Borba za Beograd 4. marta

Anđelka Nikolić

(subota 13. januar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Athens, 12.01.2018 - policija je ispalila suzavac na učesnike protesta protiv mera štednje u Atini

U toku sledeće nedelje najverovatnije će biti raspisani izbori u Beogradu, a održaće se 4. marta. Stranke i pokreti najavljuju da će već od danas zvanično krenuti u kampanju. Direktorka Beogradskog festivala igre, balerina Aja Jung biće druga na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“. Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je da Srbija i Rusija unapređuju bilateralne odnose i da imaju dobru saradnju koja nije uperena ni protiv koga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, a na marginama ovog skupa će se verovatno sastati i sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. Patrijarh srpski Irinej rekao je da nema podela u Crkvi oko pitanja Kosova i Metohije. Korišćenjem procenjenog budućeg BDP-a, a ne realno ostvarenog, država prikazuje ulepšanu sliku dugovanja. Šef Bele kuće ponovo skandalizovao javnost tvrdnjom da su Salvador, Haiti i afričke države „usr... zemlje”.

izlo-stanojevic-svetlo

Beograd, 12.01.2018 - ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević otvorio je izložbu "Đorđe Stanojević – čovek koji je osvetlio Srbiju":  Istorijski muzej Srbije

Aja Jung druga na listi SNS-a

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najverovatnije će sledeće nedelje da raspiše izbore za Skupštinu grada Beograda i u tom slučaju glasači će na birališta da izađu 4. marta. Na taj način biće ispunjen Zakon o lokalnim izborima kojim je propisano da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 45, ni više od 60 dana. Bez obzira na to što beogradski izbori još nisu raspisani, stranke i pokreti najavljuju da će već od danas zvanično krenuti u kampanju, objavljuje Politika.

Kako list saznaje, direktorka Beogradskog festivala igre, koreograf i istaknuta balerina Aja Jung biće druga na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd”. Poznata umetnica sa ordenom francuskog viteza, za list je potvrdila će biti u timu Srpske napredne stranke na martovskim beogradskim izborima, ali nije želela zvanično da potvrdi da li će se na listi naći pod rednim brojem dva.

„Aja Jung i Vesna Stanojević na uzbornoj listi SNS“ piše u Informeru. „Balerina i koordinatorka Sigurne ženske kuće među prvih deset kandidata“.

Vučić u Davosu sa Trampom?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, zajedno sa najuticajnijim svetskim liderima. Na marginama ovog skupa Vučić će se verovatno sastati i sa predsednikom Amerike Donaldom Trampom. Predsednik Srbije iskoristiće priliku da se sretne i sa drugim liderima država, ali i sa predsednicima najvećih kompanija koji redovno učestvuju u raspravama u Davosu, objavljuju Novosti.

Među najznačajnijim učesnicima Foruma koji se održava od 23. do 26. januara naći će se i britanska premijerka Tereza Mej, kao i francuski predsednik Emanuel Makron, premijer Indije Narendra Modi, koji će biti i glavni govornik. Učestvovaće oko 350 šefova država i vlada i stotine direktora kompanija, kao i predstavnici Evropske unije, MMF, Svetske banke, UN, NATO i drugih međunarodnih organizacija.

vucic-han s

Beograd, 12.01.2018 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom 

Čepurin: Saradnja Srbije i Rusije nije uperena ni protiv koga

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izjavio je da Srbija i Rusija unapređuju bilateralne odnose i da imaju dobru saradnju koja, kako ističe, nije uperena ni protiv koga, prenose Novosti.

Čepurin je, komentarišući navode u izveštaju američkog senatora da Rusija ima "maligni uticaj" na Balkan, rekao da ne želi da ulazi u te stvari, navodeći da Srbija i Rusija imaju dobru osnovu za razvoj saradnje i da treba da nastave na tom putu.
Na konstataciju novinara da ne gledaju svi blagonaklono na veze između Srbije i Rusije odgovorio da "nikad nije bilo lako" i ponovio da ta saradnja nije uperena ni protiv koga.
Govoreći o statusu osoblja u rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Čepurin je rekao da će rešenje o tom doneti Vlada Srbije.

Britanski izveštaj o Balkanu

Novosti pišu o britanskom izveštaju o Balkanu pod naslovom: „Lordovi nam seku sponu s Moskvom“. Nerešeni odnosi sa tzv Kosovom - okidač za nove ratove u regionu, piše u listu.

Američki izveštaj o ruskoj propagandi

Blic piše o pozadini američkog izveštaja o ruskoj propagandi pod naslovom: „Srbija u zagrljaju Putina, da li će je Tramp oteti?“.

