Elektronski udžbenici za prvake

Danijela Ćirović

(ponedelja 01. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Bratislava, 31.03.2019 - Zuzana Čaputova, pobednica predsedničkih izbora u Slovačkoj

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ poručili su da neće građanski rat, već da će naprednjačku vlast smeniti mirno. Zbog direktorke Pošte, Stefanović je pregovarao sa radnicima. Tradicionalni upis prvaka zvanično počinje danas uz izvesne novine. Klark i Olbrajtova imaju biznise na Kosmetu. Podgorica ruši Krstionicu kod Tivta. Karpov govori o Srbiji sa puno emocija.

arapi-samit-

Tunis, 31.03.2019 - otvaranje 30. Arapskog samita u Tunisu

Mirna smena vlasti

U Bojniku su juče održani prvi protesti „1 od 5 miliona“, a okupljenima je govorila profesorka Ekonomskog fakulteta u Nišu Tamara Milenković Kerković. Sa protesta su zatražene ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i oduzimanje frekvencije Televiziji Pink. Protesti su održani na platou ispred zgrade opštine. Za sve vreme dok su trajali protesti na video bimu na zgradi opštine je emitovan govor Aleksandra Vučića. List Danas citira demonstrante iz gradova Srbije, čiji protesti su ušli u peti mesec – „Nećemo građanski rat, naprednjačku vlast ćemo mirno smeniti“.

„Tajkun traži haos“, objavljuje Informer. „Đilasovci blokirali juče saobraćaj u centru Beograda. To je samo proba za nasilje koje pripremaju za 13. april“, navodi list.

bojnik-prot-31.3.-

Bojnik, 31.03.2018 - protest "Jedan od pet miliona" održan je danas prvi put u Bojniku

Haos zbog odluka direktorke

Blic piše o neizvesnoj sudbini preduzeća sa više od 15.000 zaposlenih. „Vlada mora da smeni Miru sa čela Pošte“, naslov je teksta u kojem se navodi da je zbog problema koje je napravila direktorka, sa radnicima juče razgovarao Nebojša Stefanović. Dogovorena je minimalna plata od 50.000 od februara i formiranje radne grupe koja će ispitati poslovanje.

Elektronski udžbenici za prvake

Upis prvaka u oko 1.270 osmoletki u Srbiji tradicionalno počinje danas i poprilično će se razlikovati u odnosu na prethodne godine, piše Politika. Otvarajući vrata za nove đake, Ministarstvo prosvete donosi i radosnu vest – prijem prvaka neće pratiti uobičajena tvrdnja da svakog 1. septembra u školske klupe sedne bar 1.000 novoupisanih učenika manje nego lane. Naprotiv, naredne školske godine učionice će biti bogatije za 1.495 mališana u odnosu na 1. septembar 2018. Prva slova i brojeve učenici će učiniti iz elektronskih udžbenika.

bgd-prot-kolarceva-blokada

Beograd, 31.03.2019 - odbornička grupa Saveza za Srbiju (SZS) u skupštini Beograda i predstavnici opštine Stari Grad organizovali su danas akciju upozorenja povodom najavljene obustave saobraćaja u užem centru Beograda, oko Trga republike

Pretnje uredniku NUNV-a

Novosadska organizacija Saveza za Srbiju (SZS) i Građanska Vojvodina (GV) osudili su pretnje smrću upućene novinaru agencije Beta i docentu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću i pozvali državne organe da sprovedu istragu i kazne osobe koje su uputile te pretnje, prenosi Danas. „Pošto ovo nije prva pretnja ubistvom ovom novosadskom novinaru, koji je i programski urednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, država nije dužna samo da kazni vinovnike najnovijeg ugrožavanja Gruhonjićeve bezbednosti i života, već i da trajno garantuje bezbednost i slobodan rad i njemu i svim njegovim koleginicama i kolegama“, navodi se u saopštenju.

