MMF: Srbija jedina zemlja regiona koja će imati pad privredne aktivnosti

Dragoljub Petrović

(nedelja, 19. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Niš, 18.04.2015 - Džez festival u Nišu

Međunarodni monetarni fond (MMF), baš kao i Svetska banka, za Srbiju predviđa pad privredne aktivnosti od 0,5 odsto. Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema novca za kupovinu novog aviona za potrebe državnika i da se o tome ne razmišlja. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija, ako bi dopustila da Hašim Tači dođe kao šef kosovske diplomatije, prekršila svoju državnu politiku prema Kosovu. Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) preminuli su u noći između petka i subote u privatnom Domu za stare u čačanskom selu Vranići, gde je pre tri dana proglašena epidemija crevnih bolesti, izazvanih salmonelom. Zvezda pobedila Partizan, Novak u finalu Monte Karla.

moda-sao-pao-degres

Sao Paulo, 18.04.2015 - Nedelja mode u Sao Paolu (Sao Paulo Fashion Week): kolekcija - Adriana Degreas

I na Kosovu rast BDP, ali ne u Srbiji

Međunarodni monetarni fond (MMF), baš kao i Svetska banka, za Srbiju predviđa pad privredne aktivnosti od 0,5 odsto u 2015. godini. Po tom pokazatelju, od zemalja iz našeg regiona, srpski bruto domaći proizvod (BDP), odnosno sve što privreda i građani stvore za godinu dana, jedini će biti u padu, piše Politika.

Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, analizirao je najnovije aprilske izveštaje ove međunarodne finansijske organizacije i prema njegovoj analizi od zemalja u našem okruženju, najveću stopu privrednog rasta ove godine imaće Crna Gora (4,67 odsto). Za njom sledi Makedonija sa 3,8 procenata. Na Kosovu MMF, na primer, očekuje rast od 3,35 odsto, a u Albaniji 3,03 procenta. Mađarska i Rumunija očekuju rast BDP-a od po 2,7, Bosna i Hercegovina 2,3, a Slovenija 2,07 odsto. Za susednu Bugarsku MMF predviđa rast od 1,2 odsto, dok će Hrvatska takođe biti u blagom plusu (0,45). Fond očekuje da će 16 zemalja, od ukupno 188, imati pad privredne aktivnosti u ovoj godini. Među njima je Srbija, koja je po stopi pada privredne aktivnosti, tek na četvrtom mestu. Veći pad od nas će u ovoj godini imati Brazil, Belorusija, Rusija i Ukrajina – kaže Zdravković.

mararton-trka-zadovoljstva-1

Beograd, 18.04.2015 - Start Trke zadovoljstva na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu

Vučić “ne da pare” za novi avion

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema novca za kupovinu novog aviona za potrebe državnika i da se o tome ne razmišlja. „Ne, u ovom trenutku nemamo ni pravo ni novac da kupujemo avion, a ako hoćete i ne dam pare”, rekao je Vučić novinarima upitan da li se razmišljalo o kupovini novog aviona za potrebe državnih zvaničnika, piše Politika. Vučić je rekao da će država o tome moći da razmišlja kad budu povećane plate u javnom sektoru i penzije, ističući da bi takav avion koštao oko milijardu dinara. „Mi tu milijardu dinara nemamo, ako avion radi, radi, ako ne radi, naći ćemo neki drugi način da putujemo”, rekao je Vučić. On je dodao da je prioritet države da ojača vojsku, kako bi se piloti, koji treba da štite građane, osećali bezbedno i da je to važnije od toga kako će državni vrh putovati. „Suočavamo se sa tim da šta god uradite, nije dobro. Da kupimo novi avion, zar ne biste rekli - kupujete avion za vas dok narodu smanjujete plate”, rekao je Vučić. Vladin avion „falkon”, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče poleteo za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana.

Dačić: Prekršili bismo svoju politiku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija, ako bi dopustila da Hašim Tači dođe kao šef kosovske diplomatije, prekršila svoju državnu politiku prema Kosovu. "On, kao ministar spoljnih poslova Republike Kosova, ne može da dođe u Srbiju. Da to dozvolimo, mi bismo prekršili našu državnu politiku... o Kosovu", izjavio je Dačić u intervjuu za nedeljnuPolitiku, negodujući što je Tači na skupu ministara spoljnih poslova regiona najavljen kao ministar Vlade kosova bez zvezdice. Dačić je u intervjuu podsetio da je u Srbiju ranije dolazio Enver Hodžaj koji je bio šef kosovske diplomatije pre Tačija, ali je on bio pozvan, dok Tačija nije pozvao niko iz Vlade, a postoji "jasan način na koji se definišu međusobne posete".

Tači ne dolazi zbog hapšenja?

