Opozcija usvojila „sporazum sa narodom“

Anđelka Nikolić

(četvrtak 07. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Brussels, 06.02.2019 - britanska ambasadorka u NATO Sara Mekintoš i šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov na ceremoniji "protokola pristupanja" Makedonije Alijansi

Lideri nekoliko opozicionih partija potpisali su „Sporazum sa narodom“, koji će biti ponuđen organizatorima protesta „1 od 5 miliona“ . Dogovoren je bojkot dok se ne stvore uslovi za poštene izbore i napuštanje svih skupština u kojima je režim ukinuo demokratske načela. Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da je njegova vlada prekinula kominikaciju sa UNMIK-om jer pisma koja ta misija šalje UN ne odražavaju istinu. Haradinaj je kazao i da neće biti korekcije granica, dok je Hašim Tači rekao da „ako je mala korekcija granica cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“. Odlukom Evropske energetske zajednice, osim ruskog, „Turskim tokom“ treba da teče i neki drugi gas.

cipras-aja-sofija-

Istanbul, 06.02.2019 - grčki premijer Aleksis Cipras u obilasku Aje Sofije u Istanbulu

Predstavnici opozicije usvojili Predlog Sporazuma sa narodom

Lideri nekoliko opozicionih partija potpisali su juče „Sporazum sa narodom“, koji će biti ponuđen predstavnicima organizatora protesta „1 od 5 miliona“ koji se održavaju u više gradova u Srbiji, prenosi Blic.

U sedam tačaka tog dokumenta nalazi se predlog „skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom“.

Ovim sporazumom deo opozicije se obavezuje da će se zajednički boriti za, kako su rekli,  slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Obavezujeu se  i da će zaštititi sve ugrožene građane „koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“.

Potpisnici su se obavezali da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Opozicija usaglasila Sporazum sa narodom koji mesecima protestuje, objavljuje Danas a u naslovu citira Branislava Trifunovića: „Da se okupe borci za lepšu Srbiju“.

Nakon izbora formiranje vlade stručnjaka, uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, uvošenje specijalnog tužioca za organizovani kriminal i trgovinu uticajem.

Stefanović: „Alan Ford“ ozbiljniji od SZS

„Površnost programa koji je SZS do sada iznosio nadmašen je ovim tekstom.To je plagijat političkih ugovora koje su u različitim zemljama, različiti političari povremeno objavljivali“, ocenio je član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i ministar policije Nebojša Stefanović , prenosi Danas.

U pisanoj izjavi Stefanović je rekao da je sporazum „politički pamflet tragikomičnog sadržaja“ i da su  u odnosu na njega  epizode stripa „Alan Ford“ neuporedivo ozbiljnije i sadržajnije, prenosi Danas.

brnab skat

Beograd, 06.02.2019 - razgovor premijerke Ana Brnabić i ambasadora SAD Kajla Skata

Vučević: Trebaju nam izbori

„Mnogo je izazova, trebaju nam izbori“, kaže Miloš Vučević, potpredsednik Srpske napredne stranke u razgovoru za Novosti.

Priština prekinula kontakt sa Unmikom

Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio jejuče da je njegova vlada prekinula kominikaciju sa UNMIK-om jer, kako navodi, pisma koje ta misija šalje Ujedinjenim nacijama ne odražavaju istinu, prenosi Politika.

Time Priština načinila još jedan korak ka udaljavanju od postizanja kompromisa sa Beogradom. I to uoči današnje odluke o tome da le će na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN biti i najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša, u kojem je ocenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 odsto na srpsku robu.

 „Mi ne komuniciramo više sa njima. Ljudi UNMIK-a pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanete štete i veliki bol, kao i nerešavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je kazao i da neće biti korekcije granica, kao i da je Priština spremna za jedan sporazum koji reguliše sve teme, a ne za sporazum čiji su cilj teritorija i granica.

Time je ponovo došao u koliziju sa Hašimom Tačijem koji je juče rekao da „ako je mala korekcija granica cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“.

vojska-padobranci-vezba-

Aleksinac, 06.02.2019 - ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obuci u zimskim uslovima pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u okolini Aleksinca

Tači pristao na korekciju granice

Prvi put neko iz Prištine pomenuo razgraničenje.Hašim Tači nudi korekciju granica,  piše u Blicu uz pitanje: Da li je to blef?

Tači pristao na podelu Kosova. Tači je u Vašingtonu je rekao da bi Priština trebalo Srbiji da prepusti „manji deo teritorije“ i tako plati za postizanje konačnog sporazuma sa Beogradom, piše u Informeru.

