Vojska Kosova 28. novembra?

Anđelka Nikolić

(sreda, 31. oktobar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 30.10.2018 - Sednica Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Aleksandar Vučić, Ana Brnabić

Plan Prištine je sve izvesniji: 28. novembra, baš na Dan albanske zastave, nameravaju da formiraju vojsku Kosova. Vučić upozorava, Srbiju guraju u rat. Fiskalni savet smatra da težište ulaganja u 2019. godini treba da bude na izgradnji infrastrukture iz viška budžetskih sredstava. Zaposleni u javnim komunalnim preduzećima dobijaju jednokratnu pomoć od 41.800 dinara. Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) su idealna prilika za priču o podobnim i nepodobnim piscima.

gimnas-amerikanke-prve

Doha, 30.10.2018 - ženski tim SAD novi je prvak sveta, posle finalnog takmičenja na Svetskom prvenstvu u gimnastici

“Srbiju guraju u rat na Kosovu”

“Država pred iskušenjem, tri omče za Srbiju u novembru” naslov je u Novostima.

Pakleni plan Prištine je sve izvesniji: 28. novembra, baš na Dan albanske zastave, nameravaju da formiraju vojsku Kosova! Suprotno svim važećim sporazumima, dogovoru Srbije sa NATO, pa čak i sopstvenom ustavu, politički predstavnici kosovskih Albanaca stvaraju naoružane formacije, ne mareći na upozorenja da se tim potezom direktno potkopava stabilnost celog regiona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iznoseći saznanja o namerama Prištine, u utorak je upozorio da našoj zemlji predstoji izuzetno težak mesec. U novembru se sprema i zamka Beogradu oko elektro-mreže na KiM, sledi odluka hoće li lažna država biti primljena u Interpol, a u najavi je i mera kojom bi se prištinskoj delegaciji za dijalog u Briselu ograničio delokrug, piše u Novostima.

- Bojim se šta može da se dogodi našoj zemlji. Više nego ikada je potrebno jedinstvo naroda. Mi ćemo se, u skladu sa svojim malim mogućnostima, suprotstaviti. Čuvaćemo mir i stabilnost na svaki način, ali nikome nećemo dozvoliti da proteruje, proganja ili ubija srpsko stanovništvo - obratio se predsednik Vučić javnosti, posle sednice Vlade Srbije, na kojoj je usvojen paket sveobuhvatne pomoći narodu na KiM.

 „Vučić upozorava, Srbiju guraju u rat“ naslov je u Informeru. „Molim međunarodnu zajednicu da ne dovodi Srbiju u poziciju iz koje nema izlaza. Kao Boga vas molim, nemojte to da radite, jer mi svog naroda ne možemo i nećemo da se odreknemo“. Ovaj tabloid dodaje da „država daje 50.000.000 evra za pomoć Srbima na Kosovu“.

„Vučić: Čekaju nas četiri pakla u novembru“, piše u Srpskom telegrafu“.

„Moguća destabilizacija regiona“, objavljuje Blic pod naslovom „Vojska Kosova biće formirana 28. novembra“.

„Vučić: Srbi, nemojte da budete deo vojske Kosova“, objavljuje Politika.

vojska-goniometrija-

Beograd, 30.10.2018 - tradicionalno takmičenje u amaterskoj radiogoniometriji pod nazivom „Kup Radovana Medića“ održano je danas u istoimenoj kasarni 224. centra za elektronska dejstva

Fiskalni savet preporučuje gradnju pruga i puteva

„Fiskalni savet smatra da težište ulaganja u 2019. godini treba da bude na izgradnji infrastrukture, brze pruge Beograd-Budimpešta i Koridora 11“, objavljuje Politika pod naslovom „Višak para u budžetu za puteve i pruge“.

itali-nevreme-

Rapallo, 30.10.2018 - posledice olujnog nevremena u Italiji. Najmanje devet ljudi je izgubilo život tokom dvodnevnih obilnih padavina i jakih vetrova

Komunalci dobijaju dodatnu platu

„Zaposleni u javnim komunalnim preduzećima dobijaju jednokratnu pomoć od 41.800 dinara“ objavljuje Danas pod naslovom „Usred štednje komunalci podelili 24 miliona evra“.

Gradsko saobraćajno preduzeće ima gubitak od 620 miliona dinara a za pomoć radnicima će dati 234 miliona. Pojedina preduzeća poput beogradskog vodovoda , daće tri godišnja profita kao pomoć zaposlenima, piše u Danasu.

prot-penzioneri-bgd-

Beograd, 30.10.2018 - Protest koji su organizovali Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa drugim sindikatima i udruženjima penzionera i sindikatima zaposlenih

Dokaz

Informer tvrdi da „ima dokaz: Vuk Jeremić od Katara dobio 320.000 hiljada dolara, ukupno mu na račune uplaćeno 7,9 miliona dolara“.

Ko laže?