U izveštaju senatora Bena Kardina govori se o pokušajima Rusije da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD, odnosno u 19 zemalja, a poseban odeljak posvećen je Srbiji. Jači pritisak SAD bi mogle da učine samo intervencijom sa najvišeg nivoa i uz podršku Nemačke i još neke zemlje.

„Ruski odgovor“?

U Srpskom telegrafu, uz najavu „ruski odgovor na pretnje SAD“, piše kako „Putin šalje ´ubicu´ Amera u Beograd“. Ovaj tabloid objavljuje: „Kako bi zaštitio Srbiju od američke ofanzive, šef Kremlja na mesto ambasadora u srpsku prestonicu postaviće stručnjaka za krizne situacije Aleksandra Bocana Harčenka“.

Nema podela u Crkvi oko pitanja Kosova i Metohije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej govori eksluzivno za Novosti: Nema podela u Crkvi oko pitanja Kosova i Metohije.Opšte je poznat naš stav o svetoj zemlji.

Mešanjem „baba i žaba“ vlast smanjuje zaduženost

Korišćenjem procenjenog budućeg BDP-a, a ne realno ostvarenog prikazuje se ulepšana slika dugovanja, objavljuje Danas pod naslovom: Mešanjem „baba i žaba“ vlast smanjuje zaduženost.

Srbija bi 40 miliona dolara da otplati na rate

Zvanični pregovori vladine komisije i grčkog „Mitilineosa” počeli su juče. Vlada Srbije formirala je pre desetak dana komisiju za pregovore sa grčkom kompanijom „Mitilineos”, koju čine ministar privrede Goran Knežević, ministar energetike Aleksandar Antić i predstavnici Ministarstva finansija, saznaje Politika.

S obzirom na to da je odluka Međunarodnog arbitražnog suda iz Ženeve, prema kojoj naša zemlja ovoj grčkoj kompaniji na ime odštete mora da plati oko 40 miliona dolara, izvršna i da na nju nema prava žalbe, predstavnici srpskih vlasti juče su i zvanično počeli pregovore o dinamici otplate ovog duga. Reč je o ugovoru o preradi bakra, koji je RTB „Bor” sa ovom grčkom kompanijom potpisao još za vreme vlasti Slobodana Miloševića, a koji nikada nije ispunjen.

Inspekcija proverava da li je „Aza” obmanula kupce

Tržišna inspekcija izaći će na teren i proveriti način reklamiranja meda firme „Aza” koja je bez dozvole koristila logo nemačke laboratorije „Intertek”, objavljuje Politika.

Ovo preduzeće iz Ledinaca je, na pakovanjima meda, isticalo etikete na kojima se tvrdi da je njihov med prirodan i da je od renomiranog „Interteka” dobilo najbolju ocenu za kvalitet proizvoda. Međutim, ta nemačka laboratorija naložila je „Azi” da ukloni njihov logo koji se u ove svrhe može koristiti samo uz odobrenje. Kao i da analize, koje su do sada radili za njihove pojedinačne uzorke meda, ne mogu biti generalna ocena kvaliteta ovog proizvoda koje „Aza” isporučuje širom Srbije.

Uprava za veterinu, u poslednjoj kontroli, poslala na analizu 32 uzorka različite vrste meda koje isporučuje „Aza” a 13 uzoraka nije po važećim propisima.

U Srbiji ima više od 300.000 tona opasnog otpada

Srbija nema postrojenja za preradu opasnog otpada, a procene su da ima više od 300.000 tona tog otpada koji nije propisno zbrinut. To je juče rekao Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije. Koliko je tek opasnog otpada neregistrovano, zakopano po raznim livadama, skriveno u skladištima i hangarima, poput nedavno otkrivenog u obrenovačkim naseljima Vukićevica i Veliko Polje, može samo da se nasluti, piše u Politici.

Mitrović kaže da Srbija ne može da ide dalje kad je reč o poglavlju 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, a da nema rešenje za preradu opasnog otpada.

U Beogradu svaka peta zgrada niče bez dozvole

U Beogradu svaka peta zgrada niče bez dozvole.Trenutno se gradi oko 200.000 „divljih“ kvadrata. Zakonom je bespravna gradnja označena kao krivično delo, ali policija i tužilaštvo ne reaguju kada im se podnesu prijave, objavljuje Danas.

Najjednostavniji način zaustavljanja nelegalne gradnje je da se ona ne priključi na elektro i vodovodnu mrežu ali investitori rešavaju i tu prepreku. Ima predloga da se divlja gradnja sankcioniše oduzimanjem tih nekretnina.

