Toma Nikolić ostaje u vili

Danijela Ćirović

(utorak, 06. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 05.11.2018 - konferencija za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca posle razgovora u Beogradu

Uprava katedrale Notr-Dam saopštila je da se zastava Kosova našla na crkvi povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, kao obeležje jedne od zvanica. Toma Nikolić ostaje u dedinjskoj vili radi „reprezentacije“. Šljivančanin je vrbovao odbornike za SNS. Ugasio se poslanički klub DJB. Ugljanin je za Srbiju rekao da je „fašistička tvorevina“. U knjizi splitskog istoričara stoji da su ustaše bile „žrtve srpske agresije 1941“. Povišice plata u javnom sektoru biće od sedam do 12 odsto. Pozitivan prirodni priraštaj za 2017. zabeležen je samo u šest opština, od kojih je njih pet sa većinski bošnjačkim, odnosno albanskim stanovništvom. Matić je odbio da na dres stavi cvet maka, jer je „simbol NATO vojnika“.

veb-samit-lisabon-s.gif

Lisabon, 05.11.2018 - otvaranje Veb samita u Lisabonu, tehnološke konferencije kojoj od sutra prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić

Zastave zvanica u Parizu

Uprava pariske katedrale Notr-Dam saopštila je juče da je odluka o stavljanju zastave Kosova unutar crkve u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, donela na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u nedelju u Parizu. Neimenovani portparol crkve objasnio je da je odlučeno da se stave zastave svih onih koji su pozvani na komemoraciju na osnovu spiska dobijenog od Jelisejske palate. „Notr-Dam ne zauzima ničiji stav niti se bavi diplomatijom“, rekao je portparol. Na komemoraciju u nedelju pozvano je nekoliko desetina šefova država i vlada, podseća Politika, kao i predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

kfor-prizren-haradin

Prizren, 05.11.2018 - nemački vojnici tokom posete ksosvskog premijera Ramuša Haradinaja u vojnoj bazi KFOR nadomak Prizrena

Toma Nikolić ostaje u vili

„Nema kraja bahatosti“, piše Blic, navodeći da bivši predsednik ostaje u državnom luksuzu. „Zašto je vlada odobrila Tomi Nikoliću da ostane u vili“, pita list. Vlada Srbije donela je uredbu kojom se zgrada u Užičkoj ulici 23 određuje „za boravak i reprezentativne potrebe“ Nikolića, predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom i „za prijerm i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje“.

Šljivančanin vrbovao za SNS

List Danas objavljuje svedočanstvo o uništavanju političkih protivnika u Srbiji u tekstu pod naslovom „Kako je Šljivančanin vrbovao odbornika za SNS“. U pitanju su izvodi iz dokumenta koji je dostavljen Savetu Evrope o napadima i kriminalnim radnjama vlasti, kojima su izložene opozicione lokalne samouprave u Srbiji. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govoriće danas pred Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti SE o Strazburu o ovom političkom dokumentu. Između ostalog, navodi se i kako je izgledao progon sudije koja je odbila da sudi prema sugestijama iz SNS-a.

Ugasio se poslanički klub DJB

Poslanički klub „Dosta je bilo“ više ne postoji. Poslanici koji su poslednjih nekoliko dana napustili pokret „Dosta je bilo“ i poslanički klub, oformili su u Skupštini Srbije novu poslaničku grupu „Politika mora biti drugačija“, piše Danas. Predsednbik tog novog poslaničkog kluba je Dušan Pavlović, a njegov zamenik Ana Stevanović koja je napustila poslanički klub DJB. U novoj poslaničkoj grupi je još aktuelni predsednik DJB Branislav Mihajlović, koji će, kako kaže, sačekati Skupštinu pokreta koja bi trebalo da se održi početkom decembra. Novu poslaničku grupu, osim Mihajlovića, čine Dušan Pavlović, Jasmina Nikolić, Ratko Jankov i Ana Stevanović. U poslaničkom klubu DJB ostali su samo Saša Radulović, osnivač i prvi predsednik ovog pokreta, i Branka Stamenković, trenutno potpredsednica DJB.

