Dijamant – najbolji prijatelj

Izvor:   Tanjug / La libr belžik

Tražnja dijamanata će se, naročito u Kini i Indiji, do 2020. godine povećati za oko šest odsto što će, naravno, dovesti do poskupljenja ovog dragog kamena. Proizvodnja dijamanata stagnira - postojeći rudnici se sve više crpe a proizvodnja dijamanata zahteva velika ulaganja.

Sudeći po povećanoj tražnji, posebno Kine i Indije, dijamanti će poskupljivati, navedeno je u izveštaju Svetskog centra za dijamante u belgijskom gradu Antverpenu.

Tražnja dijamanata će se do 2020. godine povećati za šest odsto dok će ponuda biti veća za 2,8 odsto.

Veća potražnja dijamanata biće, pre svega, prouzrokovana povećanom kupovnom moći sve brojnije srednje klase u Kini i Indiji koja će se do 2020. godine udvostručiti, prenosi belgijski list La libr belžik.

Procenjuje se da će 2020. Kina i Indija biti potrošači 30 odsto ukupnog svetskog tržista dragog kamenja i da će se izjednačiti sa SAD koje su dosada bile rekorder u kupovini dijamanata.

Kao i zlato, dijamant je postao jedno od glavnih pribežišta investitora koji se u ove vreme svetske recesije kolebaju gde da ulažu svoj novac.

Iako potražnja dijamanata raste, proizvodnja dragog kamenja stagnira, uprkos otvaranju trinaest novih rudnika u svetu, zbog čega cene, posebno većih komada, težih od dva karata neprestanu rastu.

U poslednjih 50 godina, dijamanati se uglavnom proizvode na prostoru Rusije, Australije, Kanade i afričkom kontinentu pre svega u Zairu i Južnoj Africi, gde je tokom 2011. godine iskopano 133 miliona karata ovog dragog kamena.

Procenjuje se da će proizvodnja dijamanata 2020. dostići cifru od 175 miliona karata.

Postojeći rudnici se sve više crpe a proizvodnja dijamanata zahteva velika ulaganja. Za otkrivanja novih nalazišta potrebna su ogromna sredstva, što će sigurno dovesti do toga da ovo retko kamenje postane još ređe, navedeno je u izveštaju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...