Protest ispod Vučićevog prozora

Danijela Ćirović

(ponedelja 18. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 17.03.2019 - protest opozicije ispred zgrade Predsedništva

Pristalice opozicije blokirale su juče Predsedništvo Srbije, dok je Aleksandar Vučić držao konferenciju za štampu. Naslovi su „Pakleni plan za opšti haos“, „Rusi sve raskrinkali“, „Samo bi da ruše“, uz obavezno citiranje Vučićevih izjava. Marija Milošević govori o onome „o čemu je ćutala 18 godina“. Trener je priznao da je silovao dečaka i nagodio se za sedam godina kazne. Status Stepinca zavisi od arhiva Vatikana. Pendarovski nastupa kao kandidat Makedonaca i Albanaca.

moda-london-barberi-

London, revija kolekcije Burberry 2019

Demonstracije ispred Predsedništva

Pristalice opozicionog Saveza za Srbiju blokirale su juče zgradu Predsedništva Srbije, tokom konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je poručio da neće razgovarati sa liderima ovog pokreta. Građani su preskočili ogradu i prišli ulazu u zgradu, objavio je Danas. U Ulici kneza Miloša u Beogradu došlo je do kraćeg sukoba građana i policije, koja je pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Lideri opozicije najavili su da se demonstranti neće razići dok im se ne obrati Aleksandar Vučić. Dan ranije, demonstranti su upali u zgradu RTS-a, zbog čega je privedeno sedmoro ljudi. NUNS i NDNV ocenjuju da je incident posledica opasnih tenzija u društvu za koje je najodgovornija vlast.

Direktor RTS-a Dragan Bujošević izjavio je da je javni servis po zakonu nezavisan, a da bi opozicija da ga uređuje, prenosi Blic. Dragan Đilas je istakao da „Vučić vodi politiku podeljene zemlje“, dok je Vučić rekao da je on meta i da se ne plaši.

prot-predsednistvo-17.3.

Beograd, 17.03.2019 - protest opozicije ispred zgrade Predsedništva, u vreme i posle vanredne konferencije predsednika Srbije Aleksandra Vučića

„Pakleni plan za opšti haos“

Informer piše o „socijalnom ratu Srbije“ uz naslov „Hoće krv“. Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić krenuli su da sprovode „brutalno nasilje“. „Upali su u RTS, pretili novinarima, tukli policajce, blokirali zgradu Predsedništva“, stoji u tekstu u kojem se navodi i „kako će dalje radikalizovati proteste“ – „pakleni plan za opšti haos, spremaju lažni napad na Boška Obradovića i ženu Vuka Jeremića“.

Novosti objavljuju izjavu Vučića kao naslov glavne najave na prvoj strani: „Tvrd sam orah, kraj je nasilju.“ Lideri SZS pokušali su na silu da provale u Predsedništvo, navodi list, a šef države je više od četiri sata bio pod opsadom.

vucic-kzs-17.3.

Beograd, 17.03.2019 - Vanredna konferencija predsednika Srbije Aleksandra Vučića

„Rusi sve raskrinkali“

„Rusi sve raskrinkali“, piše Srpski telegraf, „Putinova hitna depeša Vučiću, Đilasov kum otkrio sve detalje krvavog scenarija“. Milan Đorđević u Moskvi je lobirao, kako navodi list, za svrgavanje Vučića i ispričao šta su sve planirali. Podršku su dobili „od Šiptara i Hrvata, Zaeva i Đukanovića“, stoji u tekstu. List navodi i da su lideri SZS i njihove pristalice divljali po Beogradu, da su „policajce sekli noževima, a Vučića hteli da linčuju“.

Kurir piše o „nasilnicima“ koji bi „samo da ruše“. List citira Vučića koji kaže da „fašisti i tajkuni nikada neće vladati Srbijom“.

I Politika u naslovu citira Vučića: „Hoću da sačuvamo svaku srpsku glavu.“ Navodi se da je došlo do sukoba policije i demonstranata kod „Londona“ i sedišta beogradske policije, da je bačena dimna bomba, da je sedmoro uhapšenih, te više povređenih policajaca.

jevreji-bgd-izborna-skup

Beograd, 17.03.2019 - Izborna skupština Jevrejske opštine Beograd

Ispovest Marije Milošević

„Sve o čemu sam ćutala 18 godina“, naslov je u Srpskom telegrafu za tekst ispovesti Marije Milošević. Ona govori o svom poslednjem razgovoru sa Slobodanom Miloševićem, o tome da li će se ikada vratiti u Srbiju i zašto se ne viđa sa majkom i bratom.

Zlostavljao dečaka, pa se nagodio

U novopazarskom Višem tužilaštvu saslušan je Denis Čolaković (28), fudbalski trener, koji je pre dva dana uhapšen zbog sumnje da je, od leta prošle godine, u svom stanu silovao i seksualno iskorišćavao 15-godišnjeg dečaka, učenika osmog razreda jedne ovdašnje osnovne škole, kome je bio trener. Tokom saslušanja, kako pišu Novosti, trener je u potpunosti priznao krivično delo i sa Višim tužilaštvom sklopio sporazum na osnovu kojeg će u zatvoru da provede sedam godina. Osuđen je i za nezakonito posedovanje vatrenog oružja, jer mu je u stanu pronađen i pištolj. Do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne ostaće u pritvoru.

Status Stepinca i arhive Vatikana

Među sveštenicima u Hrvatskoj, koji i dalje na neki način brane NDH i ustaški pokret, možda niko nije tako nepopularna osoba kao današnji papa, objavljuju Novosti. Smatraju da je upravo on krivac što Stepinac već nije proglašen svetim. Na najavu da će Vatikan otvoriti arhive i da će biti dostupni mnogi do sada nepoznati dokumenti koji bi trebalo da otkriju šta je sve Stepinac radio prvih godina rata, sa Kaptola u ovom trenutku nema reakcija. Svi čekaju da vide o čemu je reč i da li arhive čuvaju zaista značajne dokumente koji bi mogli da odrede i dalju sudbinu procesa proglašenja Stepinca svetim. Najčešće se ponavlja stav, koji je izneo i Juraj Batelja koji za crkvu vodi postupak za proglašenje Stepinca svetim, da kardinal nije podržavao NDH, već "pravo hrvatskog naroda na državu".

Kandidat Makedonaca i Albanaca

Prvi put će Makedonci i Albanci na predsedničkim izborima imati zajedničkog kandidata – profesora Stevu Pendarovskog, koga je za tu poziciju nominovala vladajuća koalicija, u kojoj su SDSM premijera Zorana Zaeva i DUI Alija Ahmetija. U zemlji podeljenoj kao što je Severna Makedonija, s istorijom sukoba između makedonskog i albanskog naroda, to nije nužno garancija za uspeh, piše Politika. Naprotiv, ovakva podrška mogla bi za Pendarovskog biti i mač sa dve oštrice. On, međutim, misli da nema razloga da se toga pribojava.

Poternice bez begunaca

Beograd i Podgorica razmenjuju poternice, ali ne i begunce, piše Politika. Crnogorske vlasti traže devet osoba koje su u Srbiji dok zvanični Beograd u ovom trenutku traga za 19 državljana Crne Gore. Ovu informaciju nedavno je za crnogorske medije otkrio Dejan Đurović, šef Interpola Podgorica. Na listi najtraženijih Crnogoraca koji borave u Srbiji su Jovan Vukotić, koji prema napisima medija važi za jednog od vođa „škaljerskog klana“, kao i Svetozar Marović, nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora i njegov sin Miloš.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...