BAKTERIJA KOJA PROIZVODI NAFTU

M.L.

30 dolara za barel bakterijske nafte? (ilustracija 3)

Američka firma Joule Unlimited, kako se saznaje, dobila je patent na genetički mutiranu bakteriju koja proizvodi pogonsko gorivo, i to će uskoro javno saopštiti. Kako piše The New York Times (NyT) , bakterija „ume“ da pretvara sunčanu svetlost i CO2 u jedinjenja nafte i funkcioniše na principu fotosinteze.


Šema proizvodnje (ilustracija 1)

Bakterija izlučuje ugljovodonikove molekule, takozvane alkane, koji su hemijski istovetni sa molekulima koji se stvaraju u rafinerijama. Organizme, koje je ova kompanija iz mesta Cambridge u državi Massachussets stvorila, moguće je gajiti u tehničkoj vodi ili na zemljištu koje nije pogodno za poljoprivredu.

„Proizvodimo veomo čiste ugljovodonike koji direktno ulaze u sadašnju infrastrukturu za proizvodnju nafte“, tvrdi šef Joule Unlimiteda William Sims. Prema njegovim rečima, ove bakterije nisu alternativa fosilnim gorivima nego njihova kvalitetna i veoma isplativa zamena ili dopuna.


Bioreaktor (ilustracija 2)

Joule je prva kompanija koja je patentirala organizam koji izlučuje ugljovodonično gorivo pomoću sunčeve svetlosti. Druge kompanije rade na organizmima koji
stvaraju gorivo ali na bazi kukuruza ili šećera. Ovoj genetički mutiranoj bakteriji ne treba, medjutim, kako se navodi, ništa osim CO2 i sunca.

Joule će ubrzo po dobijanju patenta početi da gradi fabriku koja bi počela proizvodnju goriva već narednih godina. Sa jednog akra (oko 0,4 hektara) zemljišta mogla bi godišnje dobiti 57 tona nafte, što je znatno više od sadašnje proizvodnje pogonskog goriva etanola iz kukuruza. Cena za jedan barel kretala bi se, kako se procenjuje, izmedju 30 i 50 dolara (sadašnja cena nafte na svetskom tržištu se kreće oko 75 dolara).

Ilustracije:

(1) biofuelsdigest.com

(2) associatedcontent.com

(3) cleantechnica.com


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...