Isključuju Beograd iz pregovora

Anđelka Nikolić

(utorak, 7. februar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 06.02.2017 - konferencija za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara za obrazovanje, istraživanja i inovacije Švajcarske Maura del Ambrođa u pres sali Privredne komore Srbije

Nova taktika Albanca i EU - isključuju Beograd iz pregovora. „Ukoliko hoćemo da promenimo svoju zemlju moraćemo da prihvatimo dualno obrazovanje“, rekao je premijer Aleksandar Vučić. Skeneri stižu, međutim radiolozi odlaze - samo iz Centra za magnetnu rezonancu KCS-a za dve godine je na privatne klinike „migriralo” šestoro iskusnih radiologa.

Nova taktika u pregovorima?

O “novoj taktici Albanca i EU” piše u Novostima pod naslovom “Isključuju Beograd iz pregovora?” Ovaj list objavljuje tvrdnju kako “nameravaju da dijalog presele u Prištinu uz učešće kosovskih Srba”. Takođe, ovaj list citira i premijera, “Vučić: Od ZSO žele da naprave NVO koja će da pušta gramofonske ploče”.

Dualno obrazovanje najvažnija tema za Srbiju

„Kod nas se pojavila filozofija diplome i čekanja da država obezbedi posao, a izgubila filozofija rada”, rekao je premijer Aleksandar Vučić na skupu u Privrednoj komori Srbije i dodao da su u ovom trenutku ključni nosioci razvoja novog načina mišljenja strane kompanije, prenosi Politika.

Ukoliko hoćemo da promenimo svoju zemlju moraćemo da prihvatimo dualno obrazovanje. Znam da će biti mnogo otpora, ali ljudi počinju da razumeju zašto je to najvažnija tema za Srbiju. Pripremili smo prvi Nacrt zakona o dualnom obrazovanju koje znači suštinsku, dubinsku i stratešku promenu Srbije, našeg načina razmišljanja i naše budućnosti, rekao je premijer.

On je učestvovao na skupu o dualnom obrazovanju u Privrednoj komori Srbije (PKS), na kojem je specijalni gost bio i Mauro del Ambrođo, državni sekretar za obrazovanje, istraživanje i inovacije Švajcarske.

U Švajcarskoj se deca sa 14, 15 godina odlučuju za zanate, istovremeno uče i rade, direktno sarađuju škole sa privredom i ako žele da napreduju posle toga, mogu da završe fakultet. Prosečno vreme kada kod nas mladi počinju da rade je 30 godina i time gubi i naša privreda i zemlja u celini. Ne mogu naša deca da gluvare u 25 godini i kada ih pitaš šta radiš – da odgovaraju „čekam kombinaciju”. U Švajcarskoj mladi imaju drugačije radne navike. Osamostaljuju se sa 19 godina, a kod nas ostaju kod roditelja do 40. godine i čekaju da im država nađe posao. Moramo da promenimo taj način razmišljanja, istakao Vučić.

Tači: Vučić da dođe na skijanje

Kosovski predsednik razgovarao je sa Srbima u Štrpcu i Brezovici, objavljuje Danas i u naslovu citira Tačija: Vučić da dođe na skijanje.

Povodom proteklih sešavanja na KiM list citira i Vučića: Priština verovatno čeka sledeću priliku da neki dogovor izvrgne ruglu.

Uslov za Nikolićevu pobedu

Srpski telegraf objavljuje intervju sa Srđanom Bogosavljevićem, direktorom Stratedžik marketinga, pod naslovom “Toma pobeđuje ako ga podrži vlada”. Ovaj tabloid navodi i izjavu Bogosavljevića: “Janković i Jeremić će se boriti za šefa opozicije”.

U predsedničku trku i bez ostavke

U Novostima piše o proceduri za predstojeće predsedničke izbore, pod naslovom “Vučić može u trku i bez davanja ostavke”.

Naprednjaci bi da preuzmu agenciju za borbu protiv korupcije

Naprednjaci bi da preuzmu agenciju za borbu protiv korupcije, objavljuje Danas.  Odbor najvišeg državnog kontrolnog tela sutra bira novog direktora. Prijavljeno je 12 kandidata.

Šešelj radi za vlast

Lider radikala Vojislav Šešelj glumi opoziciju, a radi za vlast, piše Blic i primećuje kako je Šešelj „postao ekspert za sve i svašta“.

