BUDŽET, ŠTRAJKOVI I KUPOVINA GLASOVA

S. Kačarević

(pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama srpske štampe)

Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za narednu godinu pa je ta tema na naslovnim stranama "ozbiljnijih" dnevnika. Politika uz brojke o budžetskim stavkama donosi tvrdnju ministra finansija da budžet "ne može biti manji od predloženog" a da su plate budžetskih korisnika zamrznute.

 

pol.budž

(tabela: Politika)

 

Biznis, medjutim, prognozira da će to izazvati dogodine "veće nezadovoljstvo" zaposlenih u javnom sektoru nego u ovoj godini. "Slede štrajkovi zbog zamrznutih plata" naslov je u ovom dnevniku, uz fotografiju sa nedavnih protesta zaposlenih u pravosudju koji traže – dvostruko veće plate.

 

Danas u naslovu ističe da su budžetski "Rashodi veći od prihoda" (14,8 milijardi odnosno rast budžetskog deficita od 8,5 odsto), dok Novosti ovu temu najavljuju pod naslovom "Manjak u kasi" uz objašnjenje da će plate zaposlenih u javnom sektoru moći da rastu samo do visine inflacije u narednoj godini (koja se planira na 6 posto).

 

"Budžet za izborno kupovanje glasova" opisuje Blic Vladin predlog kroz mišljenja analitičara koji smatraju da se spremaju "božićni pokloni" radi postizanja boljih izbornih rezultata.

 

vlada.srb

Vlada Srbije (foto: Blic)

 

Povodom plata u javnom sektoru, ima i različitih tumačenja pa Blic piše da je predvidjen ustvari veći rast – oko 16 procenata, ali to se u predlogu budžeta za narednu godinu ne vidi baš jasno zbog toga što je osnovica – plata koja će biti na kraju ove godine. Zato se mogu očekivati značajna decembarska povećanja... Tako se predvidja da će u pravosudju povišica iznositi čak 46 procenata (Blic).

 

Sudovi već ne rade

Šta će biti u decembru i dogodine – videćemo, ali Novosti i Glas javnosti bave se sadašnjim štrajkom. "Zapelo kod zarada" objavljuju Novosti kako su administrativni radnici, zbog plata, blokirali rad sudova u čitavoj Srbiji. Glas javnosti tvrdi da je, pored drugih šteta zbog štrajka, u sudovima blokirano tržište nekretnina a haos je i oko rešavanje pritvora...

 

Kosmet i Vojvodina

"Trojka će u Briselu izneti konkretne predloge" 20. novembra kada budu poznati rezultati izbora na Kosmetu, prenosi Danas na naslovnoj strani izjavu Kristine Galjak, portparola EU. Ona najvljuje da je reč o predlogu za kosmetsko rešenje slično kao što su bili odnosi dve Nemačke po sporazumu iz 1972. godine. Isti list donosi i reagovanje Srdjana Djurića, savetnika srpskog premijera, da "Model dve Nemačke ne može da bude rešenje".

 

Glas javnosti objavljuje da "Neke plaši i Hongkong" pošto srpski živalj izbegava da se izjasni o beogradskom predlogu za Kosmet. "Stiče se utisak da je naš živalj na ovim prostorima izgubio svaku nadu u pozitivno rešenje konačnog statusa", piše ovaj list.

 

Vladika Artemije u Novostima, pod naslovom "Ne smemo se predati", poručuje da Srbi ne treba da učestvuju na kosovskim izborima i navodi za to brojne uverljive razloge.

 

Nevladine organizacije na Kosmetu našle su da su - sumnjivi mnogi albanski kandidati za poslanike na predstojećim izborima. Navodi se da su i aktuelni predsednik Kosova, bivši predsednik pa aktuelni i bivši premijer – bili u sukobu sa zakonom i umešani u sumnjive poslove. Posle objavljivanja liste sa 63 imena takvih političara, istraživačima ovih biografija počele su da stižu ozbiljne pretnje, piše Politika.

 

Kurir objavljuje da "Raste nervoza na Kosovu" i da Albanci "spremaju krvavi scenario za upad u srpski deo Kosovske Mitrovice" čim se završe izbori koji se održavaju u nedelju.

 

U severnoj Pokrajini druga je priča. "Od Vlade Srbije tražićemo čvrste garancije da će pokrajina Vojvodina biti obeštećena, odnosno da će u njenu putnu privredu biti uloženo 220 miliona evra tokom trajanja koncesije na auto-put Horgoš-Požega" prenosi Danas izjavu Bojana Pajtića, predsednika Izvršnog veća Vojvodine.

 

Blic najavljuje "Šta Vojvodjani traže od puta Horgoš-Požega" i ponavlja već pomenuti zahtev Pajtića ali dodaje i zahtev Bojana Kostreša, predsednika Skupštine Vojvodine koji smatra da je iznos mnogo veći – 450 do 650 miliona evra – i da bi se taj "dug" mogao izmiriti izgradnjom banatske magistrale i obilaznice oko Fruške gore.

