365 dana u godini, šest godina zaredom.Po ceni od 430 dinara.

Ukoliko prodaja ne bude išla kao što se očekuje, nema sumnje da će se manjak morati nadoknađivati iz gradskog ili državnog budžeta.

Londonska gondola preko Temze, takođe duga jedan kilometar i sa sličnim cenama kao buduća beogradska, nedeljno pravi gubitak od 50.000 funti.

Georgiev: Ako mi se nešto desi, odgovoran je lider SNS

Nezavisni novinari u Srbiji su gotovo svakodnevno mete pretnji i prljavih kampanja, piše u Danasu koji u naslovu citira

Georgieva: „Ako mi se nešto desi, odgovoran je lider SNS“.

Da li će EU podržati uvođenje viza Albaniji

Holandski parlament zatražio je izbacivanje Albanije iz šengenske zone, ali je ovaj predlog dočekan prilično hladno od strane holandske vlade, piše u Politici.

Ministar spoljnih poslova Štef Blok smatra da uvođenje viza Albancima neće biti razmatrano, niti da će ovaj predlog podržati ostale članice EU.

Završena istraga protiv ministra Gorana Trivana

Završena je istraga protiv ministra Gorana Trivana. Dokazi o sumnjivim poslovima predati tužilaštvu, objavljuje Blic.

Još jedna Jutkina žrtva

Blic donosi izjavu još jedne žrtve predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutke. Daniela Vukajlović kaže: Tražio je seks da mi zaposli muža.

Pljuštali šamari u Sedmoj beogradskoj gimnaziji

Profesor fizike Zvonko Obradović u Sedmoj beogradskoj gimnaziji ošamario je jednu učenicu drugog razreda te škole, a potom i drugu. U pomoć je priskočio dečak, koji je takođe dobio udarac od profesora, a na Obradovića je potom nasrnuo đak koji je hteo da zaštiti drugare. Incidentu je prethodio verbalni sukob đaka nezadovoljnih ocenama na kontrolnom testu, piše u Politici.

Fizičar je podneo zahtev direktoru da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga. Protiv Obradovića, koji je suspendovan sa nastave, biće pokrenut disciplinski postupak.

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je osudila nasilno ponašanje profesora fizike.  U vremenu kada država čini sve da smanji nasilje, ogromnu pošast svakog društva, apsolutno je neprihvatljivo da bilo ko, a posebno prosvetni radnici, šamaraju decu, navela je ministarka.

„Profesor ošamario učenicu, napali ga drugi đaci“, naslov je u Blicu.

Mirjana Marković kremirana u Moskvi

Mirjana Mira Marković, supruga bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, kremirana je juče u Moskvi, objavila je BK televizija, prenosi Politika njihovo saopštenje.

Kremaciji je prisustvovao sin Marko Milošević, kao i osoblje ambasade Srbije i uzak krug prijatelja. Na oproštaju su govorili Sergej Nikolajevič Baburin, nekadašnji potpredsednik ruske Dume, i Vladimir Ivanovič Dobrenkov, prorektor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov na kojem je Mira Marković, bila počasni profesor

Urnu će u Srbiju doneti Dragomir J. Karić, i predaće je  udruženju „Sloboda”. Sahrana je u subotu, a nakon polaganja urne u dvorištu porodične kuće u kojem počiva i njen suprug,  sveštenstvo SPC Eparhije braničevske će služiti opelo.

„Mirjana Marković kremirana u Moskvi, njen prah stiže večeras u Srbiju“, objavljuju Novosti pod naslovom „Bivši zet čeka urnu, Miru prate uz opelo“.

Službenica suda proneverila novac od jemstva

Pripadnici Policijske uprave u Nišu sinoć su, po nalogu niškog Višeg javnog tužilaštva uhapsili G.R. (62), radnicu pred penzijom, zaposlenu u računovodstvu istog ovog tužilaštva, zbog osnovane sumnje da je potkradala kasu i odnosila velike količine novca iz ove pravosudne ustanove, piše u Politici.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva navodi se da je osumnjičena G.R. tokom 2010. godine, u nameri da sebi obezbede protivzakonitu imovinsku korist prisvojila novac u iznosu od 30.000 evra.

Ova suma novca bila je položena kao jemstvo za osuđenog Z. Đurđanovića. Osuđenik se pre nekoliko meseci javio Kazneno-popravnom zavodu i raspoređen je na služenje kazne u zatvoru u Prokuplju, ali je pre deset dana, pošto mu je navodno preko noći pozlilo, u toku vožnje prema Niškom kliničkom centru, uspeo da pobegne i od tada se nalazi u bekstvu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...