Bez tendera kupili bakar za 200 miliona dolara

Direktor Rudarsko-topioniočkog basena Bor Blagoje Spasovski mimo procedura ugovorio je za TB Bor nabavku 150.000 tona koncentrata od biznismena Milana Popovića, koji je javnosti poznat po vezi sa pevačicom Severenim, objavljuje Danas pod naslovom „Bez tendera kupili bakar za 200 miliona dolara“.

Zaposleni i rukovodioci koji su insistirali na proceduri i reagovali zbog lošeg kvaliteta sirovine završili su na prinudnim odmorima ili čak na birou rada.

List postavlja i pitanje „zašto i pored nesebične pomoći države, izgrađene nove topionice i rasta cena bakra na svetskom tržištu, Rudarsko-topioniočki basen Bor posluje s gubitkom?“.

Oland otkazao posetu Srbiji

Ništa od susreta francuskih i srpskih zvaničnika početkom marta, Oland otkazao posetu Srbiji, saznaje Danas.

Izvori Danasa potvrdili su da je inicijativa, i o poseti i o odlaganju, potekla iz Pariza.

Tramp, Putin i Kosovo

“Tramp pušta srpsku vojsku na Kosovo”, naslov je u Srpskom telegrafu. “Predsednik SAD zatvoriće oči pred akcijom srpske vojske da bi se dodvorio Putinu, navodi američki stručnjak za Balkan Iden Hečajr”, piše u ovom tabloidu.

“Putin vojskom brani Kosovo”, naslov je u Informeru gde piše kako su “špijuni NATO alijanse upozorili šiptarske ekstremiste da će u slučaju napada na sever Kosova, Rusija odmah Srbiji poslati više od 1.000 specijalaca, 200 instruktora, avione s pilotima, oružje I svu potrebnu pomoć”.

Kraljica dočekuje i novog šefa Bele kuće

Elizabeta Druga, koja se tokom vladavine rukovala sa 12 američkih predsednika, juče  je proslavila 65 godina na tronu.Ne razmišlja o abdikaciji, već se priprema za moguću skoriju posetu Donalda Trampa, piše Politika.

Kao i svakog 6. februara, dan je provela u dvorcu Sandringemu u engleskom Norfolku. Dok se kraljica, umesto na pompeznoj proslavi, odmarala na svom imanju, u Londonu su ispaljeni plotuni, više nego skromnim povodom -  Elizabeta je postala prvi vladar u britanskoj istoriji koji je na prestolu proveo 65 godina.

Imala je svega 25 godina kada je krunisana u Vestminsterskoj opatiji. Životi put joj je određen mnogo pre nego će poneti krunu, 1936. godine, kada je njen ujak i kralj Edvard Osmi abdicirao. Tako je vojvoda od Jorka postao Džordž Šesti, a njegova ćerka desetogodišnjakinja naslednica kraljevstva. Februarske večeri, 15 godina kasnije, postala je kraljica kada je njen otac izdahnuo u snu.

U poslednje vreme mediji brinu zbog njenog zdravlja, ali njeno kraljevsko visočanstvo nema nameru da se penzioniše čineći tako svog sina, takođe, rekorderom. Princ Čarls na tron čeka duže od ikoga u britanskoj istoriji.

Kažnjavanje roditelja?

 Srpski telegraf “otkriva” da “počinje oštro kažnjavanje očeva i majki”.  U ovom tabloidu piše “Za dete nasilnika roditelji plaćaju kaznu 100.000 dinara, bežanje sa časova 5.000 dinara”.

Kažnjavanje opštinara

“Opštinari kažnjeni za neažurnost”, objavljuju Novosti pod naslovom “Načelnici idu na sud zbog izvoda”. U Jagodini, Prokuplju, Ljuboviji… nisu preneli podatke u elektronski oblik, piše u ovom listu.

Skeneri stižu, radiolozi odlaze

Dočekati red za pregled na skeneru ili magnetnoj rezonanci u Srbiji konačno nije više „nemoguće misija”, barem u najvećim kliničkim centrima. Hitni pacijenti se na ova snimanja upućuju odmah, primljeni na bolničko lečenje budu snimljeni u roku od 48 sati, a svi kojima je skener neophodan, pregled se zakazuje u roku od 30 dana, tvrdi za Politiku prof. dr Dragan Mašulović, direktor Centra za radioterapiju i magnetnu rezonancu KCS u Beogradu i donedavno koordinator za oblast radiologije pri Ministarstvu zdravlja.