 

Beskorisna radna grupa

"Cene u srpskim prodavnicama premašile evropske", objavljuje Politika na naslovnoj strani i tvrdi da su marže u Srbiji od 25 do 40 i više procenata a u Evropi retko prelaze 12 odsto. Vlada je osnovala radnu grupu "za sagledavanje načina formiranja i visine cena osnovnih životnih namirnica", ali Predrag Bubalo, ministar trgovine i usluga, pored ostalog, kaže da se "od nje ne mogu očekivati neki rezultati" pošto nijedno ministarstvo nema više zakonska ovlašćenja za kontrolu cena.

 

Glas javnosti tvrdi da je "Todorić protiv Miškovića", pošto je propao ugovor o partnerstvu pa hrvatski tajkun, kupovinama srpskih firmi, pokušava da zauzme petinu tržišta i postane glavni konkurent "Delti".

 

Oleg Deripaska, ruski biznismen, izgleda da će biti isključen iz trke za kupovinu borskog rudnika, piše Biznis, pošto nije podneo svu potrebnu dokumentaciju. Tenderska komisija, ipak, dala je ruskom milijarderu rok od sedam dana da dopuni  svoju ponudu.

 

Ima li prevare zbog vode

"Djordjević tužio Divca, Nikezića i Agenciju za registre" objavljuje Biznis nastavak priče o preuzimanju firme Si &Si, poznatije po robnoj marki Voda-voda.

 

Vojin Djordjević u Pravdi objašnjava da je podneo "krivičnu prijavu protiv Divca koji se nezakonito upisao kao vlasnik moje firme".

 

Na istu temu, Danas pod naslovom "Gde se zaturilo četiri miliona evra" analizira da li je Hipo banka mogla da proda upola cene dug firme Si&Si od osam miliona evra "fantomskoj firmi" što je dovelo da promene većinskog vlasnika. List navodi neimenovani izvor iz Uprave za sprečavanje pranja novca, po kome je banka napravila privredni prestup. U banci tvrde da su samo štitili interese akcionara i deponenata.

 

Ima li svadje oko državnih para

"Tuča" objavljuje Pres da postoji "svadja u vrhu vlasti", navodeći da je Božidar Djelić, potpredsednik Vlade optužio guvernera NBS Jelašića i ministra Dinkića kako su licemeri jer su "uoči izbora zloupotrebili državne pare". Djelić misli na prethodne izbore i podseća da su tada samo u zdravstvu plate povećane 54 odsto.

 

jelasic

(foto: Pres)

 

U Biznisu (list istog izdavača kao i Pres) Jelašić odbacuje optužbe Djelića i tvrdi da samo – brani dinar.

 

Izveštaje sa otvaranja Sajma nameštaja u Beogradu donose na naslovnim stranama Politika i Biznis. Biće oko 600 izlagača, od toga je četvrtina stranaca iz 20 zemalja.

 

Politika, Novosti i Alo! izveštavaju o ubistvu u Novom Sadu, verovatno iz ljubomore. Momak je teško ranio devojku, lekari se bore za njen život, a onda se ubio.

 

Milionerke sa reketom

 

djoković-sangaj

 

Teniske teme na tri su naslovne strane: Blic prenosi obećanje Djokovića o pobedama na predstojećem turniru u Šangaju, Alo! otkriva da u Somboru stasava "Noletov naslednik", mladi teniser koji je ove godine od 30 mečeva izgubio samo jedan a Kurir objavljuje kako su "Jelena i Ana 2007. zaradile 12 miliona dolara".

 

Nezvanično, medju kandidadatima za kupovinu nedeljnika Glas Podrinja nalazi se i konzorcijum u kojem je, pored trojice privrednika i jedan sveštenik SPC, piše Politika pod naslovom "I pop merka šabački nedeljnik". List ovo objavljuje u okviru teme o radjanju "lokalnih medijskih mogula" širom Srbije.

 

Blic objavljuje da "Osnovci masovno beže sa časova" ali zbog propisa o obaveznom osnovnom školovanju, bez obzira na broj izostanaka, ne mogu biti izbacivani iz škola.

 

 Danilo Turk

Danilo Tirk, novi predsednik Slovenije, sa suprugom na biralištu

 

"Levičar, beogradski magistar", najavljuje Glas javnosti priču o tome ko je Danilo Tirk, novi predsednik Slovenije.

 

Parlamentarne stranke u Srbiji dobile su prošle godine u proseku po sedam miliona dinara više nego što im pripada, objavljuje Danas. Ukupno je iz budžeta isplaćeno 62 miliona viška a "Najbolje prošli radikali i DSS", tvrdi ovaj list i navodi da je SRS "u prebačaju" za 15, a DSS za 11 miliona dinara.

 

"Grci razvlače gradnju Koridora 10", tvrdi u Biznisu Branko Jocić, direktor JP "Putevi Srbije, dok list Alo! najavljuje, "Konačno zima puna snega", tvrdeći da će u naredna tri meseca biti više snega nego prethodnih godina.

 

"Pobediću Borisa Tadića-garantujem", obećava Velimir Ilić na naslovnoj strani Pravde, a Pres piše kako je "najseksepilnija srpska pevačica Ana Nikolić u strasnoj ljubavnoj vezi sa hrvatskim tajkunom Stipom Lijanovićem".

 

Kurir najavljuje da je "Prvi Srbin u Formuli 1", pošto je Miloš Pavlović angažovan kao test vozač u ekipi Vilijamsa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...