Nikolić i dalje čeka

Anđelka Nikolić

(ponedeljak, 20. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Abu Dabi, 19.02.2017 - vojna industrija Srbije na međunarodnoj izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX 2017. u Abu Dabiju

Uprkos brojnim medijskim spekulacijama, niko u vrhu SNS-a nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje da li su se proteklog vikenda sastali Vučić i Nikolić, ali je izvesno da dogovor nije postignu. Tomislav Nikolić: „Još čekam dogovor sa Vučićem“. Ivica Dačić ponovio da nisu potrebni vanredni parlamentarni  a Velimir Ilić tvrdi da su novi parlamentarni izbori potrebni. Mladi pravnici odlaze iz pravosuđa u banke, u nevladine organizacije, velike firme i u advokaturu. Balkan pun škart robe, sporni artikli prolaze granicu zbog mnogih pristupa u zakonima.

Prekidi na vezama

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokušaće kao nestranački kandidat da izbori drugi mandat ukoliko se u narednih nekoliko dana ne dogovori s Aleksandrom Vučićem, piše Politika.

Uprkos brojnim medijskim spekulacijama niko u vrhu SNS-a nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje da li su se proteklog vikenda sastali Vučić i Nikolić, ali je izvesno da dogovor nije postignut. Uprkos šumovima na vezama Nikolić je rekao da ne odustaje od dogovora s Vučićem.

„Svi koji me ovih dana provlače kroz blato koje su sami stvorili me ne interesuju i ne zaslužuju da im se obratim na bilo koji način. Većina dnevnih novina laže danima protiv mene. Na mene ništa ne može da utiče i opredeli me da odustanem od dogovora s Aleksandrom Vučićem i SNS-om”, rekao je Nikolić za Kurir, prenosi Danas.

„Dužan sam da sada ugrožene svoje prijatelje, a naročito svoju porodicu i odrasle unuke, sačuvam od uništavanja života”, poručio je Nikolić

Verovatno svestan da je dogovor Vučića i Nikolića sve dalji, Ivica Dačić je bio izričit da bi stavio tačku na dalje razgovore.

„Da sam ja na mestu Vučića, Nikolić ne bi bio ništa. Zašto? Zato što je hteo njegovu glavu do pre neki dan. Ako on toga nije svestan, to je njegov problem”, rekao je Dačić.

Jedan od najbližih Vučićevih saradnika kaže da za njih nije nova ponuda Nikolića da zameni političke funkcije s Vučićem, ali da su mu naprednjaci ostavili nekoliko meseci da shvati da je to nemoguće. Na pitanje Politike zašto naprednjaci hoće na silu da penzionišu Nikolića tim pre što je SNS upravo na krilima njegove pobede i došao na vlast, ovaj sagovornik kaže:

„Niko Nikolića ne šalje u penziju, ali je nerealno da danas obavlja visoke državne i stranačke funkcije“.

Aktuelni predsednik uzaludno tražio podršku u stranci, piše Blic pod naslovom: „Nikolić pokušao da vrbuje stare članove SNS“.

Srpski telegraf objavljuje „sraman ultimatum Nikolića“. Pod naslovom „Toma i Dragica traže dve vile na Dedinju od 1.500 kvadrata“ u ovom tabloidu piše da „predsednik po svaku cenu želi da zadrži rezidenciju od dve kuće sa bazenima u Užičkoj 23 pa je to postavio kao prvi uslov Vučiću“.

sps-kzs-dacic-

Beograd, 19.02.2017 - konferencija za novinare Socijalističke partije Srbije: Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Dušan Bajatović, Branko Ružić

Nikolić još čeka

Kurir citira Tomislava Nikolića pod naslovom „Ne dam da cepaju Srbiju, još čekam dogovor sa Vučićem“.

Vučić dobio odrešene ruke tokom posete Metjua Palmera

Premijer Aleksandar Vučić dobio je „odrešene ruke“ za predsednički kandidaturu, objavljuje Danas. „Zeleno svetlo“ je dato tokom posete Metjua Palmera Beogradu, kažu izvori lista.

moskva-igra-praznik-

Moskva, 19.02.2017 - obeležavanje početka praznika Maslenice, kojim se označava kraj zime i koji datira od paganskih vremena

Nema potrebe za parlamentarnim izborima

Iako se spekuliše da bi istovremeno s redovnim predsedničkim, mogli da budu održani vanredni parlamentarnim izbori, Ivica Dačić je ponovio da nisu potrebni vanredni parlamentarni izbori koji se, kako je rekao, raspisuju kada postoji kriza u radu parlamenta, što sada, kaže, nije slučaj, prenosi Politika.

