Telekomu pao prihod, Azotara ide u stečaj

Danijela Ćirović

(utorak, 10. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Berlin, 09.07.2018 - nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Li Kećijang slušaju intoniranje himni dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić telefonom je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Telekomu je prošle godine pao prihod za 1,25 milijardi dinara. Ministarstvo privrede podnelo je predlog za pokretanje stečajnog postupka pančevačke „Azotare“. Vladike Atanasije i Filaret međusobno se optužuju za nasrtanje na onog drugog. Smanjen je upisni prag za gimnazije. Kineski premijer doputovao je u Berlin. Magda neće biti izručen Srbiji.

moda-madrid-verino-s

Madrid, 09.07.2018 - Nedelja mode u Madridu (Fashion Week in Madrid): kolekcija - Roberto Verino

Vučić pričao sa Merkelovom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Nemačke Angelom Merkel o situaciji u regionu i migrantskoj krizi. Vučić je rekao kancelarki Merkel da smatra da su Regionalna ekonomska zona i izgradnja auto puta Niš - Priština od velikog značaja za Zapadni Balkan i zamolio je da svojim autoritetom i ugledom ubrza realizaciju tih projekata, prenose Novosti. On je posebno izdvojio Regionalnu ekonomsku zonu kao projekat od ključnog značaja za budućnost Srbije i celog regiona, jer bi na taj način privukli više investicija i ubrzali protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

vucic-erdogan-inaug-

Ankara, 09.07.2018 - predsednik Srbije Aleksandar Vučić na inauguraciji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u drugi predsednički mandat

...I dalje o opoziciji

Predsednik države koristi svaki trenutka, objavljuje list Danas, „da optuži predstavnike opozicije da su pokrali sve što su mogli“. „Za Vučića su svi opozicionari lopovi i secikese“, naslov je ovog teksta.

Telekomu pao prihod

Šta pokazuje finansijski izveštaj državnog operatera za 2017. godinu, otkriva Danas u tekstu pod naslovom „Telekomu pao prihod za 1,25 milijardi dinara“. Najveći pad beleži fiksna telefonija, 20 miliona evra, dok su prihodi od mobilne telefonije ostali na istom nivou. Istovremeno sa padom prihoda povećani su rashodi i oni su lane iznosili 73,5 milijardi dinara, a u 2016. 72 milijarde. Dobit iz poslovanja bila je manja za 2,8 milijardi dinara. Pozitivno je što je Telekom smanjio ukupne obaveze za 1,5 milijardi dinara, i to pre svega smanjenjem obaveza prema inostranim partnerima, Eriksonu i Huaveiju. Prošle godine investirano je manje nego u 2016. godini za oko 20 miliona evra ili 2,3 milijarde dinara.

Ide li „Azotara“ u stečaj

Da li će pančevačka „Azotara“ otići u stečaj, pita Politika. Na odgovor će se još čekati, ali je prvi korak načinjen po drugi put, prispećem Predloga za pokretanje stečajnog postupka od strane Ministarstva privrede, a kao razlog se navodi prezaduženost najveće srpske fabrike azotnih đubriva. U Privrednom sudu Pančevo potvrđeno je da je 4. jula državno Prvobranilaštvo, Odeljenje u Zrnjaninu, kao zakonski zastupnik predlagača Republike Srbije, odnosno Ministarstva privrede, podnelo Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Preduzećem za proizvodnju đubriva i azotnih jedinjenja HIP „Azotara“ doo Pančevo, i to zbog prezaduženosti subjekta privatizacije.

Vladika nasrnuo na vladiku

„Istina je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i - opraštam mu“, rekao je umirovljeni vladika Filaret, posle incidenta u manastiru Dubnica kod Nove Varoši gde se sukobio sa episkopom mileševskim Atanasijem. Mirno potvrđuje da se nemila scena dogodila, pišu Novosti, ali negira da se branio, vikao i dozivao policiju. „Sreća u nesreći je što su napadu prisustvovala trojica sveštenika, koji su ga odvojili od mene. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca - opraštam. Nisam se, zato, povodom toga obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti nameravam bilo šta da preduzimam“, navodi Filaret.