Biznis Klarka i Olbrajt na Kosmetu

Novosti pišu o „crnom biznisu na Kosmetu“ uz naslov „Zločinci zarađuju na mrtvim Srbima“. Vesli Klark hoće rudno bogatstvo južne pokrajine, dok je Medlin Olbrajt profitirala 20 miliona evra.

Kurir objavljuje da je „Hilari poslala bombe na RTS besna zbog pornića s Bilom“. Bivša prva dama SAD, iznervirana zbog porno-filma kojim su tih dana ismevani ona i njen muž, naredila mu je: „Bile, ovo treba da bude gađano.“ I gađano je, tvrdi bivši ratni izveštač iz Beograda Džon Bosnić.

Zaseda za teroriste OVK

„Ovo se krilo 20 godina“, piše Srpski telegraf, „sedmorica vojnika zarobila su i likvidirala 100 terorista OVK“. General Božidar Delić otkriva kako su naši vojnici 1998. sačekali u zasedi krvnike iz Albanije i do nogu ih potukli, navodi se u tekstu.

Podgorica ruši Krstionicu

Urbanističko-građevinski inspektor Dragan Zejak potpisao je rešenje u kome se navodi da će se rušenje Krstionice na vodi na Ostrvu cvijeća kod Tivta, u sklopu manastira Miholjska prevlaka, obaviti 2. aprila, prenose Novosti. U Ministarstvu turizma i održivog razvoja smatraju da se Krstionica nalazi u zoni morskog dobra i da je nelegalno sagrađena. Ovaj vladin organ naložio je još ranije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) da ukloni Krstionicu, ali oni to nisu uradili, pa će to po svoj prilici učiniti - država. Tim povodom oglasili su se iz manastira Miholjska prevlaka: „Na našu veliku žalost, i pored sveg truda i pokušaja zajedno sa bratstvom pravoslavne omladine Crne Gore, vlast države Crne Gore je donela zvaničnu odluku, da našu crkvicu-krstionicu sruši. Mi ostajemo na ovome svetome mestu, koje je natopljeno mučeničkom krvlju 72 sveta prevlačka mučenika, koji će sa nama tog dana biti tu, da vide ko ulazi u svetinju njihovu, da razori hram Božiji.“

Otvoreni povratak ustaštva

Od juna 2013. kada se na naslovnoj strani časopisa „Vojna povijest“, koji Ministarstvo obrazovanja Hrvatske preporučuje za časove istorije u osnovnoj i srednjoj školi, našao Jure Francetić, komandant Crne legije iz Drugog svetskog rata, do ovogodišnjeg izbacivanja „Dnevnika Ane Frank“ iz obavezne školske lektire – postoji još bar 50 slučajeva kojima se argumentuju tvrdnje o pojavi rehabilitacije ustaškog pokreta poslednjih godina. Toliko ih je, naime, Udruženje logoraša „Jasenovac“ Beograd popisalo i dostavilo specijalnom izvestiocu za ljudska prava generalnog sekretara UN Mišel Bašele u Ženevi, piše Politika. Ovo je, međutim, spisak nasumično izdvojenih slučajeva, a bilo ih je verovanto deset puta toliko, primećuje počasni predsednik udruženja Milenko Čekić.

Karpov o Jugoslaviji

Šah je svoj zenit postigao baš kada je Anatolij Karpov postao svetski prvak, i to na vrhuncu „hladnog rata“, nakon čega se njegova domovina, SSSR, raspala, kao i SFRJ. Jugoslaviju Karpov naziva divnom zemljom, a i o Srbiji i Politici govori sa mnogo emocija. Za šahovskom tablom je bio ljuti protivnik Garija Kasparova, a i danas su kao političari na različitim stranama. S Robertom Fišerom nije imao priliku da odigra meč, jer se Amerikanac povukao. Karpov je kao poslanik ruske Dume, navodi list, „matirao i zagađenje Crnog mora“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...