S njim se slaže i funkcionerka SNS-a Zorana Mihajlović koja takođe smatra da nema razloga za parlamentarne izbore, a navode medija da Nikolić ima 12 poslanika smatra spekulacijama.

venecija-karneval-s

Venecija, 19.02.2017 - tradicionalni venecijanski karneval

U zemlji je haos - potrebni su vanredni parlamentarni izbori

Sve je u Srbiji izgubilo legitimitet, urušene su sve institucije i jedan čovek misli da može sve da radi. Zato su nam potrebni novi parlamentarni izbori. U zemlji je opšti haos, a SNS i članovi vlade okrenuli su leđa predsedniku države. Nikolić je nedorečen, treba jasno da kaže šta hoče, kaže za Danas lider Nove Srbije Velimir Ilić.

Ipak vanredni parlamentarni izbori zasad nisu izgledni, procene su sagovornika lista bliskih vladi.

Vučić ne želi da posle izbora u Skupštini Srbije ima opoziciju u vidu Nikolićeve stranke, koja bi na izborima mogla da osvoji i do deset odsto glasova.

Postoje i uverenja da će izbori za Skupštinu Srbije biti sledeće godine uz redovne izbore u Beogradu.

Zloupotrebe velikih kompanija

„Balkan pun škart robe“, naslov je u Novostima koje objavljuju da „u Srbiji nikad nisu urađene paralelene kontrole kvaliteta“. Sporni artikli prolaze granicu zbog mnogih pristupa u zakonima.

Cene kafe u Srbiji eksplodirale

Šta se dogodilo na tržištu kafe poslednjih desetak dana, pa razlike u cenama za pakovanje od 200 grama idu i do 60 dinara. Pojedini proizvođači cene kafe podigli su 20 do 30 odsto, što je, prema mišljenju dobrih poznavalaca ovog tržišta previše, čak i ako se uzmu u obzir kretanja na svetskom tržištu i rast akciza, piše Politika.

Sve je stvar matematike, kažu sagovornici lista. U Srbiji ima dosta javašluka i mešetarenja sa mešavinama i imate pojedine brendove koji koštaju ispod cene sirovine u maloprodaji. Kako? Oni su kupovali na tenderima kafe koje su stare i po deset, dvanaest godina. One su jeftine, ali i nekvalitetne – kaže sagovornik lista koji se bavi uvozom i proizvodnjom sirove kafe.

U svetu trenutno, objašnjava, postoji deficit robuste kao vrste kafe u svim regijama i kontinentima. Potrošnja ove manje kvalitetne sorte je u odnosu na kvalitetniju arabiku u poslednje vreme u porastu, posebno na velikim tržištima za proizvodnju instant kafa. Pržionice su, navodi se, nabavljale robusta kafu slabijeg kvaliteta iz zemalja drugog porekla ili mešavinu arabike.

I skupa roba ima kupce

Informer, pod najavom „ćudo“, objavljuje da „najskuplji stanovi u Beogradu idu kao alva“.

Mladi napuštaju srpsko pravosuđe

U srpskom pravosuđu radi samo 1.300 sudijskih i tužilačkih pomoćnika, a 2014. godine bilo ih je oko 1.800. Oni godinama čekaju da budu izabrani za sudije i zamenike tužilaca. Mnogi rade na određeno vreme, a plate su im više nego duplo manje od sudijskih i tužilačkih plata, iako imaju položen pravosudni ispit i iza sebe veliki rad, iskustvo i stručnost, objavljuje Politika.

Mladi pravnici odlaze iz pravosuđa u banke, u nevladine organizacije, velike firme i u advokaturu, jer tamo imaju bolju mogućnost za zaradu i napredovanje.

Imamo užasan problem odliva kadrova iz pravosuđa, što sudija i zamenika javnih tužilaca, što sudijskih pomoćnika. Za tri godine iz pravosuđa je otišlo oko 500 sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika, koji imaju ogromno iskustvo i znanje, kaže Nina Nicović, predsednik Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije, koja je već više od šest godina viši sudijski saradnik u Višem sudu u Beogradu.

Teodorović: promeniti čitav sistem obrazovanja

Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u narednih mesec dana biće organizovana rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, dogovoreno je na poslednjoj sednici Odbora za visoko obrazovanje. Akademik Dušan Teodorović, predsednik Odbora za visoko obrazovanje SANU, ne zna da li je iko od akademika učestvovao u izradi novog zakona ali se s nekim rešenjima, o kojima je Politika obavestila javnost u subotu, ipak slaže.

