Albanski oficiri u severnoj Mitrovici

Anđelka Nikolić

(petak 05. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 04.03.2019 - promocija interaktivnog robota "Titan" na otvaranju Drugog digitalnog samita zapadnog Balkana

Predstavnici Saveza za Srbiju (SZS) hteli da traže odlaganje „štetnih i nepotrebnih“ radova u centru prestonice i smenu Gorana Vesića pa pokušali da nasilno upadnu u u Skupštinu grada u čemu su ih sprečile žene - predstavnice prestoničke vlasti, stvorivši živi zid ispred okupljenih. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom poručio da će država reagovati, i da fašizam u Srbiji neće proći. Oko 40 pripadnika Kfora, među kojima su bili i pripadnici albanske vojske, prošetalo je glavnom ulicom Severne Mitrovice. Portparol Kfora kaže da to Kfor „sprovodi izviđačke aktivnosti na Kosovu”. Nakon Velike Britanije i Nemačka savetuje građanima da ne putuju na sever Kosova. Ubedljivom većinom, akademik Vladimir Kostić  ponovo je izabran za predsednika SANU.

grad blokada mediji

Beograd, 04.04.2019 - Predstavnici Saveza za Srbiju, predvođeni liderima Boškom Obradovićem, Borkom Stefanovićem, Jankom Veselinovićem i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, pokušali su danas da uđu u Skupštinu Beograda i, kako su rekli, razgovaraju sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, ali su zaposleni u gradskoj upravi blokirali ulaz i sprečili ih da uđu, posle čega je došlo do verbalnog sukoba pa su se pristalice SZS, pošto nisu uspeli da uđu u gradsku skupštinu, uputili ka Trgu republike

I albanski oficiri u izviđanju severne Mitrovice

Oko 40 pripadnika Kfora, među kojima su bili i pripadnici albanske vojske, prošetalo je juče glavnom ulicom Severne Mitrovice, što je izazvalo vidno uznemirenje građana tog dela Kosova i Metohije, u kojem većinom žive Srbi, koji su ostali mirni i sve je prošlo bez incidenata, objavljuje Politika.

Na pitanje otkud vojnici iz Albanije u severnoj Mitrovici, portparol Kfora Vinčenco Graso za list odgovara da „grupa oficira NATO, u pratnji Kfora, sprovodi izviđačke aktivnosti na Kosovu”.

Nakon što je ambasada Velike Britanije izdala upozorenje u kojem svoje građane savetuje da ne putuju na sever Kosova – u severnu Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – „zbog kriminala”, i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se sličnim saopštenjem. Poruka je stigla u danu kada su se, među četrdesetak pripadnika Kfora, koji su šetali u severnoj Mitrovici našli i oficiri vojske Albanije.

Srpska lista javno je upitala komandanta Kfora da li raspolaže informacija o eventualnim incidentima na severu Kosmeta, na koje upozoravaju Britanci i Nemci, ali i „otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Kfor”.

vojska-srb-eu-

Beograd, 04.04.2019 - susret načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milan Mojsilovića i generalnog direktora Vojnog štaba Evropske unije general-potpukovnika Esaa Pulkinena

Žene sprečile upad u Skupštinu grada

Predstavnici Saveza za Srbiju (SZS) okupili su se juče ispred Starog dvora insistirajući da se sastanu sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojčićem, posle čega su pokušali da nasilno upadnu u ovo zdanje, u čemu su ih sprečile žene zaposlene u Skupštini grada, prenosi Politika.

Pred ulaz u gradsku kuću izašle su gradske sekretarke, većnice i predstavnice prestoničke vlasti, stvorivši živi zid ispred okupljenih, koje su predvodili čelnici SzS i njihovi politički saveznici: Boško Obradović, Nikola Jovanović, Borko Stefanović, Marko Bastać, Janko Veselinović, Dijana Vukomanović.

„Kako vas nije sramota? Fašisti”, uglas je povikalo nekoliko žena predstavnicima opozicije. „Borimo se za Srbiju“, uzvratili su oni. „Borite se, ali na izborima. Do tada idite na posao i na fakultete, kakav je ovo način, pretite nam“, odgovorile su žene.

Pošto okupljeni nisu hteli da odustanu došlo je do incidenta i koškanja. U toku skupa dvema ženama je pozlilo. One su prevezene u Urgentni centar.

Napetost u Beogradu: grupu lidera SZS naprednjakinje sprečile da uđu u Skupštinu grada, bilo je i onesvešćivanja i skandiranja uvredljivih poruka, izveštava Danas pod naslovom: „Režimska zloupotreba žena u odbrani vlasti“.

Predstavnici SZS su planirali da od gradonačelnika zatraže odlaganje „štetnih i nepotrebnih“ radova u centru prestonice i smenu Gorana Vesića.

Oglasili su se i predsednik Srbije i premijerka. Vućić je poručio: Ko u institucijama ne sme da radi svoj posao neka se skloni.

