Vučić sa Merkelovom i „u pola noći“

Danijela Ćirović

(subota 14. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
subota 14. april 2018. - Američki predsednik Donald Tramp naredio napade na Siriju, Odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske- izvor Sputnjik.rs.

Predsednik Srbije izjavio je da će Nemačka pružiti podršku Beogradu, kao i da insistira na kompromisu. Slavija još nije svečano otvorena, a već je oštećena. MMF nije oduševljen kineskim „putem svile“. U Španiji je uhapšena srpska narko grupa, pretresena je luksuzna vila vođe u Beogradu. Američko-ruski rat u Siriji se nastavlja. Ljajić je istakao da bojkotovanje himne u Novom Pazaru šteti gradu.

Vučić: Merkel za kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da će Nemačka pružiti podršku Srbiji na evropskom putu, ali je veoma važno da mi pokušavamo da rešavamo probleme. Najveći deo razgovora bio je na temu Kosova i Metohije, rekao je Vučić, dodavši i da je veoma zadovoljan, jer je Merkel želela da sasluša „naše argumente“, prenosi Danas. On je podsetio da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova još 2008. ali da je danas mogao da iznese stavove Srbije i otvoreno govori o hapšenju šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja. Ono na čemu je Merkel insistirala jeste da se mir i stabilnost čuvaju po svaku cenu, da ne bude incidenata i provokacija, rekao je on.

„Dobre vesti iz Berlina“, piše Informer u tekstu pod naslovom „Merkel: Srbija se pita i za Kosovo i za BiH“, i navodi da „Angela neće protiv Srbije.

Novosti su se odlučile za naslov kojim se citira nemačka kancelarka - „Srbija je ključna država regiona“.

Naslov u Srpskom telegrafu je „Podrška Merkelove: Vučiću, zovi me u pola noći“.

Vučić je rekao da je sa Merkelovom analizirao Briselski sporazum tačku po tačku, kao što je to uradio sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom. „Merkelova je to i znala, nije to bilo iznenađenje za nju – prvih šest tačaka nije ispunjeno, sve posle toga jeste, to su bile obaveze Srbije, a prvih šest tačaka nisu“, rekao je on, a prenosi Politika.  

Slavija već oštećena

Odgovornost za loše izvedene radove na novom platou na Slaviji snosi izvođač radova i on je u obavezi, da o svom trošku, otkloni nastala oštećenja, rekao je sekretar za investicije grada Beograda Luka Petrović. Petrović je o novoizgrađenom platou na Slaviji, na kojem su vidljiva brojna oštećenja samo četiri meseca posle završetka radova, naveo da je izvođaču radova – građevinskom preduzeću MBA „Ratko Mitrović“ – dat nalog da tokom sledeće nedelje otpočne sa popravkom nastalih oštećenja, prenosi Danas. “Ukoliko to ne učini, grad Beograd će primeniti sankcije prema izvođaču radova predviđene ugovorom. Rok za završetak radova na popravci platoa je polovinom meseca maja“, navodi on. Plato Dimitrija Tucoića počeo je da se raspada i pre nego što je svečano otvoren, iako je dobio dozvolu za probni rad od šest meseci.

Udovičić optužuje Šarčevića

„Gde je 832.000 evra“, piše Blic o aferi, dodajući a je „ministar u panici jer smo otkrili njegove mahinacije“, i da je „Udovičić napao Šarčevića: Ti mi smeštaš aferu“. Umesto da prizna odgovornost i podnese ostavku za umešanost u aferu Univerzijade, navodi list, Vanja Udovičić traži krivce u drugim ministrima, a neke od njih direktno optužuje.

MMF nije oduševljen „putem svile“

Veliki plan „Novi put svile“, koji je 2013. lansirao kineski predsednik Si Đinping, nije oduševio direktorku Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard. Učestvujući na forumu u Pekingu, Lagardvoa je upozorila na rizik od finansijskih teškoća i zaduženosti zemalja uključenih u izgradnju infrastrukturnih projekata u okviru ove kineske inicijative. I Srbija je deo te inicijative, koja okuplja 70 zemalja, piše Politika, a naši zvaničnici su nebrojeno puta izjavljivali da je „Jedan pojas – jedan put“ za nas od ogromne važnosti i da, kao tranzitna zemlja, želimo da budemo što više deo tog projekta. Posebno u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja. I pre nego što se Srbija priključila „Novom putu svile“, Sporazumom o ekonomskoj i tehničkoj saradnji iz 2009. ugovorena je revitalizacija i izgradnja novog bloka Termoelektrane „Kostolac“, vrednosti veće od 700 miliona dolara, ali i izgradnja dela autoputa na Koridoru 11 – od Obrenovca do Ljiga.

Uhapšena narko grupa u Španiji

U zajedničkoj akciji policije Kraljevine Španije i Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, na teritoriji Barselone i Valensije otkrivene su tri ilegalne laboratorije za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima. U njima je pronađen zasad sa više od 2.500 biljaka, čija je ukupna težina procenjena na oko 2,5 tona, objavljuju Novosti. Iza rešetaka se našlo devet osoba, među kojima je osmoro srpskih državljana i jedan državljanin Hrvatske. Kao vođa grupe označen je Goran Antonić (38) iz Beograda. Posle pretresa stanova osumnjičenih na teritoriji Srbije, u ovoj akciji zaplenjeno je više putničkih motornih vozila i pronađene su veće količine novca. Pretresana je i Antonićeva luksuzna kuća sa bazenom u Beogradu. Procena policija dveju zemalja je da je ova grupa svaka tri meseca iz svojih laboratorija ubirala pola tone marihuane. To, praktično, znači da bi svakih 90 dana bili bogatiji za dva miliona evra.

Američko-ruski rat u Siriji

Vest koju su preneli moskovski mediji, da su izviđački avioni SAD nadletali deo istočnog Sredozemlja gde se nalaze ruske baze, jedan je onih događaja zbog kojih su i šef Pentagona i predsednik Kremlja u UN došli do istog zaključka – da bi situacija u Siriji mogla da se otrgne kontroli i pretvori u američko-ruski rat, piše Politika. Američki ministar odbrane je izjavio da veruje da je u Dumi nadomak Damaska prošle nedelje bačeno hemijsko oružje, ali da treba da sačekati da se utvrdi ko je odgovoran za napad. Džejms Matis je onda istakao i da je njegova najveća briga kako da se američka vojna intervencija protiv Bašara al Asada, koju je pre nekoliko dana najavio Donald Tramp, ne pretvori u „eskalaciju koja se otrgla kontroli“. Istovremeno je ruski ambasador na Ist riveru pozvao SAD da ne kreću u akciju i podvukao da je sada najvažnije „sprečiti opasnost od rata“.

Himna mora da se poštuje

Država Srbija je osudila skandalozno ponašanje dela navijača odbojkaša Novog Pazara na utakmici sa Vojvodinom za prvaka države, koji su prilikom intoniranja himne "Bože pravde", sedeli i napadno zviždali. Osudi se pridružio i OK Novi Pazar, koji je u saopštenju istakao da ne podržava takav stav, jer da se umesto o sjajnoj odbojci i pobedi u trećem meču finala nad Novosađanima (3:0) i o Novom Pazaru priča kao o gradu odbojke, piše se i govori, nažalost, o gradu u kom deo navijača mrzi himnu i svoju državu. Ministar Rasim Ljajić, koji je iz ovog grada, rekao je da himna mora da se poštuje i da navijači na ovaj način štete Novom Pazaru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...