Nove prijave protiv studenata zbog protesta

Vlast ne odustaje od potrage za organizatorima šetnji, piše u Danasu pod naslovom „Nove prijave protiv studenata zbog protesta“.

Perić: Vođenje ovakvih postupaka je pravi apsurd, vlast želi da nas kazni za delovanje.

Hegić: Sa zastrašivanja prešli su na otvoreno kršenje ljudskih i građanskih prava.

SPD još treba da potvrdi nastavak "ere" Merkelove

Posle više od 24 sata dugog pregovaračkog maratona rukovodstva Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) složila su se o početku konkretnijih pregovora - o formiranju nove velike koalicije.Ipak, još sve zavisi od socijaldemokrata koji o učešću partije u vladi treba da glasaju na sednici 21. januara, piše u Danasu.

Razgovori o sondiranju, svojevrsni preliminarni pregovori, okončani su uspešno juče u devet ujutro. "Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je šef SPD-a Martin Šulc, izlazeći u "naglašeno prijateljskoj atmosferi" pred novinare sa predsednicom CDU-a Angelom Merkel, i liderom CSU Horstom Zehoferom, prenosi bečki Prese. Čak se i Angela Merkel morala nasmejati, komentariše Frankfurter algemajne cajtung u tekstu "Malo radosti".

Nemačka se tako, kako izgleda, približila mogućnosti da dobije novu vladu posle izbora koji su održani još 24. septembra 2017.

Pristanu li na dogovor sa takozvanim strankama unije, socijaldemokrate će sa njima napraviti treću veliku koaliciju "u eri Merkel". Ipak, veliki deo partije, pre svega njena omladinska organizacija Jusos, okleva pred "smrtonosnim zagrljajem" kancelarke.

Tramp vređao siromašne države

„Zašto primamo sve te ljude iz usr... zemalja?”, zapitao se američki predsednik o useljenicima iz Afrike i Salvadora i sa Haitija, izazivajući buru negodovanja u svetu i otežavajući dogovor o reformi imigrantskog sistema kod kuće, prenosi Politika.

Donald Tramp je upotrebio vulgarni izraz na sastanku sa kongresmenima sa kojima je razgovarao o tome da li građanima iz zemalja pogođenih ratom, epidemijama i prirodnim katastrofama treba produžiti boravak u SAD. „Šta će nam Haićani? Izbacite ih napolje!”, poručio je predsednik zakonodavcima iz obe stranke, dodajući da Amerika treba da prima više ljudi iz mesta kao što je Norveška. Tramp je juče negirao da je izgovorio eksplicitne reči.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštava da je njegov komentar rasistički. Bocvana je pozvala na razgovor američkog ambasadora, dok je ambasador Haitija u Vašingtonu zatraži zvanično objašnjenje. Tviteraši su preplavili mrežu prelepim fotografijama iz država koje je potkačio Tramp, a solidarnost su pokazali i korisnici iz Norveške poručivši američkom lideru da se nikad ne bi doselili u zemlju u kojoj ne postoje univerzalna zdravstvena zaštita, plaćeno porodiljsko odsustvo i kontrola naoružanja. Domaći Trampovi protivnici ističu da se još jednom potvrdilo da je njegova prava politika – „učinimo Ameriku ponovo belom”.

tramp-figura-lond

London, 12.01.2018 - voštana figura američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) iz muzeja Madam Tiso (Madame Tussauds) postavljena ispred zgrade nove američke ambasade u Londonu. Tramp je otkazao posetu Londonu zato što mu se, kako navodi AP, ne dopada izbor nove ambasade u Londonu koji je donela administracija prethodnog predsednika SAD Baraka Obame (Barack Obama) 

Profesor Tošić želi da kupi kozu Jevtićima

Jedan pogled na članak „Samo što su se skućili, vuk im zaklao koze”, objavljen juče na naslovnoj strani Politike, bio je dovoljan da podstakne čitaoca na pomoć petočlanoj porodici Jevtić iz sela Rajnovce kod Kosovske Kamenice, čija je muka opisana u tekstu. Profesor dr Milan St. Tošić, penzionisani predavač Poljoprivrednog fakulteta, odmah je pozvao telefonom redakciju lista i rekao: „Molim vas da se porodici Jevtić na moj račun obezbedi jedna koza, kao pomoć u nevolji koja im se desila”, objavljuje list.

Kao stručnjak, penzionisani profesor mehanizacije stočarstva i šef katedre za stočarstvo, preporučio je da to bude koza koja je na muži, kako bi mala Vera, četvorogodišnja i najmlađa članica porodice Jevtić, imala bar čašu-dve mleka dnevno.

