Predsednik Evropskog parlamenta na grobu osnivača OVK

Danijela Ćirović

(subota, 05. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Kanas, 04.01.2019 - atraktivne zimske svetkovine na severozapadu Kine

Među neispunjenim obećanjima predsednika Aleksandra Vučića našli su se Kula Beograd, Tenisova fabrika, plata od 500 evra... Ministri u Nemanjinoj spremni su za izbore. Potpredsednik Evropskog parlamenta posetio je Jašarijev grob – privatno. Haški osuđenici stari su i bolesni. Kineski vlasnici RTB-a preuzeli su kanadsku kompaniju koja istražuje najveće ležište bakra i zlata u svetu. Gradnja „Severnog toka 2“ je odmakla, ali se države i dalje ne slažu po pitanju toga koliko je projekat „evropski“.

svajc-jezero-hokej

La Brevine, 04.01.2019 - rekreativno igranje hokeja na zaleđenom jezeru u Švajcarskoj na 1040 metara nadmorske visine

Prazna Vučićeva obećanja

List Danas u prazničnom broju nabraja šta je sve po obećanjima predsednika Aleksandra Vučića do sada trebalo da postoji u Srbiji uz naslov „Gde su Kula Beograd, Tenisova fabrika, plata od 500 evra“. Na spisku neispunjenih obećanja je i završetak radova na Koridoru 10, koji jeste pri kraju, ali definitivno nije gotov. Da je prva najava Vučića iz 2014. realizovana, kula u Beogradu na vodi bi već dve godine bila simbol prestonice. Taj objekat ni danas ne postoji. Pre četiri godine Vučić je obećao da će obići „bukvalno svaku školu i svaki školski toalet“ u Srbiji ne bi li video u kakvim je uslovima. Do februara 2016. obišao ih je 15, stoji u tekstu.

„Opozicija nastavlja prosteste i SNS sprema miting“, još jedan je od naslova u Danasu. List objavljuje i tekst o stanovima koje „država gradi za 670 evra, a prodaje za 500“, kao i intervju sa bivšim šefom države Borisom Tadićem.

santjago-folklor-

Santjago, 04.01.2019 - međunarodni festival plesa, pozorišta i vizuelnih umetnosti "Santiago A Mil" u prestonici Čilea Santjagu

Ministri spremni za izbore

Blic objavljuje kako u Nemanjinoj gledaju na mogućnost izbora. „Ministri spremni za izbore“, naslov je teksta. Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da su izbori „najbolji način da nacija kaže šta misli o svakom ko se bavi politikom i siguran put za izbegavanje unutrašnjih sukoba“. Jadranka Joksimović je istakla da bi izbori bili „pravi demokratski odgovor na glasne zahteve ideološki raznolike opozicije“. Rasim Ljajić je objasnio da sa ove pozicije ne vidi razlog za izbore, dok Zorana Mihajlović ističe da je uvek „za izbore i provere“. „Jer, na kraju mi smo tu da pokažemo rezultate, kao i planove koji su realni“, navodi ona.

indi-hindu-fest-s

Allahabad, 04.01.2019 - tradicionalni Hindu Kumb festival

Funkcioner EU na grobu Jašarija

„Put gospodina Vilanda na Kosovo je bio, uglavnom, privatan i nije bio u službenoj misiji sa Evropskim parlamentom. Stoga je i njegova poseta grobovima porodice Jašari bila privatna, a bilo kakvo izveštavanje u medijima je bilo zvanično zabranjeno. Međutim, izvan je naše moći ako je neki novinar bio prisutan i ipak izveštavao.“ To je, za Novosti, saopštila njegova saradnica Angela Švajcer, koja je poručila da ga prati tokom boravka na Kosovu i prenela da on lično neće moći da odgovori na pitanje - zašto je posetio grob osnivača OVK. Poseta potpredsednika Evropskog parlamenta Rajnera Vilanda grobu Adema Jašarija duboko pogađa porodice kosmetskih žrtava, koje su kidnapovali, zverski ubili, masakrirali i silovali pripadnici OVK, čiji je osnivač i vođa bio Jašari, saopštilo je juče Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu, prenosi list.

bgd-taksi-zaplena

Beograd, 04.01.2019 - Zajedničkom akcijom Komunalne policije i Saobraćajne inspekcije Beograda sinoć su tokom kontrole taksi vozila privremeno oduzeta vozila marke „fijat stilo” i „reno laguna”

