Tužilac suda za zločine OVK stupio na dužnost

Danijela Ćirović

(četvrtak, 13. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 12.09.2018 - predstava „Ričard Treći”, u režiji Ljubiše Ristića, prikazana je sinoć na Kalemegdanu

Amerikanci tvrde da Rusija pravi bazu u Batajnici. Nemačka delegacija posetila je potrojenja „Tigra“. Porodiljama su predviđene manje isplate novim zakonom. Amerikanac Džek Smit zvanično je stupio na dužnost tužioca Specijalnog suda za ratne zločine protiv pripadnika OVK. Vukotić osporava nadležnost srpskog suda. Bošnjak iz Bihaća dobio je orden za pomoć pri obnovi crkve. Otvara se 52. Bitef.

moda-njujork-kors-

Njujork, 12.09.2018 - Nedelja mode u Njujorku (New York Fashion Week): kolekcija - Michael Kors

Ruska baza u Batajnici

„Amerikanci tvrde: Rusija pravi bazu u Batajnici“, naslov je u Novostima. Tako vide najavu otvaranja centra za remont helikoptera. Brinu i zbog „migova“ i nabavke oklopnjaka, stoji u tekstu.

Blic piše o „borbi za uticaj na Balkanu“ u tekstu „Amerika i Nemačka u klinču zbog Kosova“.

rus-vezba-sojgu-kinez

Chita, 12.09.2018 - ministri odbrane Rusije i Kione na vežbi ruske vojske u istočnom Sibiru (Vostok 2018), najveća u poslednje tri decenije, na kojoj učestvuje skoro 300.000 vojnika: Sergei Shoigu, Wei Fenghe

Nemci u poseti „Tigru“

Po preporuci Ministarstva privrede, Kompaniju "Tigar" a. d, posetila je delegacija nemačkih privrednika na čijem čelu je bio Ronald Šimek, vlasnik nekoliko internacionalnih kompanija, među kojima je i "Reil solušns", koja odnedavno ima predstavništvo u našoj prestonici. Nakon obilaska proizvodnih pogona u kojima nastaje gumena, sportska, lovačka, ribolovačka i zaštitna obuća, kao i proizvodi od tehničke gume, generalni direktor najvećeg proizvođača gumene obuće na Balkanu i u ovom delu Evrope Vladimir Ilić, konstatovao je da su Nemci zaiteresovani sa saradnju, ali da će se tek videti kakav oblik te saradnje biti, prenose Novosti. „’Tigar’ je u postupku privatizacije. Do pre nekoliko godina smo imali velike probleme: kašnjenje zarada, obustave i slične probleme. Iz takve situacije smo izašli mukotrpnim radom i postali zanimljivi i Nemcima koji su jaka privredna delegacija“, rekao je Ilić.

kirgizi-igre-strelci

Cholpon-Ata, 29.08.2018 - takmičenje streličarstvu na trećim Nomadskim igrama. Kirgistan je ove godine bio domaćin nomadskih igara, koje promovišu i slave tradicionalne sportove nomadskih naroda

„Stimulacija“ manjim isplatama

Izjava funkcionerke Ministarstva rada ogolila je istinu sa kojom se suočavaju porodilje, piše Danas. Dok vlast deklarativno propagira politiku rađanja, dotle zakonima sve više ograničava prava žena, a čak i držvne firme poput Er Srbije raskidaju ugovore sa porodiljama. Po novom zakonu, žena koja na porođaj ode šest meseci posle zapošljavanja, a imala je platu od 25.000 dinara, na porodiljskom odustvu će primati samo 8.000 dinara mesečno. Eksplozija reakcija na društvenim mrežama i u celoj javnosti izazvala je izjava Milene Antić iz ministarstva da je poslodavcu u Srbiji „žena potrebna da radi, a ne da bi sutradan otišla na bolovanje“. Osude su stigle sa svih strana, od sindikata, poslodavaca, roditelja, ali i resornog ministra Zorana Đorđević.

plan-mali-fabrici-s

Beograd, 12.09.2018 - uvodni sastanak za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021, na kojem su danas učestvovali ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici

I novi nacrt na meti kritika

Reakcije na novi nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koji je, kako je objavilo Ministarstvao pravde, usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije, podeljene su. Dok Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilaca i zamenika tužilaca navode da resorno ministarstvo nije suštinski izmenilo dosadašnji koncept ustavnih promena, novoformirano Udruženje sudija i tužilaca najnoviji tekst ustavnih amandmana smatra obećavajućim, piše Politika. U ministarstvu nisu želeli da komentarišu istupe predstavnika strukovnih udruženja. Ministarstvo je 18. septembra zakazalo okrugli sto na kojem će se raspravljati o amandmanima. Predviđeno je da uvodnu reč iznese ministarka pravde Nela Kuburović, a da potom svi zainteresovani daju svoja mišljenja.

bitef-fabrici-

Beograd, 12.09.2018 - šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici na završnoj konferenciji za novinare povodom 52. BITEF (Beogradski Internacionalni Teatarski Festival): Vanda Kučera, Miloš Latinović, Ivan Medenica, Sem Fabrici