„Tramp za to da Srbi dobiju sever“, objavljuje isti tabloid .

Majk Pompeo otkrio kako će SAD urazumiti Prištinu.Ivica Dačić dobio Trampov plan za Kosovo, piše u Srpskom telegrafu.

tramp-isis-

Vašington, 06.02.2019 - američki predsednik Donald Tramp na Ministarskoj konferenciji Globalne koalicije za borbu protiv ISIS, na kojoj učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Đilas i Jeremić u Evropskom parlamentu

Glavni generator nasilja u političkom životu Srbije su Aleksandar Vučić i njegova vlada, izjavio je juče u Briselu jedan od lidera Saveza za promenu Dragan Đilas, prenosi Danas.

On je naglasio da bi Evropa trebalo da prepozna ono što se dešava u Srbiji i pruži konkretnu podršku ljudima koji se bore za slobodu i demokratiju.

„Nemamo slobodu govora“, rekao je Đilas na panelu u Evropskom parlamentu.

 „Građani traže na ulici ono što ne mogu u institucijama“, rekao je u Briselu predsedavajući SzS Vuk Jeremić.

jeremic-djilas-

Brisel, 06.02.2019 - lideri Saveza za Srbiju Dragan Ðilas i Vuk Jeremiæ govorili su danas u Briselu u Evropskom parlamentu na skupu „Proces evropske integracije Srbije“, u organizaciji Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE): Dragan Ðilas, Vuk Jeremić

„Puca Savez za Srbiju“

„Puca Savez za Srbiju“, tvrdi Alo. Vuk Jeremić i Dragan Đilas „na krv i nož“, pišeu tabloidu.

„Pucaju po šavovima“ objavljuje Kurir pod naslovom „Raskol u SZS, demokrate beže od Đilasa“.

Uz ruski, Srbijom treba da teče i gas iz Azerbejdžana i Rumunije

Odlukom Evropske energetske zajednice da, osim ruskog „Turskim tokom“ treba da teče i neki drugi gas, Srbiji se predlažu dve opcije. Gas iz Azerbejdžana, koji treba da poteče 2020. godine i rumunski gas. Gradi se i novi terminal za tečni gas u Grčkoj, koji će moći da obezbedi ovaj energent Srbiji, piše u Politici.

Na pitanje lista ima li logike da se srpsko-ruskoj firmi „Gastrans“ koja svojim novcem gradi gasovod, ne dozvoli da  bude vlasnik i cevi i sirovine, Janez Kopač, direktor Sekretarijata energetske zajednice kaže da treći energetski paket to ne dozvoljava.

Na primedbu da za Srbiju važe drugačija pravila igre od, naprimer, Nemačke koja je gasovod „Severni tok 1“ izgradila a da ovim gasom protiče čak 90 odsto ruskog gasa, Kopač kaže da se Sekretarijat energetske zajednice uvek rukovodi istim principima evropskog prava.

ograda-arizona-

Nogales, 06.02.2019 - izgradnja žičane ograde na granici SAD i Meksika

Hrvatske biskupe zabrinule izjave patrijarha Irineja

Članovi Hrvatske biskupske konferencije uputili su patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju pismo zbog, kako su obrazložili, učestalih prekora velikodostojnika SPC na račun Katoličke crkve i biskupa u Hrvatskoj,  prenosi Blic.

Pismo na osam strana u pet tačaka upućeno je 18. novembra prošle godine, a juče je u celosti objavljeno na sajtu HBK.

Hrvatski biskupi smatraju da pojedine izjave srpskog patrijarha ne doprinose pomirenju, već ulivaju strah, kao i da on nema saosećanje za žrtve sa hrvatske strane i ignoriše nezavisnost hrvatske države.

U pismu se citiraju izjave patrijarha Irineja da Katolička crkva u Hrvatskoj ćuti na srpske žrtve u 20.veku i da je mogla da onemogući „Oluju“.

Crkva u Hrvatskoj napala SPC, piše u Novostima pod naslovom: „Patrijarh Irinej na meti biskupa“. Kaptol Srpsku crkvu optužuje za ratno huškanje, razaranje i progon Hrvata. Pismo iz Zagreba dodatno će ohladiti odnose dveju crkava.

O trgovini principima

Filipe Markeš, predsednik UO MEDEL-a, govori za Danas o pritiscima na pravosuđe i trgovini principima.

