Javni dug skočio za 80 miliona evra

Danijela Ćirović

(petak, 16. decembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Peking, 15.12.2016 - razgovor potpredsednika Kine i ministra spoljnih poslova Srbije: Li Juenčao, Ivica Dačić

Javni dug Srbije uvećan je za 80 miliona evra, istog sekunda kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope. Bivši poslanici DSS-a formirali su pokret „Za spas Srbije“. Predsednik Hestil grupe izjavio da je Železari „vraćena vitalnost“. Radnici u srpsko-ruskom centru u Nišu imaće status humanitaraca. U Srbiji je 23.000 nezaposlenih Roma. Mala matura polagaće se i na bosanskom. Penzioner koga je zapalio dečak u Novom Sadu, imao je posao, kuću, a onda mu se dogodila nesreća 1999. Bašar al Asad čestitao je oslobođenje Alepa. Dimitrije Tucović premešten je u Aleju velikana. Pamuku će biti uručena nagrada „Milovan Vidaković“ u Novom Sadu. Danilović je novi predsednik Košarkaškog saveza. Zvezda je bila ubedljiva protiv Makabija.

Javni dug skočio za 80 miliona evra

Javni dug Srbija uvećan je za 80 miliona evra, istog sekunda kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope. Jedan, naizgled mali detalj, utiče na prilike kod nas. Jedna stanica, koja je rezultat bržeg rasta američke privrede i jako je dobra za njih, u srpskim se bilansima pokazala kao uvećanje obaveze, pišu Novosti. „Ali, mi smo na dobrom putu, sigurnijem nego mnoge druge zemlje. Danas nam spoljni uticaji nisu preveliki problem, jer Srbija ima ekonomsku stabilnost koja se zasniva na uređenim javnim finansijama“, rekao je juče premijer Aleksandar Vučić, komentarišući odluku „Feda“ da troškove zaduživanja povećaju za 0,25 odsto u rasponu od 0,5 od 0,75. Trećina srpskog javnog duga od oko 24 milijarde je u dolarima. Do sada nije moglo da se proceni koliko skok doalra može da utiče na njegov rast i uvećanje rokom otplate kredita u ovoj valuti.

Bivši poslanici DSS-a formirali pokret

Bivši članovi poslaničke grupe DSS, a sada samostalni poslnici u Skupštini Srbije, najavili su juče da će formirati nacionalno-demokratski pokret „Za spas Srbije“. Đorđe Vukadinović je rekao da su se odlučili na formiranje pokreta „kako bi mogao da se čuje glas autentične nacionalne i demokratske opozicije“. Prema njegovim rečima, pokret će osim njega, Sande Rašković Ivić i Slaviše Ristića, činiti i grupa intelektualaca „dugi niz godina prisutna u javnosti“.  

Jong: Vraćena vitalnost Železari

Predsednik Hestil grupe Ju Jong izjavio je juče da je železara u Smedervu izašla iz najteže situacije, ostvarila prvu dobit i izrazio očekivanje da će Hestil postati jedna od najkonkurentnijih čeličana u Evropi i svetu. Tokom jučerašnje posete smederevskoj Železari, prenosi Danas, Jong je rekao da j kompanija u novembru ostvarila prvu dobit pre oporezivanja, tako da će u decembru „ostvariti čist dobitak“. „Smatramo da je izuzetno dobra vest, ne samo za sve zaposlene, za lokalnu vlast, već i za naša dva rukovodstva. Posle Ju-es-stila, kompanija je napravila istorijski preokret i ostvarila dobit u poslovanju. To je istorijski trenutak za Hestil Srbija. To pokazuje da smo vratili vitalnost ovoj fabrici“, ocenio je Jong.

Vučić: Samo su Kinezi mogli da izvuku fabriku

Železaru su, pored predsednika Hestil grupe i ambasadora Kine, obišli i premijer Aleksandar Vučić i ministar privrede Goran Knežević. Vučić je rekao da je čast biti premijer male zemlje koja ima tako dobre odnose sa Kinom, te da ne krije poštovanje i divljenje prema rezultatima koje su postigli. „Posao koji smo uspeli da sklopimo sa Hestilom, nije samo posao decenije već nešto što je napravilo preokret u glavama Srba i ekonomiji. Kineski prijatelji očekuju proizvodnju od dva miliona tona čelika, što znači da ćemo imati doprinos jedan odsto BDP-a, to je više od našeg plana i to govori kakav je uticaj železare“, kazao je Vučić a prenosi Politika. „Samo su Kinezi mogli da izvuku železaru i to su i uradili“, dodao je on.