„Politikina“ nagrada Mileti Prodanoviću

„Politikina” nagrada za najbolju izložbu u 2017. godini dodeljena je slikaru Mileti Prodanoviću za izložbu „Genus – porodične priče” održanu tokom decembra 2017. u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović u Čačku, objavljuje Politika.

Na vest o nagradi Mileta Prodanović je izjavio:

„Politikina” nagrada za najbolju izložbu je svakako najdugovečnije i verovatno najvažnije priznanje u oblasti vizuelnih umetnosti. Dobili su je, svojevremeno, moji profesori, a potom i brojne kolege čijim se izložbama radujem i koje naročito cenim i volim. Posebno mi je drago što sam nagradu dobio za izložbu koja se održava u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović koja je svakako najvažniji punkt savremene umetnosti južno od Beograda i mesto za koje sam posebno vezan.“

Država vraća imovinu onima koje sud oslobodi

Država vraća imovinu onima koje sud oslobodi. Oduzete kuće, firme, apartmani na Tari, Kopaoniku, Zlatiboru, lokali, novac, zemljište, benzinska stanica, auto-perionica, pa čak kamenolom ponovo u su u rukama vlasnika, piše u Politici.

Neposredno pred Novu godinu, po odluci nadležnog suda, Direkcija za oduzetu imovinu Ministarstva pravde morala je da vrati ne tako malu imovinu okrivljenom koji je pravosnažno oslobođen. Reč je o nekoliko nekretnina koje su bile privremeno oduzete. Čovek, koji je godinama sedeo na optuženičkoj klupi, bio je izuzetno iznenađen kada su mu pored nepokretnosti, dati i prihodi od njihovog iznajmljivanja u vrednosti od desetak hiljada evra.

Nije znao da mu se, u slučaju da ga sud oglasi nevinim, vraća i novac koji je prihodovan izdavanjem njegovih nekretnina.

Tužilaštvo istražuje balkanskog kralja kabla

Pred Trećim javnim tužilaštvom u toku je pretkrivični postupak protiv nekoliko direktora srpskog kablovskog operatora SBB, predvođenih Draganom Šolakom, potvrđeno je Politici u ovoj ustanovi. Pet direktora SBB-a sumnjiče se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist jer su vlasnicima dečjih TV kanala „Ultra” i „Mini Ultra” uplaćivali manju naknadu za emitovanje programa. Za samo tri godine, po proračunu sudskog veštaka kojeg je angažovao osnivač „Ultre” Ratomir Kutlešić, SBB se sumnjiči da je oštetio ovu dečju televiziju za 234,18 miliona dinara, tačnije za oko dva miliona evra.

Reč je o naknadi koju kablovski operateri imaju obavezu da uplaćuju televizijama čiji program emituju, a koja se obračunava u odnosu na broj korisnika. Kutlešić osnovano sumnja da je broj pretplatnika SBB-a bio za nekoliko stotina hiljada veći nego što je prikazivano u mesečnim predračunima koji su mu slati.

Optužena za prevaru u Republici Srpskoj, a Drinu nikad nije prešla

Još se ne nazire kraj mukama Kragujevčanke Natalije Petrović koja i posle 18 godina traži izlaz iz mafijaškog lavirinta u koji je upletena ni kriva, ni dužna. Srećom, više nije u zatvoru. Osumnjičena za utaju poreza, kao vlasnica firme koju nije osnovala i o kojoj gotovo da ne zna ništa, ova penzionerka u 65. Godini, trenutno pred sudom u Zvorniku, vodi proces za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete koju je pretrpela u zatvorima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Prethodno je morala da dokaže da nema veze sa kriminalom, objavljuje Politika.

Neko je na njeno ime u Bijeljini otvorio firmu i napravio poreski dug. Uhapšena je na crnogorskoj granici 2013, po nalogu suda Republike Srpske iz 2005, a sve je počelo još pre 18 godina kada su joj u centru Kragujevca ukrali novčanik sa ličnim dokumentima.

Piše Radovan Karadžić

Pod oznakom „ekskluzivno“ Srpski telegraf najavljuje „od ponedeljka, kolumne Radovana Karadžića“.

Ubistvo pevačice

U Informeru piše da „tragovi laka na prstima ubijene Jelene dokazuju da su ubice uklanjale tragove“. Pod naslovom „Jezivo, Jeleni su prste potapali u varikinu“, ovaj tabloid tvrdi da je „ona mrtva doneta na nasip“.

„Majka Zorica ključna figura“, naslov je u tabloidu Alo koji objavljuje da su „veštaci zaključili da je majka imala i te kakvog uticaja na Marjanovića. Zanimljivo je i da ga nijednom nije posetila otkako je u zatvoru“.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...