Decenija NIS-ovog programa „Energija znanja“

Izvor:   NIS

U Palati Srbija u Beogradu održana je svečanost tokom koje je kompanija NIS prisutnima predstavila rezultate dugogodišnjeg ulaganja u mlade talente, obrazovanje i nauku u Srbiji i na kojoj je obeležen vredan jubilej - desetogodišnjica NIS-ovog programa „Energija znanja“. NIS je putem ovog, kao i kroz druge društveno odgovorne programe, pokroviteljstva i donacije, u oblast obrazovanja i nauke od 2009. godine do danas uložio oko 6,3 miliona evra. (Foto: NIS)

Svečanom događaju prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, obrazovnih i naučnih institucija sa kojima NIS sarađuje u okviru programa „Energija znanja“, menadžment i stipendisti kompanije, kao i drugi gosti.

Kompanija NIS je 2012. godine pokrenula program „Energija znanja“, kako bi doprinela unapređenju obrazovnog sistema u Srbiji i približila se akademskoj zajednici i mladima.

Decenija NIS-ovog programa „Energija znanja“
(Foto: NIS)

Kroz ovaj program NIS ostvaruje saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu, poboljšava uslove za realizaciju nastave i naučnih aktivnosti u školama i na fakultetima u Srbiji, podržava razvoj prirodnih nauka i stipendira najbolje studente u skladu sa kadrovskim potrebama kompanije i tržišta u celini.

NIS je prva kompanija nosilac najvišeg priznanja za doprinos obrazovanju u Srbiji, prestižne „Svetosavske nagrade“, koju dodeljuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Branko Ružić, ministar prosvete
Branko Ružić, ministar prosvete (Foto: NIS)

“Kompanija NIS je prepoznala potrebe naših škola i fakulteta i ostala konzistentna u onome što radi, a to je podrška mladima, bilo da govorimo o đacima ili o studentima. Preko investiranja u sistem obrazovanja, podrške najuspešnijim učenicima i studentima i promocije nauke, program „Energija znanja“ značajno je doprineo afirmaciji obrazovanja na svim nivoima. Ovo je primer dobre prakse koji pokazuje koliko je važna kontinuirana saradnja obrazovanja i privrede. Zajednički cilj svih nas je da ulažemo u kvalitet obrazovanja i verujem da ćemo uspešnu desetogodišnju saradnju nastaviti u narednom periodu”, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete Republike Srbije.

Jelena Begović, ministarka nauke
Jelena Begović, ministarka nauke (Foto: NIS)

Dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, navela je da današnje vreme karakteriše neverovatno brz tehnološki razvoj.

“NIS je pokazao da ima viziju da u komunikaciji sa visokim obrazovanjem i u komunikaciji sa naukom zaista doprinese razvoju naše zemlje. Svetosavska nagrada za NIS ima i dublje značenje, jer je propoznat značaj saradnje privrede u segmentima i u razvoju visokog obrazovanja i nauke. Iz ugla resora koji predstavljam, jako je bitno da NIS podržava razvoj prirodnih nauka i da dodeljuje stipendije najboljima među najboljima, a sa druge strane da omogućava da ti ljudi jednog dana dobiju posao u našoj zemlji, da umanjimo odlazak ljudi, a možda da im omogućimo i povratak. Kroz program „Energija znanja“ uložili ste veliku energiju da podržite znanje Srbije“, navela je Jelena Begović.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a
Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a (Foto: NIS)

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, istakao je značaj ulaganja kompanije u mlade.

„Iza nas je godina puna izazova. Cilj nam je bio da uredno snabdevamo tržište i doprineli smo energetskoj stabilnosti Srbije. Nastavili smo i sa modernizacijom kompanije i novim projektima. Nismo odustali ni od ulaganja u znanje - u budućnost mladih, u budućnost naše kompanije i u budućnost Srbije. Kroz program „Energija znanja“ - sarađujemo sa univerzitetima, podržavamo najbolje studente i dočekujemo ih u našem velikom timu. Sa partnerima iz Vlade Srbije, obrazovnih i naučnih ustanova, nastavićemo da podržavamo razvoj ove zemlje“, izjavio je Kiril Tjurdenjev.

Dušan Jakovljević, stipendista NIS-a
Dušan Jakovljević, stipendista NIS-a (Foto: NIS)

Kroz saradnju sa domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama, NIS je do sada stipendirao više od 130 studenata od kojih je više od 60 već zaposleno u kompaniji.

“Kada je 2014. godine nas devetnaest, druga generacija stipendista programa “Energija znanja”, krenula u Rusiju na studije, nismo ni slutili koliko će sve uticati na našu dalju karijeru. Želim da kažem jedno veliko hvala kompaniji NIS, koja nam je pružila finansijsku podršku i univerzitetima koji su nam omogućili da učimo od najvećih imena iz nauke. Vratili smo se u našu zemlju i u našu kompaniju puni znanja, elana i sreće i želje da budemo deo daljeg razvoja NIS-a i naše države”, rekao je Dušan Jakovljević, stipendista kompanije NIS.

U okviru programa „Energija znanja“ NIS je uspostavio saradnju sa četiri univerziteta u Srbiji i regionu, sedam univerziteta u Ruskoj Federaciji, više od trideset fakulteta, četiri stručna naučna društva i deset različitih naučnih institucija.

Nastojeći da podrži sve nivoe obrazovanja u Srbiji, NIS je doprineo unapređenju nastavnog plana i programa, prilagođavanju studijskih programa delatnosti kompanije i potrebama tržišta rada i kreiranju savremenijih uslova za rad.

Uz podršku kompanije renovirano je i opremljeno više od 60 učionica, kabineta i laboratorija na fakultetima i u školama širom Srbije.

NIS podržava i razvoj prirodnih nauka i učešće naših mladih matematičara, fizičara i hemičara na domaćim i međunarodnim olimpijadama znanja. Samo putem programa „Energija znanja“ svake godine se organizuje više od 250 studenstkih praksi i poseta kompaniji i više od 30 gostujućih predavanja NIS-ovih stručnjaka na partnerskim fakultetima.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...