„Lider Dveri pravio haos“, „Boška žene zaustavile na vratima skupštine“, naslovi su u Blicu. Slični naslovi su i u Novostima:“Haos u režiji lidera SzS“, „Boško hteo na silu u skupštinu Beograda“.

„Boškovi fašisti; dok se žena borila za vazduh, pevali: „onesvesti se, onesvesti se“, naslov je u Kuriru koji objavljuje i da su kamere snimile Jeremićevog čoveka kako šakom zamahuje na jednu od dama.

„Fašisti opet tuku žene“, naslov je u Informeru a Alo objavljuje: „Tajkunsko-fašistička koalicija napravila haos u gradu“.

„Državo, reaguj i zaustavi divljake na ulicama“, poziva Srpski telegraf, uz naslov: „Bošku preti pet godina zatvora“.

grad-blokada-nesvest-

Beograd, 04.04.2019 - Predstavnici Saveza za Srbiju pokušali su danas da uđu u Skupštinu Beograda i, kako su rekli, razgovaraju sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, ali su zaposleni u gradskoj upravi blokirali ulaz i sprečili ih da uđu, posle čega je došlo do verbalnog sukoba. U jednom trenutku stiglo je i vozilo hitne pomoći, jer je jednoj ženi pozlilo

Vučić: Država će reagovati, fašizam neće proći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je povodom pokušaja upada Boška Obradovića i njegovih sledbenika u Skupštinu grada Beograda, da fašizam nema budućnost u Srbiji, prenose Novosti.

Vučić je, u vanrednom obraćanju novinarima, rekao da država ima mehanizme da to ubuduće spreči, ali da joj je bilo važno da ljudi vide da izbegava sukobe, kao i da pokaže na šta su siledžije i nasilnici spremni.

Povodom najava lidera opozicije da će tokom protesta u subotu, 6. aprila, otići do zgrade TV Pinka, Vučić je rekao da im neće biti dozvoljeno da upadnu na tu televiziju i da nasilje neće biti dopušteno nikome. On je garantovao novinarima da im se ništa neće dogoditi i da ih niko neće tući.

Zaposleni uplašeni, Mitrović provocira demonstrante

Povodom najavljenog okupljanja protestanata ispred zgrade TV Pinka u subotu, Danas donosi naslov: „Zaposleni uplašeni, Mitrović provocira demonstrante“.

List prenosi i da su novinarska i medijska udruženja apelovala na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju, da zaštite novinare i imovinu medija.

U saopštenju UNS, NUNS, NDNV, SINOS, Acosijacije medija i Asocijacija onlajn medija podsećaju da građani imaju puno pravo da nezadovoljstvo situacijom u zemlji iskazuju mirnim protestima, ali  da je svako nasilje, verbalno ili fizičko neprihvatljivo.

Udruženja su pozvala urednike i novinare TV Pink da počnu da poštuju Kodeks novinara Srbije i profesionalno izveštavaju o građanskim protestima i protestima opozicije.

Diplomate osudile najave upada u medije

Diplomate osudile najave upada u medije, naslov je u Kuriru.

Norveški ambasador Arne Sanes Bjernstad rekao je da „svi treba da osude ovakve pretnje“ i da „sloboda medija i zakon u Srbiji moraju da se poštuju“.

Ambasador SAD rekao je da „SAD osuđuju nasilje i pretnje nasiljem“.

Evropski pokret smatra da „nije dobro što se politika preselila na ulicu“ i da „bitka treba da se vodi u institucijama“.

Velike sile u borbi za Balkan

Velike sile u borbi za Balkan. Nemačka protiv SAD, objavljuje Blic pod naslovom: „. Prevlast nad Evropom se odlučuje na Kosovu“.

rus-vojska-arktik-

Kotelny Island, 04.04.2019 - obuka u ruskoj raketnoj bazi na Arktiku (Arhipelag novosibirskih ostrva)

Dvojac stiže na mesto zločina

Hilari Klinton i Madlen Olbrajt 12. juna dolaze u Prištinu, piše u Novostima pod naslovom: „Dvojac stiže na mesto zločina“.

Nastavlja se trgovina organima

Šiptari vadili organe Srbima u američkoj klinici usred Prištine, piše u Informeru.

Migrantima vade organe na Kosovu, objavljuje Alo. U protekle dve godine, na balkanskoj ruti nestalo je najmanje nekoliko desetina migranata, a sumnja se da ih je ubila albanska mafija radi trgovine ljudskim organima.

eu-mogerini-mural-bosna

Brisel, 04.04.2019 - visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini otkrila je novi mural u Briselu, rad mladog umetnika Rikarda Druškića iz Bosne i Hercegovine

Za NATO najveći problemi su Rusija, Kina i - Tramp

Nato je juče napunio 70 godina, ali je pre zvaničnog programa generalni sekretar alijanse Jens Stolteberg svratio do američkog predsednika da ga zamoli da, ako ikako može, ne pokvari rođendan, objavljuje Politika pod naslovom:„Najveći problemi su Rusija, Kina i – Tramp“.