U centru u Nišu humanitarci

Premijer Aleksandar Vučić i ja razgovarali smo o zahtevu ruske strane u pogledu status i tretmana osoblja angažovanog u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu. Dogovoreno je da vlada istraži uporedno sva prava i obaveze države prema humanitarnim centrima i njihovom osoblju i nakon toga donese ispravnu odluku, u interesu Srbije, kaže predsednik Tomislav Nikolić a objavljuje Politika. Tokom ovonedeljne posete Sergeja Lavrova, kao i prilikom susreta najviših srpskih i ruskih zvaničnika poslednjih godina, neizostavno je bilo razmatranje pitanja humanitarnog centra, otvorenog u aprilu 2012. Ako ono i nije postavljeno u zvaničnim razgovorima funkcionera Srbije i Rusije, bave se njima mediji, navodi list.  

putin sinzo s

Nagato, 15.12.2016 - susret japanskog premijera Šinza Abea i predsednika Rusije Vladimira Putina u japanskom gradu Nagatu

U Srbiji 23.000 nezaposlenih Roma

U Srbiji je zvanično 23.000 nezaposlenih Roma, a nezvanično ih je čak 100.000, odnosno gotovo 97 odsto radno sposobnog stanovništva romske nacionalnosti nema posao, piše Danas. Problem je s jedne strane, kako kaže direktor Jurom centra Osmah Balić, ekonomska kultura koja mora da se menja, a sa druge, i stepen odgovornosti države, koja bi morala da pomogne romskoj populaciji mnogo više. „Stanje romskog stanovništva je katastrofalno, naročito kada je zapošljavanje u pitanju. Problem su finansije, ali problem je i odgovornost lokalne samouprave, ali i ukupna politička nedgovornost. Pomoć nevladinih i međunarodnih organizacija postoji, ali one ne mogu da zamene državu“, rekao je Balić na konferenciji „Romsko preduzetništvo: Izazovi i perspektive“.

Mala matura i na bosanskom

Na kraju tekuće školske godine mala matura polagaće se i na bosanskom jeziku, rečeno je juče na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta. Ovo telo usvojilo je prethodno standarde postignuća za ovaj manjinski jezik, na osnovu kojih će moći da budu izrađeni testovi, pišu Novosti. Učenici u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici koji nastavu slušaju na bosanskom prvog dana završnog ispita na kraju osmog razreda polagaće test iz maternjeg jezika. Ovaj ispit ima različita pitanja od onih na koja će odgovarati ostali učenici. Zadaci iz matematike i pitanja iz pet predmeta na kombinovanom testu biće identični u svim izdanjima, samo prevedeni na manjinske jezike. Generacija prošlogodišnjih osmaka malu maturu polagala je na srpskom i šest manjinskih jezika – mađarskom, albanskom, slovačkom, rusinskom, rumunskom i hrvatskom.

Težak život zapaljenog čoveka

Nesrećni čovek koji je preminuo nakon što ga je zapalio dečak od dvanaest godina u Novom Sadu, dok su to gledala dvojica njegovih trinaestogodišnjih drugara, imao je težak život, piše Blic. Imao je posao, kuću, ali mu je posle nesreće koju je imao 1999. godine sve krenulo nizbrdo. Završio je u prihvatilištu, navodi list u tekstu pod naslovom „Dragutin nije bio beskućnik, bio je čovek“. Za dečaka koji ga je zapalio stoji da mu porodica živi u bedi, da on ne ide u školu a čuva ih sestra.  

Oženjeni biznismen prijavio devojku

Policija je uhapsila tri devojke koje su ucenjivale video-snimkom jednog beogradskog biznismena. Iza rešetaka su Novosađanke Teodora Ć. (23), Ivana K. (28) i Jelena R. (24), kojima su lisice stavljene prilikom primopredaje 5.000 evra u jednom restoranu u Beogradu. Akcija policije dogovorena je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu pošto je biznismen prijavio da ga devojke ucenjuju duži period. Do juče, kada su uhapšene, uspele su da iznude 30.000 evra. Sve je krenulo kada je Teodora pre nekoliko meseci počela da se zabavlja sa ovim oženjenim Beograđaninom. Napravila je i video-snimak jedne intimne večeri, a onda pretila da će ga objaviti. Biznismen je u početku plaćao iznose, plašeći se da ne sazna njegova porodica, a onda je prijavio policiji.

