Hrvatska odustala od blokade pregovora Srbije sa EU

Anđelka Nikolić

(subota, 24. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Vremenska prognoza Novosti: Poslednjeg dana u 2016. suvo vreme, uz slab mraz i maglu

Premijer Aleksandar Vučić upitao je šta se promenilo u prethodnih sedam dana pa je Hrvatska odlučila da odblokira otvaranje Poglavlja 26. Glavnoosumnjičeni za teroristički napad na božićni vašar u Berlinu, Tunišanin Anis Amri, ubijen je u razmeni vatre sa italijanskom policijom u Milanu. Braća sa Kosova sprečeni da dignu u vazduh tržni centar u Oberhauzenu. Železara u Smederevu bila je tema tajnih pregovora u Briselu, početkom decembra, predstavnika Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.

Hrvatska deblokirala poglavlje 26 u pregovorima Srbije sa EU

Hrvatska je odblokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, saopštio je hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir, prenosi Politika.

Štir je na konferenciji za novinare rekao da je do deblokade došlo jer su stekli uslovi.

„Stekli su se uslovi da možemo podići rezervu oko poglavlja 26, a želim reći da ćemo u okviru poglavlja 23 pratiti ispunjavanje svih obaveza što se tiče nacionalnih manjina s naglaskom na hrvatsku manjinu”, rekao je Štir.

Premijer Aleksandar Vučić upitao je šta se promenilo u prethodnih sedam dana pa je Hrvatska odlučila da odblokira otvaranje Poglavlja 26, navodeći da je zahvalan toj zemlji i da se nada boljim odnosima.

„Šta smo to ispunili za okončanje blokade“; citiraju Novosti premijera Vučića.

Povodom uklanjanja hrvatske blokade pregovora tabloid Alo objavljuje naslov „´Migovi´ Srbiji otvorili vrata EU“.

Berlinski napadač ubijen u Milanu

Glavnoosumnjičeni za teroristički napad na božićni vašar u Berlinu, Tunišanin Anis Amri (24), ubijen je u razmeni vatre sa italijanskom policijom u Milanu, potvrdile su italijanske vlasti, dok su nemački istražitelji saopštili da nastavljaju potragu za mogućim Amrijevim pomagačima u izvršenju zločina u kojem je poginulo 12 osoba, a 48 povređeno, prenosi Politika.

Do ubistva Amrija u noći između četvrtka i petka je došlo pukim slučajem, jer italijanska policija nije ciljano tražila berlinskog napadača, već su dvojica policajaca vršila rutinsku kontrolu na železničkoj stanici u predgrađu Milana. Kada su mu zatražili dokumenta na uvid, Amri je iz ranca izvadio pištolj i počeo da puca na policajce. U pucnjavi je jedan policajac ranjen u rame, a njegov kolega je likvidirao osobu koja je kasnije identifikovana kao Amri.

Istovremeno, u nemačkom ministarstvu unutrašnjih poslova, pravdajući se time da žrtve još nisu sahranjene, odbijaju da odgovaraju na pitanja o tome da li su propusti policije i službi bezbednosti omogućili da uopšte dođe do napada.

Pljušte kritike iz nemačke štampe: „Vlasti su ga imale na oku, a on je ipak uspeo da nestane”, ističe Špigl, dok Berliner cajtung kritikuje policiju i tajne službe: „Znali su ga. Nisu ništa učinili.” Darmšteter eho konstatuje ako federalizam, nije svestan svih svojih problema, „predstavlja opasnost za bezbednost”.

„Terorista iz Berlina ubijen, olakšanje za Nemačku“, naslov je u Danasu.

Sprečen teroristički napad

„Sprečen novi masakr, piše u Novostima pod naslovom „Braća sa Kosova ciljala Nemce“. Sprečeni da dignu u vazduh tržni centar u Oberhauzenu, objavljuje ovaj list.

Tajni pregovori u Briselu o železari

Železara u Smederevu bila je tema tajnih pregovora u Briselu, održanih početkom decembra, na kojima su učestvovali predstavnici Vlade Republike Srbije i Evropske komisije. Kako Politika saznaje iz nekoliko izvora, na dnevnom redu poverljivih razgovora na relaciji Beograd–Brisel bile su dve teme: pitanje državne pomoći smederevskoj čeličani, kao i antidamping istraga koju je EK pokrenula kako bi utvrdila da li je bilo prodaje čelika ispod cene.