– Akademija mora da kaže šta misli. Nacrt zakona nisam video, niti znam da je iko u Akademiji dobio dokument, ne znam ko je bio u radnoj grupi, nijedan član Odbora za visoko obrazovanje SANU nije bio konsultovan, niti informisan – kaže za Politiku Teodorović.

Na pitanje šta je u aktuelnom zakonu neophodno da se promeni, odgovara – sve.

„Neophodno je da se resetuje čitav sistem, a to mora biti politička odluka“, ističe Teodorović. U budućnosti moramo da sprečimo lažne doktorate, plagijate, nepotizam, hiperprodukciju nekvalitetnih profesora, neprincipijelna lobiranja, nepoštovanje etičkih normi. Kako? Promenom sistema rada i poštovanja moralnih načela, počevši od obdaništa, preko osnovnih i srednjih škola, pa sve do univerziteta.

Izetbegović: Suđenje Mladiću ispostavilo nove dokaze

Revizija tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid novi povod za produbljivanje krize u odnosima dve države, objavljuje Danas. List citira Bakira Izetbegovića: Suđenje Mladiću ispostavilo nove dokaze

Najava tužbe protiv Srbije je privatni politički angažman Bakira Izetbegovića, rekao je juče  ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da Izetbegović ovako ozbiljno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Srbije. Dačić je rekao da Izetbegović doliva ulje na vatru i narušava odnose između naroda u BiH, kao i njeno ustavno ustrojstvo, jer su protiv revizije tužbe predstavnici srpskog i hrvatskog naroda. Sem toga, nema razloga za tužbu, naglasio je Dačić, dodajući i da Izetbegović nema legitimaciju za njeno podnošenje jer pred tim sudom pojedinac ne može da tuži državu.

Kabinet Bakira Izetbegovića saopštio je da je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak "zloupotrebio položaj" ministra spoljnih poslova time što je Međunarodnom sudu pravde u Hagu dostavio pismo za čije upućivanje nije bio ovlašćen odlukom Predsedništva BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić Ivanić je ranije najavio nameru da napiše novo pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kojim tu instituciju obaveštava da odluka o pokretanju revizije nije odluka BiH. Ivanić se tim povodom sastao sa Crnadakom.

„U Hag ću lično odneti pismo protiv Bakira Izetbegovića“, prenose Novosti izjavu Igora Crnadaka, ministra spoljnih poslova BiH.

Sajam naoružanja i vojne opreme „Ajdeks 2017” u Abu Dabiju

„Kakvo vam je ovo čudo, ovaj monstrum”, zapitala su me dva nemačka novinara na štandu kompanije „Jugoimport-SDPR” na Sajmu naoružanja i vojne opreme „Ajdeks 2017” u Abu Dabiju. Stajali smo pored rakete dugačke 8,25 metara i kalibra 400 mm iz balističkog raketnog sistema „šumadija”, objavljuje Politika izveštaj svog specijalnog izveštača Miroslava Lazansog.

– Znate, to je najnovija vođena balistička raketa srpske vojne industrije. To je naš faktor odvraćanja protiv bilo koje vojne avanture i agresije iz okolnih država, jer sada imamo vođeni projektil dometa 300 kilometara– objašnjavao sam nemačkim kolegama.

Pogledali su me vrlo ozbiljno i rekao bih s razumevanjem: „Shvatamo, gospodine, i trebaće vam.”

Na upravo otvorenom Sajmu naoružanja i vojne opreme „Ajdeks 2017 učestvuju izlagači iz 65 država.

„Jugoimport-SDPR” je ovde predstavio dva borbena vozila pešadije „lazar-3”, jedno u verziji s ruskom kupolom, koja ima top od 30 mm, automatski bacač granata od 30 mm i mitraljez kalibra 7,62 mm, i drugo vozilo s daljinski upravljanom borbenom stanicom DUBS s mitraljezom od 12,7 mm.Pored „lazara-3” parkirana je samohodna haubica „nora B-52” i najnoviji proizvod kompanije „Jugoimport-SDPR”, oklopno borbeno vozilo „miloš” naoružano s DUBS mitraljezom od 12,7 mm i sa šest bacača dimnih kutija od 82 mm.

Šamari u Vladi, Dačić morao da razdvaja

Pod naslovom „Šamari u Vladi, Dačić morao da razdvaja“, Blic objavljuje da je Vanja Vukić udario Branka Lazarevića.

Savetnik  ministra izgubio živce kada je bivši Dačićev šef kabineta počeo da se buni što ovaj neće da krši propise da bi mu pomogao da pokrene privatni biznis.