Asad čestitao oslobođenje Alepa

Sirijski predsednik Bašar al Asad čestitao je narodu na „oslobođenju Alepa“ istakavši da će svet nakon toga biti drugačiji. „Ono što se dešava danas jeste pisanje istorije koju piše svaki građanin Srbije. To pisanje nije započelo danas, počelo je pre šest godina, kada su krenuli kriza i rat protiv Sirije“, rekao je Asad u video-izjavi na Tviter nalogu sirijskog predsedništva. Ruski general-pukovnik Viktor Poznihir je na ruskoj državnoj televiziji rekao da je sirijska vojska skoro završila svoje operacije u Alepu, piše Danas. Naveo je da je oko 3.000 pobunjenika napustilo Alep od avgusta ove godine, kao i da je 108.000 civila prešlo u bezbedne delove tog sirijskog grada.

Obamini potezi, da preduhitri Trampa

Barak Obama neće prepustiti svom nasledniku Donaldu Trampu, osumnjičenom da je „čovek Moskve“, da pošalje američke trupe kao pojačanje NATO na granicama ka Rusiji. Umesto da čekaju kraj januara, do kada će i Tramp položiti zakletvu i preuzeti mesto predsednika SAD, Pentagon će dodatne vojnike, bez preciziranja razloga za promenu plana, uputiti u istočnu Evropu već prvih dana naredne godine, saopštilo je ministarstvo odbrane Poljske, zemlje koaj se uvek raduje merama protiv Rusije, prenosi Politika informacije Al Džazire. Nije bilo naznaka da bi Tramp otišao toliko daleko da sabotira dogovor Severnoatlantske alijanse da se pomoću još 4.000 vojnika u istočnoj Evropi, uz širenje protivraketnog štita navodno namenjenog odbrani od Irana, upozori Kremlj kako mu nove akcije nalik onima u Ukrajini neće biti dozvoljene.

Dimitrije Tucović premešten u Aleju velikana

Uz počasne plotune i himnu ratnika bez zemlje „Tamo daleko“ posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića, osnivača Srpske socijaldemokratske partije, koji su 67 godina počivali na centralnom Trgu Slavija, položeni su u grobnicu u Aleji velikana na Novom groblju. Njegovi poštovaoci i naslednici nadaju se da je ova šesta sahrana Tucovića poslednja i da su posle 102 godine „lutanja“ i premeštanja njegovi posmrtni ostaci konačno našli mir u grobnici od bukovičkog kamena. U Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju održano je opelo. Okupljene je prvi pozdravio potomak Dimitrija Tucovića, prof. dr Miloš Tucović, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu.  

Orhanu Pamuku nagrada u Novom Sadu

Turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk će 20. decembra u Novom Sadu, u Ogranku SANU, primiti Međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“. Nagradu dodeljuje Međunarodni festival proze PROSEFEST, koji već deset godina organizuje Kulturni centar Novog Sada. Prvi, 2007, čitanjem je otvorio Milorad Pavić. Specijalnu nagradu prošle godine je dobio peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, koja mu je dodeljena u prepunoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Danilović novi predsednik KSS-a

Predrag Danilović je od juče novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije. Za njega je glasalo svih 27 prisutnih delegata na Skupštini KSS-a. Inače, Skupština broji 32 delegata, a petoro ih nije bilo prisutno, piše Blic. Jedini kandidat za mesto prvog čoveka srpske košarke posle odlaska Dragana Đilasa bio je Danilović. „Mislim da je ovo veliko priznanje za moju karijeru kao sportiste i kao funkcionera. Nisam ništa pripremao ni neću da čitam iz papira. Đilas je moj familijarni prijatelj i ponosan sam na ono što je uradio za srpsku košarku. Po rezultatima košarka je prvi sport u Srbiji. Vrata će biti otvorena za sve“, rekao je Danilović i zahvalio se svima na poverenju.

koss-zvezda-makabi-s

Beograd, 15.12.2016 - utakmica Crvena zvezda - Makabi u 12. kolu Evrolige, 83:58 

Zvezda ubedljiva protiv Makabija

Fantastično crveno-belo veče u hali „Aleksandar Nikolić“, piše Blic o pobedi nad favorizovanim Makabijem sa 83:58 u 12. kolu Evrolige. Izabranici Dejana Radonjića ostvarili su važan trijumf, jer su prekinuli seriju od tri vezana poraza u elitnom takmičenju. Istovremeno crveno-beli su ostvarili prvu evroligašku pobedu u bivšem Pioniru. Zvezda je utakmicu prelomila u prvom poluvremenu, tačnije drugoj četvrtini, kada je snažnom odbranom i velikom energijom stekla visoku prednost koju je uvećavala iz minuta u minut. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...