SPORTSKI REKVIZITI ZA UGROŽENU DECU

M.O.

Socijalno ugrožena deca, skitnice, prosjaci i mališani koji su žrtve trgovine ljudima - štićenici Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu - dobili sprave i sportske rekvizite za fiskulturnu salu zahvaljujući donaciji Lukoil - Beopetrola

 

U Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, ustanovi koja zbrinjava ugroženu decu, skitnice, prosjake i mališane koji su žrtve trgovinom ljudima uspelo je tek uz pomoć donacije da za svoje štićenike opreme fiskulturnu salu, izgorelu u požaru pre dve godine.

„Napokon je sala za fiskulturu kompletno opremljena. Fiskulturna sala ni pre požara, kada je izgorela do temelja, nije bila sasvim upotrebljiva. Nakon požara je iz budžeta finansirano renoviranje sale ali, onda smo shvatili da je prazna i da nemamo opremu. Sada je ona, zahvaljujući donaciji Lukoil - Beopetrolu i popunjena rekvizitima, tako da deca, napokon, mogu da vežbaju,“ kaže Dragan Rolović, direktor Zavod za vaspitanje dece i omladine u Beogradu.

Štićenici Zavoda ranije su imala jedan stari sto za stoni tenis. Novi su dvanaestogodišnji Nemanja Lukić i njegov dve godine stariji brat imali prilike da odmah isprobaju, u duelu sa Olegom Šarovim, komercijalnim direktorom ove naftne kompanije. To što su meč, nažalost, izgubili nije im palo previše teško jer, direktor Lukoila je bivši reprezentativac Rusije u stonom tenisu.

Za opremanje fiskulturne sale Lukoil je kupio sprave za teretanu, sto za stoni tenis, bicikle i ostalu opremu, u vrednosti 300.000 dinara. Lukoil je, inače, najveći donator Zavoda u poslednje dve godine. Oleg Šarov najavljuje da će i dalje nastaviti da pomažu Zavodu i da će svakih pola godine ova ustanova moći da računa na pomoć u vidu opreme koja deci može zatrebati.

„Lukoil ima program donacija i svake godine se izdvaja budžet u te namene. Politika kompanije je da se ulaže u obrazovanje i sport, a ovo je idealan slučaj - kada je to objedinjeno. To je politika kompanije Lukoil u celini, u svim zemljama u kojima smo prisutni,“ objasnio je Šarov, koji je od Zavoda dobio zahvalnicu, a od štićenika duborez - sliku Hrama Svetog Save koju su sami uradili.

U Zavodu su zbrinuta deca i omladina uzrasta od sedam do 17 godina oba pola. Godišnje ovde utočište i terapeutsku pomoć dobije 350 dečaka i devojčica u stanju socijalne potrebe. O mališanima brine nešto manje od 50 ljudi: stručnih saradnika - pedagoških radnika, psihologa, osoblje koje radi na održavanju objekata… Tokom 2009. godine u Zavodu je zbrinuto 425 dece oba pola i 72 strana maloletna državljanina. Problemi ove dece su veoma kompleksni i kreću se od klasičnih poremećaja u ponašanju i socijalnom funkcionisanju, preko kombinovanih smetnji, lake mentalne zaostalosti do teških psihičkih poremećaja. Zavod zbrinjava i decu koja se nalaze u stanju socijalne potrebe i životne ugroženosti, decu skitnice, prosjake i decu strane državljane uhvaćene u ilegalnom proputovanju kroz našu zemlju. Treća delatnost Zavoda je zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima. U okviru Zavoda nalazi se osnovna i srednja škola „Vožd“, koju pohađaju pored dece iz Zavoda i deca koja žive sa svojim porodicama, ali imaju određene smetnje u razvoju.

Trenutno se u Zavodu nalazi grupa mališana iz Palestine, kojima su obezbeđeni svi uslovi boravka za vreme dok se njihov slučaj ne bude obrađen administrativno. Koliko se pažnje poklanja detaljima u brizi o ovoj deci u Zavodu ilustruju da će im u vreme Ramazans, za mališane muslimanske veroispovesti obezbediti da ispoštuju svoje verske običaje: biće im omogućeno uzdržavanje od jela u toku dana i slično. Da bi se to obezbedilo zaposleno je dodatno osoblje.

Za ovu vrstu štićenika predviđene dve mogućnosti - da se vrate u zemlju čiji su državljani, ili da budu primljeni u program azila. Doduše, većina njih ne dočeka završetak procedure, jer im je Srbija tranzitna zemlja na putu do zapadne Evrope. Tako se preko susednih zemalja, ubrzo pošto se u Zavodu okrepe i poneguju ih, upute dalje na Zapad.

„Cilj nam je da obezbedimo pristojne uslove za rast ove dece. Važno je da se ona školuju i da kada napuste ovu ustanovu budu spremna da se uključe u zajednicu i da se zaposle“, kaže Ljiljana Vučić, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, ističući značaj saradnje društveno odgovornih kompanija i ustanova socijalne zaštite, kojima je pomoć u zbrinjavanju ove dece vrlo potrebna.Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...