Pošto bi ga srpska policija odmah uhapsila, Hašim Tači najverovatnije neće ni doći 23. aprila u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama, koju organizuje NVO "Omladinski odbor za obrazovanje". On, pak, smatra da bi njegov dolazak bio dobra poruka za Kosovo, Srbiju i region. “Upitan da li se plaši hapšenja, Tači je rekao: Mislim da je i Srbiji poznato da su mračna vremena prošlost i da su tada postojale poternice za mnogim ličnostima, među kojima sam bio i ja. Sada u Beogradu imamo novo rukovodstvo, a ono što vidimo u Briselu je nada i želja Srbije za evroatlanskim integracijama”. Iz Brisela diplomatski poručuju da bi eventualna poseta mogla da se sprovede samo u skladu sa Briselskim sporazumom. Prema Briselskom sporazumu, Tači bi morao 72 sata pre dolaska u Beograd da preko prištinskog oficira za vezu podnese zahtev za posetu. Taj zahtev se prosleđuje srpskom oficiru za vezu koji ga dostavlja MUP-u Srbije, koje donosi odluku. Ministar policije Nebojša Stefanović već je poručio da bi policija privela Tačija ukoliko bi došao.

Troje starih (nije) umrlo zbog trovanja

Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) preminuli su u noći između petka i subote u privatnom Domu za stare u čačanskom selu Vranići, gde je pre tri dana proglašena epidemija crevnih bolesti, izazvanih salmonelom! Kako Novosti saznaju, još četvoro pacijenata, od ukupno 41 osobe smeštene u ovoj ustanovi, zbog ozbiljne kliničke slike zadržani su na infektivnom odeljenju bolnice u Čačku. Iako je u subotu hospitalizovano još troje korisnika ovog Doma, vlasnici ustanove tvrde da starci koji su preminuli nisu bili zaraženi salmonelom?! Vlasnik Pero Marić ističe da u Domu uvek postoji nekoliko štićenika koji su u kritičnom stanju, i u godinama, te da su smrtni slučajevi u ovakvim ustanovama, nažalost, veoma česta pojava. Nezvanično se saznaje da su sva tri korisnika u Domu preminula u kratkom vremenskom rastojanju, a da je na svaki poziv odgovarala ekipa Hitne pomoći, čiji su lekari bili na terenu i konstatovali smrt.

Vulin na proboju Sremskog fronta

U okviru spomen-kompleksa u Adaševcima kod Šida juče je obeležena 70. godišnjica od proboja Sremskog fronta, a tom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je da budućnost Srbije uvek treba da bude na strani antifašizma, istine i čovečanstva, piše Politika. Vence kraj spomen-obeležja u čast poginulih boraca za oslobođenje zemlje od fašizma, pored Vulina, položile su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, AP Vojvodine, predstavnici boraca NOR-a, u ime Rusije ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije, Bugarske… Obraćajući se borcima NOR-a, učesnicima u borbama na Sremskog frontu, potomcima poginulih boraca i građanima, Vulin je poručio da je istina o zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata izašla na videlo i zahvaljujući borbama na Sremskom frontu. Više od 12.000 mladića, rekao je ministar, ostavilo je mladost u sremskom blatu jer su znali da je cilj za koji se bore bio ispravan, pravedan, istinit. „Morali su da pobede zlo veće od nas, da bi naša deca sada ovde koračala”, istakao je Vulin.

sr-front

Šid, 18.04.2015 - ceremonija obeležavanja 70-godišnjice proboja Sremskog fronta u Spomen-kompleksu Sremski front u Adaševcima

Da li Vlada uvodi obavezno penzijsko osiguranje

Vlada će razmotriti mogućnost da uvede obavezno privatno penzijsko osiguranje, tzv. drugi stub, koji je imao loše rezultate, piše Blic. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je tzv. drugi stub krajnje kontroverzan.

“On podrazumeva delimično ili potpuno ukidanje državnog penzijskog sistema i propisivanje zakonske obaveze da građani moraju da štede u privatnim penzijskim fondovima, pri čemu privatni penzijski fondovi ne garantuju ništa u pogledu visine njihove penzije. Bilo kakva diskusija o drugom stubu u Srbiji mora da uzme u obzir krajnje razočaravajuća iskustva iz istočne Evrope”, objašnjava za Blic ekonomista Nikola Altiparmakov, stručnjak za fiskalnu politiku i član Fiskalnog saveta.

Novi policijski zakoni uvode sprej

Novim sredstvima prinude “policijski službenik moći će da postigne isti cilj bez upotrebe vatrenog oružja i bez nanošenja teških povreda”, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović, piše Blic. Nacrti novih zakona o policiji i o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova predviđaju veću saradnju sa lokalnom samoupravom, uvođenje sektora za međunarodne i evropske poslove i za ljudske resurse. Planirano je i da Sektor za ljudske resurse bude izdvojen iz Sektora za finansije, čime bi se, naveo je ministar, “sprovodila politika karijernog napredovanja” u policiji, ali i projekcije budućih potreba policije.

