Ana Ivanović se povlači iz tenisa

Danijela Ćirović

(četvrtak, 29. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Dubai, 28.12.2016 - arhivska fotografija (16. februar 2016) srpske teniserke Ane Ivanović na turniru u Dubaiju (Dubai Tennis Championships), Ujedinjeni Arapski Emirati. Ana Ivanović je danas objavila da se povlači iz tenisa

Predsednik RS Milorad Dodik dobio je još jedan u nizu poziva za svečanost povodom inauguracije novog američkog predsednika. Na konto sukoba s Vašingtonom, Dodik dobija poene u Banjaluci. Sarajevo navodno prisluškuje srpske političare. Direktorka Poreske uprave izjavila je da je 2016. utajeno 10 milijardi dinara. Srbija dobija još tri radarske stanice. Karić neće tražiti da mu se vrati oduzeta imovina, ali i tvrdi da je ćutao o napadima na njega i njegovu porodicu. Rumunska premijerka odbijena je zbog sirijskog predsednika. Postignut je dogovor Turske, Rusije i Irana o Siriji. Odložena je sednica OKS-a na kojoj je trebalo da bude izabran novi predsednik. Ana Ivanović je saopštila da je odlučila da se povuče iz tenisa.

tramp-novinari-florida

Mar-a-Lago, 28.12.2016 - novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je novinare na imanju Mar-a-Lago, u Palm Biču, američka država Florida

Dodiku obezbeđena stolica kod Trampa

Predsednik RS Milorad Dodik dobio je još jedan u nizu poziva za svečanosti povodom inauguracije novog američkog predsednika Donalda Trampa. U pozivu koji je uputio predsedavajući Organizacije Sister Sitis Internešenl Stiven Ti Kvigli, Dodik je pozvan da u svojstvu počasnog domaćina prisustvuje Inauguralnoj gala večeri u Vašingtonu 17. januara, koja će, kako piše Danas, biti održana u sedištu Organizacije Ameriken Stejt Bilding. Šef Biroa vlade u Vašingtonu Obrad Kesić za ovaj list kaže da je „Dodiku obezbeđena stolica kod Trampa“.

„Performans“ predsednika RS

Predsednik RS testira lojalnost Srbije, objavljuje Blic u tekstu pod naslovom „Dodik nas uvlači u sukob sa SAD“. Njemu, naime, sukob sa Vašingtonom donosi poene u Banjaluci. Performans sa odlaskom Milorada Dodika u Vašington na inauguraciju Donalda Trampa kulminirao je u utorak, kada je Ambasada SAD odbila da prihvati da predsednik RS u SAD uđe samo sa diplomatskim pasošem, navodi list.

Sarajevo prisluškuje srpske političare?

Tajna služba BiH, pišu Novosti, pokrenula je akciju „Ušće“. Naime, naloženo je praćenje i snimanje razgovora srpskih političara u sklopu „obaveštajnog prodora“. Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže, raspolaže informacijama „da su neki naši funkcioneri nadzirani“.

Marković: Utajeno 10 milijardi

Svaki poreski prekršaj biće strogo kažnjen. Neće više biti opomena, već slede stroge novčane kazne. Lokali će prilikom prvog pokuaja biti zatvarani na tri, drugog na šest, a posle trećeg prestupa, na čak 12 meseci. Ovo je juče, obilazeći Poresku upravu, najavio premijer Aleksandar Vučić. Do aprila sledeće godine, kako je najavio, zaposliće se još 100 inspektora terenske kontrole. On je rekao da je potrebna veća odgovornost svakog od nas i još veći rad na prikupljanju poreza. Direktorka Poreske uprave Dragana Marković poručila je da je naplata prihoda u 2016. zaključno sa 30. novembrom za osam odsto veća od planirane, odnosno za 13 odsto veća nego u istom periodu 2015. godine. Novosti objavljuju da su tokom 2016. podnete 1.711 krivične prijave, kao i da je „utajeno 10 milijaridi“.

Još tri radarske jedinice u Srbiji

Posle više od 30 godina Srbija dobija nove radarske položaje. Kontrola letenja Srbije i Crne Gore planira da do 2020. znatno unapredi radarsko prekrivanje vazdušnog prostora iz svoje nadležnosti i time poveća bezbednost vođenja vazduhoplovstva, odnosno avio-saobraćaja nad Srbijom i Crnom Gorom, piše Politika. Trenutno kontrola letenja ima nadležnost na oko 144.000 kvadratnih kilometara vazdušnog prostora, u to spada vazdušni prostor iznad Srbije, Crne Gore i 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora iznda BiH. Tokom 2016. preko tog vazdušnog prostora bilo je više od 610.000 letova. Sada su radarski sistemi instalirani na četiri lokacije: Koviona, Koševac, Murtenica i Srpska Gora. Planom izdvajanja finansijskih sredstava, od oko 16 miliona evra do 2020, obaviće se instalacija tri potpuno nove radarske jedinice.

O čemu je Karić ćutao 10 godina

Bogoljub Karić, kako piše Srpski telegraf, neće tražiti odštetu, jer je „milijardu i po evra“, kaže, za njega „sića“. „Ja sam za ovih 12 godina zaradio mnogo više nego što su mi oni oteli. Višestruko sam nadoknadio štetu. Neka im je sve bogom prosto“, kaže on.

