Vlada čuva leđa predsedniku Vučiću

Anđelka Nikolić

(nedelja, 08. jul, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Sofija, 07.07.2018 - predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i premijerom Kine Li Kećangom na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji: Ana Brnabić, Bojko Borisov, Li Kećang

Premijerka Ana Brnabić ukazala je da se na ovogodišnjem samitu pokazalo da su u okviru inicijative „16 plus jedan” najkonkretniji projekti upravo oni koje je naša zemlja imala s Kinom. U Sofiji je juče potpisan ugovoru za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd–Budimpešta, na teritoriji naše zemlje, vredan 980 milona evra. Ugovorom s kineskim partnerima potpuno je pokriveno finansiranje radova na preostalih 108 kilometara železnice od Novog Sada do Subotice. Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Vlada u kosovskom dijalogu „čuvati leđa“  predsedniku Aleksandru Vučiću, „zato što vodi hrabru inicijativu, odgovornu, zato što je pokazao hrabrost da ne ostavljamo konflikt generacijama iza nas”. Engleska će prvi put posle tri decenije igrati u polufinalu Svetskog prvenstva, pošto je u Samari savladala Švedsku sa 2:0.

novak-engl-vimbl

London, 07.07.2018 - srpski teniser Novak Đoković pobedio je Britanca Kajla Edmunda na turniru u Vimbldonu (Wimledon Tennis Championships)

Na samitu u Sofiji najkonkretniji projekti Srbije s Kinom

U obraćanju na samitu, koji su otvorili premijeri Kine i Bugarske Li Kećijang i Bojko Borisov, premijerka Ana Brnabić je istakla da je naša zemlja posvećena jačanju strateškog partnerstva s Kinom i saradnji u inicijativi „16 plus jedan”, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. Predsednica Vlade je ocenila da su te inicijative važne za našu zemlju i ceo region, prenosi Politika.

Ukazujući da su za Srbiju najvažniji regionalni infrastrukturni projekti, ona je posebno istakla upravo modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta, ali i „Auto-put mira” do albanske luke Drač, kao i auto-puteve do Sarajeva i Bugarske.

U izjavi novinarima, Brnabićeva je ukazala da se na ovogodišnjem samitu pokazalo da su u okviru inicijative „16 plus jedan” najkonkretniji projekti upravo oni koje je naša zemlja imala s Kinom. Osim infrastrukturnih, ona je istakla i energetske poduhvate sa „Šangaj elektrikom” kao i projekte pametnog transporta s „Huavejem”.

„Izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske”, naglasila je premijerka u razgovoru sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom .

sofija-samit-kina

Sofija, 07.07.2018 - učesnici na Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji

Milijardu evra za brzu prugu

U Sofiji je juče potpisan ugovoru za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd–Budimpešta, na teritoriji naše zemlje, vredan 980 milona evra, prenosi Politika.

Ugovorom - koji je s kineskim partnerima, parafirala, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović-  potpuno je pokriveno finansiranje radova na preostalih 108 kilometara železnice od Novog Sada do Subotice, na kojoj bi radovi mogli da počnu iduće godine.

Zorana Mihajlović jeistakla da je reč o najvažnijem i najvrednijem infrastrukturnom projektu u Srbiji i regionu koji je važan i za povezivanje srednje Evrope s lukom Pirej, u okviru kineske inicijative ’Jedan pojas, jedan put’”.

Mihajlovićeva je u Sofiji potpisala i memorandum o razumevanju ministarstava poljoprivrede Srbije i Kine o zajedničkoj izgradnji industrijskog parka za voće i povrće, kao i memorandum s kineskom kompanijom „Čajna roud end bridž korporejšn” u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd–Niš.

„Srbija potpisala značajan ugovor sa Kinom“, javljaju Novosti pod naslovom „Milijardu evra u izgradnju pruge“.  Reč je o komercijalnom ugovoru za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vrednom 943 miliona evra.

“Premijerka Brnabić poručila sa samite 16+1 u Sofiji: Prijateljstvo Srbije i Kine je od čelika”, objavljuje tabloid Alo.

Brnabić: Vlada i predsednik – jedan tim

Dijalog Beograda i Prištine je u potpunosti transparentan i nisam u ovom trenutku videla da je potrebno da pravim bilo kakav izveštaj, rekla je premijerka Ana Brnabić.U izjavi novinarima u Sofiji ona je istakla da je Vlada Srbije jedan tim s predsednikom Aleksandrom Vučićem, s kojim, kako je naglasila, stalno razgovara o dijalogu, prenosi Politika.