Teška nesreća kod Kosovske Mitrovice

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Zvečan jedna osoba je izgubila život, a dve su teško povređene, pišu Novosti. U nesreći je poginuo Aleksandar Mićović, a teško su povređeni Nikola Vićentijević i Zoran Radovanović, izjavio je Tanjugu načelnik hirurgije u mitrovičkoj bolnici, dr Zvonko Radosavljević. Radosavljević je u kazao da je Mićović u mitrovičku bolnicu doveden bez znakova života, dok je povrede stopala i noge zadobio Vićentijević, a Radovanović ima povrede u predelu stomaka i grudnog koša.

Trudna sestra dobila otkaz na VMA

Taman kada je pomislila da će se red i zalaganje isplatiti i da će konačno doći do stalnog uhlebljenja, medicinska sestra iz Sevojna Gordana Bisić (30) ostala je bez posla u beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji. Na papiru je "prestala potreba za njenim radom", a u stvarnom životu, kako tvrdi, višak je postala zbog trudnoće, jer u renomiranoj zdravstvenoj ustanovi ne žele buduću majku koja će nekoliko meseci biti na porodiljskom odsustvu, pišu Novosti. Gordana je radila u Centru za hiperbaričnu medicinu na VMA, od novembra 2011, praktično od osnivanja ovog odeljenja. Ugovor o privremenim i povremenim poslovima je produžavan više puta, a na kraju je raspisan konkurs za stalno uhlebljenje. Gordana se prijavila, u nadi da bolji dani stižu. Konkurs raspisan u novembru, međutim, još nije doveden do kraja, a umesto stalnog posla, 25. marta medicinska sestra je obaveštena da je "prestala potreba za njenim radom". Na njeno mesto odmah je primljena njena koleginica.

ana-ns-paragvaj

Novi Sad, 18.04.2015 - Ana Ivanović sa navijačima posle meča protiv Monserat Gonzales u okviru susreta Fed kupa Srbija - Paragvaj

Novak “namestio” ruku

Kakva predstava, kakav meč, kakav tenis! Novak Đoković je u velikom okršaju titana savladao Rafaela Nadala sa 6:3, 6:3 i prošao u finale mastersa u Monte Karlu, piše Blic. Publika u kneževini bila je svedok vrhunskog teniskog časa dva asa iz samog vrha "belog" sporta, ali je posle 98 minuta igre bilo jasno ko je najbolji igrač na planeti. Nadal je u meč ušao sa velikim sampouzdanjem, imao je prednost brejka, ali sve je palo u vodu u nastavku duela pošto je Novak namestio ruku, počeo da oduševljava gledaoce i došao do prvog seta u neverovatnom ritmu.

novak-monako-finale

Monaco, 18.04.2015 - srpski teniser Novak Đoković pobedio je Španca Rafaela Nadala u polufinalu Monte Karlo Masters turnira (Monte Carlo Tennis Masters)

Zvezda povela u seriji protiv Partizana

Košarkaši Crvene zvezde Telekom nalaze se na korak od finala ABA lige, ujedno i plasmana u narednu Evroligu, jer su poveli sa 2:1 u polufinalnoj seriji regionalnog takmičenja pobedivši u gostima ekipu Partizana sa 85:95 (20:26, 24:25, 18:22, 23:22), pa im samo još jedan trijumf treba do konačnog uspeha, piše Blic. Priliku za taj podvig imaće već u nedelju od 21 sat, kada će meč opet biti odigran pred crno-belim "grobarima", a ako Partizan izjednači na 2:2, majstorica će pred "delijama" u Pioniru biti odigrana u sredu, u istom terminu.

koss-zvezda-partiz

Beograd, 18.04.2015 - treća utakmica polufinala Aba lige 2014/15. Partizan - Crvena zvezda

Maraton uz kišu

Rekordi staze, 2:10,54 za muškarce i 2:29,44 za žene u maratonu i 1:02,51 za muškarce i 1:11,41 u polumaratonu nisu oboreni na jučerašnjem 28. izdanju SvisGas beogradskog maratona, ali sa 4.484 u česnika u maratonu i polumaratonu, kojima se može dodati i 200 članova polumaratonskih štafeta, za više od hiljadu nadmašen je (prošlogodišnji) rekord po broju česnika. 

maraton-pobednik

Beograd, 18.04.2015 - takmičar iz Kenije pobedio je na 28. SuisseGas Beogradskom maratonu sa postignutim vremenom od 2 sata, 14 minuta i 41 sekundom: Silas Kipngetich (Kenija)

Istina u trci zadovoljstva nije bilo uobičajenih dvadesetak hiljada, već oko 5.000, ali nikada od 1994. na beogradskom maratonu nije padala tako jaka kiša, piše Politika.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...