„Umesto da kaže gde su pare, Filaret napao Atanasija“, stoji, međutim, na prvoj strani Blica.

Smanjen upisni prag za gimnazije

U toku je prvi krug upisa u srednje škole u Srbiji, a Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje, ističe da je upisni prag generalno smanjen za više od dva boda, što je najvidljivije na primeru gimnazija. Iako je za ulazak u neke elitne gimnazije, kao što je beogradska Trinaesta ili Gimnazija „Svetozar Marković“ u Subotici, bilo potrebno 34, odnosno 23 boda manje nego lane, Pajić za Politiku ističe da to ne znači da đaci ne žele da idu u ove škole. Ove godine u odnosu na prethodnu čak je, kako kaže, povećano interesovanje za gimnazije, za koje se opredelilo 17.106 učenika. Broj ponuđenih mesta u gimnazijskim klupama u Srbiji je 19.215.

Kineski premijer u Berlinu

Kineski premijer Li Kećijang doputovao je juče u Berlin. Moglo bi se reći da je uzvratio posetu nemačke kancelarike Angele Merkel Pekingu krajem maja ove godine. Međutim, piše Politika, nameće se pitanje – šta je uistinu bilo toliko hitno, ili novo, da bi se predsednik kineske vlade šest nedelja posle dvodnevne posete nemačke državne delegacije njegovoj zemlji obreo u nemačkoj prestonici. Mada je poseta kineskog premijera u suštini posvećena nastavku majskih pregovora između Nemačke i Kine, ovaj bilateralni sastanak na vrhu trebalo bi posmatrati i u svetlu carinskih mera SAD prema Kini, EU i Rusiji, odnosno i kao deo priprema za predstojeći samit Kine i EU, u Pekingu 16. i 17. jula ove godine.

Prognoze za EU do 2020.

Novosti pišu o „prognozi CIA do 2020“ u tekstu pod naslovom „Srbiju vide u bloku država pravoslavlja“. Srbija je svrstana u „treću Evropu“, kojoj su dodate Albanija i BiH. Predviđa se podela EU na tri dela, uzdizanje Turske i pad moći NATO.

Srbin, lažni agent CIA

Petar M. (66) iz Beograda, „namagarčio američku vojsku“, objavljuje Infomer na prvoj strani. „Srbin se lažno predstavio kao agent CIA i tri sata ’kontrolisao’ Bondstil“, navodi list.

Magdu ne izručuju Srbiji

Marinko Magda, bivši pripadnik francuske Legije stranaca, koji je presudom mađarskog suda osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a u Srbiji na maksimalnih 40 godina zbog ubistava počinjenih na teritoriji ovih država, neće biti izručen našoj zemlji, piše Politika. O njegovom dolasku u Srbiju, mađarski sud trebalo bi da odluči do kraja ove godine, jer se u januaru 2019. godine navršava dve i po decenije otkako je Magdi u Mađarskoj izrečena doživotna kazna zatvora. Tada će on steći zakonski uslov da podnese molbu za uslovni otpust. Tvrdnje mađarskih medija da je bivši legionar podneo zahtev za izručenje našoj zemlji obrazlažući ga željom da svedoči pred sudom i otkrije sve o zločinima počinjenim u Srbiji, prema rečima sagovornika lista, delimično su tačne. „Magda je podneo ovakav zahtev, ali pre 20 godina“, navodi ovaj sagovornik.

Studenta izbo ljubavnik

Dogodilo se jezivo ubistvo u Zemunu zbog neuzvraćene ljubavi, piše Blic. „Izbo ljubavnika i ostavio ga na ulici da umre“, naslov je teksta u kome stoji da je za ubistvo studenta Marka Radovića (24) iz Bosne, koji je od ubodnih rana nasmrt iskrvario, osumnjičen njegov ljubavnik, transvestit Goran A. (34).

Umesto Jakšićeve kuće vinoteka

„Ovo je kompletan idiot“, objavljuje Srpski telegraf u tekstu pod naslovom „Tomin sin srušio kuću Đure Jakšića“. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sravio je sa zemljom dom čuvenog pisca i slikara, i na tom mestu planira izgradnju vinoteke.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...