„Bez ikakvog argumenta“

Informer nastavlja kampanju protiv opoziciionih kandidata za predsednika, najavom „Planovi NATO kandidata“ i naslovom „Vuk sprema rat“. Tu piše kako je „Vuk Jeremić, bez ikakvog argumenta, rekao da se sptrema izborna krađa i najavio upad u Republičku komisiju“. Ovaj tabloid dodaje, „to je najva ´rumunskog scenarija´ u Srbiji“.

Srpski telegraf tvrdi da „besni rat opozicije“ pod naslovom „Janković: Vuk hoće da mi otme glasove“ Ovaj tabloid citira: „Izjave da me podržava u drugom krugu deo su njegove kampanje“.

Srbija ga spasla iz pakla Jemena, on se tamo vratio

Tutinac, zbog koga je srpska diplomatija bila na nogama, opet otputovao u ratno područje, objavljuje Blic pod naslovom  „Srbija ga spasla iz pakla Jemena, on se tamo vratio“.

Novi detalji o izrabljivanju radnika u Slovačkoj

Napustio sam posao u Srbiji i otišao u Slovačku da radim, a oni su me iskoristili i vratili, narodski rečeno, kao slepca. Prevaren sam, vraćen sa 100 evra - kaže Dragomir Mirković (41) iz Batočine, prenosi Blic koji već treći dan zaredom piše o izrabljivanju srpskih radnika u Slovačkoj.

Dragomirova priča svedoči da su naši radnici u Slovačkoj tretirani kao robovi, bez dostojanstva i osnovnih uslova za život. Preko novosadske agencije "Largo" sagovornik lista je sa još 140 ljudi otišao u Slovačku da zaradi novac za svoju porodicu. Pored toga što su, kako tvrde naši radnici, radili na crno, bez potpisivanja ugovora, osnovni uslovi za život im nisu bili obezbeđeni.

Ustajali smo u četiri ujutru, u šest već smo počinjali da radimo i u 18 sati vraćali bismo se u smeštaj. Hranili smo se iz svog džepa, pa ko je želeo da zaradi više, štedeo je na hrani... Radio sam na traci, prenosio po 500 televizora i stajao po celi dan, priča Dragomir.

TV Hepi ostalo neplaćeno 500.000 evra za reklame naprednjaka

Pod naslovom „TV Hepi ostalo neplaćeno 500.000 evra za reklame naprednjaka“,  Danas ekskluzivno objavljuje najnovije istraživanje sajta za slobodu medija Cenzolovka.

Džilijan Anderson povodom filma „Kuća kraljevog namesnika”

Danas u svetu postoji nešto što se zove „efekat Skali”. Odnosi se na porast broja mladih žena koje su se posvetile nauci, a u Americi i naučnom radu u okviru Ef-Bi-Aja, sve po ugledu na specijalnu agentkinju Dejnu Skali -imaginarni, planetarno popularni televizijski i filmski lik iz „Dosijea Iks”, iza kojeg stoji jedna sićušna žena – Džilijan Anderson, piše Politika.

Povodom filma „Kuća kraljevog namesnika”, koji će već 2. marta videti publika 45. Festa, Džilijan Anderson ekskluzivno govori za Politiku o izazovima tumačenja istorijskog lika, ceni popularnosti, bregzitu koji je iznenada uneo nemir i u njenu porodicu...

„Nisam ni znala da je Britanija vladala Indijom čak trista godina nad stotinu miliona ljudi koji su bili u rukama političara“, kaže Džilijan Anderson.

U istorijskom filmu „Kuća kraljevog namesnika” (Viceroy’s House) britanske rediteljke indijskog porekla Gurindur Čade, Andersonova je veoma ubedljivo otelotvorila lik Edvine Sintije Anet Mauntbaten, vojvotkinje od Burme, socijalistkinje i borca za radnička prava.

Ko šiša Donalda Trampa

Amerika je dosad retko raspravljala o fizičkom izgledu svojih predsednika, ali je to pravilo – kao i mnoga druga – promenjeno otkako se u Belu kuću uselio Donald Tramp. Pogotovo kad je reč o Trampovoj frizuri koja je njegov najuočljiviji osobeni znak, deo njegovog identiteta i, reklo bi se, „pobedničkog imidža”, objavljuje Politika.

Ona je po mnogo čemu neobična – najviše su joj se obradovali karikaturisti – sasvim sigurno je obojena i za jednog sedamdesetogodišnjaka – bujna.

Ali daleko od toga da bude razbarušena: Trampu je „svaka dlaka na mestu”, a sve su raspoređene tako da neizbežno podstiču spekulacije o tome da li je njegov ukras na glavi prirodan ili remek-delo neke specijalizovane klinike (mogućnost da nosi periku ili tupe se uglavnom odbacuje).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...