Detalji tog razgovora čuvaju se u strogoj tajnosti, ali ono što može da se čuje jeste utisak naših pregovarača da „je sve proteklo u našu korist”. Ipak, drugi izvori kažu da nikako ne treba unapred zaključivati kakav će biti epilog ova dva procesa koja se u Briselu vode kada je o srpskoj železari reč.

Ono što je najviše interesovalo predstavnike tehničke misije u Briselu je da li će smederevska čeličana biti prodavnica jeftinog kineskog čelika za Evropu. Naši pregovarači uveravali su predstavnike EK da kineski „Hestil” nema nameru da reeksportuje čelik iz Kine u Evropu.

Plene, a za veru ne pitaju

Javni izvršitelj mora da bude pošten, savestan, pravičan, dostojanstven, iskren, istrajan i uzoran. To su moralne osobine propisane Etičkim kodeksom javnih izvršitelja, koji je juče stupio na snagu, pošto je Ministarstvo pravde dalo saglasnost na tekst.

Izvršiteljima zabranjeni fizičko nasilje, prinuda i prevara, na njihov rad ne smeju uticati politička i verska uverenja, piše između ostalog u kodeksu .

Država je javnim izvršiteljima prenela ovlašćenja koja omogućavaju efikasniju naplatu potraživanja. U njihovoj nadležnosti je da sprovode sudske odluke u svim izvršnim postupcima, osim u malom broju slučajeva gde je zakonom određeno da izvršenja sprovodi sud. Trenutno u Srbiji rade 234 javna izvršitelja.

 „Javni izvršitelj obavlja delatnost savesno ako postupa brižljivo, marljivo i blagovremeno, ispunjavajući sve svoje dužnosti u zakonskim rokovima, uz poštovanje ličnosti i prava stranaka i učesnika u postupku”, navodi se u Etičkom kodeksu.

Vučić: Zašto se sekirate zbog „kanti”

Komentarišući napise u pojednim hrvatskim medijima da Srbija „preti” Hrvatskoj zbog nabavke novih aviona iz Rusije i poruke da neće dozvoliti novu „Oluju”, premijer Vučić je upitao zašto se oni sekiraju zbog „kanti”, prenosi Politika.

 „Čitao sam na njihovom sajtu da je reč o kantama, da je Vučić nabavio kante, da su ga Rusi preveslali za džabe... Što se sekirate?” Vučić je upitao da li to Hrvati nekome prete da će da nekoga biju i proteruju, navodeći da više nikad neće dozvoliti da nam neko ubija i proteruje stotine i hiljade ljudi.

„Ako su naši ´migovi 29´ kante, pa što se Hrvati i Amerikanci sekiraju?“ citira Informer srpskog premijera.

„Prpa zbog migova, Hrvati i Ameri se plaše srpskih ´kanti´“, naslov je u Srpskom telegrafu.

Vašington i Moskva prete novom trkom u nuklearnom naoružanju

Prozvan da objasni šta je značio njegov prekjučerašnji tvit da SAD moraju da prošire nuklearni arsenal, novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je odgovorio: „Neka bude trke u naoružanju”, objavljuje Politika.

„Sve ćemo ih nadmašiti na svakom koraku i nadživećemo ih sve”, dodao je Tramp.

Tramp je tvitovao da SAD moraju da prošire kapacitete istog dana kada je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da Moskva „mora da ojača vojni potencijal strateških nuklearnih snaga, a posebno raketni kompleks koji može da probije svaki postojeći i budući odbrambeni raketni sistem“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Rusija nikada nije započela niti će započeti trku u naoružanju. Putin je pre toga kazao da ga ne uznemiravaju Trampovi planovi za jačanje američkog nuklearnog arsenala.

Trampov portparol Spajser rekao je istovremeno za NBC da „neće biti trke u naoružanju zato što će se druge zemlje urazumiti”. Spajser je za „Foks njuz” kazao da je Tramp tvitom upozorio druge zemlje. „Rusija, Kina i drugi pričaju o proširenju svojih nuklearnih kapaciteta”, rekao je Spajser.

Kineske rakete u Srbiji?

