Španovićeva osvojila zlato, Jovančević bronzu

Danijela Ćirović

(ponedeljak 04. mart, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Glasgow, 03.03.2019 - srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj na Evropskom atletskom prvenstvu u dvorani u Glazgovu (European Athletics Indoor Championships)

Glavni odbor demokrata podržao je inicijativu za ujedinjenje i stvaranje velike DS. List Danas i NUNS oblepljeni su plakatima. „Folksvagen“ će praviti terence u Srbiji. Najčešće se kradu predmeti od zlata i srebra. Gde su „tajni papiri“ Borke Vučić. Veštačenje pet dokaza u slučaju Marjanović traje pola godine. Albaniji preti građanska pobuna. Goran Radovanović dobio je nagradu za najbolji domaći film na Festu. Ivana Španović je osvojila zlatnu medalju za skok u dalj na Evropskom prvenstvu, a Strahinja Jovančević bronzanu.

moda-pariz-valentino

Paris, 03.03.2019 - revija modne kolekcije Valentino za sezonu jesen-zima 2019-2020 na Nedelji mode u Parizu (Paris Fashion Week): kolekcija - Valentino, model - Kaia Gerber

DS za stvaranje velike stranke

Na redovnoj sednici Glavnog odbora, gotovo jednoglasno, podržana je incijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike Demokratske stranke, saopšteno je posle sednice. U saopštenju objavljenom na sajtu DS navodi se da je podržana incijativa za pokretanje procesa ujedinjenja i stvaranja velike stranke, „kao započetog procesa ukrupnjavanja koji dominatno obeležava aktuelni politički trenutak i predstavlja zamajac prerastanju DS u najsnažnije gravitaciono polje u građanskom, demokratskom spektru“, prenosi Danas. Dodaje se da je glasanju prethodilo izlaganje predsednika DS Zorana Lutovca koji je naznačio magistralne pravce daljeg delovanja, naglašavajući da ujedinjenje progresivnih, demokratskih stranaka izvire iz zahteva koji su se čuli i na građanskim protestima, a i daju impuls reafirmaciji ideje koju demokrate nisu napuštale.

Na udaru plakata

Na ulazu u redakciju Danasa i novinarsko udruženje osvanule su nalepnice. Naslov teksta u pomenutom listu je „List Danas i NUNS označeni kao ’Fake News’“, uz još jedan navod da „vlast ’premazuje’ sredstvo protiv plakata“.

Ko bi da hapsi Vučića

„Đilas i Zaev spremaju zlo“, piše Informer u tekstu pod naslovom „Oni bi da hapse Vučića“. Na sastanku u Skoplju Zoran Zaev i američki diplomata Erik Berns savetovali su Dragana Đilasa, kako navodi list, „da ’kupi’ generale koji bi uhapsili predsednika Vučića“.

„Folksvagen“ će praviti terence

Srbija se nalazi pred privrednim zemljotresom, objavljuju Novosti. Nemački automobilski gigant "Folksvagen" odlučio je da novu fabriku gradi u našoj zemlji. Najveći proizvođač vozila na svetu odlučio se za Srbiju u konkurenciji Bugarske, Rumunije, Turske i Severne Makedonije. Iako su kao favoriti za dobijanje ove investicije dugo bili Bugari, volfsburška kompanija je izabrala našu državu. Prema saznanjima lista, prvi četvorotočkaši iz srpskog "Folksvagena" trebalo bi da izađu već 2023. godine. „Folksvagen“ će u Srbiji praviti terence, navodi list.

Najčešće se kradu zlato i srebro

Nakit i predmeti od zlata ili srebra najčešće su umetnine kradene prošle godine u Srbiji, piše Politika. Za razliku od prethodnih vremena, kada su lopovima najinteresantije bile crkve odakle su odnosili ikone, sada su se preorijentisali na stanove i kuće. Lane je, prema podacima MUP-a, ukradeno 39 zlatnih i srebrnih predmeta, što je, kako kažu, 73 odsto manje nego 2017. godine.

