Uži spisak kandidata za premijera

Anđelka Nikolić

(utorak, 18. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Schmitten, 17.04.2017 - snežno nevreme na jugu Nemačke

Vučić napravio uži spisak kandidata, troje ministara ´konkuriše´za premijera. „Večeras očekujemo najmasovnije proteste“, kažu učesnici. I demonstranti i vlast traže smene na RTS-u, Vučić izjavio o tome odlučuju institucije, "ne ja, Vulin, ali ni ulica".

tramp-uskrs-bela-k-s

Vašington, 17.04.2017 - američki predsednik, sa suprugom i sinom, na tradicionalnoj proslavi Vaskrsa u parku Bele kuće: Donald Trump, Melania Trump, Barron Trump

Deca iz Srbije dva dana „zarobljena” na kiparskom aerodromu

Povratak 13 dece u Srbiju, koja se od preksinoć nalaze „zarobljena” na kiparskom aerodromu, očekuje se između 2,30 i 3 sata posle ponoći a po njih su u Laranaku odletela dva aviona „Er Pinka”, javio je pink.rs, prenosi Politika.

Avioni su ustupljeni, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije, za prevoz dece iz KUD „Izvor” kojima grčki carinici nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, rekao je ranije Tanjugu da se čine napori da se deca koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, vrate u Srbiju i da je i „Er Pink” ponudio svoju pomoć i ponudio da organizuje avion kojim bi se deca vratila. On je dodao da je sa decom otpravnik poslova naše ambasade na Kirpu Dragan Zurovac na aerodromu u Larnaki, koji će biti sa njima dok ne dođe avion.

Tanjugu je ranije u Ambasadi Srbije u Nikoziji potvrđeno da je trinaestoro dece iz Srbije od „zarobljeno” na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

U Informeru, povodom ove teme, naslov je „Alal vera Željko, gazda Pinka poslao dva aviona da sa Kipra vrate srpsku decu zarobljenu na a erodromu u Larnaki“.

„Kiprani ´zarobili´srpsku decu“, piše u Novostima.

Čekajući novog premijera

Vučić napravio uži spisak kandidata, piše u Novostima pod naslovom „Troje ministara ´konkuriše´za premijera“. Uz to su objavljene fotografije Ivice Dačića, Ane Brnabić i Nebojše Stefanovića.

Kurir navodi Vučićevu izjavu: „Imam dva-tri imena za premijera“. Ovaj tabloid dodaje kako „SNS ne želi Dačića na čelu vlade“.

vucic-dodatni-izbori-s

Beograd, 17.04.2017 - vanredna konferencija za novinare predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića posle ponovljenog glasanja za predsednika Srbije na tri biračka mesta

Bolesti modernog doba

Bolesti modernog doba poprimaju epidemijske razmere, piše u Novostima pod naslovom „Alergije sve teže-lekara sve manje“. List javlja o novim „okidačima“: plastična ambalaža, GM hrana,mobilni telefoni...

Kim Džong Un dobio rundu

Najveća nepoznanica parade u Pjongjangu povodom „Dana sunca” i 105. godišnjice rođenja Kim Il Sunga jeste šta je bilo u kontejneru koji je prikazan na ogromnom kamionu-lanseru sa 16 točkova, piše u Politici pod naslovom „Kim Džong Un dobio rundu“.

Da li je to najnovija severnokorejska interkontinentalna raketa koja može da dosegne i do zapadne obale SAD, a koju Pjongjang najavljuje već dve godine?

Sudeći po TV snimcima, mobilni lanser te rakete dosta liči na mobilni lanser ruskih interkontinentalnih raketa tipa „topolj” ili „jars”.

irak-ameri-vojska-

Mosul, 17.04.2017 - američki vojnici u bazi nadomak Mosula

Kina je i dalje saveznik Pjongjanga

Zašto se SAD uzdržavaju od sukoba sa Severnom Korejom, pita Danas u tekstu u čijem naslovu konstatuje: „Kina je i dalje saveznik Pjongjanga“.

Ukoliko bi SAD napale Severnu Koreju, prekršile bi ugovor sa UN.

Erdoganova sabotaža demokratije

Redžep Tajip Erdogan uspeo je da na referendumu progura svoj projekat prelaska na predsednički sistem koji mu daje priliku da predvodi Tursku do 2029, ali tesna pobeda plaćena je opasnom podelom zemlje, objavljuje Politika. Referendum otkrio da je Turska oštro podeljena između sultanskih ambicija predsednika i pobornika sekularne demokratije.

Ustavne promene podržalo je manje od 52 odsto birača, svakako značajno manje od onoga što je Erdogan očekivao posle intenzivne kampanje pod okriljem vanrednog stanja: zastrašivanja većinskog naroda Kurdima i terorizmom, zloupotrebe islama, gušenja svake kritičke reči, hapšenja i masovnih mitinga koji su podsećali na parade u Pjongjangu.

