BAKTERIJA KOJA PROIZVODI NAFTU

M.L.

30 dolara za barel bakterijske nafte? (ilustracija 3)

Američka firma Joule Unlimited, kako se saznaje, dobila je patent na genetički mutiranu bakteriju koja proizvodi pogonsko gorivo, i to će uskoro javno saopštiti. Kako piše The New York Times (NyT) , bakterija „ume“ da pretvara sunčanu svetlost i CO2 u jedinjenja nafte i funkcioniše na principu fotosinteze.


Šema proizvodnje (ilustracija 1)

Bakterija izlučuje ugljovodonikove molekule, takozvane alkane, koji su hemijski istovetni sa molekulima koji se stvaraju u rafinerijama. Organizme, koje je ova kompanija iz mesta Cambridge u državi Massachussets stvorila, moguće je gajiti u tehničkoj vodi ili na zemljištu koje nije pogodno za poljoprivredu.

„Proizvodimo veomo čiste ugljovodonike koji direktno ulaze u sadašnju infrastrukturu za proizvodnju nafte“, tvrdi šef Joule Unlimiteda William Sims. Prema njegovim rečima, ove bakterije nisu alternativa fosilnim gorivima nego njihova kvalitetna i veoma isplativa zamena ili dopuna.


Bioreaktor (ilustracija 2)

Joule je prva kompanija koja je patentirala organizam koji izlučuje ugljovodonično gorivo pomoću sunčeve svetlosti. Druge kompanije rade na organizmima koji
stvaraju gorivo ali na bazi kukuruza ili šećera. Ovoj genetički mutiranoj bakteriji ne treba, medjutim, kako se navodi, ništa osim CO2 i sunca.

Joule će ubrzo po dobijanju patenta početi da gradi fabriku koja bi počela proizvodnju goriva već narednih godina. Sa jednog akra (oko 0,4 hektara) zemljišta mogla bi godišnje dobiti 57 tona nafte, što je znatno više od sadašnje proizvodnje pogonskog goriva etanola iz kukuruza. Cena za jedan barel kretala bi se, kako se procenjuje, izmedju 30 i 50 dolara (sadašnja cena nafte na svetskom tržištu se kreće oko 75 dolara).

Ilustracije:

(1) biofuelsdigest.com

(2) associatedcontent.com

(3) cleantechnica.com


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...