„Mi ćemo njemu čuvati leđa u ovom dijalogu, bićemo uvek uz njega zato što vodi hrabru inicijativu, odgovornu, zato što je pokazao hrabrost da ne ostavljamo konflikt generacijama iza nas”, rekla je Brnabićeva.

hor-niss-smotra

Niš, 07.07.2018 - Horske svečanosti 2018. u Nišu

Rašković Ivić: Skupština da odluči o Kosovu, a ne referendum

Sanda Rasković Ivić smatra da bi Skupština Srbije trebalo da odluči o Kosovu, a ne referendum, prenosi Blic.

Srbija je prepoznata kao lider u regionu

Nemačka snažno podržava Srbiju u njenom strateškom cilju članstva u Evropskoj uniji i za poslednje tri godine je mnogo postignuto na tom putu, ističe u razgovoru za Politiku Aksel Ditman ambasador Savezne Republike Nemačke u Beogradu. List intervju donosi pod naslovom: „Srbija je prepoznata kao lider u regionu“.

“Ima nekoliko oblasti u kojima možemo da vidimo značajan napredak, naročito u oblasti ekonomskih reformi, a ima i nekoliko oblasti u kojima treba uložiti dodatnih napora. To su, pre svega, oblasti vladavine prava, slobode medija, slobode mišljenja. Na Srbiji je da diktira tempo u ovom procesu“, ocenjuje Ditman.

„Nećemo donositi nikakve odluke po pitanju migranata i nećemo ništa učiniti a da ne sarađujemo u duhu poverenja s partnerima u Srbiji, kao što smo to činili od samog početka“, kaže Ditman oji će ovog meseca, posle tri godine u Beogradu, napustiti našu zemlju.

Traže pare od Srbije za film o Srebrenici

Producenti  filma o stradanju u Srebrenici iz 1995, koji priprema nagrađivana rediteljka Jasmila Žbanić, zatražiće finansijsku pomoć od Srbije, saznaje Blic. O ovom  bosansko-hervegovačom projektu list piše pod naslovom: „Traže pare od Srbije za film o Srebrenici“.

Policija i psiholozi protiv droge u školama

Đaci neće u učionicama biti testirani na narkotike jer to zakon ne dozvoljava, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, prenosi Politika.

Posle smrti troje tinejdžera u Bačkoj Palanci, Kragujevcu i Beogradu, od prekomerne upotrebe narkotika, u javnosti je odjeknula nedavna najava Zlatibora Lončara, ministra zdravlja, o pravljenju timova za borbu protiv narkomanije u Srbiji. Ona je u petak i sprovedena u delo na sednici Vlade Srbije, gde je doneta odluka o formiranju komisije za borbu protiv narkomanije u školama, na čijem čelu će biti upravo dr Lončar.

Ekipe sastavljene od psihijatara, psihologa, iskusnih policajaca i tužilaca će, kako je i najavio, obilaziti osnovne i srednje škole i održati predavanja o štetnim posledicama uzimanja droge uz necenzurisano, slikovito dočaravanje užasa koji ovaj porok donosi.

U penziju prvi put sa 78 godina

Svako u svojoj profesiji može da ostane da radi do duboke starosti, ako poslodavac hoće da ga zadrži na radnom mestu i ako od njegovog angažmana ima koristi, bez obzira na godine života i staža, piše u Politici.

Kada je jedan srpski političar i bivši građevinski inženjer saopštio svojim prijateljima da je tek u 78. godini prvi put podneo zahtev za penziju, nisu mu poverovali jer znaju da je uslov za starosnu penziju za muškarce 65 godina. Objasnio im je da je imao takav ugovor s poslodavcem i da se ni na koji način nije „ogrešio” o zakon.

Migranti bacaju telefone da izbegnu deportaciju

Pametni telefoni pomogli su desetinama hiljada nevoljnika da stignu do Evrope jer putem grupa na „Fejsbuku” prate upozorenja na strože kontrole, dok istovremeno održavaju kontakt sa porodicom i s krijumčarima. Ipak, uređaj koji im toliko pomaže na putu do priželjkivanog boljeg života može i da im sruši sve nade, piše u Politici pod naslovom: „Migranti bacaju telefone da izbegnu deportaciju“.

Dok lideri evropskih zemalja traže stroži okvir za rešavanje problema migranata, evropske imigracione službe s puno entuzijazma gledaju na softver koji omogućava korišćenje podataka iz smartfona kada odlučuju o deportaciji. Da bi proverili istinitost podataka, imigracioni službenici izvlače metapodatke iz uređaja koji otkrivaju jezička podešavanja i posećene lokacije.

