Javno obraćanje i „medijski cirkus“

Danijela Ćirović

(sreda 13. septembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Paris, 12.09.2017 - protest sindikata radnika u Parizu u okviru nacionalnih demonstracija protiv izmena zakona o radu u Francuskoj

Predsednik Aleksandar Vučić vanredno se obratio naciji, objasnivši zašto podržava ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja. Jeremić je kazao da vlast funkcioniše „na neproglašenom političkom vanrednom stanju“. Sa MMF-om će se razgovarati o povećanju neoporezovanog dela zarade. Minimalac će biti 143 dinara po satu. Roditelji u Višnjićevu kod Šida ne daju da se u školu upišu deca migranata. Mirković je negirao optužbe.

herera

Njujork, 12.09.2017 - Nedelja mode u Njujorku (New York Fashion Week): kolekcija - Carolina Herrera

Vanredno obraćanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vanredno se obratio naciji iz Predsedništva i govorio je o svim važnim pitanjima, kao i o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, pišu Novosti. Predsednik je istakao da je pozvao celokupnu javnost da govorimo o Kosovu i Metohiji. Kosmet je i prošlost i budućnost naše zemlje, kazao je Vučić i dodao: „Od oktobra krećemo u novu fazu dijaloga, treba obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebao da se odvija na više nivoa i da imamo jasne ciljeve. Do sada smo govorili šta nećemo. Ovo je prilika da kažemo šta hoćemo.“

Boris Tadić o medijskom obraćanju Vučića kaže da imamo „novu tačku u medijskom cirkusu“, dok Vuk Jeremić za Danas ističe da „vlast već više od pola decenije funkcioniše na neproglašenom političkom vanrednom stanju“.

Informer piše da se „velike sile tuku oko nas“. Naime, poseta Menga Đijandžua, šefa svih kineskih obaveštajnih službi, Beogradu je znak da Kina hoće da preuzme Srbiju, objavio je Njujork tajms.

vucic-obracanje-naciji-

Beograd, 12.09.2017 - obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Vučić za ulazak u Haradinajevu vladu

Aleksandar Vučić je podržao odluku Srpske liste da uđe u kosovsku vladu. On je u obraćanju građanima istakao da su Srbi na Kosmetu imali svega tri opcije posle izbora, na kojima je 99 odsto Albanaca glasalo za nezavisno Kosovo i uglavnom protiv srpskih interesa, piše Politika. Prva opcija je, prema njegovim rečima, bila da podrže novu vladu novih, svežih snaga Albina Kurtija ili Samoopredeljenje. Vučić je kazao da politički program Samoopredeljenja predviđa izmenu ustava Kosova sa ciljem odbacivanja Ahtisarijevog plana, čime bi se izbacili svi stranci, pa se postavlja pitanje ko bi štitio Srbe kad odu Kfor, Unmik i Euleks. Druga opcija bila je da Srpska lista ne podrži nikog. „A kakav bi to izbor bio. Nikakav, jer bi se održali novi izbori na kojima bi Srpska lista imala manje glasova, a Kurti i Haradinaj više“, rekao je on. Zato je treća opcija, da se podrži Ramuš Haradinaj, prava.

Nemački mediji tvrde, piše Srpski telegraf, da će Srbi na Kosovu „dobiti državu u državi“.

Blic pita šta su prioriteti Srba u vladi Kosova uz naslov teksta „ZSO je garant opstanka Srba na Kosovu“.

vucic-meng-s

Beograd, 12.09.2017 - susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom predsednika Kine, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i sekretarom Centralne komisije za političke i pravne poslove Mengom Điandžuom

Miloševića hteli da ubiju kao Dajanu

Bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević bio je meta britanske obaveštajne službe. Za njegovu likvidaciju agenti MI-6 razradili su poseban plan, koji je kasnije primenjen u zaveri uklanjanja britanske princeze Dajane, pišu Novosti. Ovo tvrdi nekadašnji pripadnik britanske obaveštajne službe Ričard Tomlinson, koji je svoja saznanja pre gotovo deceniju izneo i pred Visokim sudom pravde u Londonu. Njegove tvrdnje o scenariju ubistva princeze od Velsa identičnom planu za atentat na Miloševića posebno su dobile na značaju posle javne ispovesti penzionisanog britanskog obaveštajca Džona Hopkinsa (80), koji tvrdi da je lično učestvovao u akciji uklanjanja britanske princeze.