Kurir, s druge strane, piše o onome „o čemu je Karić ćutao 10 godina“. Kako je izjavio Karić, njega i delu „su pokušali da ubiju snajperom“. „Uperili su laser na porodičnu kuću, pucali u klub ’Jelena’, napali vozilo jer su mislili da sam na zadnjem sedištu, pretili da će mi baciti bombu. To je bilo upozorenje tadašnje vlasti“, istakao je Karić, dodavši da je Zoran Marković navodno bio angažovan da ga likvidira na Kosovu.

Tramp traži Teslino tajno oružje?

Stric novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa – Džon Tramp – fizičar, inžinjer i pronalazač, višedecenijski profesor Masačusetskog tehnološkog instituta, nije okončao poslove oko nasleđa Nikole Tesle, kada je 26. i 27. januara 1943, 20 dana posle Tesline smrti, pregledao i analizriao njegovu ostavštinu. Po nalogu sa istog, jednog od najviših mesta vrlo složene mreže američkih ustanova pritisnutih ratom, krenuo je i u potragu za „tajnim oružjem“, za uređajem koji je Tesla 1934. ostavio u hotelu „Guverner Klinton“, u kojem je do tada živeo, piše Politika. Zbog nagomilanih dugova Tesla je morao da se iseli iz tog hotela, ali je kao zalog, u sefu broj 103, ostavio neki aparat, procenivši njegovu vrednost na 10.000 dolara.

Dogovor Turske, Rusije i Irana o Siriji

Novootkriveno saglasje Turske, Rusije i Irana o Siriji, gde podržavaju suprotstavljene strane pod oružjem, juče je osnaženo dogovorom o prvom primirju širom te zemlje, koju rat rastrže već gotovo šest godina, da bi se, međutim, kako piše Politika, odmah ispoljile i razlike u njihovim vizijama sirijskog političkog uređenja koje bi garantovalo dugotrajan mir. Izveštaj državnih i vlastima bliskih medija iz Turske o postignutom sporazumu ubrzo je ponovio i Ankarin šef diplomatije Mevlut Čavušoglu. Kremlj je poručio da još ne može ništa da komentariše, samo da Čavušoglu nije izgovorio i nekoliko stvari iz kojih se vidi koliko je dogovor još neizvestan. Osim sporazuma o primirju, rekao je turski ministar spoljnih poslova, pripremljena je i politička. Obe su, kaže Čavušoglu, spremne da odmah budu primenjene.

Rumunska premijerka odbijena zbog Asada

Uprkos uspešno održanim parlamentarnim izborima, Rumunija se ponovo našla pred teškom političkom krizom jer je predsednik Klaus Johanis odlučio da odbije predlog za mandatara koji je uputila najjača stranka na izborima održanim 11. decembra, prenosi Politika. Ne događa se često da predsednik odbije predlog za mandatara, pogotovo što Johanes nije obrazložio zašto je predlog odbio. Doduše, u januaru se takav presedan dogodio u Moldaviji, kada je predsednik Nikola Timofti odbio da za mandatara imenuje uticajnog biznismena i političara Vlada Plahotniuka, tvrdeći da postoje sumnje u njegov integritet. Naime, kako navodi list, kada je rumunski predsednik Klus Johanes blokirao pripadnicu tatarske manjine za premijera, otkrilo se da je njen suprug Sirijac, koji je pri tome na Fejsbuku podržao sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Odložen izbor predsednika OKS-a

Izborna Skupština Olimpijskog komiteta Srbije juče nije održana, jer joj je prisustvovalo samo 14 od 64 članova, a za sada nije poznato šta če se dalje dešavati. Ovakav rasplet usledio je nakon što je Fudbalski savez Srbije, kome se priključilo još nekoliko saveza, tražio da se odloži izborna, a zakaže vanredna skupština na kojoj bi se usvojile izmene Statuta OKS-a. Olimpijski komitet to nije prihvatio, uz obrazloženje da je ta inicijativ a legitimna, ali je zakasnela, jer bi se odlaganjem izborne skupštine prekršili rokovi za izbor novog rukovodstva, koje propisuje Međunarodni olimpijski komitet, piše Danas. Izvršni odbor OKS je 15. novembra usvojio konačne liste kandidata za sve funkcije, a jedini kadidat za predsednika je vođa Džudo saveza Srbije Ivan Todorov.

Ana Ivanović se povlači iz tenisa

Mogu da igram samo na nivou na koji sam navikla. Pošto to više nije moguće, vreme je da idem dalje, saopštila je Ana Ivanović putem interneta, izazvavši nevericu navijača širom sveta, kao i organizatora u Ouklendu, Melburnu i drugim gradovima koji su je očekivali na početkui 2017. godine. S obzirom na veseo ton kojim je dan ranije najavila da će sinoć objaviti važne vesti, piše Politika, mnogi su se nadali da će čuti nešto lepše. Međutim, nije ih obradovala šampionka Rolan Garosa 2008. i prvi ženski reket sveta tokom 12 sedmica iste godine, mada je sama delovala zadovoljna odlukom, saopštenom na nestandardan način.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...