Pakt u regionu protiv Srbije

Danijela Ćirović

(nedelja, 02.decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Hag, 01.12.2018 - demonstracije u Hagu. Protesti ljudi u žutim prslucima, koji su započeli povodom povećanaja cena goriva u Francuskoj, proširili su se i na Holandiju

U „novoj zaveri“ sa Kosova tvrdi se da se Priština udružila sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom protiv Beograda. Ambasadori SAD i EU slažu se da su carinske tarife neprihvatljive. Pri besplatnom testu na HIV, i dekica od 91 godinu ustanovio je da je zaražen. Orić je oslobođen presude. Francuzi protestuju zbog povećanih taksi na gorivo.

ukr-prorsenko-vojska-avio

Ukrajina, 01.12.2018 - obraćanje ukrajinskog predsednika Petra Porošenka oružanim snagama na vojnom aerodromu u regionu Vasylkiv

Nova zavera iz Prištine

Novosti pišu o „novoj zaveri iz Prištine“ u tekstu pod naslovom „Balkanska koalicija za udar na našu zemlju“. List navodi da se radi o „paktu protiv Srbije“, gde se Priština udružila sa Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom. Direktor vladine Kancelarije za Kosmet iz Beograda poručuje da su ovim „razotkrivene prave namere velikoalbanskih kriminalaca“.

„Pakt za uništenje Srbije“, naslov je u tabloidu Alo. „Haradinajev čovek priznao da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ugovarao savez čiji bi zadatak bio da sruši vlast u Srbiji i zada joj udarac od kojeg se nikad ne bi oporavila“.

Carinske tarife neprihvatljive

Za Blic govore četiri ambasadora – Kajl Skot (SAD), Filip Ge (Švajcarska), Sem Fabrici (EU) i Arne Sanes Bjernstad (Norveška), koji se slažu da je carina od 100 odsto neprihvatljiva. Skot kaže da tarife ugrožavaju izglede za stabinost, Fabrici da se ove mere doživljavaju kao „provokativne i uvredljive“, Filip Ge da su u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, a Bjernstad ističe i da su „štetne za briselski sporazum“.

Ministarka pravde Nela Kuburović u razgovoru za Kurir kaže da bi „Priština volela da isprovocira Beograd“.

Da li je ujedinjnjenje bilo greška

Jugoslavije odavno više nema, ali je 1. decembar 1918. i stvaranje nove države Srba, Hrvata i Slovenaca jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ova tri naroda. Politika i Institut za savremenu istoriju su tim povodom organizovali okrugli sto na kojem su istoričari profesor Momčilo Pavlović, direktor Instituta, naučni savetnik Bojan Dimitrijević i viši naučni saradnik Vladimir Petrović izneli svoja viđenja jugoslovenskog projekta, a pre svega posledica koji je on imao po srpski narod. Sagovornici lista govore o tome zašto je Srbija kao jedina zemlja pobednica i saveznica u Velikom ratu izabrala ujedinjenje sa Slovencima i Hrvatima a ne samostalni put, te da li je ovo bila greška ili ne.

tribina-jugosl

Beograd, 01.12.2018 - naučni skup "Jugoslovenska država od ostvarenja 'plemenite ideje' do sloma 'veštačke tvorevine'", u organizaciji Instituta za političke studije

Dekica od 91 zaražen HIV-om

Nova emocionalna veza, planiranje porodice ili nezaštićeni seksualni odnos u prošlosti, najčešći su razlozi zbog kojih je stotinak građana odlučilo da se testira na HIV u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu. Anonimno testiranje organizovano je širom Srbije, dok iz Klinike za infektologiju Kliničkog centra Srbije poručuju da nema pravila ko će oboleti, budući da trenutno registrovani najstariji pacijent sa HIV-om ima 91 godinu, a najmlađi pet, pišu Novosti. Da testiranje nije "bauk" i predstavlja deo redovne brige o zdravlju smatra Janko O. (60), koji je nedavno stupio u brak i želi da bude siguran da ničim neće ugroziti zdravlje svoje supruge. Dvadesetdvogodišnja studentkinja iz Beograda Jovana M. testiranje je obavila zajedno sa momkom, sa kojim je nedavno stupila u emocionalnu vezu.

Orić oslobođen presude

Sudija Apelacionog veća Suda BiH Dragomir Vukoje juče iz protesta nije prisustvovao izricanju oslobađajuće presude ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratne zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca, prenose Novosti. Vukoje je izdvojio mišljenje prilikom odlučivanja, smatrajući da je Orić trebalo da bude osuđen za ratne zločine počinjene u selima Zalazje, Lolići, Kunjerac, gde su, prema optužnici, ubijena najmanje tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Druga dva člana sudskog veća - Senadin Begtašević i Tihomir Lukes - smatrala su da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

U Parizu protest zbog goriva

Najmanje 80 osoba, među kojima je 16 pripadnika policije, povređeno je u novom sukobu demonstranata i policije u glavnom gradu Francuske zbog povećanja taksi na gorivo. Tokom protesta „žutih prsluka“, koji se održava treći vikend zaredom, uhapšeno je više od 220 ljudi, prenosi Politika. Neredi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume. Francuski premijer Enuar Filip juče je poručio da je šokiran scenama nasilja i načinom na koji su dovedeni u pitanje simboli Francuske.

pariz-demons-subota-1.12.

Pariz, 01.12.2018 - sukob policije i demonstranata u Parizu, tokom protesta zbog povećanja poreza. Uhapšeno je više od 100 demonstranata

Ristovski o „Kralju Petru Prvom“

Film „Kralj Petar Prvi“ prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, u režiji Petra Ristovskog, o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu, sniman je 110 dana na Staroj planini, u Valjevu, Somboru, Krupnju, Ljuboviji, a završne scene rađene su na Krfu. Naslovnog junaka kralja Petra Prvog Karađorđevića tumači Lazar Ristovski, koji o filmu govori za Politiku. „Kralj Petar Prvi“ paralelno priča o običnim ljudima i sudbinama koje su ih zadesile u Prvom svetskom ratu. Ristovski kaže da „umetnik izlaže dušu na tanjiru“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...