Život među zvezdicama za 55.000 evrobirokrata

Administracija Evropske unije, koju zbog njene brojnosti često porede s vojskom, odavno je na lošem glasu. Smatra se da je administracija EU među najbolje plaćenim u svetu, a još se pamti njihov protest iz 2012. zbog smanjenja zarada, piše u Politici.

Bezbroj puta su mediji prenosili kako građani EU smatraju da je ona glomazna, troma, skupa, zatvorena u sebe i rasipnička. I Britanci su, uostalom, kao jedan od glavnih argumenata za bregzit navodili da je EU prenormiran i preskup sistem, s mnogo nepotrebne administracije. Tvrdili su i da će, napuštajući Uniju, direktno uštedeti oko 13 milijardi funti koje izdvajaju za evropski budžet.

Večeras se očekuju najmasovniji protesti

„Večeras očekujemo najmasovnije proteste“, kaže za Danas Nataša Elenkov, učesnica „Protesta protiv dikatature“  i napominje: „nastojimo da okupimo što veći broj radnika, prosvetara, sindikalaca i ostalih ugroženih grupa koje dele iste vrednosti i prepoznaju zahteve studenata kao svoj interes“.

Moramo se spremiti na to da će protesti trajati dugo, radikalizacija je samo jedan vid delovanja o kome se još dogovaramo, kaže Nataša Elenkov.

Izjavu ministra za rad Aleksandra Vulina da će zatražiti smenu rukovodstva Radio-televizije Srbije s obrazloženjem da Javni servis ne izveštava objektivno o protestima u Beogradu i Srbiji,  vidimo kao pokušaj manipulacije vlasti i znak svadje  u velikoj koruptivnoj porodici, kaže sagovornica lista.

Docent na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić  govori za Danas o sudentskom buntu, a list u naslovu izdvaja njegovu ocenu: „Političari su agenti krupnog kapitala“.

„Jako opasni planovi za radikalizaciju protesta“, objavljuje Informer pod naslovom „Blokiraće Gazelu, udariće na Informer“.

prot-bg-17.4.-s

Beograd, 17.04.2017 - 15. protest "Protiv diktature" u Beogradu

I demonstranti i vlast traže smene na RTS-u

I demonstranti i vlast traže smene na RTS-u, piše Blic i u naslovu citira direktora javnog servisa Dragana Bujoševića: Raduje me što su svi ljuti na RTS.

List citira Vulina: „Ja nisam na ulicama, ali tražim smenu“, i donosi fotografiju transparenta sa demonstracija sa natpisom: „Neću srećne ljude i bolji život samo na ekranu“.

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan načinom rada Javnog servisa ali, kako je dodao "o tome odlučuju institucije, ne ja, Vulin, ali ni ulica".

Vučić je primetio da je interesantno što se zahtev za smenu rukovodstva RTS-a kada dolazi od strane ministra kvalifikuje kao diktatorski, ali nije diktatorski kad to traže učesnici protesta. Prema njegovim rečima, jeste uočljivo da RTS pravi petominutni prilog kad neko skupi 60 ljudi, a nema vesti kad neko drugi skupi 600 ljudi.

Nema novca za povećanje plata vojnicima

Tokom posete kasarni "Narodni heroj Milan Tepić", u Jakovu, Aleksandar Vučić je najavio povećanje plata vojnicima i podoficirima. Međutim, Vojni sindikat Srbije obraćanje premijera ocenjuje kao „čistu demagogiju“. Oni kažu da su to obećanja koja slušaju godinama, prenosi Danas.

Premijer reagovao na komentare o patrijarhu Irineju

Premijer Aleksandar Vučić reagovao je na komentare na tviteru o patrijarhu Irineju, objavljuje Danas. Komentarišući komentare na račun patrijarha Irineja na titeru, Vučić je rekao da u Srbiji svako ima pravo da se ponaša kako želi i snosi odgovornost za to, ali da uvrede najviše govore o onima koji vređaju.„Patrijarh sa zečjim ušima, bolje da su sebi stavili ne te, nego neke druge uši, kad se tako ophode prema patrijarhu", rekao je Vučić, komentarišući fotomontažu koja se pojavila na tviteru. U istom tekstu list u naslovu citira Vladu Georieva: „Sve što Informer objavljuje -  Vučićev je stav“.