Tajni papiri Borke Vučić

„O ovome se ćuti više od 20 godina“, glavna je najava na prvoj strani Srpskog telegrafa, uz naslov „Tajni papiri Borke Vučić, političari i biznismeni podelili 480 miliona maraka“. Poznata bankarka vodila je duple knjige, beležila sve transakcije, deo dokumentacije je predala strancima, a ostatak sakrila, navodi list. Milutin Marić kaže da je otišla kod Montgomerija posle 5. oktobra „i više je niko nije dirao“.

lasta-mladenovac-strajk

Beograd, 03.03.2019 - Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da je oko 50 radnika Saobraćajnog preduzeća "Lasta" u Mladenovcu počelo štrajk glađu zbog malih zarada i neizvesnosti oko budućnosti firme i radnih mesta

Pola godine za pet dokaza

Blic piše da se skoro pola godine radi na veštačenju pet dokaza i da je došla „poslednja šansa za optužnicu u slučaju Marjanović“. Zoran Marjanović od septembra 2017. na slobodi čeka epilog istrage protiv njega.

„Neka se ne igraju sa mnom, spreman sam na sve“, poručio je Marjanović, a prenosi Srpski telegraf.

Islamski teroristi u Tuzli

Novosti pišu kako je „smrt u Tuzli sejalo sedam islamskih terorista“. Masakr je organizovao prvi komandant „El Mudžahedina“, navodi list.

Građanska pobuna u Albaniji

Albanija će u junu teško dobiti zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ako opozicija, koja je napustila parlament, nastavi i dalje sa nasilnim protestima u kojima su već povređene desetine građana. Ovo je jasna poruka delegacije Evropskog parlamenta, koja je poslednjeg dana februara došla u Tiranu kako bi izmerila reformski učinak zemlje koja je 2014. dobila status kandidata za članstvo, piše Politika. S obzirom na proteste opozicije, u Albaniji „preti građanska pobuna“.

fest-zatvaranje-publika

Beograd, 03.03.2019 - svečano zatvaranje filmskog festivala FEST i dodela nagrada

Najbolji domaći film na Festu

Dugometražni dokumentarni film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj Sali“ Gorana Radovanovića najbolji je film domaćeg takmičarskog programa prema odluci žirija, koji je predstedavao kineski filmski ekspert Jao Vang, ali i ovogodišnji dobitnik Politikine nagrade „Milutin Čolić“. „Dok šezdesetosmaška euforija još traje, u bioskopskom mraku sastaju se predstavnici radničke klase i inteligencije da raspravljaju o jednom umetničkom delu sa strašću koja nas podseća zašto naš mali narod i kultura imaju takav uticaj u modernoj svetskoj istoriji“, stoji u saopštenju žirija.

atletika-jovancevic-glazgov-

Strahinja Jovančević osvojio je u Glazgovu bronzanu medalju u skoku u dalj i postavio novi državni rekord

Ivani zlato, Strahinji bronza

Srpski atletičar Strahinja Jovančević osvojio je juče bronzanu medalju u skoku u dalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu, novim ličnim i državnim rekordom od osam metara i tri centimetra. Jovančević je 8,03 skočio u petoj seriji. U prvoj seriji skočio je 7,79 metara, u drugoj 7,76, a u trećoj 7,66 metara. U četvrtoj seriji je prestupio, a u poslednjoj šestoj seriji skočio je 7,75 metara. To je prva medalja za Srbiju u Glazgovu, piše Danas. Jovančević rekao je da je presrećan zbog velikog uspeha na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu i naveo da se veliki trud isplatio i da njegovo vreme dolazi. „Zaista se osećam presrećno. Ne znam ni šta bih rekao, osim da sam svih ovih godina mnogo verovao u sebe i eto, konačno se trud isplatio. Moje vreme tek dolazi i tek ću praviti velike stvari“, rekao je Jovančević.

Srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu. Španovićeva je najbolji rezultat ostvarila u petoj seriji, kada je skočila 6,99 metara, što je najbolji rezultat sezone, njen, ali i ukupno u svetu, pišu Novosti. Ona je tako vezala tri pobede na evropskim dvoranskim prvenstvima, pošto je pre dve godine trijumfovala u Beogradu, a četiri u Pragu.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...