Bivši američki ministar u NATO-u i današnji profesor na Harvardu Nikolas Berns piše u „Vašington postu“ da je najveći problem sa kojim se danas suočava savez –američki predsednik.Tramp je izjavljivao da je alijansa „prevaziđena“, da su neke od njenih članica neprijatelji SAD i da će izvući zemlju iz pakta ako ostale članice ne počnu da izdvajaju dogovorenih dva odsto BDP-a.

NATO se vratio starom neprijatelju, Moskvi, ali će se Amerika sve manje baviti Evropom, a više Azijom.

Danas a u naslovu citira nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa: „Za NATO je Kina veća glavobolja od Rusije“.

Potpredsednik SAD Majk Pens kritikovao je Nemačku i Tursku zbog saradnje sa Rusijom. On je naveo da odluka Berlina da gura dalje plan o „Severnom toku 2“ u Baltiku Nemačkoj donosi rizik da postane „zarobljenik“ Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je NATO da ostane jedinstven protiv sve snažnije Rusije.

izlo-foto-bomb-nato-

Beograd, 04.04.2019 - povodom obeležavanja 20 godina od NATO agresije na Srbiju, otvorena je izložba „45 paklenih noći nad Beogradom” autora Tomislava Peterneka

Najskuplja SMS poruka 7 dinara

Cene rominga od 1. jula u Srbiji će biti smanjene za 27 odsto, a od 1. jula 2021. godine očekuje se njegovo potpuno ukidanje za Zapadni Balkan, predviđeno je Regionalnim sporazumom o romingu, koji su u četvrtak potpisali predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije na Drugom digitalnom samitu u Beogradu, objavljuju Novosti.

Minut razgovora od tog trenutka neće moći da bude viši od 22,4 dinara, poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a.

„Uprkos svim izazovima, nerazumevanjima, različitim prioritetima i shvatanjima, nastavljamo da radimo na regionalnom povezivanju i saradnji“, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju Samita.

„Politički momenat svakako nije najbolji za regionalni samit, a još manje za potpisivanje novih regionalnih sporazuma. Ali, budućnost regiona, najpre mladih ljudi na ovim prostorima, zavisi od toga da upravo u ovako teškim i kompleksnim situacijama donesemo političku odluku da ćemo stabilnost regiona dalje graditi, a ne urušavati“, rekla je premijerka.

grci-polic-migranti-

Diavata camp, Thessaloniki, 04.04.2019 - sukob izbeglica i grčke policije u kampu nadomak Soluna, na severu Grčke, koji su se okupili sa namerom da peške krenu preko granica balkanskih zemalja u potrazi za azilom

Robot zvezda Digitalnog samita

Glavna zvezda Drugog digitalnog samita zapadnog Balkana u Beogradu bio je robot Titan, koji je pokušao da preuzme vođenje programa od voditelja Vladimira Jelića, piše u Politici.

Posle kratke rasprave, u kojoj je robot pokazao solidnu veštinu pregovaranja izgovorivši i nekoliko reči na srpskom jeziku, dogovorili su se da ga Jelić odvede u Muzej Nikole Tesle.

Titan je imao svoju šou: polio je vodom publiku iz prvog reda, pa i premijerku Anu Brnabić, potom je zaplesao uz „Gangam stajl“.

digit-samit-marija

Beograd, 04.03.2019 - otvaranje Drugog digitalnog samita zapadnog Balkana: Mariya Gabriel - evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo

Kostić opet na čelu SANU

Ubedljivom većinom, sa 97 glasova podrške od 112 akademika, koliko ih je glasalo, akademik Vladimir Kostić u četvrtak je ponovo izabran za predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti na mandat od četiri godine, objavljuju Novosti.

„Ovolika podrška me još više plaši nego kada sam prvi puta izabran, kako neki vole da kažu, sa jednim glasom više - rekao je Kostić nakon što je izabran. - Verovatno sam se ponašao oportuno čim samo dobio ovoliko glasova. Onaj ko za četiri godine nije stekao više neprijatelja, nije ništa uradio“, rekao je Kostić.

Kostić je izrazio zadovoljstvo što je ovaj izborni ciklus završen bez problema, jer kako je rekao, izbori su sami po sebi traumatični, nose brojna sučeljavanja, igre moći...

sanu-izbori-

Beograd, 04.04.2019 - Skupština SANU za izbor predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara Srpske akademije nauka i umetnosti

Kežmanu ukrali tajna dokumenta

Kežmanu ukrali tajna dokumenta-ugovore o transferima fudbalera, objavljuje Srpski telegraf.

Sumnja se da su iz skrivenog sefa ukradeni papiri o prodaji Sergeja Milinkovića-Savića, zbog čega ga istražuju srpska i belgijska policija.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...