On dodaje da više ne postoji lista čekanja, već samo lista zakazivanja pregleda. U ovoj ustanovi, koja inače pruža 40 odsto svih usluga lečenja u Srbiji, u funkciji su svih sedam skenera i četiri magnetne rezonance. Sada imaju i najsavremeniji skener.

Skeneri stižu, međutim radiolozi odlaze. Samo iz Centra za magnetnu rezonancu KCS-a za dve godine je na privatne klinike „migriralo” šestoro iskusnih radiologa, među njima i nekoliko profesora Medicinskog fakulteta.

Nisu ni svi skeneri u Srbiji tako moderni i moćni kao novopristigli u KCS. U državnom zdravstvu ima 72 skenera i 30 magnetnih rezonanci, ali su mnogi od ovih aparata van upotrebe zbog čestih kvarova.

Kako je Delez zamesio „Lenkin hleb“

Kako je „Lenkin hleb”, proglašen najboljim na prošlogodišnjoj „Pekarijadi“, uspeo da osvoji ovu titulu ako na njegovoj deklaraciji ima više od 30 sastojaka, među kojima i veliki broj aditiva, pitanje je koje je nedavno redakciji Politike postavio čitalac.

Ovoj vekni, koja se sada prodaje u prodavnicama „Deleza”, osim nekoliko vrsta brašna dodati su i emulgatori, pet različitih enzima i dva regulatora kiselosti. Uz to sadrži i kurkumu, so, šećer i dekstrozu. 

Trgovinski lanac prodaje pobednički hleb sa prošlogodišnje „Pekarijade”, ali na deklaraciji nije naznačeno da je receptura drastično promenjena. „Lenkin hleb” na takmičenju pekara nije pobedio sa ovom recepturom, nego kao najekonomičnija vekna sa samo nekoliko prirodnih i jednostavnih sastojaka, što je i bio uslov za dobar plasman na „Pekarijadi 2016”.

Nova pravila za sticanje zvanja majstora trube u Guči

Na zajedničkom zasedanju Upravnog odbora Centra za kulturu u Guči i Saborskog odbora, posvećenom pripremama za predstojeći 57. Dragačevski sabor trubača u Guči, koji će ove godine biti održan od 9. do 13. avgusta, sačinjen je predlog programa po kojem će se tokom pet dana na glavnoj pozornici nizati najbolji trubači koje Srbija danas ima.

Uvedena su i nova pravila po kojima se postaje majstor trube. Dakle, za to zvanje potrebne su tri pobede na Saboru u Guči, ili dve pobede i navršenih 50 godina života, odnosno šest decenija života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju u dragačevskoj varošici. Nosilac zvanja „Šampion Guče” kad navrši 65 godina biće predložen za nacionalnu penziju ako je nije stekao po drugom osnovu.

Guča će ove godine biti bez estradnih zvezda, ulaz je besplatan za sve programske sadržaje na obe pozornice, poseban položaj imaće generalni sponzor, šatre se vraćaju u portu Crkve Sv. arhanđela Mihajla, a sve pojedinosti biće poznate do 1. maja, kada će biti otvoren i Dom trubača.

Sudija iz afere „kofer“ sada sudi Dačićevom šefu kabineta

Sudija iz afere „kofer“ sada sudi Dačićevom šefu kabineta. Sumnjivo. Danko Laušević predsednik veća u dva važna slučaja u vezi sa liderom socijalista, objavljuje Blic.

Laušević je doneo rešenjeiu postupku protiv Branka Lazarevića kojim su prisluškivani razgovori odbačeni kao dokazi. On je optužen da je kao šef kabineta ministra policije odavao tajne klanu Darka Šarića.

Isti sudija 21. maja 2010. oslobodio je  bivšeg viceguvernera Dejana Simića i bivšeg direktora SPS-a Vladimira Zagradjanina optužbi za primanje i davanje mita u slučaju „kofer“.

Beogradski maraton od atrakcije do sramote

Pre održavanja jubilarnog 30. Beogradskog maratona, na kome je po najavama trebalo da učestvuje 8.000 ljudi, Evropska atletska asocijacija (EAA) povukla je svoju podršku ovom događaju zbog dugovanja prema bivšim učesnicima. Beogradski maraton izbrisan je i iz Kalendara EAA predstojećih događaja, objavljuje Danas.

Nosilac nekad gradskog brenda sada je privatno preduzeće koje je zbog dugova ispalo iz kalendara EA. Maraton zvanično finansira samo MOS, uloga Grada je nejasna, kao i Atletskog saveza. Dugovi su dospeli, potraživanja su navodno na sudu.