Sa MMF-om o povećanju zarade

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Džejmsom Rufom stiže u Beograd kako bi sa srpskim državnim zvaničnicima započeli razgovore o budžetu za 2018. godinu. Iako nacrt državne blagajne još nije skrojen, resorni ministri već dele povišice zaposlenima u javnom sektoru, a obećano je i smanjenje poreza na zarade. Politika piše da se u vladi razmatra mogućnost povećanja neoporezovanog dela zarade. Trenutno, on iznosi 11.790 dinara, a još nije poznato koliko će ovaj „poreski cenzus“ iznositi posle povećanja. To je dobra mera, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, naročito za one sa niskim zaradama.

moda-njuj-oliver-s

Njujork, 12.09.2017 - Nedelja mode u Njujorku (New York Fashion Week): kolekcija - Helmut Lang Seen by Shayne Oliver

Minimalac 143 dinara po satu

Od 1. januara naredne godine minimalna cena rada biće 143 dinara po satu, za 13 dinara više nego sada, odlučeno je juče na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja je bila "burna", ali na kojoj su posle dužeg vremena bila prisutna čak četiri ministra iz vlade, piše Danas. Za razliku od prethodnih sednica na kojima su državu češće predstavljali sekretari ili pomoćnici nego ministri, ovog puta došli su i ministri prosvete, finansija, privrede i rada. „Da li zbog predizborne groznice ili nečeg drugog, tek na sastanak sa reprezentativnim sindikatima i poslodavcima vlada je na SES poslala prilično jak sastav, predvođen ministrom finansija Dušanom Vujovićem, koji je obećao još nešto što se poslednjih godina nije dešavalo - povećanje minimalca, uz uslov da bruto ostaje isti, što znači da teret povećanja minimalca ovog puta neće snositi poslodavci već država“, navodi list.

Kvote za rodnu ravnopravnost

Obavezne kvote za manje zastupljen pol u političkom i javnom životu, rodno osetljiv jezik, drastične kazne zbog polne diskriminacije - sve to su odredbe novog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, oko kog se povela široka polemika. I dok se ne stišava bura zbog Nacrta između Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, koje je propis napisalo, i Ministarstva rada, koje jedino od svih vladinih resora nije dalo “zeleno svetlo”, javnost se pita šta će podrazumevati obavezne kvote od 40 odsto manje zastupljenog pola, pišu Novosti. Da li će generali u vojsci ili policiji naprasno dobijati otkaze ili odlaziti u penziju da bi njihova mesta zauzele generalke (generalice?), ili će poslodavci na konkursima za krojačice primati krojače, čak i kada su manje kvalitetni, da bi imali ravnotežu, pita list.

Roditelji protiv prijema dece migranata

Roditelji u Višnjićevu kod Šida pokazali su „najgore lice Srbije“, piše Blic, jer „neće da im deca idu u školu sa malim migrantima“. Do sada su se u 27 srpskih škola upisala 252 migranta. Protesta nije bilo nigde osim u Šidu. „Pozivamo sve da se zamisle kako bi im bilo da je njihovo dete u takvoj situaciji i da deci migrantima ne požele ništa što ne bi poželeli svojoj deci“, navodi list.

izbeglice-grandi-ograda-s

Roszke, 12.09.2017 - visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi posetio je zatvorenu tranzitnu zonu za izbeglice, na granici Mađarske i Srbije u mađarskom mestu Reske

Istraga korupcije u zdravstvu

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar formirao je Komisiju za borbu protiv korupcije u sistemu zdravstva tako da će antikorupcijski tim od pet članova imati široka ovlašćenja sa zadatkom da se iskoreni korupcija u ovoj oblasti. Plan je da sve zdravstvene ustanove u Srbiji budu tajno kontrolisane i da niko u njima, čak ni rukovodioci, ne znaju kada će komisija doći u posetu jer se smatra da jedino tako može da se utvrdi kakvo je realno stanje u bolnicama i domovima zdravlja, piše Politika. Predsednica komisije biće Vesna Dimitrijević, koja je donedavno radila u MUP-u, a koja je najavila da će se baviti i proverom javnih nabavki, lista čekanja, sa posebnim akcentom na traženje novca da bi se uradila neka hirurška intervencija ili uzbrao konkretan pregled.

Mirković negirao optužbe

Estradnom menadžeru i bivšem predsedniku Skupštine opštine Zaječar Saši Mirkoviću i njegovoj nekadašnjoj saradnici Mileni Trajković juče je, na predlog osnovnog javnog tužioca, određen pritvor do 30 dana. Ovakva mera im je izrečena kako ne bi uticali na svedoke, pišu Novosti. Prethodno su Mirković i Trajkovićeva više sati saslušavani u tužilaštvu. Prema nezvaničnim saznanjima, oboje su negirali krivično delo koje im je stavljeno na teret. U krivičnoj prijavi je navedeno da je ona, po usmenom Mirkovićevom naređenju, bez tendera, nabavila novogodišnje paketiće, čija je vrednost veća od 13 miliona dinara. Mirković je kod tužioca, a prethodno i u policiji, negirao zloupotrebe koje su mu stavljene na teret.

Ponovo paljene srpske novine

Predsednik proustaške Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec juče je, drugi put za deset dana, u centru Zagreba spalio primerke srpskog nedeljnika Novosti i zatražio od vlasti u Zagrebu da prestanu da finansiraju ove novine jer one nisu "glasilo srpske manjine, već pamfleti protiv hrvatske države". Ponovo je izostala reakcija zvaničnog Zagreba, pišu Novosti, u čijim fiokama se već nalazi protestna nota Beograda zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja Srba, odnosno zbog istog „performansa“ Kelemineca početkom septembra. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...