Srbija sve ozbiljnija vojna sila, piše u Informeru pod naslovom „Kinezi nam šalju balističke rakete“. Ovaj tabloid objavljuje da se „završavaju pregovori o nabavci raketnog sistema FD-2000 koji ima domet čak 300 km. Kinezima je stalo da zbog ´Železare´ Srbija i Balkan budu stabilini“.

Đurić demantuje da mu je porparol Pokreta "1389" savetnik

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odbacio je kao "izmišljotine i klevete" to što se Miloš Vacić, portparol desničarskog pokreta "1389" u medijima pominje kao njegov savetnik, te smatra da su te klevete upućene na njegov račun, jer, kako navodi, "nemaju šta drugo da mi prebace", prenosi Politika

Optužba o kleveti, međutim, može biti upućena samo direktno Vaciću, jer makar ovog puta, mediji nisu preneli informaciju iz nezvaničnih izvora, nego je to poznati desničarski „aktivista“ potvrdio „Insajderu“ i Blicu.

„Djurić laže da mu ekstremista nije savetnik“, objavljuje Blic. Vacić ovde nema svoju kancelariju, ali ga viđamo. Štampane su i vizitkarte s njegovim imenom i funkcijom, na kojima piše da je savetnik, kaže sagovornik lista.

„Marko Đurić demantuje, ali ne i Vacić“, naslov je u Danasu.

Kako džihadisti vrbuju mlade

Pod naslovom „Kako džihadisti vrbuju mlade“, Blic piše o Bobanu Simeonoviću i njegovom putu od studenta do teroriste.

Mihajlović: Kandidati Jeremić i Janković ponašaju se kao Kalimero

Kandidati Jeremić i Janković ponašaju se kao Kalimero, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS.

Mihailovićeva je za list, između ostalog rekla: „Šešelj nema šanse da pobedi, jer građani nisu zaboravili da ih je njegova politika zavila u crno. Teško ćete u slučaju bračnog para Nikolić naći analogiju s jednim drugim političkim parom koji smo imali u bliskoj prošlosti. Dogovorom o zajedmičkom kandidatu bila bi stavljena tačka na napade socijalista.“

Tri kupca za Alfa banku

AIK banka, Komercijalna banka i Socijete ženeral planiraju da preuzmu ogranak grčke Alfa banke u Srbiji, saznaje Danas

Potrebno je da zainteresovani dobiju odobrenje NBS. AIK banci će pripasti nekretnine kojih ima oko 50 širom zemlje.

Razrešenje ubistva pevačice u Borči?

“Vladimir Rebić: Znamo ko je ubio pevačicu Jelenu”, naslov je u Novostima. Direktor policije tvrdi da postoje značajni dokazi o svirepom zločinu u Borči. Nezvanično, sve ukazuje da je ubica neko iz porodice Jelene Marjanović.

Policija ima operativna saznanja ko je ubio pevačicu iz Borče Jelenu Marjanović. Ipak, da bi bila podneta krivična prijava protiv osumnjičenog nedostaju još neki dokazi, koji bi ceo događaj zaokružili.

„Policija otkrila ubicu pevačice“ naslov je u Kuriru gde je citiran i „Muž Zoran: Jeva čekam hapšenje“. Gotovo isti je naslov i u tabloidu Alo, „Zoran Marjanović odgovara direktoru policije: Jedva čekam hapšenje Jeleninog ubice“.

„Otkrića“ o političkim ubistvima

Uz najavu „šokantno“, Kurir objavljuje kako je „šef DB rečio da progovori: Sloba mi naložiio da ubijem Legiju. Otkriću naručioce političkih ubistava“.

U ovom tabloidu piše da „Rade Marković državnim organima ponovo nudi da otkrije ko stoji iza brojnih likvidacija jer, kako kaže, ne želi da robija tuđu robiju“.

„Eksklizivno otkriće“ iz ove oblasti najavljuje i Srpski telegraf pod naslovom „Tajni snimci Velje i Čovića“. Ovaj tabloid  nabraje teme: „Ko je pakovao ubistvo premijera Đinđića“, „Koji su šefovi mafije bili drugovi Velje Ilića“, „Zašto je Vladan Batić izvukao snajperistu iz zatvora“, „Čime je Dušan Mihajlović ucenjivao lidera NS“...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...