Srbi uhapšeni u Maliju pušteni na slobodu

Okončana drama- Srbi uhapšeni u Maliju pušteni na slobodu, objavljuje Blic.

Trojica filmskih radnika iz Srbije uhapšena su u Maliju jer su vlasti te države procenile da su došli kako bi destabilizovali tamošnji režim. Oni su otputovali u u Mali da bi tamo snimali video-spotove.

Poplave

“Opet poplave, pola Srbije pod vodom”, javlja Kurir. Vanredno u 7 opština, reke se izlile, brane popustile, putevi urušili! Poplavljena sela oko Čačka, Topole, Ivanjice…”, piše u ovom tabloidu.

japan-poplave

Kurashiki, 07.07.2018 - poplave na jugozapadu Japana kao posledica dugotrajnih kiša

Nasledne katedre

Novosti izveštavaju o “alarmantnoj pojavi na mnogim univerzitetima širom zemlje” pod naslovom “Katedre od roditelja nasleđuju potomci”. List tvrdi da “na fakultetima predaje i treća generacija pojedinih porodica”.

Spasavanje dece na Tajlandu

Novosti citiraju Ivana Karadžića, iz Tajlanda, koji učestvuje u spasavanju dečaka zarobljenih u pećini, pod naslovom “Spasićemo decu iz pećine, svi smo iscrplljeni ali odustati sigurno nećemo”. Karadžić kaže, “otac mi je rođen u Srbiji a ja sam odrastao u Danskoj”.

Uhapšena Beograđanka u Italiji

“Velika policijska akcija u Italiji! Zbog sumnje da su se dugo bavili prostitucijom, uhapšeno je devet osoba. Među njima je čuveni prestupnik Majkl Sorentino (40), ali i njegova partnerka Adrijana Vasiljević (32), poreklom Srpkinja koja živi u gradu Fođa, pišu italijanski mediji.

Adrijana se, između ostalog, bavila politikom, a pre četiri godine je bila kandidat za predsednika opštine Fođa ispred stranke Forza Italia (Napred, Italijo)”, objavljuje tabloid Alo, pod naslovom “Srpska političarka se kurvala u Italiji” (mada nije jasno zašto piše  “srpska”).

“Takođe, širom "Čizme" govori se o njenoj burnoj prošlosti i pre nego što je krenula u političke vode. Pre tri godine italijanski ugledni list "Korijere dela Sera" objavio je članak o Adrijani za koju navodi da je rođena Beograđanka, u Italiju došla još 2009. godine i od tada ne prestaje sa skandalima, najčešće u vidu pretnji i ucena u vezi sa prostitucijom”, prenosi Alo.

Tekelijanum za izdavanje?

Pajtićeva prijateljica se bogati na crkvenoj imovini!” objavljuje Kurir. “On sredio 90 miliona za renoviranje, ona sad izdaje sobe za 50 evra!“

“Jedna od najvećih srpskih zadužbina u inostranstvu, čuveni Tekelijanum u Budimpešti, koji je namenjen za smeštaj darovitih srpskih đaka, studenata i siromašnih, izdaje se na sajtu Buking stranim turistima za 50 evra po sobi!

Pokrajinska vlada je, dok je na njenom čelu bio Bojan Pajtić dodelila 90,9 miliona dinara da bi se zdanje renoviralo. Sada, Biljana Milošević čelnica firme Guest rest i bliska prijateljica sveštenika Lazara Pajtića, oca Bojana Pajtića, izdaje apartmane stranim turistima i na taj način zgrće pare na crkvenoj imovini”, tvrdi Kurir.

Englezi u polufinalu posle tri decenije

Engleska će prvi put posle „Mundijala 1990“ u Italiji igrati u polufinalu Svetskog prvenstva, pošto je u Samari savladala Švedsku sa 2:0 (1:0). Šveđani, druga najviša reprezentacija na šampionatu (185,2 cm) posle Srbije (185,6), primila je oba pogotka glavom. Strelci su bili Hari Megvajer u 30. minutu i Dele Ali u 58, piše u Politici.

Englezi će konačno moći da kažu i da njihova reprezentacija ima neke vajde od Premijer lige. Pošto svi njihovi reprezentativci igraju u domaćem prvenstvu (jedinstven slučaj na mundijalu), dok su svi švedski fudbaleri članovi stranih klubova.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...