Tužilac stupio na dužnost

Potpisivanjem svečane izjave Amerikanac Džek Smit zvanično je stupio na dužnost tužioca Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova za zločine koji su počinjeni između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Smit je potvrdio izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno da izvršava svoju funkciju, piše Politika, što je u skladu sa članom 36 Zakona o specijalnim većima i specijalizovanom tužilaštvu. Pominajno je da bi optužnice protiv pripadnika OVK mogle da budu objavljene početkom ove godine, a Smitovo imenovanje objavljeno je još 1. maja. Od tada se čekalo da stupi na dužnost, ali to se desilo tek sada, nekoliko dana posle najnovijeg zastoja u briselskom dijalogu.

tajfun-filipini-

Manila, 12.09.2018 - filipinske vlasti planiraju da evakuišu hiljade građana, zatvore škole i ustanove pred nalet tajfuna (Typhoon Ompong) na severu zemlje

Kazna u Krapinskoj banji

„U Hrvatskoj nema pravde“, piše Informer, „Klao Srbe, a osuđen na banju“. „Monstruozni ustaša Tomislav Merčep, čovek koji je lično zverski mučio i ubio 43 srpska civila, po odluci hrvatskog suda zatvorsku kaznu služi u Krapinskoj banji“, navodi list.

„Ubica porodice Zec kaznu služi u banji“, naslov je u Novostima.

uragan-sad-s

Hjuston, 12.09.2018 - snimak iz vasione uragana Florens, koji se približava istočnoj obali SAD

Vukotić osporava nadležnost suda

Kotoranin Jovan Jovica Vukotić, označen kao vođa "škaljarskog klana", koji je pre nekoliko dana uhapšen u turskom letovalištu Antalija, saslušan je juče u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu nakon čega mu je određen pritvor do 30 dana. Osumnjičen je za falsifikovanje isprava, a kako Novosti nezvanično pišu, u pitanju je lažni makedonski pasoš. On je izneo odbranu osporivši mesnu nadležnost tužilaštva i tvrdeći da je nelegalno uhapšen. Vukotićeva odbrana, osim što osporava mesnu nadležnost tužilaštva koje vodi postupak protiv njega, takođe je tvrdila da naše pravosuđe nije nadležno za procesuiranje ovog krivičnog dela jer on pasoš nije koristio na teritoriji Srbije.

Blic piše od vezama Luke Bojovića i Vukotićevih „škaljaca“, ističući da su vođe klanova spojili „zajednički neprijatelj i kokain“. Počeli su da sarađuju dok je Bojović bio na slobodi, a Vukotić njegov crnogorski kontakt za Latinsku Ameriku.

avio-gume-egipt-bgd-

Beograd, 29.08.2018 - avion egipatske kompanije Id˛ipter (Egyptair) usled tehničkih problema prinudno je sleteo na beogradski aerodrom Nikola Tesla

Orden Bošnjaku za obnovu crkve

Pre neki dan osveštani Hram Svete Trojice u Bihaću bio je među prvim bogomoljama koje su na Vidovdan 1941. pale po odluci vlasti takozvane HDH. Već u prvim mesecima po ustpostavljanju NDH i aprilske okupacije BiH do temelja su porušene i druge pravoslavne crkve i hramovi u srpskim selima oko Bihaća, grada u kojem je do poslednjeg rata živelo 12.000 Srba i 6.000 Jugoslovena. Danas u tom gradiću u Federaciji BiH živi tek nekoliko stotina srpskih žitelja, piše Politika. Među dobrotvorima Hrama Svete Trojice je i Hamdija Lipovača, nekadašnji premijer UNESCO kantona i bivši gradonačelnik Bihaća, koji je dobio orden za pomoć u obnovi pravoslavne crkve.

turizam-moskva-bgd-

Moskva, 12.09.2018 - predstavljanje Turističke organizacije Beograda na Sajmu turizma u Moskvi

Evropska opcija protiv Mađarske

Poslanici Evropskog parlamenta juče su u Strazburu dvotrećinskom većinom podržali pokretanje procedure da se Mađarska kazni zbog kontinuiranog kršenja evropskih vrednosti, jer su saveznici mahom okrenuli leđa Viktoru Orbanu. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kritikovao je glasanje kao „bednu osvetu političara koji podržavaju migrante“ i najavio da će pokušati da ospore validnost glasanja, jer uzdržani nisu uračunati u procenu dvotrećinske većine, prenosi Politika. Plenarna sednica počela je redovnim obraćanjem predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera. U svom poslednjem govoru o stanju unije, ovaj luksemburški političar je govorio o potrebi za jedinstvom, naglasivši da „kada smo jedinstveni, onda smo sila na koju se računa“. Naslov teksta je „Nuklearna opcija EU protiv Mađarske“.

eu-parlament-madjarska-s

Strazbur, 12.09.2018 - sednica Evropskog parlamenta posvećena merama protiv vlade mađarskog premijera Viktora Orbana

Otvaranje 52. Bitefa

„Svet bez ljudi“ slogan je ovogodišnjeg 52. izdanja Bitefa koje počinje sutra i traje do 22. septembra uz 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela, Belgije i Srbije u takmičarskoj selekciji. Aktuelni 52. Bitef otvoriće hrvatski filozof Srećko Horvat, piše Politika, koji će u subotu u okviru Filozofskog teatra razgovarati sa rediteljem Oliverom Frljićem o temama koje predstave ovogodišnjeg festivala pokreću.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...