Pod najavom „spontano poludeli“ Informer objajvljuje kako su „šefovi tzv. spontanih protesta, šminkerka Jelena Mačič, ali i novinar Slobodan Georgiev na Vaskrs vređali patrijarha“. Ovaj tabloid o tome donosi naslov „Napadaju državu, a sad i SPC!“

vucic-irinej-s

Beograd, 17.04.2017 - susret poglavara Srpske pravolsavne crkve (SPC), patrijarha Irineja i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića

Opet najava raketa

Informer javlja kako je ruska agencija Tas potvrdila „Srbija dobija s-300“. Ovaj tabloid tvrdi kako je „Rusija spremna da isporuči Srbiji s-300 po posebnim uslovima, javlja državna agencija koja prenosi zvanične stavove Kremlja“.

Kulturna politika

Ministarstvo kulture je jedno od najprivlačnijih, ali možda i najtežih mesta – zahteva strast, jaka uverenja i vreme da uspostavi svoju politiku, kao i veliku podršku same vlade,  piše za Politiku Nada Popović Perišić u okviru ankete lista na temu: najslabije tačke srpske kulture.

U debatama danas preovladavaju emocija nad razumevanjem, moral nad analizom, neodređenost nad teorijom, čime i sama kultura gubi svoju emancipatorsku ulogu.

Uobičajeno se smatra da kulturna politika počiva na tri stuba: kulturna baština, stvaralaštvo i transmisija kulture, pojam koji pokriva specijalizovano umetničko obrazovanje, kao i akcije kulturne demokratizacije. Kad je reč o stvaralaštvu, najveći deo napora odnosi se na manifestacije, sektor politički i medijski osetljiv. Očuvanje kulturne baštine centralno je mesto svake kulturne politike. Što se tiče tematskog polja u vezi s transmisijom, odnosno umetničkim obrazovanjem, ona je sve manje prisutna u školskim programima.

Pradeda bolji i hrabriji od Betmena i Supermena

„Koliko god da si slab i mali, ne daj da te ponižavaju. U bilo kakvoj situaciji da si, ne odustaj. Veruj u sebe i pobedićeš ako si istrajan.” To je poruka koju je svoj deci sveta želeo da uputi desetogodišnji Beograđanin Vuk Vukmanović kada je o svom pradedi napravio kratki, delimično animirani film nazvan „Moj heroj Momčilo Gavrić”, prenosi Politika.

Delo koje je uz pomoć i na predlog školske drugarice Nevene Ćosović, u kućnoj radinosti, stvorio za nepun dan, donelo mu je pobedu i gran pri „Zlatni kadar” na prošlogodišnjem Prvom nacionalnom festivalu video-klipa „Kidikem”. Kratki film o najmlađem podoficiru na svetu, praunuk Momčila Gavrića predstaviće u utorak u DKC-u.

Život bivšeg predsednika u zatvoru

Kurir najavljuje serijal „dosad neobjavljeni detalji o Miloševićevim poslednjim danima u Srbiji“, pod naslovom „Slobin život u zatvoru“. Tabloid citira „Ne bojte se, neću da se obesim“, izgovorio je Milošević po dolasku u pritvor. List podseća da je Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije „boravio u Centralnom zatvoru od 1. aprila do 28. juna 2001, kada je izručen Tribunalu u Hagu“.

Advokat zaljubljen u kitove

Beograđanin Mihajlo Prica već deset godina obilazi okeane kako bi s pučine i pod vodom posmatrao dobrodušne sisare. „Pored njih se osećam kao u raju. Čim ih spazim, nemam više nikakav životni problem i odmah dobijem neku neverovatnu snagu”, objašnjava ushićeno  u razgovoru za Politiku beogradski advokat Mihajlo Prica dok vrti fotografije na računaru u svojoj kancelariji. Nastale na pučini okeana, daleko od obale, ili pod vodom, sve te slike su uspomene s njegovih putovanja. Na svakoj od njih, u prvom planu su kitovi – omiljena živa bića sagovornika lista.

Nije mogla da preboli što su joj uzeli decu

Velika tragedija dogodila se u Paraćinu u subotu uveče, uoči Vaskrsa. Marija Paunović (31), majka dvoje dece, izvršila je samoubistvo skočivši sa sedmog sprata solitera u centru grada. Nesrećna žena davala je znake života kada je došla Hitna pomoć, ali je ubrzo preminula u Prijemno-trijažnoj službi paraćinske bolnice, prenosi Blic.

Posle razvoda, kod supruga je ostalo njeno dvoje maloletne dece, sin koji pohađa šesti i ćerka koja ide u drugi razred osnovne škole. Odvajanje od dece joj je veoma teško palo. Danima je na fejsbuku ostavljala poruke posvećene deci.

Konzul Đoković

Tabloid Alo tvrdi da je „Srbija dobila diplomatsko pojačanje“. To piše u tekstu pod naslovom „Noletov stric konzul u Montekarlu“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...