„Nadam se da EU neće nezavisnost pravosuđa prodati za priznanje Kosova“, kaže Markeš.

mihajlovic-engl-ministar-

London, 06.02.2019 - ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas u Londonu sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom

Država preko Telekoma u pohodu za ostatak medijskog prostora

Država preko Telekoma u pohodu za ostatak medijskog prostora, piše u Danasu.

nikolic-kin-ambasadorka-

Beograd, 06.02.2019 - predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić sastao se sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo: Tomislav Nikolić, Čen Bo, Ivan Mrkić

Vlast slučajem „vešala“ zastrašuje

Pravnici pritvor od 30 dana za učesnike protesta ocenjuju kao presedan, piše u Danasu pod naslovom: Vlast slučajem „vešala“ zastrašuje.

Gajić: „Skandal u režiji vlasti preko Višeg tužilaštva i Višeg suda u Beogradu“.

vojska-sindikat-

Beograd, 06.02.2019 - konferencija za novinare Vojnog sindikata Srbije o pritiscima i progonu njihovih predstavnika, kao i nezakonitostima i kriminalnom delovanju administracije ministra odbrane i Vlade Srbije: Duško Tolmać, Novica Antić, Ivan Matović, Goran Vidojević

Lukašenko nam šalje četiri „miga“

Vojska Srbije sve jača. Lukašenko nam šalje četiri „miga“. Svi detalji ugovora sa Belorusijom dogovoreni, naši oficiri u Minsku već izabrali avione koji će uskoro potpuno remontovani, biti prebačeni u našu zemlju, piše u Informeru.

nato-makedonija-potpis-

Brussels, 06.02.2019 - generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i šef makedonske diplčomatije Nikola Dimitrov na ceremoniji "protokola pristupanja" Makedonije Alijansi

Ono što se u EU spaljuje, Srbima se uvaljuje

Ono što se u EU spaljuje, Srbima se uvaljuje, objavljuje Alo pod naslovom: „Šiju i trticu prodaju nam kao delikates“.

Folija u koju se pakuju paštete, salame i kobasice skuplja je od „mesa“ koje se nalazi u njima.

Nova kuća za Kovačeviće-donator političar iz vrha vlasti

Posle priče o teškoj sudbini dečaka iz Zabučja u Užicu usledio je veliki odziv a porodici Kovačević biće renovirana kuća. Donator je političar iz vrha vlasti koji je insistirao na anonimnosti,  piše u Blicu  koji je prvi objavio tu priču.

Ilija Kovačević (14) i njegova braća Dušan (16) i David (4) žive sa majkom i bolesnom bakom na brdu Zabučje u Užicu u kući propalih zidova i šupljih plafona. Ilija i Dušan u školu idu bez užine, sve ostave Davidu, da bar on ima šta da pojede.Otac im je nedavno preminuo.

List piše da su dečaci blistali od sreće kada su im rekli da će njihova ruinirana kuća uskoro biti renovirana.

Optužnica protiv bludnog funkcionera

Osnovno javno tužilaštvo u Boru podiglo je u sredu optužnicu protiv Branka Perića (60), bivšeg zamenika gradonačelnika Bora, čije su fotografije, na kojima se on strasno ljubi i grli sa devojčicom starom tek 15 godina, osvanule na društvenoj mrežu "Fejsbuk", piše u Novostima.

Perić je bio lišen slobode i podneta je krivična prijava protiv njega zbog polnog uznemiravanja, ali tek nakon što su mediji alarmirali javnost o ovom slučaju. Perić je prvobitno dao izjavu u policiji u svojstvu građanina da je samo čestitao svim devojkama koje su kitile Dom kulture na dobro urađenom poslu.

tur-rusevina-istanbul-s

Istanbul, 06.02.2019 - najmanje jedna osoba je poginula a više je zatrpano kada se urušili sedmospratna stambena zgrada u Istanbulu

Dejana Bačko: Sada znam da mogu baš sve

Srpski paratekvondisti, sjajni sportisti sa invaliditetom, osvojili su čak sedam medalja na Svetskom prvenstvu u Antaliji. Prednjačila je sjajna Dejana Bačko (24), iz Bačke Palanke, koja je u kategoriji do 41 kilograma u finalnom meču bila bolja od Ruskinje Sakinat Magomedove. Dejana je rođena bez ruku, ali to je ne sprečava da bude na svetskom vrhu, piše u Novostima.

„Lane sam postala prvak Evrope, a već na početku 2019. sada u Antaliji, sam prvak sveta. Verovala sam u sebe, jer znam da mogu sve“, rekla je za Dejana.

Pored tekvonda, ona trenira i streličarstvo, a bavi se i slikanjem. Do sada je imala 15 samostalnih izložbi. Trenutno je na Akademiji klasičnog slikarstva, koju ove godine završava.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...