Haški osuđenici stari i bolesni

U zatvorima evropskih država trenutno 14 srpskih državljana osuđenih pred Haškim tribunalom, izdržava višedecenijske zatvorske kazne između 20 i 40 godina, dok dva osuđenika izdržavaju kazne doživotnog zatvora, a Srbija poslednjih 10 godina traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da im se omogući služenje kazne u Srbiji. Po odluci Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam za krivične sudove, osuđeni Srbi kazne izdržavaju uglavnom u zatvorima Nemačkoj, zatim u Poljskoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj i Francuskoj, objavljuju Novosti. Svi oni su već stari i bolesni i retko viđaju svoje porodice, a u najtežem položaju su Milan Martić i Dragomir Milošević koji kazne služe u zatvoru u Estoniji. Da ne bi bilo zabune o kakvom se položaju radi, ministarka pravde Nela Kuburović pojašnjava da Martić i Milošević nisu diskriminisani u odnosu na druge osuđenike koji služe kazne u estonskom zatvoru. Reč je, kako kaže, o tome da njihov položaj otežava to što ne znaju jezik države u kojoj izdržavaju kaznu niti postoji mogućnost da im se obezbedi prevodilac.

Kinezi preuzeli „Čukaru Peki“

„Šta Kinezi nameravaju s nalazištem ’Čukaru Peki’“, naslov je u Politici. Ukupni pretpostavljeni resursi procenjuju se na 35 miliona tona rude, sa srednjim sadržajem bakra od 2,9 i zlata od 1,7 odsto. Kompanija „Ziđin“, većinski vlasnik RTB „Bor“, postala je novi vlasnik kanadske kompanije „Nevsun“, koja ima pravo istraživanja u obližnjem nalazištu „Čukaru Peki“. To je jedno od najbogatijih ležišta ruda bakra i zlata u svetu. Kineska kompanija je saopštila da je ponuda za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kanadske kompanije bila uspešna. Naime, akcionari su do krajnjeg roka, a to je bio 28. decembar, prodali skoro 90 odsto akcija.

„Severni tok 2“ evropski ili ne

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ prilično je odmakla, ali neke države i dalje se protive ovom rusko-evropskom projektu. Pored Ukrajine, piše Politika, koju novi cevovod ostavlja na marginama gasnog toka, u toj grupi je i Poljska, kao najodanija saveznica SAD u vojnom bloku i politici zaoštravanja odnosa sa Rusijom. Ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič upozorio je Nemce da učešćem u ovom projektu poništavaju efekte sankcija prema Rusiji i ubijaju Ukrajinu. Rekao je da Nemačka često misli da su evropske pozicije – pozicije Nemačke, ali da u slučaju „Severnog toka 2“ nije tako. Šef poljske diplomatije smatra da u ovom slučaju Poljska, SAD i Evropska komisija predstavljaju proevropsku poziciju, a Nemačka zastupa antievropsku.

izbegli-sad-honduras

Tijuana, 04.01.2019 - migranti iz Hondurasa pokušavaju da pređu ogradu na granici Meksika i SAD

Naručivanje ubistava devedesetih

Srpski telegraf objavljuje „tajne beleške državne bezbednosti“: „Mira na Božić i Vakrs naručivala ubistva.“ Dokument do koga je došao list otkriva da je supruga Slobodana Miloševića na verske praznike izdavala naloge za političke likvidacije, navodi se u tekstu. „Ovo mi je poznato, toj ženi je svašta padalo na pamet i na praznike i na nedeljnim ručkovima“, kaže jedan od sagovornika lista.

Šešelj: Dodik tražio da me uhapse

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, u razgovoru za Kurir kaže da je Milorad Dodik prvi tražio da ga uhapse.

„On je među prvima od Karle del Ponte tražio da me optuže u Hagu. Tvrdio je da sam učestvovao u nekim terorističkim akcijama. Javno se hvalio da je rasturio SRS u Republici Srpskoj“, ističe Šešelj.

patrijarh--hram-paketici-

Beograd, 04.01.2019 - poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej otvorio je manifestaciju "Božićno seoce kod Hrama" i prisustvovao podeli božićnih paketića za najmlađe sugrađane u kripti hrama Svetog Save

Patrijarh i Cecina ćerka

U četvorobroju Informera, pored Božićne poslanice patrijarha Irineja uz naslov „Na Kosovu će pobediti naša vera“, i „10 najmoćnijih ljudi u Srbiji“, glavno mesto na prvoj strani zauzeo je intervju sa Anastasijom Ražnatović koja kaže da će se udati tek kada napravi karijeru. „Moj brat Veljko je drugačiji, on je već zreo za brak“, dodaje ona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...