Ugljanin: Srbija fašistička tvorevina

Nosilac liste "Sapoopredeljenje" Sulejman Ugljanin je pobedu na izborima za nacionalne savete Bošnjaka proslavio u Novom Pazaru kao političku pobedu, sudeći po uzvicima njegovih pristalica "Sandžačka republika". Proglašavajući pobedu svoje liste Ugljanin je pred okupljenima izjavio da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru. Pristalice Bošnjačkog nacionalnog veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući „Sandžačka republika“, "Živela sandžačka zastava", pišu Novosti. „Zadovoljan sam što ćemo sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu srpsku državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja“, zaključio je Ugljanin.

Ustaše „žrtve iz 1941“

U Hrvatskoj se ne zaustavljaju besramni pokušaji revizije istorije, pišu Novosti. U nizu skandaloznih dela u kojima se minimiziraju srpske žrtve, a opravdava i rehabilituje ustaštvo, našla se i knjiga “Ideologija i propaganda genocida nad Hrvatima, projekat homogena Srbija 1941”, splitskog “istoričara” Stjepana Loze. On u njoj tvrdi da su tokom Drugog svetskog rata Srbi izvršili genocid nad Hrvatima. U Lozinoj knjizi može se pročitati da je potpuna izmišljotina da su Srbi u leto 1941. godine pobijeni u Gospiću, Glini, Grahovu, Korenici i Gračacu, kao i da je to sve kleveta Srpske pravoslavne crkve. U naletu agresivnog pokušaja novog pisanja istorije, pojavila se i “teza” kako su “nedužne ustaše bile žrtve srpske agresije 1941. godine”.

kina-si-medvedev-

Šangaj, 05.11.2018 - susret kineskog predsednika i ruskog premijera na marginam prvog kineskog međunarodnog uvoznog sajma (China International Import Expo - CIIE) u Šangaju: Xi Jinping, Dmitry Medvedev

Povišice od sedam do 12 odsto

Zaposleni u javnom sektoru mogu da odahnu, piše Politika. Plate će im sledeće godine biti povećane od sedam do 12 odsto. Platni razredi – odnosno pravilo „jednake plate za isti posao“, prema kojem bi, na primer, pravnik u ministarstvu imao istu platu kao njegov kolega u državnoj administraciji, neće biti uvedeni od 1. januara 2019, kao što je planirano, već 2020. Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici, 12 odsto. Novi način obračuna zarada u javnom sektoru primenjivaće se tek od 2020, jer su potrebne dodatne finansijske analize.

Pozitivan priraštaj samo u šest opština

Statistički podaci govore da je od 169 opština u Srbiji samo šest njih tokom prethodne godine imalo pozitivan prirodni priraštaj: Novi Pazar, Bujanovac, Sjenica, Novi Sad, Preševo i Tutin. Sa izuzetkom najvećeg vojvođanskog grada, piše Politika, reč je o opštinama sa znatnijim udelom bošnjačkog, odnosno albanskog stanovništva. Demografski grafikoni upozoravaju i da Srbija ima najniži prirodni priraštaj u odnosu na sve bivše jugoslovenske republike. Ni pogled u svet ne ohrabruje. Svega 32 od 133 države na planeti beleže pad broja stanovnika, a pomene li se samo negativni prirodni priraštaj, ima ga samo u 18 zemalja sveta, od kojih se 17 nalazi u Evropi.

tajvan-kulturni-centar

Kaohsiung, 05.11.2018 - najveći centar za kulturu, sa četiri pozorišta, otvoren je na jugu Tajvana

Retko priznaju primanje mita

Od 2.400 osoba protiv kojih je Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Novom Sadu podneta krivična prijava, svega njih 35 priznalo je delo za koje se tereti. To znači da je krivicu za neko koruptivno krivično delo priznao svaki 68. prijavljeni. Osuđujuća presuda izrečena je za 47 prestupnika, odnosno svakom 51. prijavljenom, a tužilaštvo trenutno procesuira 670 osoba, piše Politika.

Matić odbio značku maka

Srpski fudbaler Nemanja Matić odbio je da nosi „simbol NATO“, objavljuje Kurir uz navode njegovih reči da je bio dete kada su Srbiju rušile NATO bombe. Matić, naime, ne želi da na dres kluba za koji igra stavi cvet maka, simbol stradanja britanskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Ne želi, jer je saznao da je taj cvet odnedavno postao i simbol svih vojnika NATO koji ratuju po svetu, stoji u tekstu. U komentarima na ovu odluku, Dule Savić kaže da „nije ni čudo što ga svi vole“, a Matija Bećković da da je „dovoljno to što se zove Nemanja“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...