„Ljajić: ostanak u vladi gubi smisao ako...“, naslov je u Blicu. List podseća kakoje „Šešelj optužioLjajića da je vođa narko-klana, ministar kaže da nema šta da traži u vladi ako se to ne istraži i ne utvrdi da Šašaelj laže“.

Sve što su Šešelj i Zukorlić izneli na moj račun mora dobiti epilog, da se dokaže ko laže, a ko govori istinu. Inače, moj ostanak u Vladi Srbije gubi svaki smisao, rekao je ministar trgovine i lider SDPS Rasim Ljajić.

Danas citira Ljajića: “Ako se SNS opredelio za Zukorlića, onda smo mi tu višak”.

ljajić-deleg-katar-

Beograd, 30.10.2018 - ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa državno-privrednom delegacijom Katara

Vučićeva supruga

“Vučićeva supruga se dozirano pojavljuje u javnosti” objavljuje Danas pod naslovom “Tamara Vučić u Pekingu u ´misiji šarma´”.

Banke prete?

“Banke blokiraju račune uoči nove godine”, javlja tabloid Alo pod naslovom “Ostaćete bez para ako ne potpišete”. Tabloid tvrdi da “svi građani imaju obavezu  da se do 25. decembra pismeno izjasne po Zakonu o sprečavanjnu pranja novca I finansiranja terorizma. Ko to ne učini automatski će mu biti blokirani računi u bankama”.

Afera Tesla banka

Kurir piše o “aferi Tesla banka” pod naslovom “Opljačkali Srbe u Hrvatskoj za 6 miliona evra. Iz banke koju su osnovali Tadić I Pajtić nestale pare za povratnike”. Tabloid tvrdu da je “u ovu banku upumpano ukupno više od 200 miliona evra. Bukvalno od osnivanja nije poslovala pozitivno a poslednjih šest godina imala je gubitak od oko šest miliona evra”.

Kko Kurir tvrdi, “Tesla štedna banka osnovana je 2011. Na inicijativu šefa Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca da bi se finansijski podržao povratak izbeglica. Prognani Srbi od toga nisu videli ni dinara!”

Nepodobni pisci

“Kiš i Njegoš kritikovali vreme i dogme a ne islam…” objavljuje Danas “povodom zahteva bošnjačkih muslimana da se iz školske lektire izbace dela “Peščanik” I “Gorski vijenac”.

Pet bošnjačkih udruženja i asocijacija iz dijaspore (Slovenija, BiH, Amerike i Kanade), uputili su apel bošnjačkim institucijama i vladama bivših jugoslovenskih republika, da iz školske lektire izbace Njegošev „Gorski vijenac“ i „Peščanik“ Danila Kiša, jer se „radi o nacionalističkim delima prema islamu i muslimanima“.

Izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) su idealna prilika za priču o podobnim I nepodobnim piscima, jer je jedna od nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, obrazovanje. Aktuelni saziv BNV se odmah ogradio od ove inicijative, jer „ni na koji način nije uzelo učešće u toj zlonamernoj provokaciji“. Potpredsednik BNV zadužen za obrazovanje Esad DŽudžo, kaže:

“Mi smo se izborili za celokupnu nastavu na bosanskom jeziku, u kojem ta dva pisca ne postoje. Deca u toj nastavi slušaju srpski jezik kao nematernji. U grupi nacionalnih predmeta, deca dobijaju multiperspektivna znanja, koja sadrže interpretaciju dela i ličnosti i iz književnosti – naglašava DŽudžo i dodaje da „NJegoš i Kiš nisu pripadnici bošnjačkog naroda i njihova dela ne obavezuju Bošnjake“.

monograf-sudije-

Beograd, 30.10.2018 - gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministarka pravde Nela Kuburović i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković prisustvovali su promociji monografije Višeg suda u Beogradu

Ubistvo i samoubistvo

“Svirep zločin na Zlatiboru” javljaju Novosti pod naslovom “Ubio ga zbog nesreće od pre tri decenije”.

U zlatiborskom selu Gosilje, u ponedeljak oko 22 časa dogodila se dvostruka tragedija: B.N. (50) je iz vatrenog oružja usmrtio svog rođaka D.N. a zatim je presudio sebi. Za sada nije poznato da li je do zločina došlo posle svađe dvojice meštana ili je B.N. na ovom mestu čekao žrtvu s namerom da ga usmrti. Postoji pretpostavka da je ubica svog rođaka krivio za smrt oca koji je pre nekoliko godina stradao pod nerazjašnjenim okolnostima, ali zvanične potvrde o detaljima i motivima zločina za sada nema. Zna se tek da je ubica B.N. bio poznati trubač u ovom kraju, a trebalo je da se javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne jer je u januaru osuđen, nakon što je automobilom vozeći u alkoholisanom stanju na putu usmrtio svog komšiju sa kojim se dobro poznavao.

Njegova žrtva, rođak D.N. bio je penzionisani policajac. Nakon što je ubio D.N. ubica je iz istog oružja sebi oduzeo život, piše u Novostima.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...