Hidroelektrana bez kapi vode

Izvor:   Antena M

Hidroelektrana u Ozrinićima, nadomak Nikšića, izgrađena pre više od 50 godina, sada je samo podsjećanje na nepromišljene investicije. Naime ova hidroelektrana nikada nije ni radila.

Jedna od većih propalih investicija u Crnoj Gori, a o kojoj se malo zna je hidroelektrana izgrađena prije više od pola vijeka u naselju Ozrinići, Opština Nikšić. Riječ je o hidroelektrani kroz koju nije protekla ni kap vode.

Da li će taj objekat ostati samo podsjećanje na nepromišljene investicije i opomena, te da li u Elektroprivredi Crne Gore imaju neko rješenje?

Prije više od 50 godina u mjestu Ozrinići, nadomak Nikšića počela je izgradnja hidroelektrane. Slavko Hrvačević, inženjer za hidrološka istraživanja u Elektroprivredi Crne Gore za Antenu M kaže da je to bila jedna od najvećih investicija u gradu pod Trebjesom. Istovremeno, bila je i prva visoka lučna brana u Crnoj Gori.

Uporedo sa hidreolektranom Ozrinići, na rijeci Gračanici počela je izgradnja brane Liverovići, kako bi se iskoristila akumulacija tog jezera, objašnjava Hrvačević:

-Projektom je bilo predviđeno izravnjavanje voda Gračanice, sa ciljem korišćenja jednog metra kubnog vode za potrebe Željezare, a ostatak vode za proizvodnju elekrične energije na derivacionim postrojenjima u Ozrinićima.

Hidroelektrana u Ozrinićima

Kada je sve završeno i turbine postavljene, desilo se neočekivano, kaže Hrvačević. Ispostavilo se, kako objašnjava, da voda ne može doći iz jezera, jer je objekat podignut u mjestu Ozrinići viši od nivoa jezera:

-Po vodoprivrednoj osnovi Jadranskog sliva navodi se da su u prvo vrijeme proticaji procijenjeni na 10 metara kubnih u sekundi, da je projektom bilo definisano sedam metara kubnih u sekundi, a da su stvarni proticaji bili samo 2,5 metra kubnog u sekundi. Pošto to nije bilo dovoljno, obustavljeni su radovi na energetskom dijelu projekta, a akumulacija Liverovići je data na korišćenje nikšićkoj Željezari.

Vojin Lalatović, predsjednik Mjesne zajednice Ozrinići kaže da je iz hidroelektrane, ili kako je u narodu zovu strojare, odnijet dio turbina, neki djelovi su razmontirani, nestali su kablovi, vrata i prozori.

Hidroelektrana u Ozrinićima

Lalatović zamjera što, iako je pisao zahtjev da se djelovi iz hidroelektrane iskoriste za mjesnu zajednicu, to nije dozvoljeno:

-Treba je iskoristiti za nešto, šteta bi to bilo rušiti je. Velika je to zgrada, mogla bi se dati nekome da otvori neko preduzeće.

Hidrolektrana u Ozrnićima, sada je samo opomena na propale investicije, kaže inženjer Hrvačević.

Pitali smo da li Elektroprivreda Crne Gore može da učini nešto poslije više od pola vijeka, te da li za to postoji interesovanje:

-Postoji, nadam se da će se nešto u skorije vrijeme otpočeti i iskoristiti sav taj potencijal. Sa jednim, ne velikim ulaganjem mogli bismo sve to da valorizujemo i dobiti, to tvrdim mnogo više nego što može da pruži i jedna hidroelektrana kojoj su date koncesije.

U sektoru za energetiku, pri Ministrarstve ekonomije nemaju nikakvo rješenje za hidrolektranu u Ozrinićima.

Međutim, Miodrag Čanović, pomoćnik ministra kaže da postoji veliko interesovanje za nove male hidroelektrane u Nikšiću:

-Obavijestili su me predstavnici Elektroprivrede da sada rade jedan cjevovod od Željezare do kanala koji snabdijeva vodom Perućicu. Imaju namjeru da pokupe sve vode koje se nalaze na tom potezu, normalno i vode iz jezera Liverovići. Trebalo bi da se na taj način poveća proizvodnja električne energije za 25 do 30 miliona kW/h što je značajno.

O hidrolektrani u Ozrinićima snimljen je i dokumentarac - Biljeg Živka Nikolića, poznatog crnogorskog rezisera, koji je i rođen u tom mjestu. Glavni junak filma je čuvar hidroelekrtrane u kršu, predstavljene kao simbol nečije gluposti i obijesti.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...