Vest da je manifestacija, koja se godinama predstavlja kao brend prestonice, u ozbiljnim problemima naišla je na ćutanje među gradskim zvaničnicima - u kabinetu gradonačelnika Beograda Siniše Malog Danasu je rečeno da "s obzirom da je Beogradski maraton privatna firma, Grad nema nikakve veze sa njim", dok iz gradskog Sekretarijata za sport i omladinu nije bilo komentara. Istovremeno, u Ministarstvu omladine i sporta, koje je prethodnih godina u različitim iznosima pomagalo ovu manifestaciju preko Atletskog saveza Srbije, kažu da čekaju sve potrebne informacije da bi mogli da komentarišu novonastalu situaciju.

Potraga za “rezervnim ubicom”

“Vlastu čekao i rezervni ubica”, naslov je u tabloidu Alo koji objavljuje da je “Veljko Bjelivuk vodio sa sobom čoveka koji je držao prst na obaraču za slučaj da nešto krene mimo plana prilikom likvidacije Vlastimira Miloševića. Policija traga za tim čovekom koga su snimile sigurnosne kamere”.

U Kuriru piše da je “Velja nevolja saslušavan satima”. Pod naslovom “Vazura mi je alibi, nisam ubio karatistu” ovaj tabloid objavljuje kako je Veljko Belivuk rekao u tužilaštvu: “Ne mogu da objasnim odakle moj DNK na mestu ubistva. Tog dana sam spavao do 11, a onda se našao sa direktorom Partizana”.

“Neverovatno”, piše u Kuriru, “Veljko Belivuk ranije priveden upravo zbog napada na Miloša Vazuru”.

O motivima za ubistvo Vlastimira Miloševića piše u Novostima pod naslovom “Huškao na ubistvo da se reši duga prema kumu”. “Ubedio ubicu da ga žrtva tipuje kod ´Škaljaraca´”, objavljuju Novosti.

General izdavao strelište Saletu Mutavom i Velji Nevolji

Pod naslovom „General izdavao strelište Saletu Mutavom i Velji Nevolji“, Danas poiše da je Vojni sindikat Srbije podneo  juče krivičnu prijavu protiv V.Z i N.D.

Tinejdžer slučajno ubio sestru očevom puškom

Jovana Đorđević (19) iz Svrljiga preminula je u Kliničkom centru u Nišu od zadobijenih povreda koje joj je očevim karabinom naneo petnaestogodišnji brat, prenosi Blic.

Pretpostavlja se da je brat slučajno ispalio hitac iz karabina. Devojka je sanitetom prebačena u Urgentni centar u Nišu, gde su lekari pokušali da joj spasu život. Kako list saznaje, Jovana je pogođena u vratni deo kičme.

Petnaestogodišnji Nemanja Đorđević iz nehata je u ponedeljak očevim karabinom usmrtio četiri godine stariju rođenu sestru Jovanu u porodičnoj kući u Oblačinskoj ulici 65 u Svrljigu. Tragedija se dogodila oko 13,30 časova u hodniku njihovog doma. Njihov otac Jovan prethodnog dana bio je u lovu. Nemanja je uzeo pušku, u čijoj cevi je verovatno bio metak koji je pogodio Jovanu direktno u glavu. JOVANA je imala velike planove. Završila je medicinsku školu u Nišu i već nekoliko meseci intenzivno je učila norveški jezik. Planirala je da posle šestomesečnog iskustva, stečenog stažiranjem u Domu zdravlja u Svrljigu, sa znanjem jezika potraži posao u Norveškoj, piše u Novostima. O ovoj tragediji javljaju na naslovnim stranama i Blic, Srpski telegraf i Informer.

Novak Đoković na Kopaoniku

Novak Đoković trenutno se nalazi na Kopaoniku, gde je napravio kratak predah. Naš najbolji teniser na Kopaonik je stigao nakon trijumfa na Dejvis kupu, gde je reprezentacija Srbije nadigrala ruske tenisere, objavljuje Alo.

Na Kopaoniku mu društvo prave braća Marko i Đorđe, sa kojima je jutros izašao na ski stazu. U korak ga prate i fanovi, koje je Nole oduševio svojim opuštenim stavom i neposrednošću.

Rvački spor SAD i Irana rešio Srbin

Predsednik Ujedinjenog svetskog rvanja Nenad Lalović posredovao je da Teheran omogući prisustvo američkih takmičara na Svetskom kupu u Kermanšahu uprokos tenzijama između dve zemlje, objavljuje Politika

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...